Három országtól óvakodj, ha jön a kamatemelés

Három országtól óvakodj, ha jön a kamatemelés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-28 Frissítve: 2021-08-06
 

Vannak olyan országok, amelyek különösen sérülékenyek lehetnek a nemzetközi helyzet alakulására. A CNBC-nek nyilatkozó szakértő szerint az amerikai kamatemelés miatt aktuálisan éppen India, Indonézia és a Fülöp-szigetek azok, amelyektől befektetési szempontból óvakodni kell. A kockázatok nagyok, hiszen befektetők bármikor kivonhatják ezekből a térségekből a pénzüket, ráadásul az olajár emelkedése csak rosszabbítja az országok helyzetét.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

India, Indonézia és a Fülöp-szigetek hasonlítanak abban egymásra, hogy mindhárom országban elég nagy folyó fizetési mérleg hiány alakult ki. Ez azért veszélyes, mert sérülékennyé teszi az országokat a nemzetközi folyamatok alakulásával szemben, aktuálisan az amerikai kamatemelési ciklus jelent veszélyt. Az országban jelenlévő befektetők gyakorlatilag bármelyik pillanatban dönthetnek úgy, hogy a jobb lehetőségek reményében a korábban elhelyezett tőkét visszacsatornázzák az USA-ba. Nem véletlenül szokták azt mondani, hogy ilyenkor megindulnak a „forró pénzek”, vagyis a könnyen mozdítható befektetések.

A CNBC által megkérdezett portfólió menedzser szerint mindhárom ország aggasztó mértékű költekezésbe kezdett a választások előtt, különösen Indiában romlott a költségvetési fegyelem. A dolgokat tetézi, hogy mindhárom ország számára fontos az olajár alakulása, hiszen fontos import nyersanyagot jelent számukra. Ugyanakkor az olaj árfolyama az utóbbi időszakban növekedett, ami szintén rontja a kereskedelmi mérleg helyzetét. Éppen ezért célszerű most kerülni befektetési szempontból ezeket az országokat.

Ha már egzotikus befektetést szeretne valaki, akkor jelenleg érdemesebb egy távol-keleti célpontot kiszemelnie a szakértő javaslata alapján. Meglátása szerint a pénzügyi szektor profitálhat az emelkedő kamatokból, ráadásul a malajziai és szingapúri bankok igen jó képet mutatnak az emelkedő osztalékoknak és a csökkenő kockázatoknak köszönhetően.

Egy alapkezelőnek jó rálátása lehet az ilyen országhatáron túli lehetőségekre is, ezért ha valaki nagyobb kockázatot vállalna érdemes tematikus befektetési alapot keresni. Így, ha a részvényekben látnánk fantáziát, választhatunk egy ázsiai térségbe fektető részvényalapot, amivel például a kínai gazdaság felfutásából is lehet részesedni. Most nagy a bizonytalanság a tőzsdéken, így egy abszolút hozamú alap is jó szolgálatot tehet. Ezek bárhol befektethetnek, ahol jó lehetőségeket látnak, ugyanakkor az alap fókuszában, hogy mindenképp a kockázatmentes hozam fölött teljesítsen.

Keresd meg a legjobb befektetési alapokat!

Hirdetés
Hirdetés