Betöltés

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-04

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett szedni. A lakossági állampapírok tulajdonosai viszont ebből semmit sem érzékeltek, hiszen az árfolyamukra nem hat a piaci hozam. A CashMester következő részében leírjuk a legfontosabbakat a témában. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Mi történt pontosan?

Összecsaptak a hullámok a fejünk felett, a forint gyengülése mellett az állampapírpiaci hozamok is megemelkedtek. Ebben az évben a 10 éves kötvényhozam majdnem a duplájára ugrott (2,02% vs. 3,76%), ami elég tetemes átmeneti veszteséget okozott a kötvénytulajdonosoknak. A zakó alól egyedül egy, de igazán népes befektetői csoport jelentett kivételt, azok pedig nem mások voltak, mint akik lakossági állampapírt vásároltak.

Mit jelent ez magyarul?

A lakossági állampapír, ha kicsit morbidan fogalmazunk, akkor a kötvények között is egy külön állatfaj. A kötvények árfolyama általában attól függ, hogy éppen milyen a piaci hozam. Ha a hozam nő, akkor az árfolyam csökken, ha a hozam esik, akkor az árfolyam emelkedik.

Az egyedi kötvényeket tartók az utóbbi hónapokat azért is szenvedték meg nagyon, mert a piaci hozamok jelentősen megemelkedtek. A kötvényalapok sem tudtak ez alól a trend alól kibújni, ott is jókora veszteségek gyűltek össze. Nem csoda, hogy az összesítésünk alapján simán bele lehetett futni 4-5%-os veszteségbe fél év alatt.

A csak a lakosság számára elérhető állampapírok viszont mindebből semmit sem érzékeltek. Egyszerűen azért, mert az árfolyamukra a piaci hozamoknak nincs hatása. Mindössze azt kell nézni, hogy mekkora kamatot fizet az állampapír és az árfolyamhoz szépen naponta hozzáíródik az időarányos kamat.

Ha megnéznénk a lakossági állampapírok árfolyamát, akkor az egy emelkedő lineáris egyenes lenne, aminek a meredekségét csak az dönt el, hogy mennyire nagy a kamata. Minél nagyobb, annál meredekebben emelkedik az árfolyam is.

Egészen idáig nem volt lehetőség bemutatni, hogy miként is szerepelnek a lakossági állampapírok kritikus szituációban, de a június csattanós választ adott a kétkedőknek.

Miért kellene engem érdekelnie?

Már régóta hangoztatjuk mi is azt, hogy nem lesz jó vége, ha például az ember kötvényalapban tartja a pénzét, ugyanis az árfolyamok annyira elszaladtak (a hozamok olyan mélyre estek le), ami után a trendforduló szinte garantált.

2018-ban eddig pont ennek vagyunk szemtanúi, a hozamok több ütemben emelkedtek meg, különösen gyorsan és nagymértékben az utóbbi 1,5 hónapban. A folyamat vélhetően folytatódni is fog, ha nem is olyan elánnal, mint a legutóbb.

Óriási szerencse, hogy a lakossági befektetők elég nagy hányada lakossági állampapírban tartja a megtakarítását, mert ők védelmet élveznek. És még átmeneti jelleggel sem érheti őket veszteség a hozamemelkedésben.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • alapblog

    Altruizmus haszna

    „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.