Betöltés

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-04

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett szedni. A lakossági állampapírok tulajdonosai viszont ebből semmit sem érzékeltek, hiszen az árfolyamukra nem hat a piaci hozam. A CashMester következő részében leírjuk a legfontosabbakat a témában. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Mi történt pontosan?

Összecsaptak a hullámok a fejünk felett, a forint gyengülése mellett az állampapírpiaci hozamok is megemelkedtek. Ebben az évben a 10 éves kötvényhozam majdnem a duplájára ugrott (2,02% vs. 3,76%), ami elég tetemes átmeneti veszteséget okozott a kötvénytulajdonosoknak. A zakó alól egyedül egy, de igazán népes befektetői csoport jelentett kivételt, azok pedig nem mások voltak, mint akik lakossági állampapírt vásároltak.

Mit jelent ez magyarul?

A lakossági állampapír, ha kicsit morbidan fogalmazunk, akkor a kötvények között is egy külön állatfaj. A kötvények árfolyama általában attól függ, hogy éppen milyen a piaci hozam. Ha a hozam nő, akkor az árfolyam csökken, ha a hozam esik, akkor az árfolyam emelkedik.

Az egyedi kötvényeket tartók az utóbbi hónapokat azért is szenvedték meg nagyon, mert a piaci hozamok jelentősen megemelkedtek. A kötvényalapok sem tudtak ez alól a trend alól kibújni, ott is jókora veszteségek gyűltek össze. Nem csoda, hogy az összesítésünk alapján simán bele lehetett futni 4-5%-os veszteségbe fél év alatt.

A csak a lakosság számára elérhető állampapírok viszont mindebből semmit sem érzékeltek. Egyszerűen azért, mert az árfolyamukra a piaci hozamoknak nincs hatása. Mindössze azt kell nézni, hogy mekkora kamatot fizet az állampapír és az árfolyamhoz szépen naponta hozzáíródik az időarányos kamat.

Ha megnéznénk a lakossági állampapírok árfolyamát, akkor az egy emelkedő lineáris egyenes lenne, aminek a meredekségét csak az dönt el, hogy mennyire nagy a kamata. Minél nagyobb, annál meredekebben emelkedik az árfolyam is.

Egészen idáig nem volt lehetőség bemutatni, hogy miként is szerepelnek a lakossági állampapírok kritikus szituációban, de a június csattanós választ adott a kétkedőknek.

Miért kellene engem érdekelnie?

Már régóta hangoztatjuk mi is azt, hogy nem lesz jó vége, ha például az ember kötvényalapban tartja a pénzét, ugyanis az árfolyamok annyira elszaladtak (a hozamok olyan mélyre estek le), ami után a trendforduló szinte garantált.

2018-ban eddig pont ennek vagyunk szemtanúi, a hozamok több ütemben emelkedtek meg, különösen gyorsan és nagymértékben az utóbbi 1,5 hónapban. A folyamat vélhetően folytatódni is fog, ha nem is olyan elánnal, mint a legutóbb.

Óriási szerencse, hogy a lakossági befektetők elég nagy hányada lakossági állampapírban tartja a megtakarítását, mert ők védelmet élveznek. És még átmeneti jelleggel sem érheti őket veszteség a hozamemelkedésben.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

  • alapblog

    Egészséges paranoia

    A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.