Betöltés

Havi 20 ezret is bukhatsz a lakáshitelen, mert magyar vagy!

szerző: Bankmonitor
2016-12-20

A csökkenő kamatok hatására ma már 3,8 százalékos kamat mellett juthatunk hitelhez, ha bevállaljuk a törlesztőnk gyakori változását.  Bár nemzetközi összehasonlításban még mindig könnyen találunk olyan országot, ahol még kedvezőbbek a feltételek. Gyűjtésünk alapján egy német lakosnak akár 30 százalékkal, vagyis 20 ezer forinttal alacsonyabb havi törlesztő-részletet kell fizetnie ugyanazért a hitelért, mint egy magyarnak.

Havi 20 ezerrel kéne kevesebbet fizetned

Gondoltunk egyet és azt is megnéztük, hogy nemzetközi fronton mi a helyzet, milyen kamatok mellett juthat lakáshitelhez például egy német vagy cseh lakos, aki hasonló cipőben jár, mint mi. Először is annak jártunk utána, hogy alakulna a havi törlesztőnk, ha egy hazánkban átlagos összegűnek tekinthető hitelt az egyes országokban, különböző kamatperiódusok mellett vennénk fel.

Egy 8 millió forintos hitelt, ha 20 évre vennénk fel, akkor hazánkban egy legfeljebb 5 évre rögzített hitelért átlagosan havi 57 ezer forintot, míg egy legfeljebb 10 évre fixált hitel esetében 60 ezret kellene fizetnünk. Amennyiben ugyanezt Németországban tennénk meg,  37 ezer forintos illetve közel 40 ezres törlesztőt kellene bevállalni, ami alapján a fizetendő havi törlesztő 30 százalékkal, vagyis 20 ezer forinttal is kevesebb lenne. De a régióban a szlovákoknál és cseheknél is jóval kedvezőbbek a feltételek, hozzájuk képest is rendre bő tízezer forinttal kell többet fizetnünk egy hosszú kamatperiódusú lakáshitelért.

Nézd meg milyen feltételek mellett juthatsz jelenleg lakáshitelhez! Kalkulátorunk segítségével a legjobb banki ajánlatokat is megtalálod!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Még mindig drágák a hazai lakáshitelek

Számos forrásból arról értesülhetünk, hogy a magyar lakáshitelek nemzetközi viszonylatban még mindig drágának számítanak, hiába következett be jelentős esés a hitelkamatokban. Mi is utánajártunk ennek és gyűjtésünkből az derült ki, hogy a fejlett országban élő emberek sokkal jobb helyzetből indulnak, ha lakáshitelt vennének fel, de még a régióhoz viszonyítva is le vagyunk maradva.

Összehasonlítottuk, hogy az egyes országokban átlagosan milyen kondíciók mellett érhetők el hosszú kamatperiódusú hitelek, továbbá az 5 illetve 10 éves államkötvény hozamok alapján kiszámoltuk a lakáshitelek kamatfelárait is. Utóbbi azért nagyon fontos, mert nagysága megmutatja, hogy a bankok mennyire tartják kockázatosnak a hitelezést, illetve azt is, hogy mekkora jövedelmet szeretnének elérni a tevékenységükön.

Egyértelműen látszik, hogy hazánk kiemelkedik az összevetésből, mivel itt a legmagasabbak a lakáshitel THM-ek. Viszont ami még ennél is többet elárul, hogy a kamatfelárak is nálunk a legmagasabbak. Mi átlagosan 6 százalékos kamatot fizetünk egy 1-5 éves kamatperiódusú hitelért, míg az 5-10 éves fixált hitelekért 6,71 százalékot. Nemzetközi viszonylatban a németek jutnak a legkedvezőbb feltételek mellett hitelhez, náluk 1,17 százalékos kamat mellett már elérhetőek az 1-5 éven rögzített lakáshitelek, míg az 5-10 éven fixált hitelekért 1,78 százalékot kell fizetniük.

A fejlett országokhoz képest akár 2-2,5 százalékkal magasabb felárat fizethetünk, de még a régió országaiban is jóval kisebb kamatfelárat számítanak fel a bankok a lakáshitelekre. Tehát a kamatfelár tekintetében, ha már a régió átlagát elérnénk, akár 2 százalékponttal kevesebbet kellene fizetnünk, ami egy átlagos lakáshitel esetében azt jelentené, hogy 13-16 százalékkal is alacsonyabb lehetne a havi törlesztője.

4 százalék alatt is juthatunk már lakáshitelhez

Már mindenki tapasztalhatta, hogy milyen alacsony szinten is vannak jelenleg a kamatok, ami megtakarítóként egyre több fejtörést okoz, hiszen a hagyományos betétek után már szinte semekkora kamatot sem kapunk. Viszont, ha lakáshitelben gondolkodunk, akkor már teljesen más a leányzó fekvése, ugyanis még sosem voltak ilyen alacsony szinten a lakáshitel kamatok. Az elmúlt évek során szerencsére egyre vonzóbb feltételek mellett vehettünk fel lakáshitelt, így a hitel után fizetendő havi törlesztő-részlet is drámai csökkenésen ment keresztül.

Az alapvető jellemző, ami meghatározza a lakáshitelünk THM-jét, hogy milyen kamatperiódust választunk, és hogy milyen egyéni jellemzőink vannak (mint például jövedelem, fedezet értéke). A rövid kamatperiódusú hitelek esetén a kamatunk akár éven belül is változhat, viszont a hosszú kamatperiódusúaknál akár a futamidő végéig is rögzíthető. Így a rövid távon fixált hitelek esetében egyértelműen nagyobb mértékben futjuk a kamatok változásából eredő kockázatot is, a hosszan rögzített hitelek esetében viszont hosszú ideig ugyanannyi marad a törlesztő.

Azt is biztosra vehetjük, hogy a rövid kamatperiódusú hitelek esetén a kamat, így a havi törlesztőnk is alacsonyabb, míg a hosszan fixáltak esetében magasabb a kamat, ami a biztonság áraként is felfogható. A legolcsóbb, rövid kamatperiódusú lakáshitelek már bőven 4 százalék alatti THM mellett elérhetőek, viszont ha biztonságos hitelt szeretnénk magunknak, a kamat már 6 százalék környékén is lehet. Mindemellett azt lehet mondani, hogy érdemes a hosszú kamatperiódusú hitelt választani, hiszen senki sem tudja, meddig tart még az alacsony kamatok kora.

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

10 Hozzászólás

 1. p

  A cikkírónak teljesen igaza van a számok alapján. Azonban jó lenne azt is hozzátenni, hogy kis hazánkban szociális alapon mennyi bedőlt hiteles nem lett kisemmizve, ellentétben Németország, az USA, Franciaország, vagy az Egyesült Királyság esetében. mert így szép a dolog.

 2. Norbert

  Tök jó, hogy a környező országokban kedvezőbb a lakáshitel,de én azokhoz nem nagyon tudok hozzá férni. Szóval így marad az amit itthon adnak a bankok. Önöknek hála egy kedvező hitelhez jutottam, ami nekem havi 5.000-10.000 Ft “megtakarítást” hozott! Ja és a fizetésünk is HUF nem EUR:(

 3. Szalai Szilveszter

  A számok stimmelnek,ám azt is érdemes megjegyezni,hogy amíg nálunk egy átlagos lakás (pl. 2 szobás panel az 1. emeleten ) régióktól függően 6-11 millió forint,addig a “fejlett országokban” ennek 10-szerese!!! Vagy akár 20-szorosa! Igaz,a bérezés jobb,mint nálunk,de ennyivel nem! Éppen ezért a polgárok 60-70 %-ának nincs saját tulajdonú ingatlana,inkább bérleménye. Amiért után meglehetősen magas bérleti díjat fizet! Akkor kinek is jobb a helyzete?

 4. Ásvány Attila

  Bankmonitornak ! Gratulálok a cikkhez ! Korrekt, érthető és választási alapot ad az europai lakás viszonyokhoz ! Normál tájékoztatást ad a magyar és europai banki és hitelrendszerről, döntési lehetőséget!
  Szalai Szilveszternek !!!—– A tájékoztatásod nem érdemel semmilyen megjegyzést! Valótlan számokat és helyzeteket ad elő –az –éppen ezért— megjegyzésed , primitiv és erősen média beállitottságú !! Csak hogy tudjad, nem igazak a 10x -es 20–x-os különbségek, és nem 60 és 110 millió egy normál lakás ára !! Pl: Spanyolországban egy 135 nm-es tengerparti igényes appartman,— homokkal, uttal a tengerhez — 140 millió forint !! Akkor ???
  üdv
  egy 72 éves repgépszerelő

 5. Bátky Endre

  Tévedés, hogy nem volt még ilyen alacsony kamat a lakáshiteleken. 1980-ban a szövetkezeti lakásra kapható OTP hitel kamata 1% volt.

 6. KIS ZOLTÁN

  Mit várunk egy kommunista országtól mint Magyarország……/szégyenletes/

 7. Joe

  Sajnos minden ilyen összehasonlítás csalóka. Engem csak azok érdekelnek amik az átlagjövedelem alapján tesznek összehasonlítást. Pld: az átlajövedelm hányszorosa egy x nm-es lakás vagy egy 20 MFt hitelnek 20 évre mennyi a törlesztő részlete a jövedelem %-ÁBAN, stb. Abszolut számokkal semmi értelme. Gyanítom hogy így a kép sokkal rosszabb!!!

 8. Ásvány Attila

  Tisztelt Joe ! Teljesen igazad van! Csalóka és abszolut számokkal az összehasonlitás értelmetlen ! Éppen ezért irják az ilyen cikket, hogy ezeken rágodjunk a valós megoldható helyzetek helyett ! Éppen ezért szüntették meg pl. a vásárló fogyasztó kosarat, ugyanis az pontosan mutatta a kiszámitható valós értékeléseket , mit érünk mennyit költhetünk, hol állunk Europában ! Az az egy biztos hogy az órabérektől kezdve a lakáshiteleken át , az üzemanyag költségekkel .stb .stb… nagyon rosszul állunk, gázárakról, másodlagos energiák betiltásán keresztül , a hatósági jogtalan önkényes lépéseken át–nagyon rosszul és keservesen lehet megélni Europához képest, különösen amióta a Fidesz szabad kezet ad magának a rabláshoz !! Senki nem erre gondolt mikor 1989 -ben megszavaztuk -. Ideje elgondolkozni és teljesen homlokegyenest másképp döntenünk 2018-ban!Mindegy kire , csak ne a mostani diktatura maradjon !
  üdv
  egy 72 éves repszerelő

 9. rosalinda57

  Mi az,hogy ha “belemegyünk abba, hogy a törlesztőrészleteket gyakran változtathatják ” ?- Milyen szerződést kell akkor ehhez kötni ? Uzsoraszerződést, vagy bankot megsegítő szerződést vagy micsodát ? Ez a gyakori változtatás csak a bankok nyereségének növeléséhez szükséges és nem a tisztességes hitelszerződéshez.

 10. Ásvány Attila

  Tisztelt rosalinda57 !! Az egész takarékoskodási és hitelfelvételi rábeszélés CSAK –arra akar ráerőltetni minket, hogy adjuk oda az esetleges maradék pénzünket, persze szó sincs egyenlő feltételekről, megbizható haszonról, korrekt szerződésekről, banki kockázat vállalásról. Ugyanolyan kisértetiesen, mint az un. devizaalapu hitel játék, aminek CSAK mi voltunk Magyarországon a vesztesei , és nyertesek voltak mai napig a bankok, A bankoknak KELL a tőke, mert alig rendelkeznek megbizható tőkeforrással, talán ha 12 % a tőkepénzük, az előirt 57 % helyett. Igy megint balekokat keresnek és sajnos fognak is találni , olyanokat akik hitelt akarnak felvenni , vagy takarékoskodni próbálnak !! Mindenkinek elkel mondani, ablakon kidobott pénz ha megint beugrik a cikkeknek !! Ne tegyék ! Most még ne !! Hamarosan eljön az az idő, mikor hasonlóan Europához , korrekt, megbizható feltételekkel meg tudják pénzügyi problémáikat oldani !!
  egy 72 éves repszerelő

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.