Betöltés

Drámai változás a lakáshiteleknél – Fele annyit kell fizetned, mint 4 éve

szerző: Bankmonitor
2016-12-07

A lakáshitelek kamatai elképesztő mértékben csökkentek az utóbbi 4 évben, ami a hitel után fizetendő törlesztő-részletben is meglátszik. Ha ma vennénk fel hitelt, azt már 50 ezer forintos havi törlesztővel is megúsznánk, ami fele annak, amennyiért 2012-ben juthattunk hitelhez. Azonban közel sem mindegy, hogy rövid-, vagy hosszú kamatperiódusú hitelt választunk. A rövid kamatperiódussal azt vállaljuk be, hogy gyakran változik a törlesztőnk, míg a másik megoldással az évekre betonba öntött és kiszámíthatóbb törlesztő-részlet mellett tesszük le a voksunk. Márpedig a biztonság különösen fontos most, hiszen a kellemetlen jövőbeli meglepetések ellen védhetjük be magunkat.

Lefeleződött az új lakáshitelek törlesztője

A kamatok igen alacsony szinten állnak manapság, aminek hátrányos és áldásos hatásait egyaránt érezhetjük. Ugyan vonzó kamatot hozó bankbetétet már nagyítóval is nehéz találni, viszont öröm az ürömben, hogy a hitelkamatok frontján is óriási kamatcsökkenés zajlott le. Egy lakáshitelt már átlagosan 3,8 százalékos THM mellett is elérhetünk, de egyéni jellemzőinktől függően még kedvezőbb is lehet a kamat. Ki tudja meddig tart még az alacsony kamatok kora, összehasonlításképpen alig négy évvel ezelőtt még 13 százalékos THM mellett juthattunk csak lakáshitelhez.

Ugyan a kamatok szintje is nagyot változott, de ami még fontosabb, hogy így az általunk fizetendő a törlesztő-részlet is drámai csökkenésen ment keresztül. Összehasonlítottuk, hogy hogyan alakult volna a havi törlesztőnk, ha minden hónapban, az akkor átlagosan elérhető kamatok mellett vettünk volna fel egy 8 millió forintos lakáshitelt 20 éves futamidőre. A számítás során a legfeljebb 1 éves, vagyis rövid kamatperiódusú lakáshitelek THM szintjéből indultunk ki.

2012 elején a THM akár 13 százalékos szintet is elérhetett, ami a 8 milliós 20 éves hitelünk esetében azt jelentette, hogy havi szinten 100 ezer forintos törlesztőt kellett bevállalni. Jól látszik, hogy 2012 után egyre lejjebb került a lakáshitel kamata, míg elérte a mostani 4 százalék alatti szintjét. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi feltételek mellett már havi 50 ezres törlesztővel elérhetőek a lakáshitelek, így a 2012-es szinthez képest az új hitelfelvevőknek fele annyi törlesztőt kell csak fizetnie.

Nézd meg milyen feltételek mellett juthatsz jelenleg lakáshitelhez! Kalkulátorunk segítségével a legjobb banki ajánlatokat is megtalálod!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Válasszuk a biztonságos lakáshitelt!

Persze az átlagos kamatoktól való eltérés nagy lehet, ami attól függ, hogy melyik banknál és milyen kamatperiódusra vesszük fel a hitelt. A kamatperiódus különösen fontos, hiszen alapvetően befolyásolja, hogy milyen gyakran változhat a lakáshitelünk kamata, így azt is, hogy mekkora kamatkockázatot futunk a hitel futamideje alatt.

A kamatok változása, mint láthattuk a fenti ábrán is, jelentősen módosítja a törlesztőnket, így érdemes alaposan megfontolni milyen kamatperiódus mellett tesszük le a voksunk. A rövid kamatperiódusú hitelek esetén legfeljebb egy évig van rögzítve a kamatunk, így igen gyakran változhat a lakáshitel kamata és a törlesztőnk is. Azt is érdemes tudnunk a történethez, hogy a hitelkamatunk meghatározásában fontos szerep jut a BUBOR-nak (budapesti bankközi forint kamatlábnak), ami pedig a jegybanki alapkamattal mozog szorosan együtt, így ennek növekedése a törlesztőnket is megemeli.

A hosszú kamatperiódusú hiteleknél már több évre, akár a hitel teljes futamidejére rögzítve van a kamatunk, így a törlesztőnk is hosszú időn keresztül ugyanannyi maradhat. Azt lehet mondani, hogy a rövid távon rögzített hitelek esetén igen hamar megérezzük a kamatok változását, míg ha a hosszan fixált hitelt választjuk, a kamatváltozás hatása évekig nem érint minket.

Meglepetéseket tartogat a jövő

Ezt a biztonságot ugyanakkor nem adják ingyen. A hosszú kamatperiódusú hitelek általában magasabb kamat mellett érhetőek el, mint a rövid távon fixált társaik, viszont az évekre betonba öntött kamatnak megvannak az előnyei. Ugyan papíron jobban néz ki az alacsonyabb törlesztő, de könnyen változhat a helyzet és a rövid kamatperiódusú hitel törlesztője jelentősen emelkedhet.

Ugyan jelenleg alacsonyan állnak a kamatok, ennek ellenére minden okunk meg van rá, hogy azt feltételezzük, nem marad sokáig így a helyzet. Ha pedig a kamatok elkezdenek emelkedni az alacsonyabb törlesztő-részletű hitelek kamata is elkezd növekedni. Azzal érdemes kalkulálnunk, hogy egy 1 százalékos kamatemelkedés akár 8 százalékos törlesztő változással is párosulhat. Márpedig a jegybanki alapkamat 1-4 százalékos emelkedése is elegendő lehet ahhoz, hogy a legolcsóbb lakáshitelek törlesztője meghaladja a hosszú távon rögzített lakáshitel esetén fizetendő törlesztőt.

Emellett a kormány a közeljövőben támogatni szándékozik a lakásvásárlást is, aminek viszont pozitív hatása lehet a lakáshitelekre. A bejelentés értelmében, ha lakást vásárolnánk, az általunk fizetett önrészt vissza tudnánk igényelni a személyi jövedelemadónkból, amit pedig egy lakáshitel törlesztésére fordíthatnánk. Így akár jelentősen csökkenthetnénk a hiteltartozásunk, és akár a hitel futamideje előtt is lezárhatnánk a lakáshitelt.

Összességében azt lehet mondani, hogy olyan időszak előtt állunk, amikor nem árt az óvatosság. A jelenleg olcsó, rövid kamatperiódusú hitelekkel könnyen pórul járhatunk emelkedő kamatok esetén, így pár ezer forintot mindenképpen megéri a biztonságra költeni, amit a hosszú kamatperiódusú hitelek adnak meg nekünk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Nagy András

  T. Bankmonitor!
  A kezelési költség (éves, kamatperiódusonkénti) nélkül hiányosnak látom az összehasonlítást.
  Hogyan változik a tőketartozás (annak lefutása)?

 2. Gádor Éva

  Ne vegyél fel hitelt!!Nekem MOST nőtt DUPLÁJÁRA 8 év után, lakástakarék lejártával, mert úgymond lejárt a kedvezményes időszak. OTP!

 3. Harangozó Era

  Érdekes, hogy az első helyezettek között nincs ott az OTP.
  Az én 20 évre kötött laksáhitelem kamata (4.99%) még nem változott pedig már a 9. évet fizetem. Két lakáskassza betörlesztés a 3 cafeteria betörlesztést követően most fizetek havi 50.610,-Ft-ot. (10.000.000,-Ft-ot vettem fel anno).
  Még egyszer sem ajánlották fel, hogy pl. rövidítsek futamidőt. Vagy amikor betörlesztettem a cafeteriát, akkor sem kaptam tőlük értesítést a tőke csökkentésről.
  Pedig évi 2%-ot számítanak fel a tőkére vetítve kezelési költséget. Ebbe ez is beleférne.
  Eddig kifizettem feléjük 1.417.029,- !!!! forintot a semmire , hiszen a folyószámlára megy a fizetésem és onnan le is veszi a törlesztést minden hónap elsején reggel. Ez kerül ilyen sokba? Ez is megérné a tisztességesség vizsgálatát nem csak a devizahitelezés.

 4. Tibor

  Magyarok,èbredjetek.soha nem volt nem lesz alacsony kamat.Nèmetorszàgban ma 4%a kamat.
  Ezt az országot mindenki kirabolja,mert megengedik nekik.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kinek, mennyi lakáshitelt adnak a bankok?

2019. 03. 25.

A lakáshitel kapcsán a legalapvetőbb kérdés előzetesen természetesen az, hogy egyáltalán mennyi hitelt kaphatunk? Az alábbiakban végigvesszük, hogy kit tekintenek a bankok hitelképesnek, illetve milyen szempontok befolyásolják a felvehető hitelösszeg...

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.