Hetek kérdése és eltűnhet a legjobb betét a piacról

 • 2016.08.11.
 • szerző: bankmonitor.hu

Nem dúskálunk a vonzó lekötött betéti ajánlatok között, vagyis aki most áll épp a fontos döntés előtt, annak nincs könnyű dolga. Egyedül a BNP akciós betétjei tudnak 2 százalék feletti éves kamatot fizetni, a többi esetben be kell érni jellemzően 1 százalék alatti kamatokkal. És ha még ez nem lenne elegendő, a BNP kedvező betétje elképzelhető, hogy néhány hét múlva eltűnik a palettáról.

A nyári uborkaszezon és szabadságolások ellenére az élet nem állhat meg, valószínűleg mindenki szeretné minél magasabb kamat mellett lekötni a pénzét, már ha van valós alternatíva. A biztonságot szem előtt tartva manapság nagyon sokan választják az állampapírokat, amelyek valóban a betéti kamatok fölé tudnak ígérni, nem is kevéssel. Azok számára viszont, akik még mindig a betétek mellett tennék le a voksukat, készítettünk egy gyors összeállítást.

Az általános gyakorlat szerint a többség rövid távon, éven belül köti le a megtakarítását a bankoknál. Bőven elképzelhető, hogy sokak számára épp most lesz aktuális a döntés az újrabefektetésről. Annyiban rossz hírrel kell szolgálnunk, hogy a bankok most nem versengenek annyira az új forrásokért, mint akár 5-10 évvel ezelőtt. Ezt jól mutatja az is, hogy milyen kamatokat ígérnek a különböző futamidőkre.

A gyűjtésünk szerint egyetlen szereplő emelkedik ki a mezőnyből, mégpedig a BNP Paribas, aki augusztus végéig elérhetővé tette az akciós betétjeit. A különböző lejáratoknál egyértelmű az előnyük, az éves kamat mértéke fél évre 1,7%, 12 hónapra 2,2%, míg 24 hónapra 2,4%. Szándékosan csak azokat az ajánlatok tettük be az összehasonlításba, melyeknél az elvárás, hogy bankon kívül érkezzen az összeg, de aktív bankkapcsolatot nem várnak el és nem is kifejezetten tartós befektetési számlára kihozott betétről van szó.

bankbetet160810
A BNP-t nem számítva elég lehangoló a kép befektetői szemmel, hiszen a legnagyobb kamat, amit elérhetünk, az egy évre 1,65%, míg a többi esetben sokszor 0,6% alatti értékkel kell beérnünk. A leglátványosabb eltérés a kétéves betéteknél van, ott a legjobb ajánlat négyszer akkora, mint a sorrendben második. 1 millió forint lekötése esetén két év után 32 ezer forint lesz az eltérés az első és második helyezett betét között, ami a mai világban nagy különbségnek számít.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz szeptember elsejétől. Amennyiben a BNP Paribas kifuttatja az akciós betétjeit, akkor azzal jelentősen szűkül a lehetőségek köre, és még nagyobb lesz a csábítás az állampapírok irányában. Előfordulhat viszont, hogy még kitolják a promóciót, vagy esetleg megváltoztatott feltételekkel folytatják a betétgyűjtést ilyen magas kamatok mellett. Bármelyik helyzet is következzen be, a legjobb az lenne, ha idővel az alapkamat elindulna felfelé, mert akkor a betétek is le tudnák idővel ezt követni.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

2 Hozzászólás

 • Gergely 2016-08-17 09:28:27 - Válasz

  Én Nem tudom Önök honnan szedik az infót, de ez egy szimpla BNP marketing cikk.
  Tessék megnézni a Gránit Bank vagy a Magnetbank oldalát is…Gránit Bank 3 hónapos lekötés 2,3%-os kamat minimális feltételekkel (havi 10.000 Ft-os bankkártyás forgalom).
  Kérem ne tájékoztassák félre az olvasókat, és fontos megjegyeznem, hogy nem dolgozom vagy fűz semmilyen viszony egyik intézethez sem

  • bankmonitor.hu 2016-08-17 09:45:52 - Válasz

   Kedves Gergely,

   a cikkben lévő összes információ megfelelő, semmilyen félretájékoztatásra nem került sor.

   A lekötött betéteknél éppen a feltételek a fontosak. A Gránit Bank ajánlata azért sem kerülhetett be, mert idézem a cikkünket: “szándékosan csak azokat az ajánlatok tettük be az összehasonlításba, melyeknél az elvárás, hogy bankon kívül érkezzen az összeg, de aktív bankkapcsolatot nem várnak el“. A bankkártyás forgalom aktív bankkapcsolatnak felel meg, tehát itt rögtön kiesik az ő ajánlatuk. Az már csak egy másik dolog, hogy mi a legrövidebb betéteknél a 6 havit néztük meg, az említett akciós betétajánlat pedig 3 hónapra szól. A Magnet bank ajánlataira ugyanez érvényes, sőt a bankkártyás fizetések mellett meghatározott összeg beérkezését is feltételként szabhatják meg.

   Korábban több cikkben is körbejártuk a témát, ahol a Gránit és a Magnet is szerepelt. Most éppen azért írtunk ilyen megvilágításból, mert nem várható el az emberektől, hogy több aktív számlát is fenntartsanak, sok esetben az új forrás mozgatására fókuszálnak és nekik akartuk bemutatni a friss ajánlatokat.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Bérek a boltban

  Aktuális bérek az élelmiszer-kereskedelemben. Aldi beelőzött, valószínűleg a Lidlnek is utána kell menni. Vidéken jóval alacsonyabbak a bérek, mint Pesten. (A kisebb vásárlóerőből érthető, ezért...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.