Hitel a lakástakarék mellé? Figyeljünk a részletekre!

szerző: Bankmonitor
2017. 05. 05.

A lakástakarék erőssége egyértelműen a 30%-os állami támogatás (maximum évi 72 ezer forint), ami miatt jelenleg ez az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma. A mai ingatlanárak közepette azonban könnyen elképzelhető, hogy nem elegendő az így összegyűjtött pénz, így azt hitellel kell kiegészítenünk. A közelmúltban egyik olvasónk megkeresése pont arra vonatkozott, hogy ezt hogy tehetjük meg egy lakástakaréknál, továbbá, mikor jár a hitel, és automatikusan hozzájutunk-e az összeghez. Úgy gondoltuk, hogy másokat is érdekelhet a téma, így bemutatjuk hogyan is működik a lakástakarék által kínált lakáskölcsön.

A lakástakarék alapvetően megtakarítási céljainkat szolgálja, de hamar korlátokba ütközhetünk az évi 72 ezer forintos támogatási plafon miatt, hiába húzzuk el a lakástakarékot akár a maximális 10 éves futamidőig. Ugyanakkor könnyedén megtöbbszörözhetjük az állami támogatást, ha esetleg valamelyik hozzátartozónk részére is nyitunk egy lakástakarékot.

Azonban az összegyűjtött pénz önerőként még így is kevésnek bizonyulhat a lakáscél megvalósításához, így valamilyen lakáshitelt is szükséges lesz felvennünk. Ezt gond nélkül megtehetjük a lakástakarékpénztárnál is, mert az szükség esetén a megtakarításunk hitellel is kiegészíti.

Már a lakástakarék szerződés megkötésekor világosan látjuk, hogy mekkora hitelt vehetünk fel opcionálisan a megtakarítási időszak végén. A szerződéses összeg viszont mind a kettőt, a megtakarítási és hitel részt is tartalmazza.

Figyelembe kell venni, hogy ezek a kölcsönök kevésbé rugalmasak, mert rövidebb és rögzített futamidővel kínálják őket, ráadásul csak meghatározott korlát erejéig kaphatunk hitelt (ez több szerződés kötésével tornászható fel). A Bankmonitor adatbázisa alapján egy 4 éves, 20 ezer forintos lakástakaréknál átlagosan 1,5 milliós hitelösszeghez juthatunk, amit az esetek döntő többségénél 60 hónapra (5 év) kínálnak.

Ami mégis előny, hogy a lakástakarékok végig fix kölcsönt adnak (vagyis nem változik a törlesztő), sőt hosszabb megtakarítási idő esetén az elérhető hitelkamatok olcsóbbak tudnak lenni, mint a hasonló paraméterekkel futó jelzáloghitelek. Emellett lehetőségünk van egy áthidaló kölcsön képében speciális konstrukciót is választani. Ennek az a lényege, hogy úgy kapjuk meg a szerződéses összeget, hogy nem kell kivárni a legalább 4 éves megtakarítási időszak végét, tehát egyből felhasználható a pénzösszeg.

Ha igényt tartunk a lakástakarék által nyújtott hitelre, annak érdekében, minden esetben az ún. szerződéses összegre kell figyelnünk. Ez pedig magába foglalja az összes befizetésünket, az arra kapható állami támogatást valamint betéti kamatot, és a felvehető hitel összeget is.

Azonban a hitelfelvétel lehetősége minket semmire sem kötelez, így ennél az összegnél kevesebbet is felvehetünk, de az is elképzelhető, hogy valami oknál fogva a megtakarítási idő lejártakor nem akarunk a hitelhez nyúlni.

Azonban a másik oldalról nézve nekünk is meg kell felelnünk a lakástakarékpénztár által előírt feltételeknek. Így például a jövedelmünket ugyanúgy vizsgálják, mintha egy banknál igényeltünk volna lakáshitelt, tehát a hitelképességi feltételeknek meg kell felelnünk (viszont a fedezet bevonásától alacsony kölcsönösszegnél eltekinthet a lakástakarékpénztár).

Tehát egyrészről mi dönthetünk úgy is, hogy nem élünk a hitellel, mert erre nem kötelez minket a lakástakarék, másrészről pedig a lakástakarék is ítélheti úgy, hogy nem felelünk meg a hitelhez szükséges feltételeknek. Így automatikusan a szerződéses összeg részének tekinthető hitel nem jár a megtakarítási idő végén.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

LTP: több állami támogatást akarok, de van egy bibi

2018. 06. 05.

„Amennyiben az adószámom már foglalt, akkor közeli hozzátartozóm adószámát felhasználva indíthatok új szerződést? Milyen kötelezettségekkel jár ez az eljárás az adószám tulajdonosára nézve?” Egy érdeklődőtől kaptuk a kérdést, amit egy...

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

2018. 06. 01.

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk...

Blogajánló

  • alapblog

    180 ezer forint nettóért sem

    Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.