Betöltés
loading

Hitelkiváltás: Nagyobb biztonság alacsonyabb törlesztő mellett? Ez tényleg lehetséges

Az idei évben többször elhangzott, hogy ideális a helyzet a hitelkiváltásra, egy változó kamatozású hitel kiszámíthatóbbra, fixre cserélésére. Eddig ezt egy jövőbeni kamatemelkedés negatív hatásán keresztül mutattuk be. De eljött a pillanat, amikor mindenféle jövőbeni változás nélkül is jobban megéri kiszámíthatóbbra cserélni kölcsönünk. Ha pedig a kamatok megnövekednek 3 százalékkal, akkor akár 2 millió forint is megtakarítható a kiváltással.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Jelenleg minden hitel olcsó, legyen az változó, vagy fix kamatozású. Érdemes lehet hosszú kamatperiódusú kölcsönt igényelni, hiszen úgy hosszú időn keresztül részesedhetünk a kedvező kondíciók előnyeiből.

Egy új hitel felvételekor egyre népszerűbb a hosszú kamatperiódus – kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan nem módosíthatja a kamatot -, vagyis a hiteligénylők is felismerték a kiszámíthatóság fontosságát, valamint a kedvező piaci környezetet. A meglévő rövid kamatperiódusú kölcsönök kiváltása azonban továbbra is igen ritka – a hiteligénylések csupán 3%-a kiváltási célú. Valószínűleg  nem érheti meg a magasabb törlesztőrészletet, induló költségeket és a fáradtságot a kiváltás nyújtotta biztonság. Hiszen ennek igazi előnyei egy kamatemelkedésnél derülnének ki.

Nem kell kamatemelkedés, hogy jobban járjunk egy hitelkiváltással

A helyzet azonban megváltozott, a kamatok és ezáltal a törlesztőrészletek is az utóbbi 2 évben jelentős mértékben lecsökkentek.

A változó kamatozású kölcsön ár előnye szinte teljesen elolvadt. Ráadásul egy 2017 januárjában igényelt 5 éves kamatperiódusú hitel kamatához képest kedvezőbb egy 10 éves kamatperiódusú kölcsön kondíciója jelenleg. Vajon a kiváltás költségeit is kompenzálni tudja ez a kedvező kamat?

Nézzük meg ezt egy példán keresztül: 2017 januárjában 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 5 éves kamatperiódusú lakáshitelt igényelt egy család. A jelenlegi kedvező környezetben megvizsgálják, hogyan tudnák kiváltani hitelüket egy biztonságosabb 10 éves kamatperiódusú kölcsönnel. Nem szeretnének nagyobb hitelösszeget és a hátralévő futamidőn se módosítanának. Nettó jövedelemük havi 300 ezer forint.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján a legkedvezőbb 3 ajánlat átlag kamata jelenleg 0,71 százalékkal alacsonyabb, mint 2017 év elején. Igaz ez még úgy is, hogy a 2017-es hitel kamata gyakrabban változhatna – a régi hitel 5 éves kamatperiódusú, míg az új hitel kamata 10 évente változhatna meg.

A hitelkiváltás költségei – előtörlesztési díj és az új hitel induló költségei – meghaladják a 250 ezer forintot. A kiváltással azonban törlesztőrészletünk oly mértékben lecsökken, hogy még így is megtakarítunk összességben 370 ezer forintot.

Ha tényleg bekövetkezne egy kamatemelkedés, akkor a hitelkiváltásból eredő megtakarítás több millió forintra emelkedhet

A 10 éves kamatperiódus nagyobb biztonságot is jelent, mint egy 5 évente változó kamatozású konstrukció, ez pedig különösen igaz lehet hitelkiváltás esetén. A fenti példában ugyanis az eredeti hitelnek először 3 év múlva módosulhat a kamata, a futamidőből pedig még 15 év lenne hátra. A kiváltást követően azonban 10 évig biztos lenne a törlesztőrészlet, egy esetleges módosulást követően pedig már csak 7 év lenne a kölcsönből vissza. Ez pedig kedvező egy esetleges kamatemelkedésnél, hiszen a magasabb költségek rövidebb ideig és kisebb tőkére fejtenék ki a hatásukat.

Ha azt feltételezzük, hogy a hitel kamata mindkét esetben az első kamatperiódus fordulókor 3 százalékkal megemelkedik, akkor már 2,2 millió forinttal kevesebbet kellene összességében visszafizetnünk az új hitelre, mint a kiváltás előttire.

A fentiek alapján mindenképpen érdemes elgondolkodni meglévő hitelünk lecserélésén. A Bankmonitor Hitelkiváltás Kalkulátorával pedig meg tudod nézni, hogy Te milyen feltételekkel tudnád kiváltani meglévő kölcsöneid.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Osztrák beruházási támogatás

    Az osztrák állam 1 milliárd eurós pályázati keretet hirdetett meg önkormányzatok számára, hogy abból olyan beruházási és felújítási programokat, mint például iskola, idősotthon, közlekedés, szélessávú... The post Osztrák beruházási támogatás appeared first on alapblog.