Betöltés

Hitellázban ég az ország, de a java még csak ezután jön!

szerző: Bankmonitor
2018-01-27

Lassan 10 év telt el a válság kitörése óta, de még mindig nagyon óvatosak a magyarok, ha hitelfelvételről van szó. Meglepő, de ha a régiós átlagot akarnánk elérni, akkor minden dolgozónak 1 milliót kellene még felvennie a bankjától. Van okunk a bizakodásra, már csak azért is, mert a bérek növekednek, és egyre olcsóbbak a több évre rögzített kamatú hitelek. De csak remélni tudjuk, hogy az emberek tanultak a korábbi hibákból, és sokkal tudatosabban vesznek fel hitelt, bármiről is legyen szó.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Tisztán látszik, hogy az utóbbi egy évben megnőtt az érdeklődés a hitelek iránt, de még most sem tudott a magyar lakosság magához térni az átélt sokkhatásból. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az OECD 2017 közepi adatai alapján a főbb európai régiók közül nálunk a legalacsonyabb a hitelek aránya a pénzügyi megtakarításokhoz képest.

A pénzügyi megtakarításokhoz viszonyítva a lakosság hitelállománya mindössze 26%-ot ért el, más szóval minden 1 forint hitel mellett 4 forint megtakarítás volt. Pedig Nyugat-Európához képest a régiónk (Közép-Kelet-Európa) egyáltalán nincs lemaradva, a lakossági hitelek összértéke a megtakarítások 40%-át is elérik. Sőt, még a dél-európai országok is nagyobb arányban mernek hitelt felvenni, mint a magyarok.

Abból a szempontból érthető a magyar lakosság hitel elutasítása és a megtakarítások felé fordulása, hogy nálunk a régió országaihoz képest sokkal nagyobb gondot okozott a devizahitelezés dominánssá válása. Való igaz, hogy több százezer devizahiteles és családja érthető okokból nem tudott kitörni a helyzetéből, de az adatok alapján arra következtethetünk, hogy rajtuk kívül is a lakosság túlzott félelme egy újabb devizahiteles válságtól oda vezetett, hogy a közép-kelet-európai régióban sereghajtók lettünk, ha a hitelállomány alakulását nézzük meg.

A Visegrádi4-eknél és Szlovéniában összességében a hitelállomány 2008 vége és 2017 közepe között 69%-kal nőtt, míg Magyarországon 27% volt a visszaesés mértéke. Persze ez utóbbi adatban benne található a hitelektől való távolmaradás mellett az is, hogy időközben volt lehetőség végtörlesztésre, és sor került a fair banki törvények alapján a hitelek forintosítására is. Érdekes, hogy Lengyelországban úgy nőtt közel a duplájára a hitelállomány, hogy ott is – jóval kisebb mértékben – a devizahitelezés szintén problémákat okozhatott volna.

Megnéztük azt is, hogy ha a magyar lakosság úgy adósodna el, mint a régió, akkor mennyivel kellene több hitelt felvennie a magyaroknak. Az elmaradás összességében 4700 milliárd forint, másként megfogalmazva, ha minden hazai foglalkoztatott felvenne 1 millió forintos hitelt a bankoktól, akkor érnénk csak utol a régiót.

Az OECD által elérhető adatokhoz képest a jegybanknak vannak frissebb statisztikái, azokból pedig az látszik, hogy az utóbbi másfél évben kibontakozó kedvező folyamatok fenntarthatók. A hitelfelvétel nem ördögtől való, egy egészséges gazdaságban nagyon fontos, hogy a hitelpiac is jól működjön. Nagyon sokak számára a tudatos és megfontolt hitelfelvétel biztosítja az előrelépési lehetőséget, ugyanúgy, mintha csak egy cég venne fel hitelt fejlesztési szükséglete miatt.

Az egyik legfontosabb kritérium a hitelek esetében, hogy annak költsége, vagyis a kamata lehetőleg minél alacsonyabban legyen. A számításaink szerint 2012 második negyedévéhez képest a régióban nálunk csökkent a legnagyobb mértékben a lakáshitelek átlagos kamata (6,2%ponttal), a hitelállomány viszont ennek ellenére még 24%-kal elmarad az akkori szintektől.

A legolcsóbb rögzített kamatú hitelek ma már a fogyasztóbarát lakáshitelek. Ha többet szeretnél megtudni a témáról, akkor kattints ide és ingyenesen megkapod tőlünk a fogyasztóbarát lakáshitelekről szóló e-könyvünket.

Ha jobban megnézzük, akkor a hitelek kamata megközelítette azt a szintet, ami a lengyeleknél látható, viszont a hitelek felfutása csak jókora késéssel indult meg. Támogatják a megnövekvő hitelfelvételi kedvet a kiszámíthatóbb munkalehetőségek, a növekvő bérek és az alacsony hitelkamatok. A legolcsóbb lakáshitel ma már 2%-hoz nagyon közel eső kamattal felvehető és egy 10 évre rögzített kamatú hitel csak enyhén magasabb, mint 4%.

Az elmúlt negyedévekben kibontakozó tendencia alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy a régió és Magyarország között a differencia a hitelezésben végre csökkenhet. Az mindenképpen kedvező fejlemény, hogy:

 • ma már forint lakáshitelek kamata is kellően alacsony, vagyis árfolyamkockázatot már nem futnak a háztartások,
 • a felvett hiteleken belül magasabb a hosszabb távon rögzített kamatú hitelek aránya, amit segít a fogyasztóbarát lakáshitelek elterjedése is,
 • a jegybank adósságfék szabályainak köszönhetően akkora kockázatot nem tudnak felvállalni az emberek/családok, mint korábban,
 • a hitelfelvételkor sokkal több információval rendelkezik a lakosság, és egyre szélesebb körben elérhetők a banki termékeket összehasonlító oldalak/alkalmazások.

A legfőbb kihívás véleményünk szerint a kamatszint és annak várható emelkedése. A következő években a jelenlegi nyomott szintekről megindulnak a kamatok is felfelé, erre egyébként már a jegybank is utalt a legfrissebb stabilitási jelentésében. Ezért is kell nagyon alaposan meggondolni, hogy az olcsóbb, de akár 3-6 havonta változó kamatú hitelt választjuk, vagy az elsőre drágábbnak tűnő, de több évre rögzített kamatú hiteleket.

Hitelkalkulátorunkkal megnézheted, hogy aktuálisan milyen feltételekkel adnak lakáshitelt a bankok!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Rágógumitól az egészségközpontig

  Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.