Betöltés

Hitellázban ég az ország, de a java még csak ezután jön!

szerző: Bankmonitor
2018-01-27

Lassan 10 év telt el a válság kitörése óta, de még mindig nagyon óvatosak a magyarok, ha hitelfelvételről van szó. Meglepő, de ha a régiós átlagot akarnánk elérni, akkor minden dolgozónak 1 milliót kellene még felvennie a bankjától. Van okunk a bizakodásra, már csak azért is, mert a bérek növekednek, és egyre olcsóbbak a több évre rögzített kamatú hitelek. De csak remélni tudjuk, hogy az emberek tanultak a korábbi hibákból, és sokkal tudatosabban vesznek fel hitelt, bármiről is legyen szó.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Tisztán látszik, hogy az utóbbi egy évben megnőtt az érdeklődés a hitelek iránt, de még most sem tudott a magyar lakosság magához térni az átélt sokkhatásból. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az OECD 2017 közepi adatai alapján a főbb európai régiók közül nálunk a legalacsonyabb a hitelek aránya a pénzügyi megtakarításokhoz képest.

A pénzügyi megtakarításokhoz viszonyítva a lakosság hitelállománya mindössze 26%-ot ért el, más szóval minden 1 forint hitel mellett 4 forint megtakarítás volt. Pedig Nyugat-Európához képest a régiónk (Közép-Kelet-Európa) egyáltalán nincs lemaradva, a lakossági hitelek összértéke a megtakarítások 40%-át is elérik. Sőt, még a dél-európai országok is nagyobb arányban mernek hitelt felvenni, mint a magyarok.

Abból a szempontból érthető a magyar lakosság hitel elutasítása és a megtakarítások felé fordulása, hogy nálunk a régió országaihoz képest sokkal nagyobb gondot okozott a devizahitelezés dominánssá válása. Való igaz, hogy több százezer devizahiteles és családja érthető okokból nem tudott kitörni a helyzetéből, de az adatok alapján arra következtethetünk, hogy rajtuk kívül is a lakosság túlzott félelme egy újabb devizahiteles válságtól oda vezetett, hogy a közép-kelet-európai régióban sereghajtók lettünk, ha a hitelállomány alakulását nézzük meg.

A Visegrádi4-eknél és Szlovéniában összességében a hitelállomány 2008 vége és 2017 közepe között 69%-kal nőtt, míg Magyarországon 27% volt a visszaesés mértéke. Persze ez utóbbi adatban benne található a hitelektől való távolmaradás mellett az is, hogy időközben volt lehetőség végtörlesztésre, és sor került a fair banki törvények alapján a hitelek forintosítására is. Érdekes, hogy Lengyelországban úgy nőtt közel a duplájára a hitelállomány, hogy ott is – jóval kisebb mértékben – a devizahitelezés szintén problémákat okozhatott volna.

Megnéztük azt is, hogy ha a magyar lakosság úgy adósodna el, mint a régió, akkor mennyivel kellene több hitelt felvennie a magyaroknak. Az elmaradás összességében 4700 milliárd forint, másként megfogalmazva, ha minden hazai foglalkoztatott felvenne 1 millió forintos hitelt a bankoktól, akkor érnénk csak utol a régiót.

Az OECD által elérhető adatokhoz képest a jegybanknak vannak frissebb statisztikái, azokból pedig az látszik, hogy az utóbbi másfél évben kibontakozó kedvező folyamatok fenntarthatók. A hitelfelvétel nem ördögtől való, egy egészséges gazdaságban nagyon fontos, hogy a hitelpiac is jól működjön. Nagyon sokak számára a tudatos és megfontolt hitelfelvétel biztosítja az előrelépési lehetőséget, ugyanúgy, mintha csak egy cég venne fel hitelt fejlesztési szükséglete miatt.

Az egyik legfontosabb kritérium a hitelek esetében, hogy annak költsége, vagyis a kamata lehetőleg minél alacsonyabban legyen. A számításaink szerint 2012 második negyedévéhez képest a régióban nálunk csökkent a legnagyobb mértékben a lakáshitelek átlagos kamata (6,2%ponttal), a hitelállomány viszont ennek ellenére még 24%-kal elmarad az akkori szintektől.

A legolcsóbb rögzített kamatú hitelek ma már a fogyasztóbarát lakáshitelek. Ha többet szeretnél megtudni a témáról, akkor kattints ide és ingyenesen megkapod tőlünk a fogyasztóbarát lakáshitelekről szóló e-könyvünket.

Ha jobban megnézzük, akkor a hitelek kamata megközelítette azt a szintet, ami a lengyeleknél látható, viszont a hitelek felfutása csak jókora késéssel indult meg. Támogatják a megnövekvő hitelfelvételi kedvet a kiszámíthatóbb munkalehetőségek, a növekvő bérek és az alacsony hitelkamatok. A legolcsóbb lakáshitel ma már 2%-hoz nagyon közel eső kamattal felvehető és egy 10 évre rögzített kamatú hitel csak enyhén magasabb, mint 4%.

Az elmúlt negyedévekben kibontakozó tendencia alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy a régió és Magyarország között a differencia a hitelezésben végre csökkenhet. Az mindenképpen kedvező fejlemény, hogy:

 • ma már forint lakáshitelek kamata is kellően alacsony, vagyis árfolyamkockázatot már nem futnak a háztartások,
 • a felvett hiteleken belül magasabb a hosszabb távon rögzített kamatú hitelek aránya, amit segít a fogyasztóbarát lakáshitelek elterjedése is,
 • a jegybank adósságfék szabályainak köszönhetően akkora kockázatot nem tudnak felvállalni az emberek/családok, mint korábban,
 • a hitelfelvételkor sokkal több információval rendelkezik a lakosság, és egyre szélesebb körben elérhetők a banki termékeket összehasonlító oldalak/alkalmazások.

A legfőbb kihívás véleményünk szerint a kamatszint és annak várható emelkedése. A következő években a jelenlegi nyomott szintekről megindulnak a kamatok is felfelé, erre egyébként már a jegybank is utalt a legfrissebb stabilitási jelentésében. Ezért is kell nagyon alaposan meggondolni, hogy az olcsóbb, de akár 3-6 havonta változó kamatú hitelt választjuk, vagy az elsőre drágábbnak tűnő, de több évre rögzített kamatú hiteleket.

Hitelkalkulátorunkkal megnézheted, hogy aktuálisan milyen feltételekkel adnak lakáshitelt a bankok!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

2018. 09. 19.

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől. Mi változik? Korábban lakáshitel felvétele esetén az...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Hatékonyság az egészségügyben

  A leghatékonyabb egészségügyi rendszerek rangsora 56 vizsgált gazdaság esetében faék egyszerűségű mérőszám alapján, melyet abból kreáltak, hogy a GDP hány százalékát költik rá és ehhez...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.