Betöltés

Így vehetsz fel lakáshitelt 2019-ben!

szerző: Bankmonitor
2018-01-23

2018-ban nemcsak a lakáspiac felfelé ívelése folytatódott, hanem ezzel párhuzamosan a lakáshitelek iránti érdeklődés is jelentősen felpörgött a lakosság részéről. Minden össze is állt, ami a lakásvásárláshoz kellhet, hiszen a rendkívül olcsó hitelkamatok mellett több támogatási forma segíti a lakáscélod megvalósulását. De vajon mit vár el a bank, mekkora önerővel kell rendelkezni és mennyi hitelt kaphatsz átlagemberként? Megnéztük, hogy mire számíthatsz, ha lakáshitel felvételére adnád a fejed! Népszerű cikkünket 2019-es információkkal frissítettük. (Cikkünket 2019. január 14-én frissítettük.)

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Ebből válogathatsz, ha lakáshitelt keresel

Ugyan az ingatlanárak az egekben vannak, de az alacsony lakáshitel kamatok egyelőre segítik a vásárlókat. Ráadásul a bankok kínálata is igen szélesnek mondható, így sokféle élethelyzethez akadhat számodra kedvező megoldás. Arra kell számítanod, hogy azok a hitelek a legolcsóbbak, ahol a törlesztőd éven belül is változhat, míg a valamivel drágább opciót a fixált hitelek jelentik, ahol a törlesztő több évre (akár a futamidő végéig) kiszámítható marad.

Ennek kell megfelelned, hogy hitelhez juthass

Mielőtt belevágnál a lakáshitelbe, érdemes feltérképezned, hogy általánosságban mire számíthatsz. Azt tudd már az elején, hogy a lakáshitel alapvetően időigényes, sok ügyintézést valamint dokumentációt igénylő procedúra. A tapasztalataink alapján a legjobb esetben is a hitelkérelem beadását követő 4-6 héten belül juthatsz el a folyósításig. Ez a folyamat egy hitelszakértővel könnyíthető meg lényegesen, aki már tudja, milyen elvárásokat támasztanak az egyes bankok, így a dokumentációt is előkészíti (a Bankmonitornál kollégái ingyenesen állnak a rendelkezésedre a lakáshitel teljes ügyintézésében!).

Ami a konkrétumokat illet, két alapvető tényező befolyásolja a mozgásteredet, mégpedig a megvásárolni kívánt ingatlan értéke, és természetesen a jövedelemi háttered. Ezt a hitelbírálat során vizsgálja meg részletekbe menően a bank, így az értékbecslés során felméri az ingatlan paramétereit, valamint megnézi, hogy milyen jövedelmet tudsz igazolni. Persze ilyen tekintetben minden hiteligény egyedi, mégis vannak olyan általános szabályok, amelyeket figyelembe vesz a pénzintézet:

 • A hitel maximális összege nem lehet több, mint az ingatlan piaci értékének 80%-a, viszont az általános gyakorlat alapján a bankok a fedezetül felajánlott ingatlan legfeljebb 60-70%-áig mennek el. A fennmaradó összeget pedig önerőként kell előteremtened a lakásvásárláshoz.
 • Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy az összes havi törlesztésed nem haladhatja meg a jövedelmed 50%-át (400 ezer forint jövedelem fölött 60%-át). Fontos tudnod, hogy a jövedelmed nagyobb részét fordíthatod hiteltörlesztőkre, ha hosszabb kamatperiódusú, kevésbé kockázatos hitelt választasz. Ezzel a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korláttal azt kívánják elérni, hogy egy esetleges kamatemelésnek jobban ellen tudjanak állni az adósok. 

Nézz utána a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával, hogy melyik az élethelyzetednek megfelelő lakáshitel!

Ergo, amennyiben 20 milliót ér a kiszemelt ingatlan, a legjobb esetben is 12-16 millió forintot kaphatsz a banktól, ráadásul, ha egy 200 ezer forintos jövedelmet veszünk alapul, akkor akár 100-120 ezer forint fordítható havonta hiteltörlesztésre.

Ne feledkezz el az állami ingyenpénzről sem!

Mielőtt belecsapnál a hitelbe, már csak azért is érdemes szétnézned, hogy van-e olyan támogatás, ami extraként kihasználható az önerő és a lakáshitel mellett.

A családok számára a legjelentősebb állami támogatási forma minden bizonnyal a CSOK, ami a lakáscéltól és vállalt illetve meglévő gyermekek számától függően 600 ezertől 10 millió forintig terjedő vissza nem térítendő állami támogatást jelent.

Fontos segítség a vissza nem térítendő állami támogatás mellett a CSOK-hitel, ami már a 2 gyermekes családok számára is elérhető: a 2 gyermekesek 10 millió Ft, míg a 3 gyermekesek 15 millió Ft kedvezményes, 3% végig kamatú hitel felvételére jogosultak építéskor, újépítésű ingatlan vásárlásakor.

Lényeges információ, hogy a lakáshitelnél vállalt gyermek esetében önerőként csak 2 magyarországi bank veszik figyelembe jelenleg a CSOK-ot, ám már megszületett gyermekek esetében önerőként minden probléma nélkül felhasználható.  

A CSOK-hitel sajátosságai

A CSOK-hitelek legfontosabb előnye a teljes futamidő alatt érvényes fix 3 százalékos kamat, amit az állam által adott kamattámogatás tesz lehetővé. A CSOK-hitelek kamata ezzel nagyjából fele a támogatás nélküli fogyasztóbarát vagy piaci alapú, egész futamidőre rögzített kamatozású lakáshitelekének. Ez mind az induló havi törlesztők, mind a teljes visszafizetés összegét illetően komoly árelőnyt jelent, vagyis a CSOK-hiteleknek – ebből a szempontból – kizárólag a kockázatosabb, rövid kamatperiódusú hitelek lehetnek versenytársai.

Ha nem vagy jogosult a CSOK-ra, akkor sincs veszve semmi! Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy ebben az esetben milyen lakáshitelt kaphatsz!

A CSOK-hiteleknél nem elég hitelképesnek lenni, a CSOK feltételeinek is meg kell felelni! (Itt megnézheted, hogy miért bukják el legtöbben az állami támogatást.) Ha ezt sikerül kipipálni, akkor a háromgyermekesek – az akár 15 millió forint CSOK-hitel mellé – 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak, míg a kétgyermekesek – a 10 millió forint maximálisan felvehető kedvezményes hitel mellett – 2,6 millió forint támogatást kapnak. (Persze csak akkor, ha újépítésű lakást vásárolnak vagy lakóingatlant építenek.) 

Mit csinálj a régi, drága lakáshiteleddel?

Aki évekkel ezelőtt vett fel lakáshitelt, előfordulhat, hogy a jelenleginél magasabb kamatszintet fizet. Ebben az esetben sincs minden veszve,  ugyanis lehetőséged van lecserélni a régi hiteled olcsóbbra. A lehetőségeidet a Hitelkiváltás Kalkulátorral nézheted meg.  

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
62 Hozzászólás
 1. Schleier Lászlóné

  Társasházunk 2015-ben homlokzatszigetelést végzett. Ehhez az OTP Banktól hitelt is fel kellett venni 96 hóra, változó kamatozással. (Ezt a Bank ajánlotta a társasház részére.)
  Lakástakarékot is kötöttünk az OTP-vel 60 hóra, amelynek összege a futamidő végén kerül jóváírásra. A hitel kamattámogatott hitel, amelyben az első 5 évben 70 % állami kamattámogatás, a 3 évre ez 35 %.
  Jelenleg az OTP a felvett hitelre -kamattámogatás mellett- havonta 3,12 % kamatot számít fel.
  (Kamattámogatás nélkül kb 10 % a kamat)
  Kérdésem, hogy a jelenlegi hitelszerződésünket lehetséges-e átkötni kedvezőbb konstrukcióra.
  Várom megtisztelő válaszukat.

 2. Tamara

  Amerikai allassal lehet lakashitelt felvenni?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Tamara,
   Az amerikai munkaviszony egyedi kezelést és egyeztetést igényel, azaz banktól és a munkaviszony jellemzőitől függ, hogy adnak-e erre lakáshitelt vagy sem.

 3. Örni

  Az lenne a kérdésem hogy egyedül tudok a lakáshitelt igényelni vagy feltétel a hazástárs,eléttárs megléte?(Egyedül álló vagyok)
  A vásárolni kívánt ingatlan értéke 6,5 millió forint.
  Lakástakarék álltal 1,5 millió forint önerőm van.
  Magyarán 5 millió forint hitelt igényelhetek a banktól?
  160 ezer nettó jövedelemmel rendelkezek.Bár listán nem szereplek,korábbbi személyi kölcsönömet is rendeztem.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Örni,
   A leírtak alapján nincs akadálya a hitelfelvételnek egyedülállóként sem.

 4. Juci

  Kedves Szakértő!

  A munkabér mellett a rendszeresen kapott ápolási díjat és családi pótlékot beleszámítja a bank a havi jövedelembe lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel esetén?
  Sajnos van egyéb hitelek törlesztőrészletére kiadásom, és így lehet, hogy nem tudnék egyedül felvenni hitelt. (munkabér: 177 ezer, családi és ápolási díj együttesen:52 ezer, hitel törlesztőrészlet havonta: 88 ezer).
  CSOK tekintetében is szeretném kérdezni, hogy a 22 éves gyermekemre, akinek az állandó lakcíme megegyezik az enyémmel, azonban az ideiglenes lakcím eltér, lehet-e igényelni a CSOK-ot használt lakás vásárlására? Van egy kisebb gyermek is aki velem lakik, gondolom, rá mindenképp lehet CSOK-ot igényelni, de nagyon jó lenne ha a nagyobbik gyermekre is lehetne, így talán meglenne az önerő egy olcsóbb lakás vásárlásához.
  Köszönöm a tájékoztatást!

  1. Sándorfi Balázs

   1., a hitel: munkabér mellett az említett kiegészítő jövedelmek a bankok számára elfogadhatók. Fontos tudni, hogy a jövedelem elfogadási gyakorlat (különösen a kiegészítő jövedelmek esetében) jelentősen eltérhetnek bank és bank között… első ránézésre összességében a meglévő hiteltörlesztés és az összjövedelem aránya meglehetősen feszes helyzetet mutat már most is.. (a leírtakból nem zárható ki, hogy az olcsóbb lakás vásárlásával együttesen szándékában áll a meglévő hitel összegének csökkentése is)
   2., CSOK: a gyermeknek a szülővel kell élni a CSOK felvétel időpontjában (később elköltözhet)

 5. Bohak éva

  Érdeklödnék lakàst szeretnék vàsàrolni 3kiskoru gyerekem van föàllàsu anya vagyok élettàrsi kapcsolatban vagyok de nem egy a lakcimünk mrnyi idönek kell eltelnie ha bejelentkezünk egy lakcimre hogy esetleg a szocpolt meg igényejük?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Éva,
   CSOK igényléséhez Önnek és a gyermekeknek kell azonos lakcímre bejelentve lenniük, és a támogatás folyósítása, azaz a lakás megvásárlása után kell majd mindenkinek az új lakásba átjelentkezni.

 6. József

  Kedves Bankmonitor!
  CSOK igényléshez két gyereknek számít ha nem mindkettő közös? Munkám csak nekem van Ausztriában, a kisebbik közös, de a feleségemnek van másik lánya is. Az önerő fedezéséhez szükség lenne mindkettő után járó is, ezen kívül rendelkezem kb 2m Ft-tal, igazolt 500ezer Ft jövedelemmel. 30m Ft-os új lakásban gondolkozunk, és lehetséges, hogy 1-2m Ft személyi kölcsön is szükségeltetik, hogy meglegyen a 20%. Eddig csak 57ezer Ft-os autólízingem van. Jelenleg havi 125ezer Ft + rezsis albérletben lakunk, a lakáshitel sem lenne sokkal több. Van így esély lakásvásárlásra?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves József,
   Ha mindkét gyermek lakcímkártyával igazolható módon közös háztartásban él a szülővel, és a gyermekelhelyezés a feleségénél történt, akkor utána is igényelhetik. A hitel kiválasztása kapcsán kollégáink szívesen segítenek, amennyiben elküldi nekünk érdeklődését akár a lakáshitel oldalunkon keresztül.

 7. Alexandra

  Kedves Bankmonitor.
  Mi gyermekválallás előtt állunk. Szeptemberben érkezik a pici. Bár fiatalok vagyunk és nem értünk ehhez a hitel felvétel dologjoz. Külön szeretnénk menni. Csak a párom dolgozik havi 140 Ft a fizetése. A kinézett ház pedig 3 millió forint lenne. Megkaphatjuk a hitelt egészébb vagy csak töredékét?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Alexandra,
   Az ingatlannak maximum a 80%-át nyújthatja a bank hitelként, a maradék összeg vagy önerő, vagy CSOK támogatás lehet. Azonban ilyen kis értékű ingatlan esetén csak pár bank jöhet szóba.

 8. Rita

  Kedves Bankmonitor!

  Érdeklődésem egy 2007 szeptemberében kiadott építési engedély által megkezdett /falak és tető elkészült / szerkezetkész ,építkezés alatti ház magán kézből történő vásárlásához felvehető hitel lehetőségeit keresi.
  Az építési telek közműves volt, a kiadott építési engedély a változások miatt már nem hosszabbítható , lakhatási engedély nincs kiadva,építési engedély köteles munkálat már nincs az építményen.
  Milyen kölcsön vehető igénybe, CsOK igényelhető -e? a vásárláshoz, vagy a megvételt követően igényelhető e rá valami?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Rita,
   CSOK nem igényelhető rá. Jelen állapotában a megvásárálásához és a befejezéséhez igényelhető építési célú piaci kamatozású lakáshitel, de nem minden bank kínál megoldást erre az esetre. Ezen kívül pótfedezettel szabadfelhasználású hitelről lehet még szó.

 9. Almási Ágnes

  Kedves Szakértő! 2 éve vásároltunk 15 millió ft.-ért 130 nm-es családi házat. Használt ház, 2 gyermek után igénybe vettük a CSOK-ot. Akkor a ház teljes gépészeti (fűtés hálózat cseréje), és belső felújitáson esett át, valamint a kinti kerti rész is (térkövezés, fedett terasz kiépítés) átépítésre került. Az ingatlan egy vidéki kisvárosban található, ahol jelen pillanatban olyan magasak az ingatlan árak, hogy egy 3 szobás panel lakásért kb. 14 milliót kérnek. Ssjnos válóper előtt állok, szeretném hogyha egy értékbecslő felmérné, hogy a felújított házunk, melynek 50%-ban tulajdonosa vagyok mennyit ér. A férjem szeretné megtartani én viszont reális árat szeretnék kapni. Ami kérdés lenne: ha már a férjemmel egyszer közösen igénybe vettük a CSOK-ot használt lakásra, akkor a válás után én mint egyedülálló, de jelentősebb önerővel rendelkező, igénybe vehetem-e újra?
  Tisztelettel köszönöm a válaszukat!
  Üdvözlettel: Ágnes

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Ágnes,
   CSOK esetén 10 évre bejegyzik a Magyar Állam elidegenítési és terhelési tilalmát a tulajdoni lapra, azaz ezidő alatt nem lehet eladni, megterhelni a házat, ellenkező esetben vissza kell fizetni a támogatást, és a visszafizetéstől számított 5 évig nem vehet fel ismét CSOK-ot.
   Válás esetén csak akkor nem kell visszafizetni a támogatást, amennyiben az egyik házasfél megszerzi a másik tulajdoni hányadát is, és a házban maradó félnél kerülnek elhelyezésre a gyerekek. Ekkor ugyan mindkét fél esetében nyitva áll a lehetőség, hogy újabb CSOK-ot igényeljenek külön-külön, de a közös gyermekekre csak az a fél kérheti, akinél elhelyezésre kerültek (aki a házban maradt).

 10. Brigi

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Egy felvett szabadfelhasználású hitel mellé tudok felvenni lakáshitelt én vagy a párom (aki nem a féejem, csak élettársam)?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Brigi,
   Igen, amennyiben a bank által elfogadható jövedelmek alapján még belefér. Élettársak kötelezően adós és adóstársak lesznek.

 11. Ingrid

  Tisztelt Ildikó!
  Szeretném a tanácsát kérni. lakáshitelt vennék fel egyedül. Férjem KHR-es, ezért csak én. Mivel még nem igényeltünk CSOK-ot. Ezt egyedül vagy közösen kell igényelni? Mivel csak én vagyok hitelképes ezért azt gondolom, hogy egyedül is igényelhetem. (2 gyermek él velünk egy háztartásba) Jól gondolom? Válaszát köszönöm

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Ingrid,
   Lakáshitelt CSOK nélkül bizonyos bankoknál igényelhetne egyedül is, azonban CSOK-ot kizárólag közösen igényelhetnek, viszont így a hitelből sem maradhat ki a férje. A KHR miatt azonban nem hitelképesek, és így a CSOK-ot sem kaphatják meg.

 12. Zsófi

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Érdeklődnék, van-e lehetőség rá, hogy nem folyamatos (azaz szezonális) ausztriai munkaviszony mellett lehessen lakáshitelt igénybe venni? Az évben 9 hónapot vagyunk kint bejelentetten, amikor havi 900 000 Forint körüli összeget minimum megkapunk, aktuális árfolyamtól függően, tehát a visszafizetés nem jelentene gondot. Itthon szeretnénk lakást venni, csak a munkahelyünk külföldi. Hitel elbírálásánál mennyit nyom a latba, hogy nem folyamatos a munkaviszonyunk? Egy munkahelyen vagyunk már több szezon óta. Esetleg ha szereznénk a munkáltatótól igazolást, hogy továbbra is alkalmazásban fogunk állni nála, attól függetlenül, hogy a zwisschenzeitokra kijelent minket?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Zsófi,
   Sajnos elég nagy problémát okoz hitelfelvételnél, ha nem folyamatos a munkaviszony, és nem határozatlan idejű a szerződés, ebben a formában ugyanis nem fogadják el a bankok a jövedelmet. Amennyiben ad szándéknyilatkozatot a munkáltató a továbbfoglalkoztatásról, esetleg egyedi elbírálásban meg lehet próbálni, de kevés esélyt látunk rá.

 13. Dávid

  Tisztelt Hölgyem/Uram.

  A párommal Októberben költözünk Magyarországra és kezdünk dolgozni egyetem után. Érdekelne hogy körülbelül 6-7 hónap munkaviszonnyal és 900.000ft havi nettó közös jövedelemmel tudunk már felvenni lakáshitelt?

  A másik pedig, hogy mivel eddig nem dolgoztunk és csak most kezdődik a “nagybetűs élet”, szükséges egy személyi kölcsön az önrész fedezésére.
  Személyi kölcsön mellé is vehető fel lakáshitel?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Dávid,
   Lakáshitelhez bankszámlára érkező jövedelem esetén legalább 3 hónap munkaviszony szükséges. Személyi kölcsönt is igényelhetnek előtte, amennyiben a lakáshitel törlesztőrészlettel együtt is hitelképesek. A havi nettó, bank által elfogadott jövedelemnek az Önök esetében maximum 30%-a terhelhető hiteltörlesztésekkel, amennyiben 5 évnél gyakrabban változó kamatozást választanak, 40%-a, ha 5-10 éves kamatozást választanak, és 60%-a, ha legalább 10 évig fix lakáshitelt vesznek fel. Ezekbe az arányokba minden törlesztésnek bele kell férnie.

 14. Ferencz David

  Kedves Bankmonitor!

  A párommal tervezünk Magyarországra költözni, és októbertől állnánk munkába. Lenne egy olyan kérdése, hogy körülbelül 6 hónap munkaviszony után, 900,000ft nettó jövedelem mellett lehetséges a lakáshitel felvétele?

  Egy másik kérdés, hogy mivel most végeztünk az egyetemmel, még nem dolgoztunk és még nem volt lehetőségünk arra, hogy a kellő önrészt félre tudjuk rakni.
  Ebben az esetben személyi kölcsön mellett is lehetséges a lakáshitel, vagy kötelezően meg kell várni a személyi kölcsön lejártát?

  Sajnos még ilyen tapasztalat szerzésben nem volt alkalmunk és ideje, hogy érdeklődjünk keveset a dolgok menetéről.

  Köszönöm a válaszra szánt időt előre is!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Dávid,
   Lakáshitelhez bankszámlára érkező jövedelem esetén legalább 3 hónap munkaviszony szükséges. Személyi kölcsönt is igényelhetnek előtte, amennyiben a lakáshitel törlesztőrészlettel együtt is hitelképesek. A havi nettó, bank által elfogadott jövedelemnek az Önök esetében maximum 30%-a terhelhető hiteltörlesztésekkel, amennyiben 5 évnél gyakrabban változó kamatozást választanak, 40%-a, ha 5-10 éves kamatozást választanak, és 60%-a, ha legalább 10 évig fix lakáshitelt vesznek fel. Ezekbe az arányokba minden törlesztésnek bele kell férnie.

 15. Eszter

  Tisztelt Ildikó! A kérdésem az lenne ,hogy 11 millió ft a lakás amit szeretnénk megvenni kapunk e elég hitelt rá a férjem és az én keresetem átlagosan 280.000 ft nettó. Van egy nem kôzôs gyermekûnk és szeretnénk még egyet megkaphatjuk a Csokot ônerônek ??? A férjem 41 éves én pedig 30 elég ha egyikûnk felel meg a korhatárnak? Vannak jó esélyeink a hitelre és a csokra?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Eszter,
   A sikeres hitelfelvétel és a CSOK több tényezőtől is függ, de a leírtak alapján működhet, azonban önerő a CSOK-on felül szükséges lesz. Jövőben születendő gyermek esetén elegendő, ha legalább az egyik fél negyven év alatti. Ha szeretnének segítséget kérni az ügyintézéshez, küldje el elérhetőségeit a lakáshitel kalkulátorunknál!

 16. Fábus Alexandra

  Kedves Szakértő!Ha jól értelmezem akkor ha az egyik fél Bar listás semmilyen állami támogatást nem lehet igénybe venni lakáshitelnél?Akkor sem ha csak az venné igénybe a kölcsönt aki nincs a feketelistán?És ha így nem kaphatunk támogatást egyedülállóként sincs mód valami állami támogatásra?Válaszát előre is köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Alexandra,
   Jól érti. Mivel a támogatást együtt igényelhetik, a hitelt is együtt kell felvenni, de ez a BAR lista miatt nem lehetséges.

 17. Kitti

  Kedves Ildikó!
  Érdeklődni szeretnék hogy milyen lehetősegek vannak esetleg kedvezmenyek lakáshitelben,a baratommal szeretnenk jovore hazat venni és nem tudjuk hogy álljunk neki.Mondjuk 13 millió ft-os háznál mennyi önerő szükseges ha szeretnénk a késöbbiekben gyereket.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Kitti,
   Alapvetően 20%, azaz 2,6 millió Ft önerő szükségesamennyiben a megvásárolandó ingatlan lesz az egyetlen fedezet. Ha gyermeket vállalnak, és így szeretnének CSOK támogatást igényelni, akkor bizonyos bankoknál az önerő a támogatással kiváltható (ha fedezi az összeget).

 18. Károly

  Tisztelt szakértő!

  Kérdésem a következő lenne, párommal (akivel nem vagyunk megesküdve) közös gyermeket várunk, és tervezzük hogy összekötnénk életünket egy közös otthonban, vidéken ki is néztünk egy ingatlant 6millió forintért, de viszont nekem van autó és személyi hitelem összeségben 90967 forint havonta és a nettó jövedelmem átlagossan 270000 ft (nettó) a páromnak egy 110ezres nettó minimálbére van, semmilyen hitele nincs, És 2 gyerekbe igénybe vennénk a csokot az önerőnek be számítana-e a hitelbe és ezekkel a feltételekkel kapnánk-e valamilyen lakáshitelt? Mivel van évi 465000 forint évi cafetériám azt is bele vinném a lakáshitelbe az számít-e valamit a birálat alatt? És ha esteleg a páromat nem vesszük figyelembe úgy van e lehetőség hitelre?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdv.: Károly

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Károly,
   Ha CSOK-ot is szeretnének, akkor a párját semmiképp nem lehet kihagyni, és egyébként sem célszerű, mert az ő jövedelme is számít. A leírtak alapján van esély a kölcsön felvételére, de nem minden bank számítja önerőnek a CSOK támogatást.

 19. Dia

  Tisztelet bankmonitor!

  A kérdésem az lenne hogy az élettársam személyi kölcsönt vett fel 5 millió forintot. Szeretnénk lakás hitelt én 150.000 Ft havi keresettel ő pedig 200.000 Ft al rendelkezik a törlesztése a meg levő hitelnek 130.000 Ft ! Ebbe meg bele feren mondjuk egy 18.millos hitel ?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Dia! Azt tanácsoljuk, hogy előbb a személyi kölcsönt törlesszék teljesen, azaz az összes pénzüket végtörlesztésre lenne érdemes felhasználniuk. Amíg ez nem történt meg, addig kár ekkora lakáshitelen gondolkozniuk!

 20. Viktor

  Tisztelt Bankmonitor!

  Főállású KATÁs vállakozóként szeretnék családi házra hitelt igényelni. A vállalkozásomnak fix, szerződéses havidíjas bevételei vannak, melyek összege minden hónapban 600.000 Ft. A kérdésem az lenne, hogy NAV jövedelemigazolással is szükségem van-e kezes bevonására (ami nehézséget okozna), vagy elég a NAV által kiadott jövedelem igazolás (tudomásom szerint KATÁsként a bevételem 60%-át igazolja majd a NAV).

  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Viktor,
   Igen, a 60%-ot fogják igazolni, és nem feltétlen kell más személy jövedelme a hitelfelvételhez. Fontos, hogy a KATA-s vállalkozás működjön legalább már egy éve.

   1. Ferenc

    Kedves Ildikó!

    Lezárt adóév, vagy ténylegesen egy év működés a szükséges?

    Üdvözlettel,
    Ferenc

    1. Nagy Ildikó

     Egyes bankoknál elég ténylegesen egy év.

 21. Sas

  Kedves Cím!

  Érdeklődnék, hogy érdemes e szétosztani az önerőt lakás vásárlásnál?
  PL: 15milliós lakásnál 5 millió forint lenne az önerő? 19 milliósnál pedig 12 millió.
  Így kedvezőbb a hiteltörlesztés, vagy pedig érdemes egyre felvenni az összeset?(az egyik lakást esetleg kiadnám) Következő kérdés ebből adódóan: érdemes előbb azt a lakást megvenni ami a kiadást hozná?Úgy tudom jövedelemhez hozzáíródik a kiadás összege

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Sas,
   Ha az egyiket önerőből veszi meg, akkor a fenti számok alapján a másikra nem marad elég önereje, mert a minimális önerő 20%. Egyébként több banknál is számít az adósminősítésnél, hogy mennyire terheli meg a ingatlant, illetve kölcsönösszegtől függő kamatkedvezmények is léteznek, úgyhogy ez egy összetettebb dolog. A bérleti díjból származó jövedelmet NAV igazolással is alá kell támasztani, valamint adóbevallással, úgyhogy a frissen kiadott lakásból származó bevétellel nem fognak kalkulálni a bankok.

 22. Balogh Rita

  Jó estét.
  Szerertnék szabadfelhasználású hitelt igényelni. Jelenleg a válás folyamata nem.fejeződött be. De a lakás az én nevemen van, a fizetésem elegendő lenne. Ügyvéd előtt aláírta a volt férjem, hogy külön élünk. Vehetek fel hitelt a válás kimondása előtt.
  Köszönettel Rita

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Rita,
   Elviekben lehetséges, de ügyvéd előtt, a bank számára megfelelő vagyonjogi megállapodást kell írni, amelyben a felvenni kívánt hitelről is tisztázzák, hogy azt külön vagyonából fogja törleszteni.

 23. Anna

  Tisztelt Szakértő!

  A párommal szeretnénk megvásárolni egy házszámos tanyát(vályog falazattal). Még nem vagyunk házasok így az általunk igazolható havi bér az nettó 150 000 Ft. Önerő is van ami 3 millió. Ezen a felvételre szánt hitelen kívül nincs más hitelünk.A megvételre szánt ingatlan eladási ára 10 millió, de értékbecslő még nem látta. Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint kaphatunk e hitelt erre az ingatlanra és, hogy maga a megvételre szánt ingatlan lehet-e fedezet, vagy arra egy más ingatlant kell megnevezni?

  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Anna

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Anna,
   Van olyan bank, ahol tanyát, illetve vályok falazatú ingatlant is elfogadnak.

 24. Reira

  Tisztelt Bankmonitor.
  Férjemmel lakáshitelt szeretnénk felvenni. A havi netto jövedelme 120 ft illetve kapja hozzá a gyedet amel 200ft netto jovedelmunk van. Lakástakarékba 3.8 milo forintunk van illetve a csokot is igenybe szeretnénk venni egy gyermek után viszont én khrs listán pasziv jogviszonyban vagyok egy kezésség miatti hitel miatt és csak most tudtam meg hogy nem lett fizetve a hitel de azóta letisztáztam a bankkal. Az ingatlan amit kinéztünk 10.5 millió ftba kerül így férjem megtudja igényelni s hitelt vagy én miattam ez nem lehetséges?
  Válaszukat előre is köszönöm.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Reira,
   CSOK-ot kizárólag együtt tudnak igényelni, azonban ez esetben a hitelt is együtt kellene felvenniük, ami a KHR miatt nem lehetséges. Vagyonjogi megállapodással biznyos esetekben ki lehet hagyni a házasfelet, azonban több bank ettől függetlenül is mindkét fél KHR státuszát vizsgálja.

 25. Márton

  Kedves Ildikó,

  Pusztán kíváncsiságból érdeklődni szeretnék, hogy nagyjából milyen nagyságú lakáshitelre lennék jogosult telek vásárláshoz és ház építéshez. 24 éves vagyok, egyedülálló, a havi nettó jövedelmem 320.000 Ft. 4,5 millió Ft Fundamenta lakáskasszával rendelkezem, aminek a a havi törlesztőrészlete 20.000 Ft.

  Köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Márton,
   Vásárlás esetén minimum 20% önerővel kell rendelkezni (vagy bizonyos bankoknál pótfedezettel helyettesíthető az önerő), építéshez változó, költségvetéstől is függ. A havi nettó jövedelem maximum 25-50%-a terhelhető hiteltörlesztéssel attól függően, milyen hosszú ideig fix hitelt választ. Ebbe bele kell férnie az esetleges egyéb havi törlesztőrészleteknek, és a hitelkártya/hitelkeret 5%-ának is.

 26. Ágnes

  Tisztelt Szakértő!
  Válás után a fiam velem költözött el. Az új férjemtől született egy másik gyermekem. Kettőjükre felvettük a CSOK-ot arra a házra, amibe elköltözünk. Most, 3 évre rá a fiam elköltözött az apjához. Mi viszont szeretnénk még egy babát. A kérdésem az lenne, hogy 1. vissza kell- e fizetni a CSOK fiamra eső részét, 2. ha születne még egy gyermekem, rá felvehető lenne-e a CSOK (vagy az elköltöző helyett be lehetne-e számítani). Köszönöm a segítségét. Ági

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Ágnes,
   A támogatást csak akkor nem kell visszafizetni, ha a gyermek nagykorúvá válását követően költözött el, vagy tanulmányai miatt. Az újabb gyermek után kétféle módon igényelhető a CSOK: 1. ha lakáshitelt is igényeltek a CSOK-kal párhuzamosan, és a gyermek megszületésekor, illetve a CSOK igénylésekor lesz még fennálló tartozás, akkor utána 400 ezer Ft igényelhető a hiteltartozás csökkentésére. 2. Újabb lakáscélt valósítanak meg, pl. bővítenek, és arra igénylik a támogatást. Ekkor felvehetik vagy a különbözetet, vagy a korábbit figyelmen kívül hagyva az egy gyermekre járó támogatást (a kedvezőbb számítási módot lehet választani).

 27. Flórián

  Tisztelt Címzett!
  Testvéremmel szeretnénk közösen megvenni egy családi házat, aminek a vételára 25m forint. Én vennék fel az ingatlanra 1/2 tulajdonosként 15m hitelt, a többi az ő részéről rendelkezésre áll. A kérdés hogy a bank ad-e nekem hitelt ilyen elosztásban? Köszönöm

 28. Flórián

  Tisztelt Címzett!
  Testvéremmel szeretnénk közösen megvenni egy családi házat, aminek a vételára 25m forint. Én vennék fel az ingatlanra 1/2 tulajdonosként 15m hitelt, a többi az ő részéről rendelkezésre áll. A kérdés hogy a bank ad-e nekem hitelt ilyen elosztásban? Köszönöm

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Flórián,
   A hitelben mind a kettőjüknek szerepelni kell. Ön adós lesz és zálogkötelezett (=ingatlan tulajdonos), a testvére pedig csak zálogkötelezett. A hitel az egész ingatlant fogja terhelni, nem csak az 1/2 részt.

 29. Annamária

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Élettársi kapcsolatban 3 gyermekünkkel élünk együtt. Vettünk egy házat, melyet bővíteni, korszerűsíteni szeretnénk. (még nem élünk benne). Nekem 80% , férjemnek 20%-os tulajdonrésze van a megszerzett ingatlanba. Szükséges-e 50-50%-ra átíratni a tulajdonrészt:
  – ha a férjem által rakott lakástakarékot használjuk fel?
  -ha az ehhez felvehető lakáshitelt szeretnénk igénybe venni?
  -ha a csokot szeretnénk igénybe venni a bővítéshez?
  -ha a csok hitelt szeretnénk felvenni?

  Szóval kell-e bármelyik miatt tulajdonrész módosítást csinálni?

  Várom szíves válaszukat! Tisztelettel, Annamária

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Annamária,
   Lakástakarék, lakáshitel és CSOK esetében sem kell, hogy pontosan 50-50% legyen a tulajdoni hányad aránya. CSOK hitel nem jár bővítésre, korszerűsítésre.

 30. Feri

  Tisztelt Bankmonitor!

  Van lehetőség arra, hogy az építéshez összeget két hitelből fedezzünk?
  Az egyik az államilag támogatott CSOK 10 milliós hitel, a másik pedig a banki egy építési hitel konstrukciója 10 millió forintra.

  Az így kapott kettő hitel alacsonyabb törlesztő részletet jelentene összesen, és kevesebb befizetendő végösszeget, mint ha csak a bank magasabb kamatú hitelét vennénk fel 20 millió értékben.
  Előre is köszönöm!

  1. Singer Zoltán

   Kedves Feri! Természetesen van rá lehetőség, amennyiben a jövedelmi feltételeknek megfelel.

 31. Balázs

  Tisztelt Ildikó!

  Használt lakás vásárlására szeretnék kb 6 millió ft hitelt felvenni. Ausztriában dolgozok, viszont csak szezon munkán. Amennyiben itt 6 hónapot dolgozok és miután haza megyek 1 hónapon belül elhelyezkedek otthoni munkahelyen, hány hónap munkaviszony után igényelhetek hitelt?

  Üdv. Balázs

  1. Singer Zoltán

   Kedves Balázs!

   Miután itthon elhelyezkedett, a próbaidő letelte, de legalább 3 hónap után.

   Tisztelettel: Singer Zoltán

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
A lakáshitelek felénél emelkedhet a havi törlesztő!
2020. 02. 17.

2019 közepén a lakáshitelek fele olyan változó kamatozású konstrukció volt, amelyek havi törlesztőit a bankok éven belül módosíthatják. Az ilyen hitelek kamata egy referenciamutatóhoz, jellemzően a 3 havi BUBOR hitelkamatlábhoz...

Blogajánló
 • alapblog Ez+az

  Egy finn befektető 16 hotelt épít a 22-es katari foci vb-re, és mind úszó hotel lesz. A vb után, amikor bezuhan a kereslet, simán el... The post Ez+az appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.