Betöltés

Így vehetsz fel lakáshitelt 2018-ban!

szerző: Bankmonitor
2018-01-23

A tavalyi évben nemcsak a lakáspiac felfelé ívelése folytatódott, hanem ezzel párhuzamosan a lakáshitelek iránti érdeklődés is jelentősen felpörgött a lakosság részéről. Minden össze is állt, ami a lakásvásárláshoz kellhet, hiszen a rendkívül olcsó hitelkamatok mellett több támogatási forma segíti a lakáscélod megvalósulását. De vajon mit vár el a bank, mekkora önerővel kell rendelkezni és mennyi hitelt kaphatsz átlagemberként? Megnéztük, hogy mire számíthatsz, ha lakáshitel felvételére adnád a fejed!

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Ebből válogathatsz, ha lakáshitelt keresel

Ugyan az ingatlanárak az egekben vannak, de a mélyponton lévő lakáshitel kamatok mellett még az átlagember számára sem lehetetlen az ingatlanvásárlás. Ráadásul a bankok kínálata is igen szélesnek mondható, így sokféle élethelyzethez akadhat számodra kedvező megoldás. Arra kell számítanod, hogy azok a hitelek a legolcsóbbak, ahol a törlesztőd éven belül is változhat, míg a valamivel drágább opciót a fixált hitelek jelentik, ahol a törlesztő több évre (akár a futamidő végéig) kiszámítható marad.

Aktuálisan egy 10 millió forintos összeget 20 évre 2,52-2,67%-os THM-mel már felvehetsz, ami havi 52-54 ezer forinttal terheli a büdzsédet. Ugyanakkor az 5-10 éves fixált hiteleket is elérheted 3,45-4,36%-os THM mellett, míg az abszolút biztonságot jelentő végig fix hitelek is felvehetők már 5,49%-os THM-től.

A táblázatból könnyen kitűnik, hogy a rögzített hitelek között néhány esettől eltekintve a 2017 nyarán debütált minősített fogyasztóbarát lakáshitelek tudnak a legkedvezőbbek lenni. Ezekről annyit érdemes tudnod, hogy a jegybank által támasztott feltételeknek kell megfelelniük, és számos kedvező tulajdonságuk is van. Például ilyen az ingyenes betörlesztési lehetőség a lakástakarékból, vagy a korlátozott költségek és a 3,5%-ban limitált kamatfelár.

Nézz utána következő kalkulátorral, hogy melyik az élethelyzetednek megfelelő lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ennek kell megfelelned, hogy hitelhez juthass

Mielőtt belevágnál a lakáshitelbe, érdemes feltérképezned, hogy általánosságban mire számíthatsz. Azt tudd már az elején, hogy a lakáshitel alapvetően időigényes, sok ügyintézést valamint dokumentációt igénylő procedúra. A tapasztalataink alapján a legjobb esetben is a hitelkérelem beadását követő 4-6 héten belül juthatsz el a folyósításig. Ez a folyamat egy hitelszakértővel könnyíthető meg lényegesen, aki már tudja, milyen elvárásokat támasztanak az egyes bankok, így a dokumentációt is előkészíti (a Bankmonitornál kollégái ingyenesen állnak a rendelkezésedre a lakáshitel teljes ügyintézésében!).

Ami a konkrétumokat illet, két alapvető tényező befolyásolja a mozgásteredet, mégpedig a megvásárolni kívánt ingatlan értéke, és természetesen a jövedelemi háttered. Ezt a hitelbírálat során vizsgálja meg részletekbe menően a bank, így az értékbecslés során felméri az ingatlan paramétereit, valamint megnézi, hogy milyen jövedelmet tudsz igazolni. Persze ilyen tekintetben minden hiteligény egyedi, mégis vannak olyan általános szabályok, amelyeket figyelembe vesz a pénzintézet:

 • A hitel maximális összege nem lehet több, mint az ingatlan piaci értékének 80%-a, viszont az általános gyakorlat alapján a bankok a fedezetül felajánlott ingatlan legfeljebb 60-70%-áig mennek el. A fennmaradó összeget pedig önerőként kell előteremtened a lakásvásárláshoz.
 • Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy az összes havi törlesztésed nem haladhatja meg a jövedelmed 50%-át (400 ezer forint jövedelem fölött 60%-át), viszont a bankok itt is óvatosabbak és csak 30-40%-ot engedélyeznek.

Ergo, amennyiben 20 milliót ér a kiszemelt ingatlan, a legjobb esetben is 12-16 millió forintot kaphatsz a banktól, ráadásul, ha egy 200 ezer forintos jövedelmet veszünk alapul, akkor 60-80 ezer forint fordítható havonta hiteltörlesztésre.

Ne feledkezz el az állami ingyenpénzről sem!

Mielőtt belecsapnál a hitelbe, már csak azért is érdemes szétnézned, hogy van-e olyan támogatás, ami extraként kihasználható az önerő és a lakáshitel mellett.

A családok számára a legjelentősebb állami támogatási forma minden bizonnyal a CSOK, ami a lakáscéltól és vállalt illetve meglévő gyermekek számától függően 600 ezertől 10 millió forintig terjedő vissza nem térítendő állami támogatást jelent. Külön érdemes kiemelni az éppen két éves CSOK 10+10 konstrukciót, ahol a 3 vagy többgyermekesek új lakás vásárlása esetén a 10 millió forintos támogatáson felül, 10 milliós végig 3%-os kamatozású fix hitelt is kaphatnak. A CSOK vonatkozásában lényeges információ, hogy a lakáshitelnél vállalt gyermek esetében önerőként nem veszik figyelembe a bankok a CSOK-ot.

Az önerő összegyűjtésére és a későbbi lakáshitelbe való betörlesztésre a legkézenfekvőbb konstrukció pedig a lakástakarék. A befizetésekre 30%-os állami támogatás jár, aminek egy szerződés esetén a felső határa évente 72 ezer Ft. 20 ezer forintos befizetés mellett egy szerződéssel a 4-10 éves futamidő alatt 1,2-3,1 millió gyűlhet össze.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

19 Hozzászólás

 1. Schleier Lászlóné

  Társasházunk 2015-ben homlokzatszigetelést végzett. Ehhez az OTP Banktól hitelt is fel kellett venni 96 hóra, változó kamatozással. (Ezt a Bank ajánlotta a társasház részére.)
  Lakástakarékot is kötöttünk az OTP-vel 60 hóra, amelynek összege a futamidő végén kerül jóváírásra. A hitel kamattámogatott hitel, amelyben az első 5 évben 70 % állami kamattámogatás, a 3 évre ez 35 %.
  Jelenleg az OTP a felvett hitelre -kamattámogatás mellett- havonta 3,12 % kamatot számít fel.
  (Kamattámogatás nélkül kb 10 % a kamat)
  Kérdésem, hogy a jelenlegi hitelszerződésünket lehetséges-e átkötni kedvezőbb konstrukcióra.
  Várom megtisztelő válaszukat.

 2. Tamara

  Amerikai allassal lehet lakashitelt felvenni?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Tamara,
   Az amerikai munkaviszony egyedi kezelést és egyeztetést igényel, azaz banktól és a munkaviszony jellemzőitől függ, hogy adnak-e erre lakáshitelt vagy sem.

 3. Örni

  Az lenne a kérdésem hogy egyedül tudok a lakáshitelt igényelni vagy feltétel a hazástárs,eléttárs megléte?(Egyedül álló vagyok)
  A vásárolni kívánt ingatlan értéke 6,5 millió forint.
  Lakástakarék álltal 1,5 millió forint önerőm van.
  Magyarán 5 millió forint hitelt igényelhetek a banktól?
  160 ezer nettó jövedelemmel rendelkezek.Bár listán nem szereplek,korábbbi személyi kölcsönömet is rendeztem.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Örni,
   A leírtak alapján nincs akadálya a hitelfelvételnek egyedülállóként sem.

 4. Juci

  Kedves Szakértő!

  A munkabér mellett a rendszeresen kapott ápolási díjat és családi pótlékot beleszámítja a bank a havi jövedelembe lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel esetén?
  Sajnos van egyéb hitelek törlesztőrészletére kiadásom, és így lehet, hogy nem tudnék egyedül felvenni hitelt. (munkabér: 177 ezer, családi és ápolási díj együttesen:52 ezer, hitel törlesztőrészlet havonta: 88 ezer).
  CSOK tekintetében is szeretném kérdezni, hogy a 22 éves gyermekemre, akinek az állandó lakcíme megegyezik az enyémmel, azonban az ideiglenes lakcím eltér, lehet-e igényelni a CSOK-ot használt lakás vásárlására? Van egy kisebb gyermek is aki velem lakik, gondolom, rá mindenképp lehet CSOK-ot igényelni, de nagyon jó lenne ha a nagyobbik gyermekre is lehetne, így talán meglenne az önerő egy olcsóbb lakás vásárlásához.
  Köszönöm a tájékoztatást!

  1. Sándorfi Balázs

   1., a hitel: munkabér mellett az említett kiegészítő jövedelmek a bankok számára elfogadhatók. Fontos tudni, hogy a jövedelem elfogadási gyakorlat (különösen a kiegészítő jövedelmek esetében) jelentősen eltérhetnek bank és bank között… első ránézésre összességében a meglévő hiteltörlesztés és az összjövedelem aránya meglehetősen feszes helyzetet mutat már most is.. (a leírtakból nem zárható ki, hogy az olcsóbb lakás vásárlásával együttesen szándékában áll a meglévő hitel összegének csökkentése is)
   2., CSOK: a gyermeknek a szülővel kell élni a CSOK felvétel időpontjában (később elköltözhet)

 5. Bohak éva

  Érdeklödnék lakàst szeretnék vàsàrolni 3kiskoru gyerekem van föàllàsu anya vagyok élettàrsi kapcsolatban vagyok de nem egy a lakcimünk mrnyi idönek kell eltelnie ha bejelentkezünk egy lakcimre hogy esetleg a szocpolt meg igényejük?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Éva,
   CSOK igényléséhez Önnek és a gyermekeknek kell azonos lakcímre bejelentve lenniük, és a támogatás folyósítása, azaz a lakás megvásárlása után kell majd mindenkinek az új lakásba átjelentkezni.

 6. József

  Kedves Bankmonitor!
  CSOK igényléshez két gyereknek számít ha nem mindkettő közös? Munkám csak nekem van Ausztriában, a kisebbik közös, de a feleségemnek van másik lánya is. Az önerő fedezéséhez szükség lenne mindkettő után járó is, ezen kívül rendelkezem kb 2m Ft-tal, igazolt 500ezer Ft jövedelemmel. 30m Ft-os új lakásban gondolkozunk, és lehetséges, hogy 1-2m Ft személyi kölcsön is szükségeltetik, hogy meglegyen a 20%. Eddig csak 57ezer Ft-os autólízingem van. Jelenleg havi 125ezer Ft + rezsis albérletben lakunk, a lakáshitel sem lenne sokkal több. Van így esély lakásvásárlásra?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves József,
   Ha mindkét gyermek lakcímkártyával igazolható módon közös háztartásban él a szülővel, és a gyermekelhelyezés a feleségénél történt, akkor utána is igényelhetik. A hitel kiválasztása kapcsán kollégáink szívesen segítenek, amennyiben elküldi nekünk érdeklődését akár a lakáshitel oldalunkon keresztül.

 7. Alexandra

  Kedves Bankmonitor.
  Mi gyermekválallás előtt állunk. Szeptemberben érkezik a pici. Bár fiatalok vagyunk és nem értünk ehhez a hitel felvétel dologjoz. Külön szeretnénk menni. Csak a párom dolgozik havi 140 Ft a fizetése. A kinézett ház pedig 3 millió forint lenne. Megkaphatjuk a hitelt egészébb vagy csak töredékét?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Alexandra,
   Az ingatlannak maximum a 80%-át nyújthatja a bank hitelként, a maradék összeg vagy önerő, vagy CSOK támogatás lehet. Azonban ilyen kis értékű ingatlan esetén csak pár bank jöhet szóba.

 8. Rita

  Kedves Bankmonitor!

  Érdeklődésem egy 2007 szeptemberében kiadott építési engedély által megkezdett /falak és tető elkészült / szerkezetkész ,építkezés alatti ház magán kézből történő vásárlásához felvehető hitel lehetőségeit keresi.
  Az építési telek közműves volt, a kiadott építési engedély a változások miatt már nem hosszabbítható , lakhatási engedély nincs kiadva,építési engedély köteles munkálat már nincs az építményen.
  Milyen kölcsön vehető igénybe, CsOK igényelhető -e? a vásárláshoz, vagy a megvételt követően igényelhető e rá valami?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Rita,
   CSOK nem igényelhető rá. Jelen állapotában a megvásárálásához és a befejezéséhez igényelhető építési célú piaci kamatozású lakáshitel, de nem minden bank kínál megoldást erre az esetre. Ezen kívül pótfedezettel szabadfelhasználású hitelről lehet még szó.

 9. Almási Ágnes

  Kedves Szakértő! 2 éve vásároltunk 15 millió ft.-ért 130 nm-es családi házat. Használt ház, 2 gyermek után igénybe vettük a CSOK-ot. Akkor a ház teljes gépészeti (fűtés hálózat cseréje), és belső felújitáson esett át, valamint a kinti kerti rész is (térkövezés, fedett terasz kiépítés) átépítésre került. Az ingatlan egy vidéki kisvárosban található, ahol jelen pillanatban olyan magasak az ingatlan árak, hogy egy 3 szobás panel lakásért kb. 14 milliót kérnek. Ssjnos válóper előtt állok, szeretném hogyha egy értékbecslő felmérné, hogy a felújított házunk, melynek 50%-ban tulajdonosa vagyok mennyit ér. A férjem szeretné megtartani én viszont reális árat szeretnék kapni. Ami kérdés lenne: ha már a férjemmel egyszer közösen igénybe vettük a CSOK-ot használt lakásra, akkor a válás után én mint egyedülálló, de jelentősebb önerővel rendelkező, igénybe vehetem-e újra?
  Tisztelettel köszönöm a válaszukat!
  Üdvözlettel: Ágnes

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Ágnes,
   CSOK esetén 10 évre bejegyzik a Magyar Állam elidegenítési és terhelési tilalmát a tulajdoni lapra, azaz ezidő alatt nem lehet eladni, megterhelni a házat, ellenkező esetben vissza kell fizetni a támogatást, és a visszafizetéstől számított 5 évig nem vehet fel ismét CSOK-ot.
   Válás esetén csak akkor nem kell visszafizetni a támogatást, amennyiben az egyik házasfél megszerzi a másik tulajdoni hányadát is, és a házban maradó félnél kerülnek elhelyezésre a gyerekek. Ekkor ugyan mindkét fél esetében nyitva áll a lehetőség, hogy újabb CSOK-ot igényeljenek külön-külön, de a közös gyermekekre csak az a fél kérheti, akinél elhelyezésre kerültek (aki a házban maradt).

 10. Brigi

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Egy felvett szabadfelhasználású hitel mellé tudok felvenni lakáshitelt én vagy a párom (aki nem a féejem, csak élettársam)?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Brigi,
   Igen, amennyiben a bank által elfogadható jövedelmek alapján még belefér. Élettársak kötelezően adós és adóstársak lesznek.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiskapu a CSOK-hoz, ha másik lakásba költöznél

2018. 08. 16.

Kaphat-e ismét Családi Otthonteremtési Kedvezményt az a pár, amelyik egy gyermekre már megkapta, még kettőre igényelné, és nagyobb lakásba költözne? Szabályt szegnek, ha 10 éven belül elköltöznek, és elesnek az...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.