Így vehetsz fel lakáshitelt 2018-ban!

2018. 01. 23. szerző: bankmonitor.hu

A tavalyi évben nemcsak a lakáspiac felfelé ívelése folytatódott, hanem ezzel párhuzamosan a lakáshitelek iránti érdeklődés is jelentősen felpörgött a lakosság részéről. Minden össze is állt, ami a lakásvásárláshoz kellhet, hiszen a rendkívül olcsó hitelkamatok mellett több támogatási forma segíti a lakáscélod megvalósulását. De vajon mit vár el a bank, mekkora önerővel kell rendelkezni és mennyi hitelt kaphatsz átlagemberként? Megnéztük, hogy mire számíthatsz, ha lakáshitel felvételére adnád a fejed!

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Ebből válogathatsz, ha lakáshitelt keresel

Ugyan az ingatlanárak az egekben vannak, de a mélyponton lévő lakáshitel kamatok mellett még az átlagember számára sem lehetetlen az ingatlanvásárlás. Ráadásul a bankok kínálata is igen szélesnek mondható, így sokféle élethelyzethez akadhat számodra kedvező megoldás. Arra kell számítanod, hogy azok a hitelek a legolcsóbbak, ahol a törlesztőd éven belül is változhat, míg a valamivel drágább opciót a fixált hitelek jelentik, ahol a törlesztő több évre (akár a futamidő végéig) kiszámítható marad.

Aktuálisan egy 10 millió forintos összeget 20 évre 2,52-2,67%-os THM-mel már felvehetsz, ami havi 52-54 ezer forinttal terheli a büdzsédet. Ugyanakkor az 5-10 éves fixált hiteleket is elérheted 3,45-4,36%-os THM mellett, míg az abszolút biztonságot jelentő végig fix hitelek is felvehetők már 5,49%-os THM-től.

A táblázatból könnyen kitűnik, hogy a rögzített hitelek között néhány esettől eltekintve a 2017 nyarán debütált minősített fogyasztóbarát lakáshitelek tudnak a legkedvezőbbek lenni. Ezekről annyit érdemes tudnod, hogy a jegybank által támasztott feltételeknek kell megfelelniük, és számos kedvező tulajdonságuk is van. Például ilyen az ingyenes betörlesztési lehetőség a lakástakarékból, vagy a korlátozott költségek és a 3,5%-ban limitált kamatfelár.

Nézz utána következő kalkulátorral, hogy melyik az élethelyzetednek megfelelő lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ennek kell megfelelned, hogy hitelhez juthass

Mielőtt belevágnál a lakáshitelbe, érdemes feltérképezned, hogy általánosságban mire számíthatsz. Azt tudd már az elején, hogy a lakáshitel alapvetően időigényes, sok ügyintézést valamint dokumentációt igénylő procedúra. A tapasztalataink alapján a legjobb esetben is a hitelkérelem beadását követő 4-6 héten belül juthatsz el a folyósításig. Ez a folyamat egy hitelszakértővel könnyíthető meg lényegesen, aki már tudja, milyen elvárásokat támasztanak az egyes bankok, így a dokumentációt is előkészíti (a Bankmonitornál kollégái ingyenesen állnak a rendelkezésedre a lakáshitel teljes ügyintézésében!).

Ami a konkrétumokat illet, két alapvető tényező befolyásolja a mozgásteredet, mégpedig a megvásárolni kívánt ingatlan értéke, és természetesen a jövedelemi háttered. Ezt a hitelbírálat során vizsgálja meg részletekbe menően a bank, így az értékbecslés során felméri az ingatlan paramétereit, valamint megnézi, hogy milyen jövedelmet tudsz igazolni. Persze ilyen tekintetben minden hiteligény egyedi, mégis vannak olyan általános szabályok, amelyeket figyelembe vesz a pénzintézet:

 • A hitel maximális összege nem lehet több, mint az ingatlan piaci értékének 80%-a, viszont az általános gyakorlat alapján a bankok a fedezetül felajánlott ingatlan legfeljebb 60-70%-áig mennek el. A fennmaradó összeget pedig önerőként kell előteremtened a lakásvásárláshoz.
 • Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy az összes havi törlesztésed nem haladhatja meg a jövedelmed 50%-át (400 ezer forint jövedelem fölött 60%-át), viszont a bankok itt is óvatosabbak és csak 30-40%-ot engedélyeznek.

Ergo, amennyiben 20 milliót ér a kiszemelt ingatlan, a legjobb esetben is 12-16 millió forintot kaphatsz a banktól, ráadásul, ha egy 200 ezer forintos jövedelmet veszünk alapul, akkor 60-80 ezer forint fordítható havonta hiteltörlesztésre.

Ne feledkezz el az állami ingyenpénzről sem!

Mielőtt belecsapnál a hitelbe, már csak azért is érdemes szétnézned, hogy van-e olyan támogatás, ami extraként kihasználható az önerő és a lakáshitel mellett.

A családok számára a legjelentősebb állami támogatási forma minden bizonnyal a CSOK, ami a lakáscéltól és vállalt illetve meglévő gyermekek számától függően 600 ezertől 10 millió forintig terjedő vissza nem térítendő állami támogatást jelent. Külön érdemes kiemelni az éppen két éves CSOK 10+10 konstrukciót, ahol a 3 vagy többgyermekesek új lakás vásárlása esetén a 10 millió forintos támogatáson felül, 10 milliós végig 3%-os kamatozású fix hitelt is kaphatnak. A CSOK vonatkozásában lényeges információ, hogy a lakáshitelnél vállalt gyermek esetében önerőként nem veszik figyelembe a bankok a CSOK-ot.

Az önerő összegyűjtésére és a későbbi lakáshitelbe való betörlesztésre a legkézenfekvőbb konstrukció pedig a lakástakarék. A befizetésekre 30%-os állami támogatás jár, aminek egy szerződés esetén a felső határa évente 72 ezer Ft. 20 ezer forintos befizetés mellett egy szerződéssel a 4-10 éves futamidő alatt 1,2-3,1 millió gyűlhet össze.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Schleier Lászlóné

  Társasházunk 2015-ben homlokzatszigetelést végzett. Ehhez az OTP Banktól hitelt is fel kellett venni 96 hóra, változó kamatozással. (Ezt a Bank ajánlotta a társasház részére.)
  Lakástakarékot is kötöttünk az OTP-vel 60 hóra, amelynek összege a futamidő végén kerül jóváírásra. A hitel kamattámogatott hitel, amelyben az első 5 évben 70 % állami kamattámogatás, a 3 évre ez 35 %.
  Jelenleg az OTP a felvett hitelre -kamattámogatás mellett- havonta 3,12 % kamatot számít fel.
  (Kamattámogatás nélkül kb 10 % a kamat)
  Kérdésem, hogy a jelenlegi hitelszerződésünket lehetséges-e átkötni kedvezőbb konstrukcióra.
  Várom megtisztelő válaszukat.

  2018.01.30.09:02

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Gyengül a forint, mi lesz a hitelemmel?

Sokan felkaphatták a fejüket az utóbbi napokban a forintgyengülésre, érdekes módon viszont az utóbbi fél évben látható hozamemelkedés ekkora felhajtást nem okozott. Pedig, ha jobban megnézzük, akkor elsősorban utóbbira kellene...

Lakástakarék: 8 évre ezeket érdemes leakasztani a polcról!

2018. 05. 23.

Vannak időszakok, amikor a lakástakarék nemcsak a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően olyan jó választás, hanem egyéb akciók is kapcsolódnak a kötéshez. A Bankmonitor alapvetően két érdeklődő típussal találkozott: az egyik...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.