Hogyan lehet több ingyenes bankszámlánk? Mutatjuk a trükköt!

Hogyan lehet több ingyenes bankszámlánk? Mutatjuk a trükköt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-02
 

Átlagos használat mellett egy bankszámla átlagos éves költsége 28 ezer forint körül van, ám van olyan is, ahol 200 ezer forint feletti összeget kell fizetni ugyanezért. Szerencsére léteznek ingyenes bankszámlák, amelyeknél nem csak havi díj nincs, hanem a bankkártya és a legfontosabb tranzakciók is ingyenesek. De vajon lehet több ingyenes bankszámlánk? Jó hír, hogy egy kis trükkel akár igen, ráadásul még az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségről sem kell lemondanunk.

Normál használat mellett egy bankszámla átlagos éves költsége 28 ezer forint a Bankmonitor Bankszámla kalkulátor számításai szerint, ami 2300 forint kiadást jelent havonta. Ez azonban csalóka, ugyanis miközben a számlák között akad teljesen ingyenes, olyat is találni, ahol 200 ezer forint felett kell fizetni éves szinten csak azért, hogy használhatjuk a pénzünket. Szerencsére az általunk vizsgált három ingyenes bankszámla (CIB ECOUnicredit Partner Aktív Zéró CsomagRaiffeisen Premium Gold 2.0) között bár számos különbség van, közös bennük, hogy bizonyos feltételekkel 2, illetve 3 évig költségmentesen bankolhatunk a segítségükkel.

Sok családban nem egy, hanem több számla is van azonban, mint ahogy az is természetes, hogy egy személynek több számlája legyen. A legjobb persze az volna, ha ezek mindegyike ingyenes lehetne, ám az elvárt havi jóváírási összegek miatt ez látszólag problémás. Ám ha közelebbről is megnézzük a hirdetmények leírásait, akkor kiderül, azért van mozgásterünk.

Hirdetés

Hirdetés

Ami minden ingyenes számlánál elvárás

Ahhoz, hogy ingyenes számlánk lehessen, mindhárom csomag esetében teljesülnie kell havonta egy meghatározott összegű jóváírásnak. Lényeges azonban, hogy másik számláról, esetenként bankon kívülről kell érkeznie a pénznek, vagyis a saját számlák közötti átvezetéseket és a készpénzes befizetéseket nem fogadják el.

Az Unicredit Partner Aktív Zéró Csomag esetében havi 75 ezer forint az elvárás, amennyiben pedig legalább ekkora összeg beérkezik, akkor a mindenképpen levonásra kerülő 1166 forint havi zárlati díjat teljes egészében jóváírják. A jóváírást egyébként a számlanyitás és az ezt követő hónapban nem vizsgálják, így van idő elintézni például a munkabér átirányítását. Lényeges, hogy a 75 ezer forint akár több, tetszőleges számú részletben is érkezhet!

A CIB ECO bankszámlánál elvárás, hogy legalább a mindenkori nettó minimálbér (ez most 133 ezer forint) összegét elérő jóváírás érkezzen a számlára a megelőző hónapban, máskülönben automatikusan levonják a 2562 forintos számlavezetési díjat. A pénz érkezhet akár több részletben, ezzel kapcsolatban itt sincs megkötés.

A Raiffeisen Bank Premium Gold 2.0 számlája jelen állás szerint 2022 végéig díjmentes biztosan, ám nagy valószínűséggel jövőre is maradnak a jelenlegi feltételek. Itt 400 ezer forint jóváírás az elvárás havonta, ami jelenleg maximum 3 részletben érkezhet be, de ez kiváltható azzal, ha az ügyfél a hónap utolsó munkanapján minimum 8 millió forint megtakarítással rendelkezik a Raiffeisen banknál.

Hogyan lehet több ingyenes bankszámlánk?

Látható, hogy az ingyenes számlák feltétele minden esetben valamekkora jóváírás beérkezése, ám ezt illetően, hogy ez honnan érkezhet, már vannak különbségek. A CIB ECO és az Unicredit Partner Aktív Zéró Csomagolnál például mindössze azt várják el, hogy más számláról érkezzen az összeg, az már nem kitétel, hogy a számlának más banknál is kell lennie. A Raiffeisen Premium Gold 2.0 esetében szigorúbban fogamaznak, itt kizárólag akkor fogadják el a bankon belüli utalást, ha az jogi személytől érkezik, például azért, mert a munkáltató is a Raiffeisennél vezeti a céges számláját.

Mivel a CIB ECO és az Unicredit Partner Aktív Zéró Csomagnál az igénylés feltétele, hogy nincs az ügyfélnek a banknál már lakossági számlája, ezért nem kivitelezhető az, hogy ugyanazon banknál vezetett ingyenes számlák között „pingpongozzon” valaki az utalásokkal, így szerezve jogosultságot a kedvezményes feltételekre. A Raiffeisen Prémium Gold 2.0-nál pedig ez eleve kizárt, hiszen itt a jóváírás csak bankon kívülről, vagy bankon belüli céges számláról érkezhet.

Igen ám, de annak nincs akadálya a CIB ECO és az Partner Aktív Zéró Csomag esetében, hogy az egyes családtagoknak legyen egy-egy ilyen számlája, ezek között pedig már ingyenesen lehet utalni, így a jóváírási feltétel így is teljesíthető. Ám akár egy személynek is lehet több ingyenes számlája, ám ebben az esetben más-más banknál kell megnyitni azokat, az ingyenes számlák között pedig díjmentes az utalás, így a jóváírási feltétel is teljesíthető.

Ingyenesen készpénzfelvétel több számláról?

Sokak számára fontos a jogszabály által biztosított költségmentes készpénzfelvételi lehetőség, ami természetesen az ingyenes számlák esetében is elérhető. Eszerint havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint értékben készpénzhez lehet jutni bármelyik bank ATM-jéből, ám az kikötés, hogy mindenki egyetlen számlájánál élhet csak ezzel a lehetőséggel. Vagyis hiába van több ingyenes bankszámlánk, döntenünk kell, hogy melyiknél kérjük. Igen ám, de ha a családtagok mindegyikének külön-külön van ingyenes számlája, akkor ezek mindegyikéhez jár a kedvezmény.

Van azonban egy trükk, amivel egy ember akár több számláról is díjmentesen juthatunk készpénzhez. Mégpedig úgy, ha valamelyik ingyenes számlán lemondunk a jogszabályban biztosított ingyenességről, cserébe pedig az adott bank ATM-jéből juthatunk olcsón készpénzhez. A CIB ECO esetében például az adott naptári hónap első alkalommal történő forint készpénz felvétele ingyenes minden CIB Bank Zrt. által üzemeltetett ATM-ből akkor, ha lemondunk az állam által előírt díjmentességről.

A Raiffeisen Premium Gold 2.0 esetében azon ügyfeleknek, akik kérik a jogszabályban előírt két ingyenes készpénzfelvételt, a bank további 2 felvételt tesz ingyenessé bármely Raiffeisen ATM-ből. Azok számára pedig, akik nem veszik igénybe a jogszabályban rögzített ingyenes készpénzfelvételt, az első 4 Raiffeisen ATM-ből történő készpénzfelvétel ingyenes.

 

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés