Betöltés

Hogyan veszít 6 millió magyar évente 32 ezer Ft-ot a bankszámláján?

szerző: Nagy Ildikó
2017-11-15

A legtöbben túl bonyolultnak tartják a bankváltást, vagy megszokásból nem akarnak másik pénzintézetnél bankolni, és ezért súlyos árat fizetnek. Évente akár 32 ezer forintot is kidobhat az ablakon egy átlagos számlavezető ügyfél, holott ma már két hét alatt átvihető a számla az új bankhoz, amelyet akár személyes megjelenés nélkül, otthonából intézhet!

A magyar lakosság 6 millió darab olyan forint bankszámlával rendelkezik a hazai pénzintézeteknél, amelyek elsődlegesen a pénzforgalmuk bonyolítására szolgálnak. A Budapest Bank egy korábbi felmérése szerint rendkívül magas, több mint 70% azoknak az aránya, akik 10 éve nem váltottak bankot. Ebből az is következik, hogy a számlával rendelkezőknek csak csekély hányada ellenőrzi rendszeresen az ehhez kapcsolódó költségeit.

32 ezer Ft megtakarítás évente!

Ennyi a különbség a Bankmonitor számításai szerint egy átlagos banki ügyfél számára elérhető 5 legolcsóbb és 5 legdrágább ajánlat között.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy egy-egy kiemelten kedvező kondíciókkal rendelkező bankszámlát a pénzintézetek általában csak 2-3 évig értékesítenek aktívan, ezt követően a költségei jellemzően fokozatosan drágulnak, és 8-10 év múlva már az adott bankon belül is egy drága számlacsomagnak fog számítani.

Ezért célszerű rendszeresen ellenőrizni a számlakivonaton megjelenő költségeket, és a saját számlahasználati szokások alapján felmérni a megfelelő számlacsomag ajánlatokat. Az előbbiekre tekintettel – régi számlacsomagok díjának változása, saját szokások jelentősége – a kiválasztásnál nem érdemes ismerős vagy munkatárs korábbi ajánlására hagyatkozni.

Hogyan dönthetsz jól?

Használj banki összehasonlító kalkulátort: 14 bank 65 bankszámlájának összehasonlítása

Néhány kiemelten kedvező bankszámla a bankok aktuális kínálatából:

Odafigyeléssel is lehet spórolni

A Bankmonitor tapasztalatai továbbra is azt mutatják, hogy még mindig nem jellemző sem a tudatos bankválasztás, sem a tudatos számlahasználat. Tipikus példa, amikor a készpénzfelvétel elaprózva, akár két naponta kis összegű tranzakciókban történik.

A jogszabály havi 150 000 Ft-ig biztosítja az első két készpénzfelvételt díjmentesen bármelyik bank automatájából. Ezen felül az adott számlacsomaghoz a bank biztosíthat további ingyenes, vagy kedvezményes ATM felvételi lehetőséget, azonban jellemzően a további készpénzfelvételekért igen borsos árat kell fizetni! Ez egy drágább számlacsomag összes havi költségének akár a 70%-át is kiteheti, amely havi 2 ezer forintot is jelenthet.

Mindezekből következik, hogy már a racionálisabb számlahasználattal is jelentős összeget lehetne spórolni. Ugyanez igaz az SMS szolgáltatásra is, amely ugyancsak magasabb összeget képviselhet az összköltségen belül. Érdemes elsőként megvizsgálni, valóban szükség van-e például a pár száz forintos bankkártyás vásárlásokról is értesítő üzenetet kérni.

Ha csak napi kétszer használjuk a kártyás fizetési módot, és egy átlagosnak tekinthető 25 forintos SMS díjjal számolunk, máris havi 1 500 Ft költséggel szembesülünk egy hónapban. Mindezt elkerülhetjük, ha az adott banknál az SMS üzenetek helyett van mód mobilalkalmazáson keresztüli üzeneteket kérni. Ehhez okostelefonra, valamint az azonnali üzenetek fogadására internetkapcsolatra van szükség. A szolgáltatás egyelőre négy banknál érhető el méghozzá díjmentesen.

Az egyszerűsített bankváltásról

Ennek keretében elegendő kiválasztani az új bankszámlát és kezdeményezni a számlanyitást, valamint a bankváltást. Az új bank kérésünkre áthívja az összes rendszeres megbízást a korábbi számlavezetőtől, értesíti akár azokat a feleket is, akik rendszeresen utalnak a számlánkra (pl. munkáltató, nyugdíjfolyósító), és a folyamat végeztével a számlamegszüntetést is kezdeményezi.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi számlavezetőhöz be sem kell menni, és nem szükséges egyesével felkeresni azokat a szolgáltatókat, amelyek díjai a számlánkról teljesülnek, mivel ezt elintézi helyettünk az új bank. A teljes folyamat akár 13 nap alatt lebonyolítható.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kényelmes vagy körülményes az online bankszámlanyitás?

2018. 08. 14.

A bankok egyre inkább igyekeznek az online felületek felé terelni az ügyfeleiket. Ennek egyik formája az online számlanyitás, illetve a számlanyitáshoz szükséges online adatfelvétel. Az idősek bizonyára kevésbé élnek vele,...

Bazi nagy bankszámla mustra

Átlagosan havi 300 forintba kerül ma egy bankszámla az első évben bankkártyával, és pár átutalással, amely a második évtől 600 forint körül alakul. Létezik 0 forintos ajánlat, és olyan is,...

A biztonságos online fizetés elsődleges megoldása

2018. 08. 03.

Az interneten bonyolított vásárlások mennyisége egyre csak növekszik. A legfontosabb, hogy körültekintőek legyünk, ha nem szeretnénk, hogy kártyánk adatai illetéktelen kezekbe kerüljenek. A bűnözők ugyanis mindent megtesznek, hogy hozzáférhessenek pénzünkhöz....

Blogajánló

  • alapblog

    Olasz bánat

    Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.