Betöltés
loading

Hol drágábbak a lakások: Nyugat-Európában vagy Budapesten?

Köztudott, hogy tőlünk nyugatra sokkal magasabbak a munkabérek, mint hazánkban. Sok hazánkfia is a ködös Albionban, esetleg a Fritzek közt, netán az olívabogyók földjén próbál szerencsét. Vajon visszatérnek-e Magyarországra? Gondolnak-e arra, hogy kint maradva mennyiért tudnak lakást venni? Vagy a kiszámíthatóbb életvitelért az esetleg magasabb költségeket is bevállalják? Utánajártunk, hogy Nyugat-Európa nagyvárosaiban dolgozva könnyebb-e lakást venni, mint itthoni ingatlant budapesti munkavállalás mellett.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A legtöbb közép-európai nemzet fiai és lányai Nyugaton próbálnak szerencsét. Ennek oka többek közt a kiszámíthatóbb jogi és munkakörnyezetben, valamint a magasabb munkabérekben keresendő. De vajon kint a lakásvásárlás is többe kerül, mint nálunk? Esetleg a kiutazók örökké a viszonylag olcsó külföldi albérletekben szeretnének tengődni? Nagyon nem mindegy, hogy külföldön szeretnének-e letelepedni, vagy csak a munka miatt utaztak ki! Cikkünkből ugyanis kiderül, hogy anyagilag sem érdektelen, melyik városban képzelik el a jövőjüket!

Korábban már megvizsgáltuk, hogy Budapesten az átlagbérekhez képest mennyire drágák a lakások, ahogy azt is, hogy a budapesti albérletek hogyan állnak közép-európai viszonylatban. Napokkal ezelőtt írtunk arról is, hogy a magyar nagyvárosokban mennyire nehéz a helyi átlagbérrel lakást venni.

Jelen cikkünkben pedig arra keressük a választ, hogy az idehaza megszokottakhoz képest mennyire nehéz Nyugat-Európában a Nyugaton megszokott átlagbérrel lakást venni, és arra, hogy ennél könnyebb vagy nehezebb helyzetben van-e, aki inkább magyar bérből Budapesten szeretné ezt megtenni.

Először a budapesti árakat és munkabéreket Nyugat-Európa nagyvárosainak számaival hasonlítottuk össze. A munkabérek esetében az utóbbi 18 hónap havi nettó átlagbéreit vettük alapul, ezeket feketével jelöltük. A külvárosi lakásárakat szürkével, míg a belvárosiakat narancssárgával az alábbi ábrán láthatod!

Az eredmények szerint Budapest lakásárai a legalacsonyabbak. Ez tehát nem okozott meglepetést. London, Genf és Párizs csillagászati ingatlanárai szintén a várt eredményeket mutatják. Azonban néhány város, mint például Eindhoven és Brüsszel relatív olcsósága nem minden olvasó számára lehetett korábban nyilvánvaló. Budapest belvárosi négyzetméterárai már megközelítették az eindhoveni, a marseille-i és a brüsszeli négyzetméterárakat! Ez önmagában is sokkoló lehet. A következő grafikonon azt láthatod, hogy hány havi helyi átlagbérből tudnál egy négyzetméternyi lakást megvásárolni.

Az utóbbi 1,5 év településenkénti átlagbérei alapján Budapest belvárosában 3,8 havi, a külvárosban pedig 2,2 havi budapesti átlagbérbe kerül egy négyzetméternyi lakás. Az előző ábrán gyönyörűen látható, hogy Nyugat-Európa nagyobbik felében a kinti bérekhez képest sokkal kisebb erőfeszítéssel lehet lakást venni, mint Budapesten.

Érdemes talán kiemelni Eindhovent, Brüsszelt, Bernt és Rotterdamot. Eindhovenben például már 1 havi átlagbérből is megvehetsz 1 négyzetméternyi lakást, és ezt nemcsak a külvárosban, hanem a belvárosban is megteheted. Az ábrán található városok közül a másik véglet Lisszabon, Párizs, Milánó, London és Róma. Ezekben a városokban akár 4,9-5,5 hónapot is kell dolgoznod egyetlen belvárosi, míg 2,0-3,5 hónapot egyetlen külvárosi négyzetméternyi lakásért. (A külvárosi adat Budapesten 2,2 hónap, ami így még többet mond!) Most az alábbi ábra segítségével vesd össze, hogy egy 50 négyzetméteres lakásra hány hónap átlagbére jön ki ezekkel az árakkal!

Ahogy láthatod, Budapesten 188,2 havi átlagbér a belvárosi, 110,0 havi a külvárosi 50 négyzetméteres lakások ára. Ezzel szemben egy 50 négyzetméteres lakást Eindhoven külvárosában már 38,6 havi átlagbérért, a belvárosban pedig 52,2 havi átlagbérért tudsz megvenni. A belvárosi lakásokért Brüsszelben, Bernben és Rotterdamban 74,3-77,9 havi munkabért kérnek el, a külvárosiak ugyanezekben a városokban 55,8-67,4 havi átlagbért kóstálnak.

A belvárosi árak szempontjából a másik végletbe tartozik például Lisszabon, Párizs, Milánó, London és Róma is, ezekben a városokban 243,6-273,5 havi munkabért kérnek el egy 50 négyzetméteres belvárosi lakásra. A külvárosi árakat illetően pedig München, London, Oxford és Párizs szállt el leginkább, és 136,6-173,2 havi átlagbér lenne elegendő egy ilyen 50 négyzetméteres külvárosi lakás megvásárlásához.

Világosan látható, hogy nemcsak mi érezzük azt, hogy az árak elszálltak, hiszen a legnyüzsgőbb nyugat- és dél-európai városokhoz képest is meglehetősen magasak a budapesti lakásárak.

Amennyiben szükséged van egy kiváló lakáshitelre, nálunk megtalálhatod! Használd a Bankmonitor Lakáshitel kalkulátorát, válaszd ki az igényeidnek legjobban megfelelő lakáshitelt, és az adataid megadása után kollégánk hamarosan megkeres Téged!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Örkény István: A borék (1948), részlet

    Örkény István: A borék (1948), részlet. Játszódik egy katonai kórházban Budapesten, 30-as évek. Várhegyi kórházparancsnok, Tordai őrmester   VÁRHEGYI Mi van itt, Tordai? Maga mondja... The post Örkény István: A borék (1948), részlet appeared first on alapblog.