Betöltés

Hosszú fizetési határidőt kénytelen céged a vevőknek biztosítani? – faktoráltass kedvezményesen!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-08-11

Abban az esetben, ha céged a piaci verseny következtében hosszú fizetési határidő biztosítására kényszerül, de stabil üzleti kapcsolaton alapuló koncentrált vevőkörrel rendelkezik, a faktorálás (vevőkövetelés előfinanszírozása) ideális megoldást jelenthet a társaság működésének rövidtávú finanszírozására.

Tapasztalataink szerint cégtulajdonosok- és vezetők döntő többségének elkerülte a figyelmét, hogy a Növekedési Hitelprogram keretében a vevőkövetelések előfinanszírozására is van lehetőség, így a rendelkezésre álló keretek kihasználatlanok, pedig a faktorálás olyan előnyöket is biztosíthat (a Program kedvezményes 2,5%-os kamatfelárán túl), mint a rugalmas lehívási lehetőség, esetlegesen a meglévő hitellimiten felüli addicionális forráshoz jutás.

A faktoring a vállalat működését finanszírozó forgóeszköz hitel alternatívája, ahol az ügylet mögötti biztosíték maga a követelés. Egy nagyobb, vagy rendszeres vevői megrendelés esetén például, amikor a teljesítéshez szükséges anyagbeszerzés, vagy az alvállalkozói díjak kifizetése problémát jelent, ideális megoldást jelenthet.

Ahhoz, hogy a finanszírozó a vevőink helyébe lépjen, s fizetési határidő előtt fizessen számunkra, nem csupán cégünket fogja beminősíteni, hanem a vevőinket, a szállító-vevői kapcsolatunkat is, hiszen többé vagy kevésbé a teljesítési kockázatot ettől kezdve a vevők jelentik a finanszírozó számára. Főként ez az oka annak, hogy a bankok az alacsony teljesítési kockázatot jelentő ismert multinacionális vállalatok, esetleg rendszeres, nagy megrendelés állománnyal rendelkező régi, megbízható vevőpartnerek számláit finanszírozzák előszeretettel.

A korábbi évekkel szemben manapság a faktoráltató teljesen nem mentesülhet a vevő fizetési kockázata alól, a leggyakrabban alkalmazott visszkeretes ’kvázi’ faktorálásnál abban az esetben, ha a vevő bármilyen okból kifolyólag nem teljesíti fizetési kötelezettségét időben, a bank (faktoráló) jogosult az általa előfinanszírozott számla ellenértékét cégünktől is követelni. Mivel a kockázatot így továbbra is a faktoráltató társaság viseli, a faktorkeret a banknál jóváhagyott rulírozó hitelkeret részét képzi.

Hogyan működik a faktorálás a gyakorlatban?

Miután a finanszírozó beminősítette cégünket és érintett vevőinket, valamint meghatározta a rulírozó jellegű (azaz a futamidő alatt többször is felhasználható) faktoring keretünket, nincs más dolgunk, mint benyújtani a számlát, ami értékének általában 80%-át (ez függhet a faktorálás futamidejétől és nagyságától) a finanszírozó a számla benyújtását követően rugalmasan, szinte azonnal kifizet cégünk számára. A diszkontráta már tartalmazza a faktorálásért felszámolt költségeinket, így a számla vevő által történő kifizetésekor ezen díj levonását követően, a fennmaradó különbözetet kapja meg társaságunk. (Egy példánál maradva, ha egy 100.000 Ft értékű befogadott számlát 80.000 Ft-tal előfinanszíroz a bank, a faktorálás 3%-os díját, azaz 3.000 Ft levonása után 17.000 Ft-ot utal még át cégünk számára.)

Fontos kiemelnünk, hogy a számlák faktorálása csak a fizetési határidő lejárta előtt lehetséges!

Előnyök, ami miatt érdemes faktoráltatnunk:

 • Gyors és rugalmas eseti folyósítás a faktorkeret jóváhagyását követően;
 • A fő fedezet maga a követelés (nincs olyan további fedezetigénye a finanszírozóknak, mint például az ingatlan fedezet);
 • Akár 80%-os finanszírozási arány is elérhető;
 • A Növekedési Hitelprogram keretében 2,5%-on, kedvezményesen igénybe vehető;
 • Piaci jellegű finanszírozás esetén a faktorálás kamat jellegű kondíciói kedvezőbbek lehetnek a forgóeszköz hitelek kondícióinál.

A Növekedési Hitelprogram tehát jóval több finanszírozási lehetőséget rejt magában, mint a köztudatban elterjedt beruházási- és forgóeszköz hitelek. Érdemes ilyen szemmel, nyitottan is megvizsgálnunk cégünk finanszírozási lehetőségeit!

Ha cégednek finanszírozásra van szüksége, az alábbi form kitöltésével itt ellenőrizheted az alapvető hitelképességi követelmények teljesülését:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.