Betöltés

Húsba vágó változások jöhetnek a kata adózásban!

szerző: Fülöp Norbert
2019-11-08

Húsba vágó változások jöhetnek 2020-tól a katás adózásban, ami sokakat érinthet a több mint 300 ezer így adózó vállalkozó közül. Az alábbiakban összegyűjtöttük, amit tudni lehet a módosításról. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Elsőként a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) kongatta meg a vészharangot a katát (kisadózó vállalkozások tételes adója) illetően, amikor egy pénzügyminisztériumi munkaanyag alapján azt jelezte, hogy 2020-tól megdrágul, valamint szigorúbb feltételekkel lesz alkalmazható a kata. Később a Pénzügyminisztérium is reagált, de  egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a kata adó összege a jövőben nem változik, az ellenőrzések pedig 2020-ban megszaporodhatnak. Jó hír ugyanakkor, hogy az éves árbevétel jó eséllyel nőni fog a jelenlegi 12 millió Ft-ról. 

Az MKOE szerint a következő változtatások merültek fel a kata adózás kapcsán a Pénzügyminisztérium munkaanyagában, mint lehetőség:

1. Több feltételnek kell megfelelni a katázáshoz

A szigorítás egyik lényeges eleme az, hogy a jövőben a kata 7 feltételéből az eddigi 2 helyett legalább 4-nek kell ahhoz teljesülnie, hogy egy egyéni vállalkozás, egyéni cég, Bt. (kizárólag magánszemély tulajdonossal), közkereseti társaság (kizárólag magánszemély tulajdonossal) vagy ügyvédi iroda legálisan katázhasson.

 • Ne egyedül dolgozz!
 • Egy ügyféltől a bevételeid legfeljebb 50%-a származzon!
 • Dolgozz önállóan!
 • Dolgozz a saját otthonodban, irodádban vagy műhelyedben!
 • Dolgozz a saját eszközeiddel (számítógépeddel, más gépeiddel, használj saját telefont)!
 • Dolgozz a saját munkarended szerint, vagyis ne legyen a megbízód által meghatározott munkaidő!
 • A nem főállású katás vállalkozó saját munkahelye vagy a tulajdonában álló egyéb vállalkozás felé számlázott árbevétele az összes bevételének 50 %-át ne haladja meg!

2. Nem változik a kata adó összege

A kata adó összege alapesetben továbbra is havi 50 ezer illetve 25 ezer forint lesz, attól függően, hogy a kiadószó főállásúnak minősül-e, vagy sem.  Ezen felül továbbra is lehetőség lesz 75 000 Ft-ot fizetni havonta annak érdekében, hogy magasabb legyen a nyugdíjalap, a társadalombiztosítási ellátás és a nyugdíj alapjául szolgáló szolgálati idő.

3. Plusz adóval sújtják az egy ügyféltől származó nagy összegű bevételeket

Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizethet.

4. Plusz adóval büntetik, ha valaki olyan cégnek számláz be, ahol korábban alkalmazásban állt

Összeghatártól függetlenül – szintén 2020 február 1-től – 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el az adóhatóság felé.

5. Megszűnhet a többes katázás

A többes katázás 2021. január elsejétől szűnhet meg, addig választani kell, hogy melyik katázást folytatjuk, ha ezt elmulasztjuk, akkor mindkettőt törli a nav.

Fontos témák a katás adózók számára:

Hitelképesek lehetnek az eva helyett katát vagy kivát választó vállalkozások
Mennyit kell egy katásnak minimum számláznia ahhoz, hogy lakáshitelt kaphasson?
A KATA adózás két nagy buktatója

Ha katásként érdekel a lakáshitel és a személyi kölcsön lehetősége, akkor a lakáshitel kalkulátorral vagy a személyi kölcsön kalkulátorral keresd meg a számodra legkedvezőbb ajánlatot, majd kérd hitelszakértő segítségét, aki végig segíteni fog a hiteligénylés folyamata során.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Húsba vágó változások jöhetnek a kata adózásban!

2019. 11. 08.

Húsba vágó változások jöhetnek 2020-tól a katás adózásban, ami sokakat érinthet a több mint 300 ezer így adózó vállalkozó közül. Az alábbiakban összegyűjtöttük, amit tudni lehet a módosításról. Cikkünket folyamatosan...

Kaphatnak lakáshitelt a katások?

2019. 01. 24.

Már 300 ezernél is többen választották a kata adózási formát, ami érthető, hiszen ők havi 50 ezer Ft befizetésével letudhatják a társasági- és személyi jövedelemadót, a járulékokat, valamint a szociális...

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország kis ország?

  Magyarország kis ország? Megkérdeztük Dragomán Györgyöt (irodalmár), Somogyi Zoltánt (szociológus) és Ungváry Krisztiánt (történész), hogy mi jut eszébe e kérdésről. A következő napokban az ő... The post Magyarország kis ország? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.