Betöltés
loading

Húsba vágó változások jöhetnek a kata adózásban!

Húsba vágó változások jöhetnek 2020-tól a katás adózásban, ami sokakat érinthet a több mint 300 ezer így adózó vállalkozó közül. Az alábbiakban összegyűjtöttük, amit tudni lehet a módosításról. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Frissítés (2019.11.14.): Vizsgálni fogja a szaktárca a kisadózó vállalkozások tételes adózásának (kata) gyakorlatát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslataival együtt, mivel egyetértenek abban, hogy sem a versenyképesség rontása, sem a visszaélések elősegítése nem volt célja ezen adónem elindításának – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MKIK elnökségi ülését követően. Eszerint egyelőre nem tudni, hogy az alábbi munkaanyagban szereplő változtatások közül mi valósulhat meg 2020-tól. Ám Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi nyilatkozata szerint ha lesz is módosítás, arra nem januárban, hanem csak az első félévben valamikor kerülhet sor. 

Elsőként a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) kongatta meg a vészharangot a katát (kisadózó vállalkozások tételes adója) illetően, amikor egy pénzügyminisztériumi munkaanyag alapján azt jelezte, hogy 2020-tól megdrágul, valamint szigorúbb feltételekkel lesz alkalmazható a kata. Később a Pénzügyminisztérium is reagált, de  egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a kata adó összege a jövőben nem változik, az ellenőrzések pedig 2020-ban megszaporodhatnak. Jó hír ugyanakkor, hogy az éves árbevétel jó eséllyel nőni fog a jelenlegi 12 millió Ft-ról. 

Az MKOE szerint a következő változtatások merültek fel a kata adózás kapcsán a Pénzügyminisztérium munkaanyagában, mint lehetőség:

1. Több feltételnek kell megfelelni a katázáshoz

A szigorítás egyik lényeges eleme az, hogy a jövőben a kata 7 feltételéből az eddigi 2 helyett legalább 4-nek kell ahhoz teljesülnie, hogy egy egyéni vállalkozás, egyéni cég, Bt. (kizárólag magánszemély tulajdonossal), közkereseti társaság (kizárólag magánszemély tulajdonossal) vagy ügyvédi iroda legálisan katázhasson.

 • Ne egyedül dolgozz!
 • Egy ügyféltől a bevételeid legfeljebb 50%-a származzon!
 • Dolgozz önállóan!
 • Dolgozz a saját otthonodban, irodádban vagy műhelyedben!
 • Dolgozz a saját eszközeiddel (számítógépeddel, más gépeiddel, használj saját telefont)!
 • Dolgozz a saját munkarended szerint, vagyis ne legyen a megbízód által meghatározott munkaidő!
 • A nem főállású katás vállalkozó saját munkahelye vagy a tulajdonában álló egyéb vállalkozás felé számlázott árbevétele az összes bevételének 50 %-át ne haladja meg!

2. Nem változik a kata adó összege

A kata adó összege alapesetben továbbra is havi 50 ezer illetve 25 ezer forint lesz, attól függően, hogy a kiadószó főállásúnak minősül-e, vagy sem.  Ezen felül továbbra is lehetőség lesz 75 000 Ft-ot fizetni havonta annak érdekében, hogy magasabb legyen a nyugdíjalap, a társadalombiztosítási ellátás és a nyugdíj alapjául szolgáló szolgálati idő.

3. Plusz adóval sújtják az egy ügyféltől származó nagy összegű bevételeket

Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizethet.

4. Plusz adóval büntetik, ha valaki olyan cégnek számláz be, ahol korábban alkalmazásban állt

Összeghatártól függetlenül – szintén 2020 február 1-től – 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el az adóhatóság felé.

5. Megszűnhet a többes katázás

A többes katázás 2021. január elsejétől szűnhet meg, addig választani kell, hogy melyik katázást folytatjuk, ha ezt elmulasztjuk, akkor mindkettőt törli a nav.

Fontos témák a katás adózók számára:

Hitelképesek lehetnek az eva helyett katát vagy kivát választó vállalkozások
Mennyit kell egy katásnak minimum számláznia ahhoz, hogy lakáshitelt kaphasson?
A KATA adózás két nagy buktatója

Ha katásként érdekel a lakáshitel és a személyi kölcsön lehetősége, akkor a lakáshitel kalkulátorral vagy a személyi kölcsön kalkulátorral keresd meg a számodra legkedvezőbb ajánlatot, majd kérd hitelszakértő segítségét, aki végig segíteni fog a hiteligénylés folyamata során.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Konkrét pénzügyi tippek, ha hirtelen lecsökken a bevételed

A jelenlegi bizonytalan helyzetben azoknak is érdemes racionalizálniuk pénzügyeiket, akiknek az állása biztos, de ha elveszítetted a munkád, esetleg a következő hónapokban csökkentett jövedelemre számíthatsz, akkor ez lehet a túlélés...

Blogajánló
 • alapblog Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek”

  Mi lesz velük, ha elveszik tőlük az ajándékot? Rosszat vagy inkább nagyon rosszat hozhat az úgynevezett populista autoriter rezsimek számára, ha Donald Trump távozni kényszerül... The post Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek” appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?

  Szerintem lassan mindenkinek volt már dolga „pénzügyi tanácsadóval”, aki azt ígéri, hogy 20 év múlva gazdag lesz. De akkor miért is nem vagyunk még gazdagok? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. A mai bejegyzés célja nem egy iparág, vagy egyes emberek megélhetésének lehúzása. Arra keresem a választ, hogy Tovább olvasom "Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?" → The post Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés? appeared first on KonyhaKontrolling.