Így adnak a kezedbe közel 3 millió Ft állami támogatást lakásvásárláshoz!

 • 2017.10.12.
 • szerző: bankmonitor.hu

Aki lakásvételben gondolkozik, az egészen biztosan találkozott már a CSOK-kal. Nem véletlen, hiszen gyermekszámtól függően akár közel 3 millió forintot is kaphatunk az államtól támogatásként. Az új építésű lakások ára elég magas, ezért megnéztük, hogy mire számíthat az, aki használt lakásra venné igénybe a CSOK-ot. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mégis mi ez a támogatás és mire igényelhetem?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, rövidebb nevén CSOK a családok lakáshoz jutását hivatott elősegíteni. A lényeg, hogy meglévő vagy vállalt gyermekszámtól függően ad az állam egyszeri, vissza nem térítendő támogatást lakásvásárláshoz. Nem tekinthető alapvetően új támogatási elemnek, korábbi létezése során például „szocpolnak” és „félszocpolnak” is hívták.

A támogatást használt lakáson kívül új lakás vásárlásra vagy építésére is fel lehet használni, viszont most csak a használt lakásvásárláskor elérhető támogatásról fogunk szót ejteni. A legfontosabb szempont, hogy gyermekekre jár a támogatás. A meglévő gyermekek mellett vállalat gyermekre is fel lehet venni a CSOK-ot.

Érdemes azt is tudni, hogy a kedvezmény szempontjából gyermeknek minősül a magzat is a terhesség 12. hetét követően. Valamint az a gyermek, aki a 25. életévét még nem töltötte be, vagy ezt a kort már betöltötte, viszont megváltozott munkaképességű személyről van szó. Ez utóbbi állapota legalább egy éve tart, vagy a javulásra egy éven belül nem lehet számítani.

A leggyakoribb kérdés: most vásárolok ingatlant, utólag kapok-e majd CSOK-ot?

Nem. Mivel a támogatást a vételár részeként utalják, így egy kifizetett ingatlanra utólag nem lesz lehetőségünk érvényesíteni, hiszen a lakáscél a vételár kifizetésével megvalósult.

Csak az kaphat utólagosan támogatást, aki a vásárláskor felveszi a CSOK-ot, és utólag születik további gyermeke. Azaz legalább egy gyermekre ezt a támogatást már igénybe vette, és az utólagos támogatás igénylésekor olyan fennálló lakáshitele van, amelyet a támogatással érintett lakáscél érdekében vett fel (ekkor a hitel csökkentésére fordítható).

Van-e életkori megkötés?

Az igénylő szempontjából nézve, ha meglévő gyermek után vennék igénybe a támogatást, akkor nincs meghatározva életkori korlát. Az viszont már más eset, ha vállalt gyermekre vennénk fel a támogatás, mert ekkor:

 • csak házaspároknak adnak támogatást, valamint
 • legalább az egyik félnek nem szabad még betöltenie a 40. életévét.

Függetlenül attól, hogy hány meglévő gyermek van, egy vagy két gyermeket lehet vállalni a szabályok szerint. Egy gyermek esetében 4 év, míg két gyermeknél 8 év a teljesítésre előírt határidő. A 4 és 8 éves időintervallumot a támogatási szerződés megkötésének napjától számítják. Ha esetleg bővítésről lenne szó, akkor vagy a használatbavételi engedély kiadása vagy a bővítési munkáltatok befejezése számít.

Mitől függ a támogatás összege?

A támogatás nagyságát alapvetően befolyásolja a gyermekek száma és az ingatlan hasznos alapterülete. A hasznos alapterülethez tartozik a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege is a garázs és a pince kivételével.

Bővítés esetén a támogatás maximális összege a számlával igazolt bekerülési költség 50%-a.

Hol igényelhetem?

Annál a hitelintézetnél lehet ezt megtenni, amelyik a támogatás igénylésének lebonyolítását vállalja. A komolyabb érdeklődés miatt széleskörűen elérhető a bankoknál a támogatás, ezen felül természetesen bizonyos takarékszövetkezeteknél is van lehetőségünk CSOK-ot igényelni.

Kötelező-e hozzá hitelt kérni?

Nem. Önmagában is lehet kérni a támogatást, ekkor az elbírálásnak jellemzően díja van. Ha nem kérünk mellé hitelt, akkor egyrészt az értékbecslés, valamint az egyes helyszíni szemlék (pl. építésnél, bővítésnél a munkálatok előrehaladtával szakaszonként) díjkötelesek. Ezen kívül a támogatás összegének 1,5%-a, maximum 30 000 Ft lehet a bírálat díja.

Ha hitel is szükséges hozzá, és ugyanazon pénzintézetnél igényeljük, akkor a fenti bírálati díj nem számítható fel! Ekkor csak abban az esetben kapjuk meg a CSOK-ot, ha a bank hitelképesnek minősített minket.

A KHR-ben negatív státusszal szereplő ügyfél támogatásra jogosult, de hitelre nem. Emellett TB biztosítottnak kell lennie, valamint nem lehet NAV (APEH) köztartozása.

Nézd meg, hogy megfelelsz-e a CSOK feltételeinek!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?

Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 120 napja kötötted?

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:

Amennyiben a témához kapcsolódó információkról a jövőben szeretnél tájékoztatást kapni, add meg az email címedet!

Jó hírünk van!

A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.

Az általad felvehető állami támogatás összege:

A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük
add meg az alábbi adatokat!

Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?

Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!

Ft
Típus Összeg

A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:

Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • 24 órán belül megtudhatod, milyen lakáshitelt kaphatsz
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Igényelhetem-e a hitelt és a CSOK-ot két különböző pénzintézettől?

Igen. Ekkor a hitelt nyújtó bank egy hitelígérvényt ad, amelyet a támogatást folyósító banknál be kell mutatnunk. Ilyenkor mindkét procedúra, a hitel és a támogatás is díjköteles lehet.

Mekkora, és milyen értékű ingatlanra kaphatok támogatást?

A fentebbi táblázat is mutatja, hogy gyermekszámtól függően van egy minimálisan előírt alapterület, ezt kell itt is figyelembe venni. Felső korlát nincsen, inkább az ingatlanár szab határt. Fontos megkötés, hogy lakásvásárlás esetén a lakás vételára nem haladhatja meg a 35 millió forintot. Valamint a lakás vételára nem lehet magasabb, mint a hitelintézet által megállapított forgalmi érték 120%-a.

Fontos dátumokra és határidőkre kell figyelni!

 • a támogatás igénylésének határideje
  • vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül
  • bővítés esetén a bővítési munkálatok megkezdése előtt
 • a bővítés költségvetésének minimum 70%-a számlával igazolandó, amely számlák keltezése a benyújtást követő időpontra esik
 • a Magyar Állam 10 évig szerepel a tulajdoni lapon, amely idő alatt haszonélvezet az ingatlanon nem alapítható!

A támogatást vásárlásnál a vételár részeként utalják, bővítésnél pedig szakaszosan, a munkálatok előrehaladtával, és csak akkor, ha az önerő már felhasználásra került!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1 Hozzászólás

 • Kriston Mihály 2017-10-17 10:09:59 - Válasz

  Meglévő lakás eladása, majd nagyobb használt lakás vásárlása a cél. Ismeretes, hogy a lakások adás – vétele nem egyszerű dolog, több hónapot vehet igénybe a két tranzakció. Ezt le lehet csökkenteni alacsonyabb áron való eladással és drágább vásárlással, de erre a támogatás valószínüleg rá is megy. Szeretnék ötleteket kapni az ilyen helyzetek megoldására, hogy a CSOK-ot valóban a rászorúlt vegye igénybe, ne pedig a helyzetet kihasználó ügyeskedők.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vakmajom hírcsokra

  Miniszterelnök: nő. Főváros polgármestere: nő. Korrupció elleni főügyész: nő. Romániában. 1000 eurós számlával vertek át japán turistákat egy kínaiak által tulajdonolt, egyiptomi által vezetett olasz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.