Betöltés

Így adnak a kezedbe közel 3 millió Ft állami támogatást lakásvásárláshoz!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-12

Aki lakásvételben gondolkozik, az egészen biztosan találkozott már a CSOK-kal. Nem véletlen, hiszen gyermekszámtól függően akár közel 3 millió forintot is kaphatunk az államtól támogatásként. Az új építésű lakások ára elég magas, ezért megnéztük, hogy mire számíthat az, aki használt lakásra venné igénybe a CSOK-ot. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mégis mi ez a támogatás és mire igényelhetem?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, rövidebb nevén CSOK a családok lakáshoz jutását hivatott elősegíteni. A lényeg, hogy meglévő vagy vállalt gyermekszámtól függően ad az állam egyszeri, vissza nem térítendő támogatást lakásvásárláshoz. Nem tekinthető alapvetően új támogatási elemnek, korábbi létezése során például „szocpolnak” és „félszocpolnak” is hívták.

A támogatást használt lakáson kívül új lakás vásárlásra vagy építésére is fel lehet használni, viszont most csak a használt lakásvásárláskor elérhető támogatásról fogunk szót ejteni. A legfontosabb szempont, hogy gyermekekre jár a támogatás. A meglévő gyermekek mellett vállalat gyermekre is fel lehet venni a CSOK-ot.

Érdemes azt is tudni, hogy a kedvezmény szempontjából gyermeknek minősül a magzat is a terhesség 12. hetét követően. Valamint az a gyermek, aki a 25. életévét még nem töltötte be, vagy ezt a kort már betöltötte, viszont megváltozott munkaképességű személyről van szó. Ez utóbbi állapota legalább egy éve tart, vagy a javulásra egy éven belül nem lehet számítani.

A leggyakoribb kérdés: most vásárolok ingatlant, utólag kapok-e majd CSOK-ot?

Nem. Mivel a támogatást a vételár részeként utalják, így egy kifizetett ingatlanra utólag nem lesz lehetőségünk érvényesíteni, hiszen a lakáscél a vételár kifizetésével megvalósult.

Csak az kaphat utólagosan támogatást, aki a vásárláskor felveszi a CSOK-ot, és utólag születik további gyermeke. Azaz legalább egy gyermekre ezt a támogatást már igénybe vette, és az utólagos támogatás igénylésekor olyan fennálló lakáshitele van, amelyet a támogatással érintett lakáscél érdekében vett fel (ekkor a hitel csökkentésére fordítható).

Van-e életkori megkötés?

Az igénylő szempontjából nézve, ha meglévő gyermek után vennék igénybe a támogatást, akkor nincs meghatározva életkori korlát. Az viszont már más eset, ha vállalt gyermekre vennénk fel a támogatás, mert ekkor:

 • csak házaspároknak adnak támogatást, valamint
 • legalább az egyik félnek nem szabad még betöltenie a 40. életévét.

Függetlenül attól, hogy hány meglévő gyermek van, egy vagy két gyermeket lehet vállalni a szabályok szerint. Egy gyermek esetében 4 év, míg két gyermeknél 8 év a teljesítésre előírt határidő. A 4 és 8 éves időintervallumot a támogatási szerződés megkötésének napjától számítják. Ha esetleg bővítésről lenne szó, akkor vagy a használatbavételi engedély kiadása vagy a bővítési munkáltatok befejezése számít.

Mitől függ a támogatás összege?

A támogatás nagyságát alapvetően befolyásolja a gyermekek száma és az ingatlan hasznos alapterülete. A hasznos alapterülethez tartozik a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege is a garázs és a pince kivételével.

Bővítés esetén a támogatás maximális összege a számlával igazolt bekerülési költség 50%-a.

Hol igényelhetem?

Annál a hitelintézetnél lehet ezt megtenni, amelyik a támogatás igénylésének lebonyolítását vállalja. A komolyabb érdeklődés miatt széleskörűen elérhető a bankoknál a támogatás, ezen felül természetesen bizonyos takarékszövetkezeteknél is van lehetőségünk CSOK-ot igényelni.

Kötelező-e hozzá hitelt kérni?

Nem. Önmagában is lehet kérni a támogatást, ekkor az elbírálásnak jellemzően díja van. Ha nem kérünk mellé hitelt, akkor egyrészt az értékbecslés, valamint az egyes helyszíni szemlék (pl. építésnél, bővítésnél a munkálatok előrehaladtával szakaszonként) díjkötelesek. Ezen kívül a támogatás összegének 1,5%-a, maximum 30 000 Ft lehet a bírálat díja.

Ha hitel is szükséges hozzá, és ugyanazon pénzintézetnél igényeljük, akkor a fenti bírálati díj nem számítható fel! Ekkor csak abban az esetben kapjuk meg a CSOK-ot, ha a bank hitelképesnek minősített minket.

A KHR-ben negatív státusszal szereplő ügyfél támogatásra jogosult, de hitelre nem. Emellett TB biztosítottnak kell lennie, valamint nem lehet NAV (APEH) köztartozása.

Nézd meg, hogy megfelelsz-e a CSOK feltételeinek!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Igényelhetem-e a hitelt és a CSOK-ot két különböző pénzintézettől?

Igen. Ekkor a hitelt nyújtó bank egy hitelígérvényt ad, amelyet a támogatást folyósító banknál be kell mutatnunk. Ilyenkor mindkét procedúra, a hitel és a támogatás is díjköteles lehet.

Mekkora, és milyen értékű ingatlanra kaphatok támogatást?

A fentebbi táblázat is mutatja, hogy gyermekszámtól függően van egy minimálisan előírt alapterület, ezt kell itt is figyelembe venni. Felső korlát nincsen, inkább az ingatlanár szab határt. Fontos megkötés, hogy lakásvásárlás esetén a lakás vételára nem haladhatja meg a 35 millió forintot. Valamint a lakás vételára nem lehet magasabb, mint a hitelintézet által megállapított forgalmi érték 120%-a.

Fontos dátumokra és határidőkre kell figyelni!

 • a támogatás igénylésének határideje
  • vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül
  • bővítés esetén a bővítési munkálatok megkezdése előtt
 • a bővítés költségvetésének minimum 70%-a számlával igazolandó, amely számlák keltezése a benyújtást követő időpontra esik
 • a Magyar Állam 10 évig szerepel a tulajdoni lapon, amely idő alatt haszonélvezet az ingatlanon nem alapítható!

A támogatást vásárlásnál a vételár részeként utalják, bővítésnél pedig szakaszosan, a munkálatok előrehaladtával, és csak akkor, ha az önerő már felhasználásra került!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

5 Hozzászólás

 1. Kriston Mihály

  Meglévő lakás eladása, majd nagyobb használt lakás vásárlása a cél. Ismeretes, hogy a lakások adás – vétele nem egyszerű dolog, több hónapot vehet igénybe a két tranzakció. Ezt le lehet csökkenteni alacsonyabb áron való eladással és drágább vásárlással, de erre a támogatás valószínüleg rá is megy. Szeretnék ötleteket kapni az ilyen helyzetek megoldására, hogy a CSOK-ot valóban a rászorúlt vegye igénybe, ne pedig a helyzetet kihasználó ügyeskedők.

 2. Incze Hajnalka

  Külföldön élő magyar állampolgár, aki nem Magyarországon adózik, de Magyarországon venne lakást, jogosult-e erre a támogatásra? Incze Hajnalka

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Hajnalka,
   Igen, de egyrészt vállalnia kell, hogy hazaköltözik a támogatással vásárolt lakásba és 10 évig életvitelszerűen abban lakik, valamint ha mindkét fél külföldi TB jogviszonyt igazol a támogatás felvételekor, akkor legalább az egyik félnek vállalnia kell, hogy a szerződéskötéstől számított 180 napon belül a hazai TB-be átjelentkezik.

 3. Kedves Alfonz

  A feleségemmel PhD hallgatók vagyunk, állami ösztöndíjat kapunk mindketten.
  10+10 CSOK érdekel, gyermeket is vállalnánk.
  Ebben az esetben megkaphatjuk a CSOK-ot?
  Üdv,. Alfonz

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Alfonz,
   Az ösztöndíj a hitel szempontjából egyedi kezelést igényel, azaz csak szűk körben fogadják el a bankok, és nem is minden bank, nem minden ösztöndíj típust. A CSOK esetében megfelelő TB jogviszonyt az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban állók is tudnak igazolni, azaz jogosultak lehetnek.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.