Betöltés

Így bánj a pénzeddel a húszas éveidben

szerző: Bankmonitor.hu
2016-03-15

Most fogod megkapni életed első fizetését? Vagy azon már túl vagy, de mindenképpen pályakezdőnek érzed magad? Akkor nem csak a munka világáról, de a pénzügyekről is sokat kell még tanulnod. Segítünk, mire figyelj a pénzügyeid területén!

Húszas éveidben járva valószínűleg még az otthon melegét érzed, vagy legalábbis nem rég repültél ki a családi fészekből. Az életkezdés minden tekintetben nehéz: az első munkahely mindig kihívásokkal teli, és az élet más területén is lassan át kell állni az önellátásra. Így van ez a pénzügyekkel is. A zökkenőmentes átálláshoz összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

0) Foglalkozz a pénzügyeiddel!

Elég triviálisnak tűnik, hogy ülj le és gondolkodj el a pénzügyeiden, de nem az. Sokan úgy gondolják, hogy majd lesz valahogy. Pedig fontos, hogy átgondold a mostani, és jövőbeli pénzügyeidet is.

 • Kell-e külön számlát nyitnod a munkahelyed kedvéért?
 • Mekkora váratlan kiadást tudnál finanszírozni (ha tudsz egyáltalán)?
 • Hol fogsz most, és hol 5 év múlva lakni?
 • Valakivel együtt költözöl, vagy külön lakásra vágysz?
 • Kell-e nagyobb kiadásra gyűjtened (pl. autó)?
 • Várhatóan segítenek-e majd a szüleid, vagy mindent magadnak kell előteremtened?

Ez csak néhány kérdés, amit tisztáznod kell. Természetesen nem feltétlenül kell tűpontos válaszokat adnod, de minél jobban megtervezed a jövődet, annál inkább fel tudsz készülni pénzügyi értelemben is. Hasznos lehet egy legalább néhány hónapig vezetett kiadáslista is. Ezáltal megismered a saját költéseidet.

1) Nyiss egy számlát!

Ha még nincs saját számlád, előbb-utóbb szükséged lesz egyre. Első körben érdemes egy olcsó számlát találnod, ami megfelel az elvárásaidnak. Az első számládat valószínűleg úgysem használod túl sok mindenre: fogadod a fizetésed, felveszel róla készpénzt, fizetsz a kártyáddal. Később, amikor nagyobb összeg felett rendelkezel, kialakult szokásaid vannak, számlákat fizetsz, ráérsz lecserélni a számládat.

Ajánljuk, hogy használd az alábbi bankszámlakeresőnket, segíteni fog, hogy megtaláld a legolcsóbb megoldást. A spórolás fontos!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

2) Takaríts meg!

Mindegy mekkora fizetést is kapsz, pénzügyi hüvelykujj szabály szerint tegyél félre belőle legalább 10%-ot! Persze minél nagyobb részét el tudod tenni a fizetésednek, annál könnyebben alapozhatod meg a jövőbeli pénzügyi biztonságod. Mit is csinálj a megtakarításoddal?

Első körben alakíts ki egy 3-12 hónapnyi költéseidnek megfelelő vésztartalékot! Ez tartsd könnyen hozzáférhető formában: lekötött betétben, pénzpiaci alapban, vagy rövid állampapírban. (Az összeg összegyűjtéséhez használhatsz megtakarítási betétet is.)

Ha már van mihez nyúlni, akkor jöhetnek a távlati célok. Első körben nem kell nagyra gondolni: egy drágább nyaralás is lehet ez, amit hasonlóan kell megvalósítanod, mint a vésztartalék gyűjtését. Ha van megtakarításod, akkor könnyebben elkerülöd a hitelek csapdáját is: ha valamire vágysz, akkor gyűjtesz rá, nem pedig hitelből veszed meg azonnal!

Ha pedig több éven keresztül gyűjtesz valamire, akkor megérheti befektetési alapokat választanod. Ezt rendszeres megtakarítási programon keresztül éred el legköltséghatékonyabban. Erről szóló cikkünkben elmagyaráztuk, hogyan működik ez a megtakarítási forma.

3) Most alapozd meg a saját lakásod!

Ha nem vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy egy rokon megfinanszírozza a lakhatásodat, akkor két út előtt állsz:

 • bérelsz egy lakást,
 • veszel egy lakást.

Több okból kifolyólag érdemes az elsővel kezdened: nem biztos, hogy egyből megtalálod álmaid lakását, illetve pénzed sem feltétlenül lesz rá, hogy megvedd (akár hitelre). Viszont hosszabb távon már megéri saját lakással rendelkezni. Ehhez azonban pénzre van szükséged. Ebben nagy segítség lehet a 10% feletti hozamot biztosító lakástakarék-pénztári szerződés, ami önerőn kívül még sok egyéb lakáscélra is felhasználható: például a nagyitól örökölt lakást is ki lehet belőle pofozni!

Számold ki az alábbi kalkulátorral, hogy melyik lakástakarék a legjobb!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

4) Ha most kezdesz el takarékoskodni a nyugdíjra, kicsi is elég!

Miért érdemes már munkavállalásod első napjától kezdve félretenni nyugdíjcélra? Mert, ha időben kezded a nyugdíjcélra való megtakarítást, akár havi 10 ezer forint is elég ahhoz, hogy többszörös milliomosként menj nyugdíjba! De ha ennél kisebb (vagy nagyobb) összeget szánnál havonta nyugdíj célra, az is megfelelő. A lényeg, hogy minél korábban elkezdd!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

5) Tervezd újra!

Pár év után kiderülhet, hogy mégis külföldön folytatod, vagy itthon, de már házasságban, esetleg egy gyermekkel. Sok minden befolyásolhatja a pénzügyeidet, ezért bizonyos időközönként érdemes újra és újra leülni, és átgondolni, hogyan állsz jelenleg, és hová tartasz!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.