loading

Így bírálnak a bankok céges hiteligényed esetén – néhány meglepő tényező

Vannak jól ismert és kevésbé ismert kritériumai a vállalati hitelfelvételnek. És vannak olyanok, melyekre még álmában sem gondolna a tulajdonos. Tanulság: soha ne gondoljuk, hogy ha a bank lát egy pénzügyi információt rólunk, akkor nem fogja használni hitelkérelmünk elbírálásakor. Feltételezted volna, hogy akár a sorban álló utalási tételek (anélkül, hogy a bank látná a számla fizetési határidejét) is negatív megítélést eredményezhetnek?

Az, hogy ezek a szubjektív faktorok milyen összetételűek, nagymértékben függ az adott bank hitelezési és kockázatvállalási politikájától, tulajdonosi hátterétől is, de jó néhány vizsgált tényező jelenléte tapasztalataink szerint szinte minden banknál meghatározó.

 1. Pénzügyi viselkedés: A számlaforgalom sok mindent elárul egy vállalkozásról abban az esetben, ha egy társaság számlavezető bankjától kíván hitel felvenni, a bank a rendelkezésre álló számlainformációs adatokat megvizsgálja. Figyelembe veszi, hogy van-e sorban álló tétel, elmaradt hiteltörlesztés a vállalat pénzforgalmi számláján, azaz az ügyfél hitelezőivel, szállítóival szemben fennálló kötelezettségeit időben teljesíti-e, vagy késedelemben van, esetleg ez a késedelem rendszeresen előfordul az adott társaság mindennapjaiban. A félreértések elkerülése végett: sorban álló tételnek számít egy olyan szállítói utalás felrögzítése, melyre nincs meg a fedezet a bankszámlánkon. A negatív minősítést rögtön begyűjtöttük, annak ellenére, hogy a szállító fizetési határidejét a bank nem is látja (bár értelemszerűen utalás dátumaként a karitatív szervezeteken kívül kevesen adnak meg fizetési határidő előtti dátumot).
  A rendszeres késedelem utalhat fizetési fegyelmezetlenségre, ami a vezetés és a tulajdonosok megbízhatóságáról tart tükröt, de utalhat állandó jelleggel fennálló likviditási problémára is. A rendszeresen időben történő fizetés, illetve törlesztés megbízható és korrekt képet fest cégünkről.
 2. Sokan meg fognak lepődni, de egyes bankok még azt is figyelembe veszik hitelbírálatuk során, hogy az ügyfél a bekért információkat mennyi időn belül, milyen pontossággal és milyen feldolgozott formában tudja a bank számára prezentálni. Nem vet jó fényt cégünkre például, ha nem túl jó erőben lévő könyvelésünknek két hétbe telik egy két hónappal ezelőtti főkönyvet legyártani. Ez a tény a precizitás mellett azt is elárulja az ügyfélről, hogy milyen fejlett nyilvántartási rendszerrel rendelkezik, saját működését milyen hatékonyan tudja kontrollálni. Igyekezzünk tehát cégünkről ilyen értelemben is jó képet mutatni.
 3. Tulajdonosi szakértelem és tapasztalat: A bankok arról is meg szeretnének győződni, hogy az adott esetben szakértők bevonásával elkészített pénzügyi tervben bemutatott üzleti modell a kilátásba helyezett eredményességgel tud-e valósulni. A tulajdonosok rendelkeznek-e megfelelő tudással és releváns szakmai tapasztalattal az adott tevékenység területén.
  Tulajdonosként nem számíthatunk jelentősebb hitelösszegre olyan beruházás finanszírozási igény esetén, melyben nincs legalább 3-5 éves releváns tapasztalatunk.
 4. Az elkötelezettség mértéke jól mérhető azon, hogy a tulajdonos és a vezetők jövedelmének mekkora része származik a hiteligénylő társaságtól. Nyilván minél nagyobb hányad, annál nagyobb a tét számukra is. Ezt szeretik a bankok, így a minősítés során előnnyel jár.
 5. További fontos szempont, hogy a hiteligénylő társaságot milyen rég óta tulajdonolja jelenlegi tulajdonosa. Itt sokszor egy kategóriába eshet az a társaság, amely tényleges működését kezdte épp meg (most alapították) és az, melyet jelenleg tulajdonosa nem régen vett át a korábbi tulajdonostól. Ez főként olyan jellegű tevékenységi körű társaságoknál igaz, ahol a kapcsolati tőke, illetve a tulajdonosi hozzáadott érték elengedhetetlen fontosságú a sikeres működéshez. Vegyük egy étterem példáját, mely forgalmát az alapító szakács személyének, főztjeinek köszönheti, vagy egy ügyvédi irodát, mely piaci pozícióját a korábbi tulajdonos elismert szakértelmének köszönheti.

Az alábbi kaklulátorban azt is ellenőrizheted, hogy céged a kedvezményes kamatozású növekedési hitel kritériumainak megfelel-e:


NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Ft
Ft
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Van 50%-nál nagyobb részben tulajdonos változás az elmúlt 6 hónapban?
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
result-ko
Nincs jó hírünk
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Az inkasszók gyakorisága a hiteldöntést negatívan befolyásolthatja, így szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
A NAV átütemezett köztartozás megléte kizáró tényező lehet, szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

 • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
 • Milyen futamidő mellett?
 • Mi a különbség a bankok között?
 • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az NHP keretében ezen hitelcélok nem finaszírozhatóak, de Neked is tudunk segíteni:
 1. Átalakítható-e a hiteligény úgy, hogy Növekedési Hitel kaphass hozzá?
 2. Milyen támogatott (akár 2,5% kamatozásnál kedvezőbb) egyéb hitellehetőségek érhetők el cégednek?

Részletes tájékoztatást küldünk
számodra e-mailben!

A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!

Vállalkozói hitelt felvenni olykor kifejezetten nehéz dolog, főként azoknak a cégeknek, amelyek történetük során első alkalommal próbálkoznak ezzel. A vállalkozóknak azzal is szembesülniük kell, hogy számos üzleti cél finanszírozását a...

Jól hajrázott az NHP Hajrá!

A jegybank március közepén közzétett statisztikái szerint 2020-ban összesen 21 ezer vállalkozás kötött hitelszerződést a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! növekedési hitelprogramjának keretében, összesen 1540 milliárd forint értékben, amelyből a...

Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

  A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...