Így lesz már havi 20 ezer forintból saját lakása a gyermekednek

 • 2016.10.26.
 • szerző: bankmonitor.hu

A szülők többsége egyfajta küldetésnek fogja fel, hogy gyermekének idővel saját lakást biztosítson. Azzal viszont már kevesen vannak tisztában, hogy melyik megtakarítási forma ehhez a legmegfelelőbb. A Bankmonitor megvizsgált két államilag támogatott befektetési lehetőséget, amivel bármelyik család közelebb kerülhet céljai eléréséhez.

Magyarországon a háztartások a rendelkezésre álló jövedelmük 6,58%-át takarítják meg. Ebbe bele tartoznak azok, akik jóformán egy forintot se tudnak félre tenni a hó végén, és azok is, akik fizetésük feléből is könnyedén megélnek. Ezért nyugodtan feltételezhetjük azt, hogy a tényleges megtakarítók körében a megtakarítási ráta 10% feletti.

Az átlagkereset jelenleg havi nettó 180 ezer forint körül mozog, ami azt jelenti, hogy egy kétkeresős család havonta 36 ezer forintot tud félre tenni. Ebből a havi megtakarításból kell gazdálkodniuk, legyen szó bármilyen váratlan kiadásról vagy egyéb hosszú távú céljaik megvalósításáról. Ilyen hosszú távú cél lehet egy autó megvásárlása vagy gyermekük saját lakáshoz segítése.

Természetesen nem szabad minden félretett pénzünket egy célra összpontosítani, azt mindenképp osszuk meg: először építsünk vésztartalékot (3-6 havi jövedelemnek megfelelő összeg), majd csak ezután tegyünk félre az egyéb célok érdekében.

A Bankmonitor azt vizsgálta meg, hogy egy család hogyan segítheti legkönnyebben saját lakáshoz gyermekét, és hogy ehhez milyen megtakarítási formákban érdemes gondolkoznia.

Lakásvásárláshoz többféle állami támogatás is kapcsolódik. A legnépszerűbb államilag támogatott megtakarítási termék a lakástakarék, de nem szabad megfeledkezni a kissé mostohagyerek babakötvény konstrukcióról sem. Az állam a havi befizetések után lakástakarék esetén 30, míg babakötvény esetén 10%-ot ír jóvá a megtakarítási számlán, de évente maximum 72, valamint 6 ezer forintot. Emellett utóbbi, azaz a babakötvény esetében egy kezdő, 42 500 forintos nyitó egyenleggel is megajándékozza az állam a megtakarítót.

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Havi 20 ezer forint befizetése (ami egy kétkeresős háztartás havi megtakarításainak 55%-a) mellett a megtakarítási időtáv függvényében lakástakarékkal 1,3-7,3 millió forint, míg babakötvény esetén 800 ezer és 6,9 millió forint közötti összeg gyűjthető össze.

ltp2kep161025Mint minden megtakarítás esetén, úgy lakáscél esetén is célszerű minél korábban elkezdeni takarékoskodni. Egyrészt a hosszabb megtakarítási idő jelentősen megnöveli az elkölthető összeget, másrészt a megtakarítani kívánt pénzösszeget hosszabb idő alatt kisebb havi ráfordítással lehet összegyűjteni.

Amennyiben az összegyűjtött pénz kevésnek bizonyul a kiszemelt ingatlan megvásárláshoz, akkor sem kell csüggedni, mert a megtakarítást lakáshitellel is kiegészítheti a család. Mivel ma már nem lehet lakáshitelt önerő nélkül felvenni (kivéve, ha pótfedezetet is fel tudunk ajánlani), ezért pont kapóra is jön ez a megtakarítás.

A bankok által minimálisan elvárt önerő mértéke az ingatlan vételárának 20%-a. Így lakástakarék esetén maximum 36,5 millió, addig babakötvény esetén „csak” 34,5 millió forintos ingatlanban gondolkodhatunk. A táblázatban pirossal jelölt számok jelzik, hogy milyen értékű ingatlan megvételéhez nincs már elegendő önereje a családnak.

ingatlan_20161026

Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél abszolút hozamú alapokba fektet, bármennyit is érjen el +1%-ot bónusz hozamot kap! Mindezt ingyen.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

12 Hozzászólás

 • Ildikó 2016-10-26 08:26:26 - Válasz

  30-éve dolgozom közalkalmazott ként 900000ft a fizetésem, ebből hogy lehet félretenni? 5-éves kora óta egyedül neveltem fel a gyermekem, valaki megtudná írni hogy lehet spórolni ennyi pénzből?

 • Takács Ildikó 2016-10-26 08:34:57 - Válasz

  Azért én 900 ezerből tudnék félrerakni!!!

 • freesya 2016-10-26 08:45:37 - Válasz

  Ildikó, ez közalkalmazottként álomfizetés. Én 40 éve mérnökként dolgozva ennek a negyedét keresem:)))

 • Peter My Way 2016-10-26 09:22:56 - Válasz

  Bocsánat 900.000-Ft KILENCSZÁZER? Nos. ha ebből nem tud félre tenni ne is próbálkozzon 🙂

 • darócziné 2016-10-26 09:58:13 - Válasz

  Nyilván éves fizetésről van szó. Ha jól számolok, ez havi 75000 Forintot jelent. Szép summa!

 • kockás 2016-10-26 11:16:14 - Válasz

  Vagy egy nullával többet írt véletlenül !!!

 • Umfrider 2016-10-26 12:31:12 - Válasz

  Nem csak 20e Ft lehet a megtakarítás összege, hanem akár 5e Ft is. Igaz, hogy havi 90e Ft-ból nem egyszerű ezt félretenni, de pl egy 4 éves futamidejű lakásszámla esetén rögtön megfejelődik a megtakarított összeg 30%-kal + az egész további 1%-kal. Effektíve 4 év nehéz spórolás után további cca 80e Ft-hoz fogok jutni. Nem nagy összeg, de sajnos ilyen fizetés mellett az 🙁

 • Robi 2016-10-26 13:04:03 - Válasz

  en havi 3500 Eurot keresek es meg igy sem konnyu megelni (+felesegem 750 Eurot tanitono)

 • MérlegElőd 2016-10-26 19:52:14 - Válasz

  Kösz!
  3 gyerekem van, 60.000-s rezsim és 135.000 Ft. jövedelmem.
  Valami más ötlet?

 • Kételkedő 2016-11-02 14:52:45 - Válasz

  Hát igen. Erre szokta egyik ismerősöm mondani, hogy “Nem drágaság van, Te keresel keveset…” Marha vicces ugyebár…:( Minden attól függ. Minden viszonyítás kérdése. Minden életszínvonal és annak tartásának kérdése. De tény mi tény, nem egyszerű dolog megélni bérből-fizetésből! Félretenni… :I Jól ki van találva a rendszer. Igaz már régóta így megy – szüleink is elmondhatják. Keress épp annyit, hogy ne haljatok éhen a családoddal, s örülj neki.

 • peka 2016-11-02 19:26:26 - Válasz

  Sosem értettem azokat, akik azt írják, hogy “10-20-30 éve ennyit és ennyit keresek, miből takarékoskodjak?” Én vissza kérdezek: mi tett azért, hogy több legyen a fizetése, jobb állása legyen? Elvégzett egy nyelvtanfolyamot? Esetleg egy szakirányú felsőfokú végzettséget, főiskolát, egyetemet? Ugyan azért a munkáért csak a 30 év munkaviszony miatt miért fizetnének többet? Ráadásul a közszférában? Keresett másik városban állást, jobban fizető pozíciót? Vagy csak várta, hogy hátha jobb lesz, csak úgy magától…? Én is vidékről indultam, főiskola mellett – sőt már a középiskola melett is – folyamatosan dolgoztam (nem ám a későbbi szakmámban, hanem vendéglátósként, újságkihordóként, sőt bolti eladó és pénztáros is voltam) és amikor vidéken már nem tudtam tovább lépni, akkor felköltöztem Budapestre és tovább képeztem magam és azóta is folyamatosan tanulok és képzem magam az egyre több és több jövedelemért.

 • Ásvány Attila 2016-11-07 19:32:00 - Válasz

  Tisztelt peka! Jó hogy igy gondolkodsz, és most hol tartasz ?? Mennyi a nettó fizetésed ?? Mert ha nincs 1 700 000 , akkor legyél elégedett továbbra is a képességeiddel és annak elismerésével ! OK ?? Amennyiben nem igy van , akkor még képezd magad és utána menjél Dániába dolgozni, ahol a képességeidet havi nettó és minimum 996 000 az elismerés, mindenkinek alaphangon !!
  Üdv
  repgépszerelő

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország hogyan teljesít?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője és Szabó László, a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.