Betöltés

Így szabadulhatsz meg örökre az áramszámláktól a személyi kölcsönnel

szerző: Bankmonitor
2017-06-30

Nem csoda, hogy óriási a kereslet a személyi kölcsönökre, hiszen az alacsony kamatoknak köszönhetően ma már ott tartunk, hogy egy nagyobb beruházást is megéri így finanszírozni. Példánkban a ma már sokak között népszerűnek számító napelem-rendszer beruházást vettünk szemügyre, amivel egy életre letudhatjuk az áramszámlánkat. A projektbe bármilyen fedezet felajánlása nélkül magasabb jövedelemmel már 8 százalékos, míg alacsonyabbal 11 százalékos THM-mel is belevághatunk.

A rezsiköltségek a háztartások kiadásának egy jelentős részét képviselik, akár 60-70%-ra is rúghat az arányuk, ami korántsem elhanyagolható. Egy átlagos háztartás így évente gond nélkül elkölt 500-600 ezer forintot energiaköltségekre, amelyek magukban foglalják a fűtés- és az áramszámlát is. Nem véletlenül gondolkodnak el sokan valamilyen felújításon, amivel amellett, hogy korszerűbbé tehetik az ingatlant még jelentős összegeket is megspórolhatnak a számlákon.

Országszerte egyre több olyan házzal találkozhatunk, ahol a tetőn napelemek is helyet kapnak, amelyek a ház áramfogyasztásának fedezését szolgálják. Lehet, hogy az a kép él a fejünkben, hogy ez a technológia megfizethetetlenül drága, pedig ma már erről szó sincsen. Jó minőségű napelemhez már kedvező áron lehet jutni, és akár évtizedekig is kiszolgálnak minket.

Természetesen sok minden függ attól, hogy mekkora méretben kell gondolkodnunk, de ha egy átlagos családi ház áramfogyasztásából indulunk ki, 1,1-1,8 millió körüli összegből megúszhatjuk a teljes beruházást (a tervezéssel, engedélyezéssel, kivitelezéssel együtt). Ehhez egy 3-4 kWp (kilowatt peak) teljesítményű rendszert szükséges beépítenünk, amivel éves szinten 3600-4800 kWh áramot tudunk előállítani.

A rendszer alapvetően a napelemekből, a hálózati csatlakozást biztosító inverterből, a tartószerkezetből és a védelmi berendezésekből áll. Az inverter különösen fontos, mert ez biztosítja, hogy a megtermelt áramot egyáltalán felhasználásra alkalmas legyen, illetve vissza tudjuk tölteni a rendszerbe, ha éppen nem tudjuk felhasználni.

Hogyan térül meg a beruházás?

A beruházást egész egyszerűen úgy is fel lehet fogni, hogy a jövő összes áramszámláját letudjuk most, hiszen ha a rendszer elindul, utána ettől a költségtől örökre megszabadulunk. Ha az adott háztartás például évente 4000 kWh-s fogyasztással rendelkezik, akkor normál áramárral számolva évi 150 ezer forintot költ az áramra. Ennek a fedezésére egy 3,64 kWp teljesítményű napelem-rendszerre van szükség.

Innentől már könnyen kiszámolhatjuk, hogy hány év alatt térül meg a napelem-rendszer. Mivel 1,6 millió forintba kerül a beruházás és évente 4000 kWh áramot tudunk előállítani, 37,56 Ft/kWh-s áramárral számolva 10-11 évre jön ki a megtérülési idő. Ez akkor változhat, ha az áramár jelentősen változik a jövőben, vagy ha például az inverter cseréje miatt többletköltségek merülnek fel.

Na de hogyan finanszírozzam a projektet?

Nem feltétlenül a személyi kölcsön ugrik be, ha egy felújítás-korszerűsítés finanszírozására gondolunk, de a kereskedelmi bankok felmérései azt támasztják alá, hogy ilyen célokra is egyre többen használják ezeket a hiteleket.

A személyi kölcsönök kamata az elmúlt években lefeleződött, nem csoda, hogy óriási volt irántuk a lakosság kereslete is. Éppen az alacsony kamatoknak köszönhető az is, hogy ma már felújítási projekt is megvalósítható személyi kölcsönből, hiszen évekkel ezelőtt még nem volt ajánlatos ilyen célra felvenni.

Megvan az az előnye egy szabadfelhasználású jelzáloghitellel szemben, hogy nem kell fedezetet felajánlani a hitel mögé, vagyis nem jegyeznek be jelzálogot az ingatlanra. A stabil jövedelmet azonban ugyanúgy elvárja tőlünk a bank, és ez minél magasabb annál kedvezőbb hitelkamatot is kaphatunk a személyi kölcsönre.

Ha a fenti példában említett napelem-rendszert valósítanánk meg személyi kölcsönből, akkor 250 ezer forintos jövedelem igazolása mellett, már 7,73%-os THM-mel jutnánk az 1,6 millió forinthoz. Ez 5 éves futamidő mellett 32 ezer forintos havi törlesztőt jelentene. Egy alacsonyabb, 150 ezer forintos jövedelemmel is már 11,09%-os THM-mel felvehető az 1,6 millió forint, ami 5 éves futamidővel 34 ezres törlesztőt jelent.

Azzal persze számolni kell, hogy a hitel miatt a projekt megtérülési ideje is kitolódik. Ha éppen hogy csökkenteni szeretnénk a megtérülési időt, azt lakástakarékkal tehetjük meg, hiszen a befizetésekre 30%-os állami támogatás is jár.

A következő kalkulátor segítségével megtalálhatod a legjobb személyi kölcsönöket!

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Pénzt nyerhetünk az energetikai tanúsítvánnyal

2019. 05. 17.

Aki házat vagy lakást adna el, az nem tudja elkerülni, hogy a kiszemelt ingatlanról energetikai tanúsítvány készüljön. Sokaknak ez csak nyűg, ráadásul még költséges is, ugyanakkor nagyon sok hasznos infót...

Ennyire kelendő a lakáshitel a magyarok körében

2018. 10. 25.

Mind a mennyiség, mind az átlagérték tekintetében nőttek a lakáshitelek mutatói 2018 első felében. A számok masszív növekedést mutatnak mindegyik szegmensben, de kétségtelenül a használt lakások vásárlására fordítjuk a legtöbb...

Fizetnél havi félmilliót egy belvárosi lakásért?

2018. 05. 30.

Az ingatlanpiac Magyarországon rendkívüli felívelést tud maga mögött. Vannak olyan lokációk, amelyeket különösen nagy érdeklődés övez, ilyen Budapest V. kerülete. Egy friss elemzésből kiderült többek között az is, hogy a...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.