Betöltés

Így tudja a gyereked felhasználni a milliókat

szerző: Bankmonitor.hu
2017-03-25

18 év alatt havi 5 ezer forint befizetésével akár 2 millió forintnál is többet gyűjthetsz össze gyermeked részére Babakötvénnyel. Ráadásul ez az összeg a befizetések közel duplája, köszönhetően az inflációt magasan meghaladó kamatnak és az állami támogatásnak. De vajon mire, és hogyan használhatja fel ezt az összeget a gyermeked?

Babakötvényről röviden

Már több alkalommal megírtuk (legutóbbi cikkünk), hogy gyermekünk számára milyen kiváló megtakarítási forma a Babakötvény. Röviden összefoglalva:

 • bármilyen kiskorúnak nyitható
 • aki 2005 december 31. után születetett, induló összegként 42 500 forintot kap
 • infláció + 3%-os kamatozás (19 éves futamidő)
 • 10%-os állami támogatás (maximum 6 ezer forint/év)

 

Megnyitás

A Babakötvényt kizárólag a Magyar Államkincstár fiókhálózatában kapható. Megnyitni a gyermek közeli hozzátartozója tudja személyigazolvány, lakcímkártya és adókártya birtokában. A 2005 december 31-e után született gyermeknek mindössze a lakcímkártyájára lesz szükség, míg e dátum előtt napvilágra jött csemeték esetén az adókártya is szükségeltetik.

Bárki fizetheti

A Babakötvény végletekig kényelmes megtakarítás: teljesen automatikusan befektetésre kerül minden ide utalt összeg, illetve minden kamatfizetés. Ráadásul bárki (például nagy- vagy keresztszülők) befizethet a számlára. Azaz a nagybácsi nem csak ajándékokkal, hanem pénzel is támogathatja a gyereket. Egyes önkormányzatok ilyen módon támogatják az újszülötteket. Viszont céges számláról nem fogadnak el jóváírást.

Így juthat a gyermeked a millióihoz

Sokakat a futamidő hossza és a felhasználás kötöttsége tart vissza a Babakötvény vásárlástól. Pedig a célok elég sokfélék:

 1. tanulmányok
 2. lakhatás
 3. pályakezdés
 4. gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
 5. jogszabályban meghatározott más cél

Ráadásul e célok teljesítéséről elegendő nyilatkozni (az adóhivatal azonban ellenőrizheti a jogos felhasználást). Ezenkívül még a magyar állampolgárságot kell igazolni, hogy felvehesse a nagykorú gyermeked a számára félretett milliókat.

18. életév után

18. életév betöltésével gyermeked egy összegben hozzájuthat a megtakarításokhoz. Amennyiben 18 életévét elérve nem lenne rá azonnal szüksége, akkor a Kincstárnál továbbra is tarthatja a pénzét. Pár dolog azonban változik:

 • eladhatóvá válik a papír (hogy hozzájusson a 19 éves futamidő előtt a pénzhez)
 • a számlára már nem lehet tovább befizetni
 • az ezután keletkező nyereség már adózik

Ezek alapján úgy gondoljuk, hogy amennyiben szülő vagy, és van lehetőséged félretenni a gyermek részére, azt kezdd a Babakötvénnyel.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.