Betöltés

Így tudja a gyereked felhasználni a milliókat

szerző: Bankmonitor.hu
2017-03-25

18 év alatt havi 5 ezer forint befizetésével akár 2 millió forintnál is többet gyűjthetsz össze gyermeked részére Babakötvénnyel. Ráadásul ez az összeg a befizetések közel duplája, köszönhetően az inflációt magasan meghaladó kamatnak és az állami támogatásnak. De vajon mire, és hogyan használhatja fel ezt az összeget a gyermeked?

Babakötvényről röviden

Már több alkalommal megírtuk (legutóbbi cikkünk), hogy gyermekünk számára milyen kiváló megtakarítási forma a Babakötvény. Röviden összefoglalva:

 • bármilyen kiskorúnak nyitható
 • aki 2005 december 31. után születetett, induló összegként 42 500 forintot kap
 • infláció + 3%-os kamatozás (19 éves futamidő)
 • 10%-os állami támogatás (maximum 6 ezer forint/év)

 

Megnyitás

A Babakötvényt kizárólag a Magyar Államkincstár fiókhálózatában kapható. Megnyitni a gyermek közeli hozzátartozója tudja személyigazolvány, lakcímkártya és adókártya birtokában. A 2005 december 31-e után született gyermeknek mindössze a lakcímkártyájára lesz szükség, míg e dátum előtt napvilágra jött csemeték esetén az adókártya is szükségeltetik.

Bárki fizetheti

A Babakötvény végletekig kényelmes megtakarítás: teljesen automatikusan befektetésre kerül minden ide utalt összeg, illetve minden kamatfizetés. Ráadásul bárki (például nagy- vagy keresztszülők) befizethet a számlára. Azaz a nagybácsi nem csak ajándékokkal, hanem pénzel is támogathatja a gyereket. Egyes önkormányzatok ilyen módon támogatják az újszülötteket. Viszont céges számláról nem fogadnak el jóváírást.

Így juthat a gyermeked a millióihoz

Sokakat a futamidő hossza és a felhasználás kötöttsége tart vissza a Babakötvény vásárlástól. Pedig a célok elég sokfélék:

 1. tanulmányok
 2. lakhatás
 3. pályakezdés
 4. gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
 5. jogszabályban meghatározott más cél

Ráadásul e célok teljesítéséről elegendő nyilatkozni (az adóhivatal azonban ellenőrizheti a jogos felhasználást). Ezenkívül még a magyar állampolgárságot kell igazolni, hogy felvehesse a nagykorú gyermeked a számára félretett milliókat.

18. életév után

18. életév betöltésével gyermeked egy összegben hozzájuthat a megtakarításokhoz. Amennyiben 18 életévét elérve nem lenne rá azonnal szüksége, akkor a Kincstárnál továbbra is tarthatja a pénzét. Pár dolog azonban változik:

 • eladhatóvá válik a papír (hogy hozzájusson a 19 éves futamidő előtt a pénzhez)
 • a számlára már nem lehet tovább befizetni
 • az ezután keletkező nyereség már adózik

Ezek alapján úgy gondoljuk, hogy amennyiben szülő vagy, és van lehetőséged félretenni a gyermek részére, azt kezdd a Babakötvénnyel.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

2018. 09. 06.

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és...

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.