Így tudja a gyereked felhasználni a milliókat

szerző: Kerezsi Tibor
2017. 03. 25.

18 év alatt havi 5 ezer forint befizetésével akár 2 millió forintnál is többet gyűjthetsz össze gyermeked részére Babakötvénnyel. Ráadásul ez az összeg a befizetések közel duplája, köszönhetően az inflációt magasan meghaladó kamatnak és az állami támogatásnak. De vajon mire, és hogyan használhatja fel ezt az összeget a gyermeked?

Babakötvényről röviden

Már több alkalommal megírtuk (legutóbbi cikkünk), hogy gyermekünk számára milyen kiváló megtakarítási forma a Babakötvény. Röviden összefoglalva:

 • bármilyen kiskorúnak nyitható
 • aki 2005 december 31. után születetett, induló összegként 42 500 forintot kap
 • infláció + 3%-os kamatozás (19 éves futamidő)
 • 10%-os állami támogatás (maximum 6 ezer forint/év)

 

Megnyitás

A Babakötvényt kizárólag a Magyar Államkincstár fiókhálózatában kapható. Megnyitni a gyermek közeli hozzátartozója tudja személyigazolvány, lakcímkártya és adókártya birtokában. A 2005 december 31-e után született gyermeknek mindössze a lakcímkártyájára lesz szükség, míg e dátum előtt napvilágra jött csemeték esetén az adókártya is szükségeltetik.

Bárki fizetheti

A Babakötvény végletekig kényelmes megtakarítás: teljesen automatikusan befektetésre kerül minden ide utalt összeg, illetve minden kamatfizetés. Ráadásul bárki (például nagy- vagy keresztszülők) befizethet a számlára. Azaz a nagybácsi nem csak ajándékokkal, hanem pénzel is támogathatja a gyereket. Egyes önkormányzatok ilyen módon támogatják az újszülötteket. Viszont céges számláról nem fogadnak el jóváírást.

Így juthat a gyermeked a millióihoz

Sokakat a futamidő hossza és a felhasználás kötöttsége tart vissza a Babakötvény vásárlástól. Pedig a célok elég sokfélék:

 1. tanulmányok
 2. lakhatás
 3. pályakezdés
 4. gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
 5. jogszabályban meghatározott más cél

Ráadásul e célok teljesítéséről elegendő nyilatkozni (az adóhivatal azonban ellenőrizheti a jogos felhasználást). Ezenkívül még a magyar állampolgárságot kell igazolni, hogy felvehesse a nagykorú gyermeked a számára félretett milliókat.

18. életév után

18. életév betöltésével gyermeked egy összegben hozzájuthat a megtakarításokhoz. Amennyiben 18 életévét elérve nem lenne rá azonnal szüksége, akkor a Kincstárnál továbbra is tarthatja a pénzét. Pár dolog azonban változik:

 • eladhatóvá válik a papír (hogy hozzájusson a 19 éves futamidő előtt a pénzhez)
 • a számlára már nem lehet tovább befizetni
 • az ezután keletkező nyereség már adózik

Ezek alapján úgy gondoljuk, hogy amennyiben szülő vagy, és van lehetőséged félretenni a gyermek részére, azt kezdd a Babakötvénnyel.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.