loading

Ez is bekövetkezett! Van, ahol már csökkennek a budapesti ingatlanárak

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Fordulatot vett a budapesti ingatlanpiac: a Duna House statisztikái szerint áprilisról májusra csökkent a pesti panellakások és a belvárosi téglalakások átlagos négyzetméterára, de a budai téglaépítésű ingatlanok is minimális mértékben drágultak csak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Áprilishoz képest kevesebb használt lakás cserélt gazdát 2019. májusban, ezzel pedig március óta hónapról hónapra csökken a Duna House által becsült tranzakciószám. A korábbi években a májust a felpörgő kereslet jellemezte, 2017-ben például ez volt a legerősebb hónap az ingatlanpiacon, de 2018-ban is csak júliusban történt több adásvétel.

A kereslet visszaesésével párhuzamosan az árak is vegyesen alakultak, a pesti oldal panellakásainak átlagos négyzetméterára például 7 ezer forinttal lett alacsonyabb, míg a belvárosi ingatlanok négyzetméterárai 75 ezer forinttal csökkentek, de a budai téglalakások 1 ezer forintos emelkedése is inkább stagnálásnak tekinthető. Drágulni (+19 ezer forint) a pesti téglalakások és a budai panelek tudtak (+56 ezer forint) tudtak.

Érdekes az átlagos lakásárak alakulása is, mert ezek nem feltétlenül mozognak együtt a négyzetméterárakkal. Hiába csökkent például a belvárosi lakások átlagos négyzetméterára, az ingatlanok átlagára mégis nőtt. A budai panelek pedig négyzetméter alapon bár többe kerülnek, az értékesített lakások átlagára mégis alacsonyabb lett.

A lakásárak néhány szegmensben megfigyelhető árcsökkenés a Bankmonitor szakértői szerint több dolog együttes hatásának tudható be: egyrészt áprilisról májusra 48%-ról 42%-ra csökkent a befektetési céllal vásárlók aránya a vevők között, ám ez még mindig lényegesen felülmúlja az egy évvel korábbi 32%-os arányt. Másrészről sok vásárló kivár július 1-ig, ugyanis akkor indul az akár 10 millió Ft-os Babaváró hitel, a falusi csok, de ekkortól igényelhető használt ingatlan vásárlására is a maximum 3%-os csok hitel is.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.