Betöltés
loading

Ez is bekövetkezett! Van, ahol már csökkennek a budapesti ingatlanárak

Fordulatot vett a budapesti ingatlanpiac: a Duna House statisztikái szerint áprilisról májusra csökkent a pesti panellakások és a belvárosi téglalakások átlagos négyzetméterára, de a budai téglaépítésű ingatlanok is minimális mértékben drágultak csak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Áprilishoz képest kevesebb használt lakás cserélt gazdát 2019. májusban, ezzel pedig március óta hónapról hónapra csökken a Duna House által becsült tranzakciószám. A korábbi években a májust a felpörgő kereslet jellemezte, 2017-ben például ez volt a legerősebb hónap az ingatlanpiacon, de 2018-ban is csak júliusban történt több adásvétel.

A kereslet visszaesésével párhuzamosan az árak is vegyesen alakultak, a pesti oldal panellakásainak átlagos négyzetméterára például 7 ezer forinttal lett alacsonyabb, míg a belvárosi ingatlanok négyzetméterárai 75 ezer forinttal csökkentek, de a budai téglalakások 1 ezer forintos emelkedése is inkább stagnálásnak tekinthető. Drágulni (+19 ezer forint) a pesti téglalakások és a budai panelek tudtak (+56 ezer forint) tudtak.

Érdekes az átlagos lakásárak alakulása is, mert ezek nem feltétlenül mozognak együtt a négyzetméterárakkal. Hiába csökkent például a belvárosi lakások átlagos négyzetméterára, az ingatlanok átlagára mégis nőtt. A budai panelek pedig négyzetméter alapon bár többe kerülnek, az értékesített lakások átlagára mégis alacsonyabb lett.

A lakásárak néhány szegmensben megfigyelhető árcsökkenés a Bankmonitor szakértői szerint több dolog együttes hatásának tudható be: egyrészt áprilisról májusra 48%-ról 42%-ra csökkent a befektetési céllal vásárlók aránya a vevők között, ám ez még mindig lényegesen felülmúlja az egy évvel korábbi 32%-os arányt. Másrészről sok vásárló kivár július 1-ig, ugyanis akkor indul az akár 10 millió Ft-os Babaváró hitel, a falusi csok, de ekkortól igényelhető használt ingatlan vásárlására is a maximum 3%-os csok hitel is.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Blogajánló
  • alapblog Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben

    A minap kezembe került egy ábra, mely szerint az öt legnagyobb cég összesített súlya az S&P 500 indexben 22 százalék körüli. Ez magasabb érték, mint... The post Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben appeared first on alapblog.