Betöltés

Íme, néhány fontos mérföldkő, amin a nyugdíjad múlik

szerző: Bankmonitor
2017-08-13

A legtöbben úgy gondolnak a nyugdíjas időszakra, mintha azzal csak a nyugdíjkorhatár közeledtével kellene foglalkozni, pedig ez nem így van. A bizonytalan nyugdíjkilátások miatt egyre nagyobb szerep jut az öngondoskodásnak, így már fiatalon foglalkozni kell az üggyel. Mondhatnánk, hogy a nyugdíjra való készülés során maga a folyamat számít, vagyis hogy tudatosan, lépésről-lépésre teremtsük meg a feltételeket. Néhány tippet összegyűjtöttünk, hogy pontosan mik is lehetnek azok a fontos pénzügyi szempontok, amelyekkel megalapozható az anyagi biztonság a nyugdíjas korra.

Állítsunk fel megtakarítási célokat már a 20-as éveinkben

Már a pályakezdőként, az első munkahelyre való belépéstől fogva nagyon fontos, hogy aktívan kezdjünk el megtakarítani. Célszerű a rövid távú célokkal kezdeni, nem lehet hangsúlyozni, hogy milyen fontos a megfelelő nagyságú vésztartalék felépítése, aminek nagyjából 3-6 havi kiadást kell fedeznie. Később is arra célszerű törekedni, hogy a jövedelem 5-10%-át megtudjuk takarítani, akkor is, ha albérletet fizetünk, vagy esetleg hitelt törlesztünk.

Persze a rövid távú célok mellett gondolni kell már azokra a célokra is, amelyek csak hosszabb távon érintenek minket. Bár ilyenkor még szinte teljesen beláthatatlan időnek tűnik a nyugdíjas élet kezdete, mégis érdemes erre is elkezdeni takarékoskodni, mert ekkor tudjuk a legkevesebb anyagi ráfordítással a legtöbbet tenni az ügy érdekében. Kezdhetjük ezt azzal, hogy szétnézünk az elérhető nyugdíjcélú megtakarítási formák között, és tájékozódunk a jellemzőikről.

Átlagos igényekkel a 3 elérhető lehetőség közül (nyugdíj elő-takarékossági számla, nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár) az önkéntes nyugdíjpénztár lehet megfelelő számunkra. 40 éven keresztül egy ÖNYP-ben kamatoztatva 5 ezer forint megtakarítás is nagy segítség, hiszen 7,4 millió gyűlik össze a nyugdíjba vonulásig, amivel 35 ezer forintos nyugdíj-kiegészítés érhető el.

Kíváncsi vagy mekkora nyugdíj-kiegészítést gyűjthetsz össze? A következő kalkulátorral kiszámíthatod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Vizsgáljuk felül a költéseinket

Ahogy haladunk előre az évekkel (és esetleg a fizetésünk is emelkedik) célszerű a befizetések összegét is megnövelni, mondjuk 5-10 évenként. Erre az is alapot szolgáltat, hogy idővel a költéseink szerkezete is megváltozik.

Természetesen minden életkornak megvannak a jellemző kiadásai, például fiatalként többet költünk szórakozásra, utána pedig a családra, a gyermekekre szánjuk a pénz nagy részét. Az 50-es éveinkben mindenképp érdemes nagyobb ráfordítást szánni a nyugdíjra, hiszen ekkor már túl vagyunk életünk nagy kiadásaink, és a gyermekek is önállósodni kezdenek. A nyugdíjas korba lépve aztán teljesen megváltoznak a kiadásaink.

Ne legyünk túl óvatosak a befektetésekben

Amikor fiatalon elkezdjük a takarékoskodást még több évtizedet is kamatozik a pénzünk, ezért célszerű magas kockázatot vállalni. A magas kockázat magas hozampotenciált is jelent, amire nagyon nagy szükség van, amikor a nyugdíjra készülünk. Ráadásul ilyenkor a kellő hosszúságú idő miatt nem jelent gondot egy-egy veszteséges év, hiszen hosszú idő elteltével a nyereségek bőven meghaladhatják azokat.

A befektetés megválasztásánál éppen ezért azokat kell előnyben részesíteni, ahol a részvények arány is magas, mert hosszú távon ezek garantálják a magas hozamot. Az önkéntes nyugdíjpénztárak példáján keresztül ez a növekedési portfóliót jelenti.

Persze, amint közelebb kerülünk a nyugdíjhoz, újból át kell gondolni a kockázatvállalás kérdését. A hangsúly ekkor inkább már a megtakarításunk megőrzése felé tolódik el, így érdemes visszavenni a tempóból, de azért túlzottan óvatosnak sem szabad lenni.

Nyugdíjba vonulásunk után is legalább annyit elvárhatunk, hogy legalább a pénz romlási ütemének megfelelően gyarapodjon a pénz. Amennyiben életjáradékot kérünk erről a megtakarítást kezelő intézmény gondoskodik is, viszont akkor kell nekünk foglalkozni ezzel, ha egy összegű kifizetésben kértük a nyugdíjpénzt.

Tervezzünk kellően hosszú távra

Ha az életkor megbecsléséről van szó, fiatalon hajlandók vagyunk túlságosan is pesszimisták lenni, és abból kiindulni, hogy a korai halál miatt nem is szükséges komolyabb összegekkel tervezni a nyugdíjra. Pedig a jelenlegi statisztikák szerint, ha a 65 éves nyugdíjkorhatárt megéltük, az onnantól várható élettartam 16 év, azonban a következő évtizedekben ez megközelítheti a 20 évet is.

Ebből kifolyólag, ha a takarékoskodásnál be kell terveznünk a hosszú élet eshetőségét is (az esetleges megnövekedett egészségügyi kiadásokkal együtt), különben a nyugdíj-kiegészítésre szánt összeget nagyon hamar feléljük. A kulcs a már említett kockázatvállalásban és az életkor előrehaladtával növelt megtakarítási összegben rejlik.

5 Hozzászólás

 1. Lévai Mátyás

  Ki ad biztosítást,hogy a Selmeczi akkor már nem fog élni?
  Még ő él addig bizonytalan minden meg takarítás!

 2. Kopácsi János

  Majd megint jön egy szarházi aki elveszi a megtakarított nyugdíj pénzeket! Inkább szét kell osztani pár ezer vagy tízezer géppisztolyt!lesz egyből hely a migránsoknak is a rohadt kurva kibaszot kommunista anyátokat!!

 3. Répás Tamás

  Nem szabad hinni senkinek, a nyugdíjpénzek lenyúlása után csak magára vessen aki ilyen címen belevág a megtakarításba. Őket hizlalnánk csak, akik korábban is megloptak minket.

 4. Bencze Zoli

  Az önkéntes nyugdíjpénztárt nem veheti el az állam. Jöhet Selmeczi bárkivel, akkor sem.
  Másrészt a magánnyugdíjpénztári megtakarításokról az ország lakosainak zöme “önként és dalolva” mondott le. Én megtartottam, igaz, hogy kb. semmi sincs benne, de meg lehetett tartania annak is, akinek milliók.

 5. TUDATOS

  No nem is az Állam,de van szabályzata …olvassa el az Önkéntest utolsó fillérig ellehet kártyázni ,nincs rajta állami garancia … A magánt sem vették el ami még a tőzsdei spekulánsoknál kimutatható volt papíron az ment állami kasszába ,mint azoké kik nem is vállalhattak ki lépést ,mert a nyugdíjkorig nem volt hátra 180 hónap A volt tagoknak a hozamát kiutalták még nyertek is azokkal kik minden hónapban az állami kasszába fizethettek !!!!!!!! Ezt nem neheztelik? Tudják mi pénzt szétszórtak tagtoborzásra ,székházakra,jól fizető pozíciókra ? No és minek a terhére? Utána járni ,olvasni és fejet hajtani érte mert mire eljött volna a nyugdíj és a rengeteg minimált fizetőt és részmunkában foglalkoztatottat abból a 25 évre tervezve kezdték volna az állami rész kiegészítését a nyugdíjas elevenen kétkezével kaparta volna ki a sírhelyét és bújt volna a borzalom elől bele !! Persze aki semmit nem tud róla azt lehet uszítani ..NO ARRA NAGYON JÓ !!!!!!!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne felejtsd el a gyermeked 6000 Ft-os állami támogatását!

2018. 12. 21.

A Babakötvény talán a legjobb pénzügyi termék arra, hogy gyermekünk jövőjéről pénzügyileg gondoskodjunk: a 6 000 Ft éves állami támogatás és az inflációt 3%-kal meghaladó kamatnál nehéz jobb alternatívát találni....

Jön a román Babakötvény! De mit tud a magyarhoz képest?

2018. 11. 29.

A román kormány minden romániai gyermek számára a magyarországi babakötvényhez hasonló megtakarítási számlát nyit, amely a szülők és az állam befizetéseit gyűjti össze a felnövő gyermek számára A romániai megtakarítási...

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Tedd, amiket tanácsolunk, és lesz pénzed

2018. 08. 28.

A lakosság szeret költekezni. Élj a mának – szól a mondás. Ezt követik sokan a pénzügyekben is, miközben mindig érdemes lenne a jövőre is gondolnunk. Megvizsgáljuk, mire és hogyan érdemes...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.