Betöltés

Ingatlanvásárlás lakáshitelből rizikó nélkül – Álom vagy valóság?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-09-14

„Nagy összegű hitelt szeretnénk felvenni, ha a bank az előzetes pozitív kalkulátor elkészítése után mégis elutasítja a hitelkérelmünket, akkor az adás-vételi szerződés megkötésekor átadott foglaló összegét elveszítem? Van arra lehetőség, hogy ezt a vevő valahogyan kivédje, és rizikó nélkül aláírja az adás-vételi szerződést?” Egy érdeklődő kérdése futott be hozzánk, amire meg is adja a szakértőnk a választ.

Nem is lehetne aktuálisabb a kérdés, mert sokan vannak hasonló cipőben. A lakáshitel általában elengedhetetlen a mai világban egy lakás megvételéhez, bár vannak azért kivételek. Vélhetően az érdeklődő is már kinézte a lakást és benézett egy bankhoz megtudakolni, hogy adott jövedelem és hitelösszeg mellett kaphat-e hitelt. A banki ügyintéző lehet már azt is mondta, hogy úgy néz ki, a hitelt megkaphatja, viszont ebben azért nem lehetnek 100%-ig biztosak.

A foglalóról tudni kell, hogy ha vevőként a mi hibánkból (például, mert a bank elutasítja a hitelkérelmünket) a szerződés teljesítése meghiúsul, akkor a foglalót adó fél az összeget leveszti. Ez nem kis összeg, általában a vételár 10%-a, amit a szerződéskötéskor átadtak és a szerződésben is említést tesznek róla. Egy 25 milliós lakás esetén valóban elbukhatjuk a 2,5 millió forintot, ha nem vagyunk előretekintők a hitelfelvételnél.

Természetesen van arra lehetőség, hogy a kockázatokat csökkentsük, ez pedig nem más, mint a lakáshitel előbírálat. Ez gyakorlatilag egy hitelképességi vizsgálat, amikor a bank még a vásárlás előtt megállapítja, hogy mekkora hitelt kaphatunk. Ilyenkor természetesen az ingatlanfedezetet nem tudják megnézni, csak a család pénzügyi helyzete alapján alkotnak véleményt.

Ha ezen átmegyünk, akkor bízhatunk abban, hogy ha arra kerül a sor, akkor a bank valóban megadja a kívánt hitelösszeget. A hitelképességről kiállított igazolás a banki gyakorlat szerint 3-6 hónapra érvényes. Ez alatt az idő alatt meg lehet találni a hozzánk illő ingatlant, és már csak az értékbecslést kell teljesíteni, és akkor semmi sem áll már az utunkba. Előfordulhat, hogy munkáltatói igazolást és KHR lekérdezést csinálnak, de ezt bankja válogatja.

Oda kell rá figyelni, hogy az előbírálat csak annál a banknál érvényes, ahol azt kiállították, vagyis más banknál hiába fogjuk lobogtatni a papírunkat. Ez azért is van, mert nem minden bank fogadja el egyformán a különböző jövedelmeket, de például a határozott idejű munkaviszony sem megy át minden bank rostáján.

Az előbírálat tehát egy nagyon jó rizikó csökkentő eszköz, ha lakáshitelből vennénk lakást/házat, de azért ekkor is történhetnek nem várt helyzetek. Például, ha a kinézett ingatlannal valami probléma van és az értékbecslés alapján csak kisebb hitelre lehet jogosult a felvevő, akkor máris borul a rendszer. De ott van az is, ha a jövedelmi helyzet vagy egyéb hitelminősítést befolyásoló feltétel változik.

A lényeg, hogy használjuk ezt a lehetőséget, de ne centizzük ki nagyon a költségvetést, mert főleg nagyon magas hitelösszeg (a jövedelmünkhöz és/vagy az ingatlan értékéhez képest) esetén porszemek kerülhetnek a gépezetbe. De kellő odafigyeléssel sikerrel fogunk járni.

Tudj meg mindent a fogyasztóbarát lakáshitelekről!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Nagy Gábor István

  Van más módszer is. Kikötni az adásvételi szerződésben, hogy a foglalóra vonatkozó általános rendelkezésektől eltérően, sikertelen hitelbírálat esetén a foglaló visszajár. Én már kötöttem ilyen szerződést.

 2. Lné

  Úgy tudom, hogy ha “Előleg” szerepel az előre adott összeg előszerződésén, akkor visszajár a pénz meghiúsulás esetén.
  Igaz ez?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.