Ingatlanvásárlás lakáshitelből rizikó nélkül – Álom vagy valóság?

szerző: Szabics Zsolt
2017. 09. 14.

„Nagy összegű hitelt szeretnénk felvenni, ha a bank az előzetes pozitív kalkulátor elkészítése után mégis elutasítja a hitelkérelmünket, akkor az adás-vételi szerződés megkötésekor átadott foglaló összegét elveszítem? Van arra lehetőség, hogy ezt a vevő valahogyan kivédje, és rizikó nélkül aláírja az adás-vételi szerződést?” Egy érdeklődő kérdése futott be hozzánk, amire meg is adja a szakértőnk a választ.

Nem is lehetne aktuálisabb a kérdés, mert sokan vannak hasonló cipőben. A lakáshitel általában elengedhetetlen a mai világban egy lakás megvételéhez, bár vannak azért kivételek. Vélhetően az érdeklődő is már kinézte a lakást és benézett egy bankhoz megtudakolni, hogy adott jövedelem és hitelösszeg mellett kaphat-e hitelt. A banki ügyintéző lehet már azt is mondta, hogy úgy néz ki, a hitelt megkaphatja, viszont ebben azért nem lehetnek 100%-ig biztosak.

A foglalóról tudni kell, hogy ha vevőként a mi hibánkból (például, mert a bank elutasítja a hitelkérelmünket) a szerződés teljesítése meghiúsul, akkor a foglalót adó fél az összeget leveszti. Ez nem kis összeg, általában a vételár 10%-a, amit a szerződéskötéskor átadtak és a szerződésben is említést tesznek róla. Egy 25 milliós lakás esetén valóban elbukhatjuk a 2,5 millió forintot, ha nem vagyunk előretekintők a hitelfelvételnél.

Természetesen van arra lehetőség, hogy a kockázatokat csökkentsük, ez pedig nem más, mint a lakáshitel előbírálat. Ez gyakorlatilag egy hitelképességi vizsgálat, amikor a bank még a vásárlás előtt megállapítja, hogy mekkora hitelt kaphatunk. Ilyenkor természetesen az ingatlanfedezetet nem tudják megnézni, csak a család pénzügyi helyzete alapján alkotnak véleményt.

Ha ezen átmegyünk, akkor bízhatunk abban, hogy ha arra kerül a sor, akkor a bank valóban megadja a kívánt hitelösszeget. A hitelképességről kiállított igazolás a banki gyakorlat szerint 3-6 hónapra érvényes. Ez alatt az idő alatt meg lehet találni a hozzánk illő ingatlant, és már csak az értékbecslést kell teljesíteni, és akkor semmi sem áll már az utunkba. Előfordulhat, hogy munkáltatói igazolást és KHR lekérdezést csinálnak, de ezt bankja válogatja.

Oda kell rá figyelni, hogy az előbírálat csak annál a banknál érvényes, ahol azt kiállították, vagyis más banknál hiába fogjuk lobogtatni a papírunkat. Ez azért is van, mert nem minden bank fogadja el egyformán a különböző jövedelmeket, de például a határozott idejű munkaviszony sem megy át minden bank rostáján.

Az előbírálat tehát egy nagyon jó rizikó csökkentő eszköz, ha lakáshitelből vennénk lakást/házat, de azért ekkor is történhetnek nem várt helyzetek. Például, ha a kinézett ingatlannal valami probléma van és az értékbecslés alapján csak kisebb hitelre lehet jogosult a felvevő, akkor máris borul a rendszer. De ott van az is, ha a jövedelmi helyzet vagy egyéb hitelminősítést befolyásoló feltétel változik.

A lényeg, hogy használjuk ezt a lehetőséget, de ne centizzük ki nagyon a költségvetést, mert főleg nagyon magas hitelösszeg (a jövedelmünkhöz és/vagy az ingatlan értékéhez képest) esetén porszemek kerülhetnek a gépezetbe. De kellő odafigyeléssel sikerrel fogunk járni.

Tudj meg mindent a fogyasztóbarát lakáshitelekről!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Nagy Gábor István

  Van más módszer is. Kikötni az adásvételi szerződésben, hogy a foglalóra vonatkozó általános rendelkezésektől eltérően, sikertelen hitelbírálat esetén a foglaló visszajár. Én már kötöttem ilyen szerződést.

  2017.09.19.08:53

 2. Lné

  Úgy tudom, hogy ha “Előleg” szerepel az előre adott összeg előszerződésén, akkor visszajár a pénz meghiúsulás esetén.
  Igaz ez?

  2017.09.19.09:55

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.