Betöltés

Menj biztosra! Még lakáskeresés előtt megtudhatod, mennyi hitelt kaphatsz

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-01

Akinek lakáshitelre van szüksége az új otthon megvásárlásához, helyzeti hátránnyal indul a készpénzes vevőkkel szemben: minden eladó nyugodtabban írja alá az adásvételi szerződést, ha tudja, hogy nem egy banki hiteltől függ, hogy fizet-e a vevő. Erre a helyzetre kínál megoldást a bankok ingyenes előbírálata, amellyel bárki élhet, aki lakásvásárlás előtt áll, és még nem talált ingatlant. Buktatók azonban itt is léteznek, de ezek elkerülhetők!

Mi is az az előbírálat?

Az előbírálat lényegében egy hitelképességi vizsgálat, amelynek során a bank megállapítja, mekkora lakáshitelre vagy jogosult. Annyiban más a végleges bírálatnál, hogy ekkor még az ingatlan fedezetet nem vizsgálják meg, értékbecslés nem történik, csak a jövedelmi és háztartási adatok alapján vizsgálódnak.

A hitelképességről kiállított igazolás érvényessége általában 3-6 hónap, ez banktól függ. Ha ezalatt megtalálod a vásárolandó ingatlant, akkor már csak az értékbecslésnek kell rendben lennie. A bankhoz korábban benyújtott papírokat teljes egészében nem kell újból beadni, maximum egy friss munkáltatói igazolásra lesz szükséged, illetve ismét ellenőriznek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), de ez is az adott banktól függ.

Miért előnyös?

Mivel az előbírálatkor nem vizsgálják az ingatlant, a megvásárolandó lakás, ház kiválasztása előtt megtudhatod, hogy mennyire vagy hitelképes az adott banknál. Ez több szempontból is kedvező:

 • be tudod határolni, hogy a felvehető hitellel mekkora és milyen értékű ingatlant vehetsz,
 • ha megtalálod az ingatlant, az előbírálattal megnyugtathatod az eladót, hogy hitelképes vagy.

Ennek azért van jelentősége, mert a készpénzes vevőnek könnyebb dolga van veled szemben: nem okoz az eladónak bizonytalanságot, hogy képes lesz-e kifizetni a vételárat, hiszen ő nem szorul hitelfelvételre.

Hol lehet ingyenes előbírálatot kérni?

Ma már több bank is kínálja ezt az előzetes hitelbírálati vizsgálatot, ráadásul teljesen díjmentesen, azonban nem mindegy, hogy melyiket választod. Célszerű először azt megtudnod, melyik bank lakáshitele a leginkább megfelelő számodra, és annál a banknál elindítani a kérelmet. Ugyanis ha egyik bank ad neked egy igazolást a hitelképességedről, az a többi banknál nem érvényes, mivel eltérő szempontok alapján döntenek. Például nem minden bank fogadja el egyformán a vállalkozói jövedelmet, a családi pótlékot, vagy például a határozott idejű munkaviszonyt.

Először kalkulálj, majd kérd szakértőink ingyenes segítségét a bank kiválasztásához!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Ki kérhet ingyenes előbírálatot?

Bárki, aki lakásvásárlás előtt áll és benyújtja a bank által előírt dokumentumokat, amelyek jellemzően a következők:

 • jövedelemigazolás az adott bank formanyomtatványán
 • utolsó 3 havi bankszámlakivonat
 • vállalkozói jövedelem esetén NAV jövedelemigazolás, NAV 0-s igazolás (a köztartozás mentességről)
 • kitöltött banki hitelkérelmi nyomtatványok

Az ingatlanról tehát semmilyen irat nem szükséges, sem előzetes adásvételi szerződés, sem tulajdoni lap. Maximum a bank kérelmi nyomtatványán kell beírni, hogy körülbelül milyen értékű ingatlanban gondolkodsz, mennyi önerővel rendelkezel, és melyik környéken szeretnél vásárolni.

Elutasíthatják-e a hitelkérelmet, ha az előbírálatkor hitelképes voltál?

Sajnos megeshet, és nem azért, mert a bank egyszerűen meggondolja magát. Egyrészt a kiválasztott ingatlannak is meg kell felelni az értékbecslés alkalmával. Így hiába vagy jövedelmed alapján hitelképes, ha az ingatlannal valami probléma van, akkor a hitelkérelmedet elutasítják.

Szintén érhet csalódás, ha bármilyen új (negatív) információ jut a bank birtokába az előbírálatot követően. Például:

 • munkanélküli lettél,
 • időközben munkahelyet váltottál, és még próbaidőn vagy,
 • felvettél egy hitelt, amivel eredetileg nem számoltak,
 • felkerültél a KHR listára,
 • kevesebb önerővel vásárolsz, mint amivel eredetileg számoltak.

Ez csak pár eset, és ezek közül nem mindegyik jár a hitelkérelem elutasításával, azonban jelentősen befolyásolja a felvehető hitel összegét.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Európa csúcsán – pénzromlásban

  Ki kaszál ezen? Az állam, évente több száz milliárd plusz adóbevétellel, illetve inflálhatja a kiadásait, ezért is nem tesz semmit az infláció kordában tartására, zéró(közeli)... The post Európa csúcsán – pénzromlásban appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.