Betöltés

Internetes vásárláshoz internetkártya

szerző: Bankmonitor.hu
2013-08-22

A webshopok elterjedésével megnőtt az internetes fizetések száma is szerte a világon, köztük Magyarországon is. Sokan biztonsági kockázatot látnak az online fizetésben, ezért leginkább kerülik ezt lehetőséget. Erre kínál megoldást az internetkártya, amit kifejezetten internetes vásárlásokhoz találtak ki. Ám a legtöbb esetben hiába keressük bankunk kínálatában, csak négy piaci szereplő kínál ilyet ügyfeleinek.

Az életünk részévé vált az internetes vásárlás. Sokan nap, mint nap fizetik az ebédjüket online a bankkártyájukkal. Ám még mindig akadnak olyanok, akik félnek a bankkártya adatait megadni egy weboldalon. Nekik lehet hasznos az internetkártya, vagy más néven Web-, vagy Virtuális kártya.

Ennek a lényege, hogy az ilyen típusú kártyákat csak és kizárólag internetes vásárlásra lehet használni. Nem tudunk vele készpénzt felvenni, de még a sarki közértben sem tudunk vele fizetni, mert nem tartalmaz chipet, de még mágnescsíkot sem. A kártya egy plasztiklap ami tartalmazza a nevünk , a kártyaszámunk, a lejárati dátumot, és egy három számjegyből álló biztonsági kódot (CVC2 ). Tehát kizárólag az internetes vásárlásokhoz szükséges adatokat.

A biztonságot az garantálja, hogy az ilyen kártyák mögött kártyafedezeti számlák állnak. A kártya csak ehhez a számlához kapcsolódik, így vásárlás előtt a normál folyószámlánkról át kell vezetnünk a vásárláshoz szükséges összeget a kártyafedezeti számlánkra. Itt is érdemes azonban betartani az internetes vásárlásokra vonatkozó óvintézkedéseket. Például csak olyan partnernél vásárolj, akiben megbízol, illetve ne add meg kártyaszámod, CVC2 kódod e-mailben senkinek. (A biztonságos kártyahasználati szokásokról szóló cikkünkben más hasznos tanácsokat is találsz.)

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ha mégis illetéktelenek kezébe kerülnének az internetkáryánk adatai, akkor a kártya letiltása és pótlása az elektronikus kártyák díjai alatt is lehetnek. Ráadásul a csaló is csak a kártyafedezeti számlán lévő pénzhez fér hozzá. Ezért nem is érdemes pénzt tartani a kártyafedezeti számlán, csak a vásárlás előtt átvezetni a szükséges összeget.

Készítettünk egy piaci körképet, melyből kiderült, hogy az országos fiókhálózattal rendelkező bankok közül összesen négy kínál internetkártyát. Ezek árazása eltérő, sok esetben már csak a többlet biztonság miatt érdemes választani ilyet. A kártya költségei nem alacsonyabbak elektronikus társainál, ám használatuk sajnos korlátozottabb.

internetkártyák díjai

Sok bank más megoldást kínál az internetkártyák alternatívájaként. Az FHB Banknál létezik olyan bankkártya, amelyik az aktiválásig kizárólag egy meghatározott webshopban való vásárlásra használható. A Citibanknál lehetőségünk van egy „második” folyószámlát nyitni, amihez hozzákapcsolhatjuk a meglévő kártyánkat, és így az funkcionálhat kártyafedezeti számlaként. Természetesen ilyen megoldások egyike sem pótolja az internetkártyát, de a neten történő vásárlások kockázatát csökkenti. Ha bankunknál nincs lehetőség internetkártyát igényelni, akkor érdemes ún. kártyafigyelővel (SMS szolgáltatás) növelni a bankkártya vásárlások biztonságát.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ingatlan bizniszt szeretnél céges hitellel?

Az építőipar még mindig nagyon vonzó a kisebb vállalkozók számára is, hiszen már egy párlakásos társasház, vagy egy-két ház felépítésén, felújításán is jól lehet keresni, tekintve a rekord magas ingatlan...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.