Betöltés

Itt a legjobb lakástakarék ajánlat 5 évre

szerző: Bankmonitor.hu
2017-09-28

A lakástakarék a pénzügyi termékek közül az egyszerűbbek közé tartozik, az összehasonlításukkal azonban meggyűlhet a bajunk. A következőkben egy olyan módszert mutatunk be, amivel sokkal egyszerűbbé válhat a dolgunk. A döntést nagyban megkönnyíti, hogy a Bankmonitor akciójának köszönhetően ingyenesen köthetjük meg a szerződést. Mindezt anélkül, hogy valamilyen kapcsolt terméket vagy extra szolgáltatást is igénybe vennénk.

Nagyon sokan ismerik a lakástakarékot, ami érthető is annak tudatában, hogy a relatíve egyszerűbb pénzügyi termékek közé tartozik. Az összehasonlítással viszont meggyűlhet a bajunk, ugyanis néhány tekintetben különböznek a termékek. A Bankmonitor ezért is készített egy olyan módszert, amivel közös nevezőre hozhatjuk a termékeket. Egyben megragadjuk a lehetőséget, hogy elmondjuk, van egy olyan kedvezmény, ami ingyenessé teszi a lakástakarékot, miközben semmilyen extra szolgáltatást sem kell igénybe venni.

Július elsejétől több szempontból is megváltozott a lakástakarék kínálat, míg korábban sokan egy 5 éves terméknél eltérő megtakarítási időt alkalmaztak, most az OTP kivételével a többi esetben mind 60 hónapos megtakarítási időt találunk. Az eltérő futamidő ugyanakkora havi összeg befizetése esetén eltérő megtakarítási összeget, hozzá kapcsolódó kamatot és állami támogatást jelent. Ebből egyenesen következik, hogy az EBKM is más-más lesz a futamidő eltérése miatt. Logikusan, minél hosszabb a futamidő, annál kisebb az EBKM.

Bemutatnánk az új módszertant, amit kidolgoztunk. Vettük az ötéves megtakarítási idejű lakástakarékokat, és azok közül is a leghosszabb futamidejűeket. Gondolhatnánk, hogy csak 60 hónaposak vannak, de nincs így, az OTP esetében 58 hónapról beszélünk. Ez utóbbinál meghatároztuk, hogy mi lenne, ha ez is 60 hónapig tartana. Ezáltal megkapjuk a futamidő egyenértékest, ami megmutatja, hogy ha plusz két hónapig fizetnénk be, akkor mennyinek kellene lennie a teljes megtakarításnak.

Ezen a ponton már csak egy lépésre van szükség, amikor a lejárati értékből kivonjuk a számlanyitási díjat. Ez utóbbit egy kicsit pontosítva, a számlanyitási díj felkamatoztatott összegét. Úgy számoltunk, hogy évente 2%-kal nő ennek értéke, ami megfeleltethető az egyéves lakossági állampapír kamatának. A számlanyitási díjat a futamidő elején kell kifizetni, míg az LTP-ben a megtakarítási összeg a futamidő végi értéket jelöli, így indokolt a számlanyitási díj felkamatoztatása.

Mint láthatjuk, ez alapján már a pontos sorrendet is meg tudjuk állapítani az ötéves lakástakarékok között. Az összehasonlítás szerint az Erste lakástakarék terméke áll az első helyen. Fontos tudni, hogy van most egy akciója az Erstének, amivel kisebb a számlanyitási díj. Ezt fejeli meg most a Bankmonitor úgy, hogy a kedvezményes 20 ezer forintos számlavezetési díjat ugyanekkora értékű Erzsébet utalvány formájában visszaadja az ügyfélnek. A visszatérítéssel számított EBKM 9,6% lesz, ami a mezőnyben a legmagasabb.

Használd a lakástakarék kalkulátorunkat és megtudod, melyik számodra a legjobb ajánlat!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

9 Hozzászólás

 1. Ámon István

  A Fundamenta megszűnt?

  1. bankmonitor.hu

   Nem szűnt meg, csak ahogy a cikkben is említve van, a Fundamentának nincs 5 éves terméke. Hamarosan készül egy olyan írás is, amiben megnézzük a 4 éveseket is.

  2. bankmonitor.hu

   Nem szűnt meg, csak ahogy a cikkben is említve van, a Fundamentának nincs 5 éves terméke. Hamarosan készül egy olyan írás is, amiben megnézzük a 4 éveseket is

 2. Róbert

  A titok a részletekben rejlik. Az ügyfelet megetetik az ingyenes számlanyitással, ha vmin változtatni szeretne jön az apró betűs rész.Mindhárom Lakástakarék feltételhez köti az ingyenességet.Pont ez a három Lakástakarék amit messze el kell kerülni.:-)

  1. bankmonitor.hu

   Nem igazán értjük a mosolyt a bejegyzés végén. Aki szándékosan nem akarja látni az igazságot és azt, hogy mi a jó termék és jó ajánlat és mi nem, azzal nem tudunk mit kezdeni. Az Erste ajánlatára mindent leírtunk, és azt is, hogy rajtunk keresztül nyitva valóban ingyenes lesz az Erzsébet utalvány miatt. Más feltétel nincsen, és a nálunk kötés sem igazi feltétel, mert mindenben segítünk a számlanyitáskor, vagyis éppen a plusz terhet vesszük le az érdeklődő válláról.

 3. Salamon Ferenc

  Ügyesen megint kihagytátok az összehasonlításból a legnagyobb piaci szereplő(Fundamenta Lakáskassza) termékét!!!Vajon miért???
  Csaknem azért,mert ott az EBKM a legmagasabb mindközül??!!!!
  Korrekt és hiteles tájékoztatás mi??
  Mondjuk ezzel a számolási módszerrel mi lenne ha,a Fundamenta 49hónapos termékét tovább fizetnénk 11 hónappal???!!!Ja és azt se felejtsük el,hogy ott 1%-os a betéti kamat!!!
  Továbbá kamatbónusz akció van(első évben 10%-os betéti kamattal)!!!
  Jelenjen már meg egy ilyen cikk is!!!

  1. bankmonitor.hu

   Mondja már el nekünk, hogy van-e a Fundamentának 5 éves terméke? Na ugye, hogy nincsen, ahogy azt az ábra megjegyzésében le is írjuk. Teljesen felesleges a felháborodás, mert most éppen egy olyan összehasonlítást csináltunk, amiben nem volt benne a Fundamenta. De hamarosan készítünk egy olyan cikket is, amiben benne lesz. A felvetés, amit leírt, az nálunk is ismert, de hadd nyomatékosítsuk, hogy nem az volt a kiindulási alap, hogy erről írjunk.

 4. Salamon Ferenc

  “Gondolhatnánk, hogy csak 60 hónaposak vannak, de nincs így, az OTP esetében 58 hónapról beszélünk. Ez utóbbinál meghatároztuk, hogy mi lenne, ha ez is 60 hónapig tartana. Ezáltal megkapjuk a futamidő egyenértékest, ami megmutatja, hogy ha plusz két hónapig fizetnénk be, akkor mennyinek kellene lennie a teljes megtakarításnak.”

  Miért az Otp-t lehet tovább számolni,mint 58 hónap? csak éppen a Fundamentát nem???

  hagyjuk már!!…

  1. bankmonitor.hu

   Egyszerűen azt kell megérteni, hogy ha az 5 éves termékeket hasonlítjuk össze, akkor abba az öt évesek férnek bele és a négyévesek például nem (de a nyolc éves és a tíz éves sem). Azt ön is jól tudja, hogy a lakástakarékok adott futamidőnél néhány hónapot eltérhetnek egymástól. Azért ne kezeljük már ugyanúgy azt a helyzetet, ha 58 helyett 60 hónapra hozzuk az OTP termékét, mint ha a Fundamenta 49 hónaposát 60-ra. A kérdést tegye fel magának, van öt éves terméke a Fundamentának vagy sem? Mivel a kérdésre az a válasz, hogy nincs, ezért nem is lehet összehasonlítási alap. Ennyi erővel, amit mond, akkor egy négy éveset egy tíz éveshez lehetne viszonyítani. Ez nonszensz. De nem is értjük, mire fel a felháborodás, ha már egyszer tisztáztuk, hogy fogunk a 4 évesekről is írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.