Betöltés

Itt a nyugdíjasok új generációja: otthonka és kendő helyett utalás és paypass

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-07

A kétmillió magyar öregségi nyugdíjas pénzügyi szokásai óriási eltéréseket mutatnak. A frissen nyugdíjba vonulók jóval magasabb arányban használják a kényelmesebb pénzügyi megoldásokat. Vásárlás során ma már gyakran találkozhatunk olyan nyugdíjasokkal, akik a kártyájukat elővéve hangosan figyelmeztetik a pénztárost, hogy ők márpedig paypass-al fizetnek, ugyanakkor még az ellátásukat számlára kérők között is sokan vannak, akik egyben felveszik az összeget és indulnak a sárga csekkekkel a postára.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Hányan vannak a nyugdíjasok, mennyi pénzt kapnak havonta?

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főosztály kimutatása szerint az elmúlt év végén kétmillió öregségi nyugdíjas volt hazánkban, az ellátásban részesülők 62%-a nő, míg 38%-a férfi. A hölgyek átlagosan 25 évig, a férfiak pedig 19 éven át részesülnek nyugdíjban.

A 2022-ig tartó átmeneti időszakban a nyugdíjkorhatár fokozatos emelkedésével évről-évre kevesebb az új öregségi nyugdíjas (két év alatt 25 ezerrel lett alacsonyabb az új igénylések száma), ugyanakkor a nők esetében a csökkenést némileg lassítja a 40 év jogosultsági idő utáni nyugdíj lehetősége.

Magyarországon az elmúlt év végén 1,05 millióan 50-100 ezer forint között, 800 ezren pedig 100-200 ezer forint közötti ellátásban részesültek. Meg kell említeni, hogy már százezer felett van azok száma, akiknek havonta 200 ezer forint feletti a nyugdíjuk, ugyanakkor hetvenezer fő még havi 50 ezer forintot sem kap.

A 40 év után eddig nyugdíjba vonuló hölgyek száma tavaly átlépte a 120 ezer főt, a kezdeti felfutást követően évi 25-30 ezer új igénnyel kalkulál az illetékes minisztérium. A jogosultak főellátásának átlaga havi 114 450 forint volt, ami közel tíz százalékkal meghaladja az öregségi nyugdíjak átlagos összegét.

Ezek a hölgyek jellemzően az ötvenes éveik végén, hatvanas éveik elején járnak, bankkapcsolattal rendelkeznek, aktív kártyahasználók. Alapvetően változtatják meg a nyugdíjasokról kialakított sztereotípiákat pénzügyi és egyéb szempontokból egyaránt.

Olcsó bankszámlát keresnek a nyugdíjasok

A nyugdíjasok kártyahasználati szokásait vizsgálva megállapították, hogy a kártyával rendelkezők 46%-a még mindig egyösszegben veszi fel a havi bevételét. A nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságokban részesülő magyarok 48%-a pedig annak ellenére készpénzben kéri az ellátását, hogy így csak napokkal később jut a pénzhez, mint a bankszámlával rendelkezők.

Néhány évvel ezelőtt még túlsúlyban voltak azok, akik postai úton kérték a nyugdíjukat, mára fordult a kocka és már 52% kéri bankszámlára az ellátását. Ennek nem kifejezetten az új számlanyitás az oka, hanem inkább az áll a háttérben, hogy jellemzően a már bankkapcsolattal rendelkezők vonulnak nyugdíjba.

Nézzük, hogy milyen számlaköltségekkel kalkulálhat egy átlagnyugdíjjal rendelkező ügyfél abban az esetben, ha a főbb közüzemi díjakat átutalással és csoportos beszedési megbízással fizeti 30 ezer forint összegben, 40 ezer forintot felvesz, a maradékot pedig a rendszeres élelmiszer jellegű bevásárlásokra költi.

A beállított paraméterekkel az Erste Bank Privilégium „M” számlacsomagja végzett az élen, havonta 271 forintos költséggel. Arra viszont érdemes ügyelni, hogy a második évtől már 577 forinttal kell számolni. A képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokán a MagNet Bank számlacsomagjait találjuk. Mind a Diamond, mind pedig a Csillag számlacsomag jó választást jelent a lenti bankhasználati szokások mellett, hiszen havi fenntartási költségük jócskán a tíz legjobb ajánlat átlaga alatt található. Sőt, ez utóbbi számlacsomagoknál, amiatt sem kell aggódni, hogy a költségek a második évtől jelentősen megemelkednének.

Fontos megemlíteni, hogy a sajátos számla- és kártyahasználati szokásainktól függően eltérő sorrendet és költségszintet eredményezhet a kalkuláció. A számlacsomagokhoz rendelt kedvezményrendszert egyedi feltételek teljesítéséhez kötheti a számlavezető, ezekről a Bankmonitor Lakossági bankszámla kalkulátorával is tájékozódhat.

Nézd meg, hogy van-e olcsóbb nyugdíjas bankszámla, vagy kalkulálj egyet a szüleidnek!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan használd a hitelkártyádat?

2019. 02. 19.

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

Céges megbeszélés laptoppal

Mitől ingyenes egy bankszámla?

2019. 02. 15.

A bankszámlák Magyarországon számos költségelemet tartalmazhatnak. Néha nem is olyan könnyű eligazodni az információk tengerében, ezért most bemutatjuk, milyen költségeket spórolhatsz meg, ha egy ingyenes folyószámla mellett teszed le a...

Blogajánló

  • alapblog

    Irányt váltott a FED?

    Tegnap este az amerikai FED nem emelte az irányadó kamatlábat, maradt a 2,25-2,50%-os sáv. A kamatdöntést nem okozott különösebb meglepetést. A Világgazdaság napilap a mai...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.