Itt a nyugdíjasok új generációja: otthonka és kendő helyett utalás és paypass

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 05. 07.

A kétmillió magyar öregségi nyugdíjas pénzügyi szokásai óriási eltéréseket mutatnak. A frissen nyugdíjba vonulók jóval magasabb arányban használják a kényelmesebb pénzügyi megoldásokat. Vásárlás során ma már gyakran találkozhatunk olyan nyugdíjasokkal, akik a kártyájukat elővéve hangosan figyelmeztetik a pénztárost, hogy ők márpedig paypass-al fizetnek, ugyanakkor még az ellátásukat számlára kérők között is sokan vannak, akik egyben felveszik az összeget és indulnak a sárga csekkekkel a postára.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Hányan vannak a nyugdíjasok, mennyi pénzt kapnak havonta?

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főosztály kimutatása szerint az elmúlt év végén kétmillió öregségi nyugdíjas volt hazánkban, az ellátásban részesülők 62%-a nő, míg 38%-a férfi. A hölgyek átlagosan 25 évig, a férfiak pedig 19 éven át részesülnek nyugdíjban.

A 2022-ig tartó átmeneti időszakban a nyugdíjkorhatár fokozatos emelkedésével évről-évre kevesebb az új öregségi nyugdíjas (két év alatt 25 ezerrel lett alacsonyabb az új igénylések száma), ugyanakkor a nők esetében a csökkenést némileg lassítja a 40 év jogosultsági idő utáni nyugdíj lehetősége.

Magyarországon az elmúlt év végén 1,05 millióan 50-100 ezer forint között, 800 ezren pedig 100-200 ezer forint közötti ellátásban részesültek. Meg kell említeni, hogy már százezer felett van azok száma, akiknek havonta 200 ezer forint feletti a nyugdíjuk, ugyanakkor hetvenezer fő még havi 50 ezer forintot sem kap.

A 40 év után eddig nyugdíjba vonuló hölgyek száma tavaly átlépte a 120 ezer főt, a kezdeti felfutást követően évi 25-30 ezer új igénnyel kalkulál az illetékes minisztérium. A jogosultak főellátásának átlaga havi 114 450 forint volt, ami közel tíz százalékkal meghaladja az öregségi nyugdíjak átlagos összegét.

Ezek a hölgyek jellemzően az ötvenes éveik végén, hatvanas éveik elején járnak, bankkapcsolattal rendelkeznek, aktív kártyahasználók. Alapvetően változtatják meg a nyugdíjasokról kialakított sztereotípiákat pénzügyi és egyéb szempontokból egyaránt.

Olcsó bankszámlát keresnek a nyugdíjasok

A nyugdíjasok kártyahasználati szokásait vizsgálva megállapították, hogy a kártyával rendelkezők 46%-a még mindig egyösszegben veszi fel a havi bevételét. A nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságokban részesülő magyarok 48%-a pedig annak ellenére készpénzben kéri az ellátását, hogy így csak napokkal később jut a pénzhez, mint a bankszámlával rendelkezők.

Néhány évvel ezelőtt még túlsúlyban voltak azok, akik postai úton kérték a nyugdíjukat, mára fordult a kocka és már 52% kéri bankszámlára az ellátását. Ennek nem kifejezetten az új számlanyitás az oka, hanem inkább az áll a háttérben, hogy jellemzően a már bankkapcsolattal rendelkezők vonulnak nyugdíjba.

Nézzük, hogy milyen számlaköltségekkel kalkulálhat egy átlagnyugdíjjal rendelkező ügyfél abban az esetben, ha a főbb közüzemi díjakat átutalással és csoportos beszedési megbízással fizeti 30 ezer forint összegben, 40 ezer forintot felvesz, a maradékot pedig a rendszeres élelmiszer jellegű bevásárlásokra költi.

A beállított paraméterekkel az Erste Bank Privilégium „M” számlacsomagja végzett az élen, havonta 271 forintos költséggel. Arra viszont érdemes ügyelni, hogy a második évtől már 577 forinttal kell számolni. A képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokán a MagNet Bank számlacsomagjait találjuk. Mind a Diamond, mind pedig a Csillag számlacsomag jó választást jelent a lenti bankhasználati szokások mellett, hiszen havi fenntartási költségük jócskán a tíz legjobb ajánlat átlaga alatt található. Sőt, ez utóbbi számlacsomagoknál, amiatt sem kell aggódni, hogy a költségek a második évtől jelentősen megemelkednének.

Fontos megemlíteni, hogy a sajátos számla- és kártyahasználati szokásainktól függően eltérő sorrendet és költségszintet eredményezhet a kalkuláció. A számlacsomagokhoz rendelt kedvezményrendszert egyedi feltételek teljesítéséhez kötheti a számlavezető, ezekről a Bankmonitor Lakossági bankszámla kalkulátorával is tájékozódhat.

Nézd meg, hogy van-e olcsóbb nyugdíjas bankszámla, vagy kalkulálj egyet a szüleidnek!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Eltörlik a tranzakciós illetéket! Részben.

2018. 06. 21.

2019. január 1-jétől mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól a lakosság által bonyolított átutalások, utalásonként 20 ezer Ft-ig. Megvizsgáltuk, mennyit jelent ez egy aktív számlahasználó ügyfél esetében.  Nézd meg aktuális...

Listáztuk a legolcsóbb bankszámlákat!

2018. 06. 14.

Az utóbbi években szépen nőtt az átlagkereset, ma már ott tartunk, hogy bő 200 ezer forintból gazdálkodhatunk. Ekkora kereset mellett is húsba vágó tételt tehet ki a bankszámlaköltség, viszont aki...

Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!

2018. 06. 04.

Tízezrek életét keserítette meg egy technikai hiba pénteken, ugyanis a Visa kártyákkal világszerte nem lehetett fizetni órákig (péntek késő délutántól szombat reggelig), megoldásként  az ATM-es készpénzfelvétel vagy egy alternatív (nem-Visa)...

7+1 tipp, hogy spórolj a bankköltségeken!

2018. 05. 31.

Két év távlatában kifoghatsz 59 és 661 forintos havi költségű bankszámla ajánlatot is, amennyiben a legjobb 10 bankszámla közül szemezgetsz. Persze mindenki számára más lehet a legjobb megoldás, ezért is...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.