Itt a szuperhitel hatása – 0,5-1 millióval kevesebbet fizetsz a banknak!

szerző: Bankmonitor
2017. 10. 18.

Miután minden nagyobb bank megjelent a fogyasztóbarát lakáshitel ajánlatával, nagyon jól látszik, hogy lényeges változások indultak meg a jelzálogpiacon. A hatás szemmel látható, hiszen a fogyasztóbarát hitelek kamatai lényegesen alacsonyabbak a normál lakáshitelek kamatainál. Márpedig ez 0,5 – 1 milliós pénzügyi előnnyel is jár, ráadásul egyéb előnyöket is hordoznak magukban ezek a hitelek. A CashMester legújabb részében a szuperhitelek jellemzőit néztük meg.

Mi történt pontosan?

A lakáshitelek után érdeklődve szinte lehetetlen, hogy ne fuss bele a csak szuperhitelnek hívott minősített fogyasztóbarát lakáshitelekbe. Márpedig nem véletlenül kapták ezt a nevet, hiszen a kategóriájukban szinte kivétel nélkül a legjobb hitelekről van szó. Sőt megjelenésük óta a hitelkamatok is átlagosan 0,9%-kal csökkentek, ami még az állampapírhozamok esése mellett is figyelemre méltó. De vajon tényleg jól járunk egy ilyen hitellel?

Mit jelent ez magyarul?

Képzeljük el a következő élethelyzetet: 10 millió forint hitelt, 20 évre vennénk fel, amiből egy 20 millió forintos használt lakást vásárolnánk, úgy hogy a kétkeresős családként 250 ezer forintot viszünk haza havonta.

Fontos számunkra a kiszámíthatóság, azonban az 5 évig rögzített kamatú hitelek között nézelődve azt látjuk, hogy a legkedvezőbb fogyasztóbarát lakáshitel 3,66%-os, míg a legjobb normál hitel 4,04%-os THM mellett érhető el. Vagyis az induló törlesztő rendre 58 ezer illetve 60 ezer forint a fogyasztóbarát hitel javára, ráadásul összességében 550 ezerrel kevesebbet fizetünk vissza a banknak.

Kétségtelenül a szuperhitelek mellett szól, hogy rendkívül vonzó kamat mellett tudjuk velük több évre előre rögzíteni a törlesztőnket. Ugyanakkor a kézzelfogható pénzügyi előnyön kívül, még egyéb kedvező tulajdonságokat is hordoznak magukban ezek a hitelek.

Ilyen az egységes költségstruktúra: a folyósítási díj a hitelösszeg 0,75%-ában van korlátozva (max. 150 ezer forint), illetve az elő/végtörlesztési díj sem lehet több, mint az az elő-/végtörlesztett összeg 1%-a. Ráadásul a lakástakarékból mindig ingyenes a betörlesztés.

Miért kellene engem érdekelnie?

Miután minden nagyobb bank megjelent az ajánlatával, nagyon úgy tűnik, hogy a fél éve bevezetett fogyasztóbarát lakáshitelek elérik a céljukat, hiszen hitelfelvevőként lényegesen kedvezőbb helyzetből indulhatunk. Ugyanakkor az alapos tájékozódás továbbra is nagyon fontos, mivel a hitelek között még jelenleg is lényeges különbségek vannak.

Azt valószínűleg senkinek sem kell mondani, hogy milyen lényeges, hogy a számára legkedvezőbb hitelt válassza ki. Ráadásul ezt ma már különösebb erőfeszítést nélkül, egy hitelkalkulátorral is meg lehet tenni. És a példánkból is látszik, hogy a tét nem kicsi, hiszen gond nélkül megspórolható több mint félmillió forint. Ráadásul a megtakarítható összeg a hosszabb kamatperiódusú hiteleknél még növekszik is, akár 1,1 millió forint is lehet.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Nagyítóval áttekinteni a dokumentum részleteit

Mutatjuk, hogy mi segít a legjobb befektetést kiválasztani!

2018. 06. 06.

A megfelelő befektetési alap kiválasztása nem sétagalopp, de szerencsére kapunk segítséget is a döntéshez. Ugyanis minden befektetési alap rendelkezik egy pillanatok alatt áttekinthető dokumentummal, amiből aranyat érő információk derülnek ki...

Elér minket is az újabb ázsiai válság?

2018. 05. 30.

Rég nem látott feszültség jellemzi a fejlődő piacokat, ami az egyes országokat jellemző bizonytalanságok mellett lényegében a hosszú évek után változó amerikai hozamkörnyezet miatt alakult ki. A forint gyengülésén keresztül...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.