Betöltés

Itt a szuperhitel hatása – 0,5-1 millióval kevesebbet fizetsz a banknak!

szerző: Bankmonitor
2017-10-18

Miután minden nagyobb bank megjelent a fogyasztóbarát lakáshitel ajánlatával, nagyon jól látszik, hogy lényeges változások indultak meg a jelzálogpiacon. A hatás szemmel látható, hiszen a fogyasztóbarát hitelek kamatai lényegesen alacsonyabbak a normál lakáshitelek kamatainál. Márpedig ez 0,5 – 1 milliós pénzügyi előnnyel is jár, ráadásul egyéb előnyöket is hordoznak magukban ezek a hitelek. A CashMester legújabb részében a szuperhitelek jellemzőit néztük meg.

Mi történt pontosan?

A lakáshitelek után érdeklődve szinte lehetetlen, hogy ne fuss bele a csak szuperhitelnek hívott minősített fogyasztóbarát lakáshitelekbe. Márpedig nem véletlenül kapták ezt a nevet, hiszen a kategóriájukban szinte kivétel nélkül a legjobb hitelekről van szó. Sőt megjelenésük óta a hitelkamatok is átlagosan 0,9%-kal csökkentek, ami még az állampapírhozamok esése mellett is figyelemre méltó. De vajon tényleg jól járunk egy ilyen hitellel?

Mit jelent ez magyarul?

Képzeljük el a következő élethelyzetet: 10 millió forint hitelt, 20 évre vennénk fel, amiből egy 20 millió forintos használt lakást vásárolnánk, úgy hogy a kétkeresős családként 250 ezer forintot viszünk haza havonta.

Fontos számunkra a kiszámíthatóság, azonban az 5 évig rögzített kamatú hitelek között nézelődve azt látjuk, hogy a legkedvezőbb fogyasztóbarát lakáshitel 3,66%-os, míg a legjobb normál hitel 4,04%-os THM mellett érhető el. Vagyis az induló törlesztő rendre 58 ezer illetve 60 ezer forint a fogyasztóbarát hitel javára, ráadásul összességében 550 ezerrel kevesebbet fizetünk vissza a banknak.

Kétségtelenül a szuperhitelek mellett szól, hogy rendkívül vonzó kamat mellett tudjuk velük több évre előre rögzíteni a törlesztőnket. Ugyanakkor a kézzelfogható pénzügyi előnyön kívül, még egyéb kedvező tulajdonságokat is hordoznak magukban ezek a hitelek.

Ilyen az egységes költségstruktúra: a folyósítási díj a hitelösszeg 0,75%-ában van korlátozva (max. 150 ezer forint), illetve az elő/végtörlesztési díj sem lehet több, mint az az elő-/végtörlesztett összeg 1%-a. Ráadásul a lakástakarékból mindig ingyenes a betörlesztés.

Miért kellene engem érdekelnie?

Miután minden nagyobb bank megjelent az ajánlatával, nagyon úgy tűnik, hogy a fél éve bevezetett fogyasztóbarát lakáshitelek elérik a céljukat, hiszen hitelfelvevőként lényegesen kedvezőbb helyzetből indulhatunk. Ugyanakkor az alapos tájékozódás továbbra is nagyon fontos, mivel a hitelek között még jelenleg is lényeges különbségek vannak.

Azt valószínűleg senkinek sem kell mondani, hogy milyen lényeges, hogy a számára legkedvezőbb hitelt válassza ki. Ráadásul ezt ma már különösebb erőfeszítést nélkül, egy hitelkalkulátorral is meg lehet tenni. És a példánkból is látszik, hogy a tét nem kicsi, hiszen gond nélkül megspórolható több mint félmillió forint. Ráadásul a megtakarítható összeg a hosszabb kamatperiódusú hiteleknél még növekszik is, akár 1,1 millió forint is lehet.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.