Betöltés

Itt a legjobb lakástakarék ajánlat 4 évre!

szerző: Bankmonitor
2017-10-17

A lakástakarékokat, ha pontosan szeretnénk összehasonlítani, érdemes a futamidőből fakadó eltéréseket korrigálni, hogy közös nevezőre hozzuk a különböző termékeket. Épp ezt tettük meg a 4 éves lakástakarékoknál, ahol egy konstrukciót találtunk, ami messze kiemelkedik a többiek közül. Ehhez nagymértékben hozzájárulnak az aktuális akciók, a kamatbónusz és a Bankmonitor egyedi kedvezménye is. Lássuk a részleteket!

Korábban az 5 éves lakástakarékokat hasonlítottuk össze a saját módszertanunkkal, amivel a lakástakarék termékek közös nevezőre hozhatók. Erről a listáról sok olvasónk a Fundamenta lakáskassza megjelenését hiányolta, azonban ennek az egyedüli oka pusztán az volt, hogy nem rendelkezik 5 éves lakástakarék konstrukcióval.

Most a módszertant újból elővettük, csak éppen a 4 éves lakástakarék termékeket vettük górcső alá. Lényegében a számolási metódus azt hidalja át, hogy az egyes lakástakarékok futamideje eltér egymástól. Például a 4 éves szerződések között nem csak 48 hónaposak, hanem 46 és 49 hónapos lejáratúak is előfordulnak. A futamidő egyenértékes pedig épp azt mutatja meg, hogy mi lenne a hatása, ha az összes szerződés a leghosszabb futamidőig, jelen esetben 49 hónapig tartana.

Ráadásul az eltérő számlanyitási díj értékével is korrigálunk. Helyesebben annak a jövőértékét vesszük, vagyis megnézzük, hogy mekkora összegről mondunk le, ha 4 évig az egyéves lakossági állampapírnak megfelelő 2%-os kamat mellett is be tudtuk volna ezt fektetni. Ez azért indokolt, mert a számlanyitási díjat a futamidő elején fizetjük ki, viszont a megtakarítási összeg a futamidő végére vonatkozik.

A számítás alapján a pontos sorrendet is fel tudjuk állítani a négyéves lakástakarékok között. Az ajánlatok közül a Fundamenta lakástakarék konstrukciója emelkedik ki a többiek közül, ugyanis ezzel takarékoskodva több mint 33 ezer forinttal nagyobb egyenleg jön ki az összehasonlítás alapján. Ez egyrészről az igen magas, 1%-os betéti kamatnak köszönhető, ráadásul ezenkívül akciók is elérhetők most a lakástakarék után, amelyek mind a megtakarítási egyenleget növelik.

Kezdjük máris a Fundamenta kedvezményével, aminek keretében az első évben 9%-os kamatbónuszt kapunk az első megtakarítási évben, ha legalább 19 900 forintos havi befizetést vállalunk. Fontos, hogy ezt összeget a megtakarítási idő alatt elkülönítve tartják nyilván, arra további kamatos kamatot nem kapunk, és majd a kiutalás napján kerül jóváírásra a megtakarítási számlán (tehát feltétel, hogy ne szűnjön meg idő előtt a megtakarítás). A kamatbónusz maximuma 12 ezer forint lehet, viszont ha valaki havi rendszerességgel teljesíti a befizetéseket, akkor 10 765 forintos kamatbónuszra számíthat.

Gyakorlatilag ezt fejeli meg a Bankmonitor egyedi kedvezménye, aminek értelmében, a 20 ezer forintos lakástakarék szerződések után egy 5 ezer forintos Erzsébet Utalvány is jár. A kamatbónusszal és a visszatérítéssel így akár 17 ezer forintos pénzügyi előnyre is szert lehet tenni, ha a Bankmonitoron keresztül történik a szerződéskötés.

A következő kalkulátorral megnézheted, hogy melyek a legkedvezőbb lakástakarékok!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

18 Hozzászólás

 1. Menekse

  A 46 hónapra számított 1.246.299 nem magasabb, mint a 48 hónapra vonatkozó 1.246.244?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Menekse! A táblázatban a megtakarítási idő a termékre vonatkozik, viszont az említett két érték, az már ezt korrigálja és ugyanarra a 49 hónapos időszakra számítja ki a megtakarítás értékét. A futamidő-egyenértékes alatti értékek már mind közös nevezőre vannak hozva. Emiatt a válaszunk nemleges. Ahogy a sorrend az egyenleg alapján áll, az a valódi sorrend.

 2. juhaszl

  Az OTP szla nyitási díj akciójával már pont fordított a helyzet. A Fundamentánál miért lett figyelembe véve az akció és a többinél miéert nem???

  1. bankmonitor.hu

   Kedves juhaszl!

   A cikkben a kapcsolt termék nélkül elérhető akciókat néztük meg. Jelenleg a Fundamenta a kedvezményhez nem határoz meg extra feltételt, viszont az OTP-nél a számlanyitási díj elengedéséhez új bankszámla nyitás + SMS szolgáltatás igénylése is feltétel.

 3. Jzsuzsa

  Nagy csalódás a szakértőnek nevezett oldaluk, ahol nem veszik figyelembe a többi szolgáltató számlanyitási kedvezményét, ami teljesen átrendezné a sorrendet!!!
  Sima Fundamentás reklám, ami erősen megkérdőjelezi a szakmaiságukat!!!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Jzsuzsa!

   A cikkben azokat a lakástakarékokat néztük meg, ahol az akcióhoz nem szükséges valamilyen kapcsolt termék igénybevétele (például az OTP-nél a bankszámla nyitása).
   Ez alapján pedig a cikkben feltüntetett sorrend a valós, hiszen almát almával vetünk össze.

 4. KNora

  Az OTP-nél nincs számlanyitási kötelezettség, ha lakástakarékszámlát szeretnénk nyitni, és az sms díj 993 Ft az egész futamidőre. Ezt figyelembe véve már változna a sorrend!!

  1. bankmonitor.hu

   Hadd jegyezzük meg, hogy az összehasonlítás alapját a szolgáltatóknál elérhető, egyéb kapcsolt terméket nem tartalmazó ajánlat jelentette. Azt nem követjük, hogy például az OTP Lakástakarékot értékesítő partnerek milyen egyedi akciókat hirdetnek meg, hiszen azok teljesen egyediek és csak meghatározott időszakra szólnak. Az Ön által említett kedvezmény is ilyen értékesítési partnerekhez köthető. Az OTP Lakástakarék honlapján és a kedvezményt tartalmazó hirdetménye között a 10 éves LTP-re van most akció. Ilyen formában a mi összeállításunk megállja a helyét.

 5. Eper

  A táblázatban nem szerepel a havi számlaköltség.

  1. bankmonitor.hu

   A táblázatban nem bontottunk külön ezt a költséget. A teljes megtakarítás részben benne van a havi számlavezetési költség is. Az ottani érték az, amit a lakástakarék kalkulátorunkból is ki lehet olvasni, és ott fel van tüntetve, hogy ezt a költséget is tartalmazza.

 6. dr. Gergely István

  Maximálisan egyetértve a hozzászólok azon véleményével, hogy nyilvánvalóan nem nyújt tényleges segítséget az elemzés a legkedvezőbb konstrukció kiválasztásában – sőt, ha valaki csak ennek alapján dönt, akkor kimondottan rossz döntés meghozatalát eredményezi -, emellett a táblázat nyilvánvalóan számszakilag is hibás!
  A táblázat 1. oszlopában szereplő konstrukció ugyanolyan megtakarítási időtartamra, kisebb idulóköltség mellett, ha egészen minimálisan is, de magasabb megtakarítási összeget eredményez, mint a 4. oszlop konstrukciója. Ennek megfelelően – a táblázat szerint is – mind a “futamidő egyenértékes” összege, mind az “egyenlege” szintén magasabb annál. A táblázat szerinti EBKM értéke mégis alacsonyabb.
  Ez a számszaki hiba számomra eleve megkérdőjelezi a táblázat összes adatának a pontosságát.
  Ennél persze szerintem is nagyobb probléma, hogy a három, nem fundamentás konstrukciónál a lehetséges kedvezmények figyelmen kívül hagyása (ami miatt a ténylegesen elérhető EBKM már a kiinduló adatok hiányossága miatt sem lehet valós érték) a táblázat korrektségét kérdőjelezi meg.
  Egyetértek tehát azzal, hogy ha a cikket és az elemzést a ‘segíteni akarás’ vezérelte, akkor írója-készítője nem a potenciális LTP-szerződőknek, hanem csakis a Fundamentának, a Bankmonitornak és magának akart segíteni!

  1. bankmonitor.hu

   Azt mindenképpen értékeljük, hogy tüzetesebben is átnézte a cikkben hozott táblázatot, és az elsőre nem pont logikusnak tűnő információk alapján vont le következtetést. De meg kell cáfolnunk az Ön által leírtakat.

   A táblázat főbb értékeit (például megtakarítási összeg, EBKM) mi az adott szolgáltatók hivatalosan is elérhető dokumentumaiból szerezzük, s azt rendszeresen frissítjük. Többek között az EBKM is a lakástakarékpénztárak anyagaiból származik, mert ennek feltüntetésére kötelezik őket. Az EBKM számításában lehetnek apróbb eltérések szolgáltatónként, ami magyarázatul szolgál a kisebb EBKM mellett elérhető magasabb megtakarítási összegre. Erre utal az is, hogy a két EBKM között minimális az eltérés, 10,72% vs. 10,76%. Mi is végeztünk egyébiránt ilyen jellegű számításokat és tapasztalatból mondjuk, hogy már csak az eltérést tud okozni, hogy a befizetéseket vagy számlanyitási díjat milyen napos beérkezéssel számítják (néhány nap eltérés is sokat változtathat a számításon). Ez alapján tehát a táblázat megállja a helyét és semmilyen valótlanságot nem állít, arra lehet alapozni.

   Valóban több hozzászólás is érkezett a kedvezményeket illetően. De itt sem tudunk más választ adni, mint amit a korábbiakban adtunk. A lényeg, hogy a táblázatban azok a termékek és értékek szerepelnek, melyek kapcsolt termék (bankszámla, biztosítás, stb…) igénybevételét nem követelik meg. A kalkulátorunkban ezt be lehet állítani. Ilyen formában nem is hasonlíthatjuk őket össze, még akkor sem, ha valamilyen jogcímen például a számlanyitási díjból nagyobb kedvezmény származik, mert nem az almát hasonlítanánk össze az almával. Továbbá, előfordulhatnak olyan kedvezmények, melyeket a lakástakaréknál közvetlenül nem érvényesíthetünk, csak úgy, ha azt valamilyen értékesítő partneren keresztül vásároljuk meg. Ez utóbbiakat sem tüntetjük fel, éppen a korábbi logika mentén nem lenne azonos az összehasonlítási alap.

   Végül, de nem utolsó sorban nehéz lenne kétségbe vonni a táblázat fő üzenetét, hiszen még az extra akciónkon kívül is jelentős eltérés van az egyenlegben a különböző lakástakarékoknál. 4 évre havi 20 ezer forint befizetése mellett nem néhány ezerrel jobb az első ajánlat, hanem közel 30 ezerrel. Remélhetőleg mindezen információk tudatában változik a véleménye.

 7. KNora

  Az 5000 Ft -os Erzsébet Utalvány nem kapcsolt termék? Meghatározott időszakra szól: 2017.10.31. Megjegyzem, hogy nem csak a 10 éves LTP-re van akció, és szerintem az hogy az OTP Bank partnereként “adja” valamelyik szolgáltató, semmit nem befolyásol, attól még jó a termék!

 8. szasza

  Ez csak fundamenta reklám, be kell menni a bankba és kiderül, hogy mindegyik jobb nála.

  1. bankmonitor.hu

   Aki nem akarja meglátni a valóban jó pénzügyi lehetőségeket és csak azt keresi, hogy hol van a hiba és az összeesküvés, azon sajnos nem tudunk segíteni. Az összehasonlító kalkulátoraink szerint 4 évre valóban a legmagasabb megtakarítási összeget futamidő-egyenértékessel a Fundamenta adja. Ha ez a cél, akkor ezzel nem lehet vitatkozni. Ez pont az, aminek látszik.

 9. szilagyit

  Igazat kell adni a bankmonitornak. Jó a táblázatuk és a következtetésük is. Én voltam az OTP-nél és az Ersténél is. A teljes megtakarított összeg mindenhol kevesebb, mint a Fundamentánál, az alacsony kamatszintük miatt. A 3 másik LTP gyakorlatilag ugyanazt tudja nyújtani. Akciós ingyenes nyitási díjak esetén (pl. OTP 8-14 éves gyerekk számára nyitott szla.) is a Fundamenta a jobb ez tény, igaz akkor csökken a táblázat szerinti különbség. Ráadásul a Fundamenta sokkal olcsóbb hitelt tud adni. A bankok részéről nem tartom korrektnek a gyakorlatilag 0%-os kamatot.

 10. András

  Jól látom, hogy az akciós 1+9%-os betéti kamat még fel sincs tüntetve a Fundamentánál a táblázatban?

  1. bankmonitor.hu

   Érdemes a táblázat megjegyzéseit is átolvasni és akkor máris megválaszolásra kerül a kérdés!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 tény, amit nem tudtál a magyar lakáspiaci helyzetről

2018. 12. 01.

Az egész országban találhatók olyan lakótelepek, melyeket évtizedekkel ezelőtt az állam vagy egy-egy helyi nagyvállalat építtetett a munkavállalói számára. Ilyen épületek nemcsak a II. világháború után, hanem annál régebben is...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.