Betöltés

Lakásvásárlás önerő nélkül? Mutatjuk, hogy lépheted meg!

szerző: Bankmonitor
2017-10-13

Gyakran kapunk olyan kérdéseket, ahol az érdeklődők arra kíváncsiak, hogy lehetséges-e hitelt felvenni kellő nagyságú önerő hiányában. Szerencsére a válasz igen, hiszen pótfedezetként például a szülők háza bevonható, így még akár saját megtakarítás nélkül is el lehet indítani a hitelt. Viszont azt senkinek se tanácsoljuk, hogy meggondolatlanul ugorjon bele egy hitelbe, hiszen nem kis tét forog kockán.

Így vásárolhatsz lakást önerő nélkül

Amennyiben lakáshitelben gondolkodsz, számolnod kell azzal, hogy a bank legfeljebb csak az ingatlan 80%-áig ad hitelt, de ez a bank egyedi döntésén múlik. Tehát minimum az ingatlan vételárának 20%-a az, amit saját magadnak önerőként biztosítani kell a hitelnél. Nem is beszélve arról, hogy a hitel elindításakor még az olyan egyéb kiadásokra is gondolnod kell, mint az ügyvéd, a vagyonszerzési illeték, és az egyéb banki költségek.

Tapasztalatból tudjuk mi is, hogy gyakori eset a lakáshitel iránt érdeklődők körében, hogy nem tudnak a bank által elvárt mértékű önerőt felmutatni. Ebben az esetben az a megoldás jöhet szóba, hogy egy ún. kiegészítő vagy pótfedezet bevonása történik a hitelbe. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem egy, hanem két ingatlannal nullára próbálják lefaragni a szükséges önerő mértékét. Vagyis egyfelől a megvásárolni kívánt lakás, a másik részről pedig leggyakrabban a szülők, nagyszülők háza kerül a hitel mögé pótfedezetként.

Természetesen arra gondolnod kell, hogy ebben az esetben mindkét ingatlanra bejegyzésre kerül a hitel teljes összege. Tehát csak abban az esetben biztos megoldás ez, ha vállalni tudod, hogy nem adódik semmilyen probléma a hitel visszafizetése során. Idővel ugyan tehermentesíthető a pótfedezetként bevont ingatlan (ha kellő fedezetet nyújt már a saját ingatlan is), de ez mindig az egyedi helyzet kérdése.

Persze kapásból felmerül a kérdés, hogy van-e olyan bank, amelyik belemegy abba, hogy ugyan dupla fedezettel, de teljes finanszírozás mellett rábólintson a hitelre? A gyakorlatban azt látjuk, hogy vannak olyan pénzintézetek, ahol ez belefér, viszont ehhez a jövedelmednek is rendben kell lenni, és az ingatlanoknak is megfelelő értékűnek kell lennie. Az is előfordulhat, hogy túl rizikósnak találja a bank a hitelt, így nem kapod meg a kívánt összeget.

Ugyanakkor azt is le kell tisztázni, hogy az eladó elfogadja-e, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor egy forintot sem fog látni. A mai ingatlanpiaci viszonyok nagyon feszítettek, szinte tolonganak az emberek a lakásokért, olykor még készpénzes vevők is akadnak, akik zsebből kifizetik az ingatlan teljes vételárát. Ez alapján nehéz elképzelni, hogy az eladó ne ragaszkodna valamekkora foglalóhoz. Azzal segíthetsz még az ügyön, ha a kiszemelt banktól előminősítést kérsz, hiszen ez jelzi, hogy hitelképes vagy, tehát nagy valószínűséggel megkapod a hitelt, és fogsz tudni fizetni az eladónak. Lényegében a többi a szubjektív elemeken, a szimpátián múlik…

Nézz utána, hogy melyek lehetnek a legjobb lakáshitelek! Ne feledd, hogy kollégáink segítenek abban is, hogy az élethelyzetednek megfelelő megoldást megtaláld!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogyan lehetséges mindez és mi lehet önerő?

Egy példán keresztül talán sokkal könnyebben megérhető, hogy miként lehetséges az önerő nélküli vásárlást megvalósítani a gyakorlatban. Tegyük fel, hogy egy 10 millió forintos lakást szeretnénk megvásárolni hitelből, amihez alapesetben legalább 2 millió forint önerőre lenne szükség. Ugyanakkor, ha például a szülők 10 millió forint értékű háza bevonható a hitelbe, akkor a két ingatlan 20 millió forintos értékből kiindulva lehetőség adódik akár 16 millió felvételére is önerő nélkül.

A hitelkalkulátorunk segítségével meg is néztük, hogy milyen kondícióval érhetők el a legjobb hitelek. Jól láthatod, hogy nagyon kedvezők a hitelkamatok, ma már azok a hitelek is rendkívül vonzók, ahol évekkel előre kiszámítható törlesztő. 5-10 éves kamatperiódus mellett is lehetőséged van 3,66-4,85% mellett rögzíteni a hitelt.

Azt viszont leszögeznénk, hogy sokkal biztonságosabb, ha valamekkora önerőt fel tudsz mutatni. Előre gondolkodva, a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően egy lakástakarék nyújt nagyon kedvező lehetőséget, hogy apránként összegyűljön az önerő. Ezen kívül a CSOK is beszámítható önerőként, amennyiben már meglévő gyermekek után járó támogatásról van szó.

Adott esetben a munkáltatói, önkormányzati támogatás/kölcsön is szóba jöhet, mint önerő. Ha pedig minden kötél szakad, az önerő kiegészítése történhet egy másik hitelből, például személyi kölcsönből. Azonban ez kevésbé ajánlatos, hiszen ez jelentős kockázatot visz a hitelügyletbe.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. T. Bettina

  Tisztelt Hölgyem, Uram!

  Érdeklődni szeretnék, hogyha a 4 éves Fundamenta megtakarításomat idő előtt szeretném kivenni (2 év elteltével, továbblépő lakáshitellel kiegészítve) elfogadják-e ezt önerőnek az egyéb pénzintézetek?

  Köszönöm előre is!
  Üdv, T.Bettina

 2. M. Krisztina

  Ez a kérdés nekem is aktuális, nagyon várom a választ!
  Köszönettel:
  M. Krisztina

 3. Sándorfi Balázs

  Kedves Bettina!
  A következő lehetőségek adottak a felvázolt helyzetben:
  1., kiveszi az eddigi megtakarítást, de ezzel elveszíti az állami támogatást
  2., a meglévő lakástakarékhoz áthidaló hitelt igényel (ez egy speciális lakáshitel). Ezen verziónak vannak korlátozásai: (A) jelzálog bejegyzés, így más bank nem fog hitelt folyósítani külön fedezet nélkül, (B) korlátos lehet az elérhető hitelösszeg, de ez azonnali áthidaló hitellel bővíthető egy másik szerződés keretében
  Összességében a helyzet részletesebb elemzést igényel. Ha igényli a Bankmonitor tapasztalt kollégái állnak rendelkezésre: bankmonitor kukac bankmonitor.hu címre küldje el igény esetén az elérhetőségeit.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.