Jelzáloghitel mellé fogyasztóbarát otthonbiztosítást?!

Jelzáloghitel mellé fogyasztóbarát otthonbiztosítást?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-05
 

Egy új jogszabálytervezet alapján a jelzáloghitelek mellé kötelező lesz az Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) ajánlatokat bemutatnia a bankoknak, hitelközvetítőknek.

Társadalmi egyeztetésre bocsátottak egy új jogszabály tervezetet, ami jelentősen befolyásolhatja a jelzáloghitelek mellé kötött vagyonbiztosításokat, ezáltal érdemben felforgathatja az egész biztosítási piacot.

A tervezet értelmében a bankoknak, hitelközvetítőknek egy jelzáloghitel igénylésekor – a személyre szóló tájékoztatás során – be kell mutatni a fogyasztóbarát otthonbiztosításokat. Méghozzá a Magyar Nemzeti Bank kalkulátorán keresztül a fedezeti ingatlanra szabott ajánlati listát kell készíteni, melyet át kell adni az igénylők részére.

A jogszabálytervezet az alábbiakat tartalmazza:

A hitelező, a hitelközvetítő vagy a közvetítői alvállalkozó elektronikus eszközön keresztül segítséget nyújt a fogyasztónak az MFO kalkulátor használatához az adott ingatlanra vonatkozó információk felhasználásával. Az MFO kalkulátor használata során kapott eredményt igazolható módon, papíron vagy elektronikus úton a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani.

Hirdetés

Hirdetés

Nem elég az általános tájékoztatás

Már május elején hatályba lépett az az előírás, ami a bankok, hitelközvetítők számára előírta az MFO kalkulátor bemutatását.

Jelen tervezet azonban részletes iránymutatást ad ennek módjáról. Hiszen nem elégséges csak felhívni az érdeklődők figyelmét a kérdéses kalkulátorra. Sőt az sem lesz megfelelő, ha valaki általánosságban bemutatná a kérdéses kalkulátor működését az adósok számára egy külön dokumentum átadásával.

A jövőben már ténylegesen az adott fedezeti ingatlanra vonatkozó kalkuláció készítésében kell segédkezni és az eredményt – a biztosításokat összehasonlító listát – igazolható módon papíralapon, vagy elektronikusan át kell adni az érdeklődők részére.

Jó tudni
A Bankmonitor olvasói már most is tapasztaltak hasonló eljárást. Az egyik pénzintézet a hiteligénylés során az MFO oldalán kalkulációt végzett a fedezeti ingatlanra. A dokumentum átvételét pedig az érdeklődőnek aláírásával kellett igazolnia.

Minden jelzáloghitelnél szükséges MFO kalkuláció?

Nem, csak abban az esetben kötelező az MFO kalkuláció eredményét átadni az érdeklődőnek, ha a bank a kölcsönfelvétel során elvárja egy megfelelő összegű vagyonbiztosítás megkötését.

Azt azonban ki lehet jelenteni, hogy az esetek döntő többségében valóban a kölcsön folyósításához elvárják a bankok a fedezetre kötött vagyonbiztosítást.

Vannak azonban kivételek: például az építési telek fedezete mellett nyújtott hitelek esetében jellemzően nem kérnek vagyonbiztosítást a bankok. Ez egyébként az adott ingatlan esetében nem is igazán értelmezhető.

Mi az a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

Az MNB bevezette a fogyasztóbarát minősítést: ez már a lakáshitelek (MFL), személyi kölcsönök (MSZH) és a lakásbiztosítások (MFO) körében is elérhetők.

A minősítés egyfajta jelzés a termék iránt érdeklődők felé: a kérdéses konstrukció megfelel az jegybank által támasztott szigorúbb elvárásoknak. Ezek között szerepel az is, hogy a biztosításokat össze lehessen hasonlítani az MNB által üzemeltetett kalkulátor segítségével. A minősítésre az egyes bankok, biztosítók pályázhatnak a termékeikkel.

Jelenleg 11 biztosítónak van MFO terméke:

  • Aegon Magyarország Általános Biztosító Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • UNIQA Biztosító Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • Genertel Biztosító Zrt.
  • CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.
  • Allianz Hungária Biztosító Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • Generali Biztosító Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
  • Groupama Biztosító Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • KöBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
  • Wáberer Hungária Biztosító Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mi húzódhat meg a jogszabályi változás mögött?

A rendelet miatt az érdeklődők elé kell tárni az összes MFO ajánlatot. Ez azt is jelenti, hogy a hiteligénylők számos biztosítás megismerését követően kiválaszthatják a számukra legkedvezőbb ajánlatot.

Természetesen jelenleg is olyan biztosítást köthet az adós, amilyet szeretne. (A bank jellemzően a biztosítási összegre, illetve a futamidőre ad előírásokat.) Viszont a pénzintézetek jellemzően eddig egy jóval szűkebb palettát mutattak meg a személyes tájékoztatás során.

Bizonyos helyzeteket azonban az új előírás nem kezel. Például könnyen előfordulhat, hogy az érdeklődőnek már van az adott ingatlanra megfelelő vagyonbiztosítása. (Ez jellemzően szabad felhasználású jelzáloghiteleknél fordul elő, amikor az adós már jelenleg is a fedezeti ingatlan tulajdonosa.) Az új szabályok értelmében ebben a helyzetben is be kell mutatnia a banknak az MFO kalkuláció eredményét.

Illetve egyes bankok kamatkedvezményt nyújtanak akkor, ha náluk köt az adós vagyonbiztosítást. Ezt a kedvezményt az MFO kalkuláció nem tudja visszaadni, ami érthető, hiszen sok esetben nem fogyasztóbarát otthonbiztosításhoz kapcsolódik az egyedi kamatkedvezmény.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés