Betöltés
loading

Jó adós vagyok, mégis csak 5-ből 1 bank ad lakáshitelt! Miért?

Hiába néztél ki magadnak egy szimpatikus lakáshitel ajánlatot, extrém esetben az is előfordulhat, hogy csak egyetlen egy bank hajlandó neked kölcsön adni. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, például a vállalkozók, kismamák jövedelmén, külföldi munkabéren, vagy a CSOK-on is elbukhat az elképzelés!

EVA-s, KATA-s vállalkozásom van

2 nagybank is bezárja kapuit, ha KATA kereteiben adózó vállalkozásból igazolsz jövedelmet. Így ha vállalkozó, vagy cégtulajdonos vagy, nem biztos, hogy az általad kiszemelt banknál fogsz lakáshitelt felvenni, és kénytelen leszel más bank ajánlatait összevetni. EVA, KATA, osztalék jövedelmek kapcsán korábban már részletesen összeszedtük, hol mire számíthatsz.

Külföldön dolgozom évek óta

Ugyanez a helyzet a külföldi jövedelem esetén, de itt „csak” 1 nagybank esik ki a körből. Az viszont nagyon nem mindegy, melyik országból igazolod a munkabéred, és az sem, hogy külföldön alkalmazott vagy vállalkozó vagy. Több esetben előre meg sem lehet mondani, meghitelez-e adott bank, mert csak a bírálatkor, az összes jövedelmet igazoló, és egyéb papír beadásakor tudnak erről dönteni.

Kismama vagyok, még két-három hónapig dolgozom

Finoman szólva is kellemetlen helyzetbe kerülhet sok család, házaspár, amennyiben úgy szeretne lakáshitelt igényelni, hogy a még aktív dolgozó anyuka már állapotos. Ez esetben ugyanis a legtöbb bank már nem fogadja el a terhes anyuka jövedelem igazolását, tudván, hogy pár hónapon belül csökkenni fog a bevétele.

Többen felhördülhetnek ezen, mondván, hogy a futamidő alatt bárki elveszítheti a munkahelyét, mégis kap hitelt! Nekik szeretnénk segítségül megjegyezni, hogy a bank is tisztában van ezzel, de ez egy előre nem látható esemény. Az pedig, hogy anyuka szülési szabadságra, majd GYES-re, CSED-re megy, az elég egyértelmű…

Lakáshitel felvétel előtt mindenképpen ki kell térni a részletekre is, és személyre szabott ajánlatot kérni. A Bankmonitor lakáshitel szakértői ismerik a bankok gyakorlatát, így segíteni tudnak a választásban is. Az alábbi kalkulátorban megnézheted az aktuális ajánlatokat, majd ingyenesen kérheted szakértőink segítségét!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Fix kamatot szeretnék a futamidő végéig

Jó hírünk van azoknak, akik a biztonságosabb lakáshitelek felé kacsintgatnak! Az elmúlt hónapokban megszaporodott azon bankok száma, ahol már 10 évre is rögzíthető a lakáshitel kamata. Azonban még mindig nem teljes a lefedettség ezen a téren, és a 15, illetve 20 évig fix hitel esetén még van hova felzárkózni:

20160807_kamatperiodusok

A kamatperiódus kiválasztásának kérdését ne bagatellizáljuk el! Bár a legolcsóbb, és gyakran változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészlete 25%-kal olcsóbb, már 3,5%-os kamatemelkedés esetén fordul a kocka a hosszú távon fix hitelek javára!

CSOK-ot is szeretnénk, mégpedig úgy, hogy…

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) kapcsán sincsenek egységes állásponton a pénzintézetek. Van, ahol az önerő részeként is elfogadják, míg máshol erről szó sem lehet.

Ráadásul több helyen azt is kikötik a bankok, hogy ha CSOK is és lakáshitel is szükséges a megvalósításhoz, azt csak házon belül bonyolítják le. Megjegyezzük, hogy a CSOK szabályai szerint ez nem előírás, és ha a CSOK-ot és a lakáshitelt két különböző bank adná, kötelesek lennének az ügyintézés során együttműködni…

Vályogházat vennénk

A hitelbírálat során az egyik legfontosabb tényező, hogy milyen ingatlant kínál fel az adós fedezetként, hiszen legrosszabb esetben (amennyiben nem fizet) ebből nyeri vissza a bank a tartozást, vagy annak egy részét. Emiatt nincsenek könnyű helyzetben a vidéki vályogházat választó érdeklődők. Banki szemmel ezek az ingatlanok kockázatosabbak, mivel szerkezetileg is kifogásolható, illetve értékesíteni sem egyszerű azokat. Ebből kifolyólag sok banknál labdába sem rúghatnak a vályogház szerelmesei.

Olcsó házikóban gondolkodunk vidéken

Az előző ponthoz kapcsolódva a túl olcsó ingatlan sem a bankok kedvence. Konkrétan kikötik, hogy legalább 3, 4, 5 millió Ft értékű ingatlan jöhet szóba, amire lakáshitelt hajlandóak adni. Ha valaki a bank által megszabott minimális érték alatti ingatlant vásárolna, másik (pl. szülői) ingatlant ajánlhat fel helyette fedezetként.

Nincs önerőnk, de a szülők házát is be tudjuk vonni

Ha például egy fiatal pár megtalálta közös otthonát, és az alacsony lakáshitel kamatokat kihasználva most meg is vásárolná azt, legalább 20%-os önerőt szükséges hozzá felmutatni. Amennyiben ez nem áll rendelkezésükre, pótolható CSOK támogatással – bizonyos megkötésekkel – , vagy felajánlhatnak egy második ingatlant is fedezetként, mondjuk a szülők házát.

Ekkor a két ingatlan értéke összeadódik, és ez alapján magasabb kölcsönre jogosultak. Ehhez természetesen a jövedelemmel is meg kell felelni, és semmiképp nem kaphatnak több hitelt, mint amennyi a vásárláshoz szükséges. Ez a gyakorlat nem minden bankra igaz, így számukra szintén kevesebb pénzintézet kínál megoldást.

Egy szó mint száz, mindig járd körbe a lehetőségeidet a hitelfelvétel előtt, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések!

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Fiatal gyerekes család első hiteligénylése

Hasznos lakáshiteles információk a múlt hétről

Nem egyszerű most lakáshitelt felvenni, viszont aki sikerrel jár, az még mindig nagyon olcsón juthat kölcsönhöz a bankoktól. A héten többek között megvizsgáltuk, mennyiért lehet jelenleg lakáshitelhez jutni, félni kell-e...

ingatlanbefektetés

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt...

Blogajánló
  • alapblog Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Forint, euró vagy dollár?

    Az alapelvünk, hogy alapvetően abban a devizanemben érdemes tartani a megtakarításaink jelentősebb részét, amelyik devizanemben a későbbiekben a kiadásaink felmerülnek (a megtakarítás célja függvényében). Így... The post Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Forint, euró vagy dollár? appeared first on alapblog.