Betöltés

Jó nyugdíjat akarsz? Itt a megoldás!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-26

Sokan úgy vélik, hogy nekik már nem lesz rendes állami nyugdíjuk. Ha így gondolod te is, akkor tegyél valamit ellene! Sok mindennel kísérletezhetsz, de a dedikáltan nyugdíj célú megtakarítással jársz a legjobban. Feltéve, hogy tényleg a nyugdíj a cél, és nem akarsz előbb hozzányúlni a pénzhez.

Azt már sokszor megírtuk, hogy minél hamarabb kezdesz el takarékoskodni, annál kisebb összeg elég a céljaid megvalósítására. Nincs ez másként a nyugdíjjal sem. De hogyan takarékoskodjunk sokszor évtizedeken keresztül?

Erre nyújt megoldást a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) és az önkéntes nyugdíjpénztár. A NYESZ számla előnyeit korábban részleteztük, így most az önkéntes nyugdíjpénztárt vesszük górcső alá.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Ez a nyugdíjcélú megtakarítás is a havi rendszeres befizetésen alapul. Havonta átutalunk valamekkora összeget, de legalább a pénztár által meghatározott minimális tagdíjat, ami az általunk előre kiválasztott portfólióba kerül. (Ha nem választunk portfóliót, akkor automatikusan besorolnak egybe.) A portfóliót úgy kell elképzelnünk, mint egy befektetési alapot: az itt összegyűlt pénzt különböző értékpapírokba fektetik. Általában három ilyen portfólióból választhatunk, attól függően, hogy milyen kockázati étvágyunk van, illetve milyen messze állunk a nyugdíjkorhatárunkhoz. Minél inkább közeledik ez az időpont, annál kisebb kockázatvállalás indokolt.

Amikor elérjük a nyugdíjkorhatárt, kamatadómentesen hozzáférünk a megtakarításainkhoz, és azok hozamaihoz. Mindezt átlagosan 1% alatti díjterhelés mellett. Ráadásul befizetéseink után még személyi jövedelemadó kedvezményre is jogosultak lehetünk. Nézzük a részleteket!

Adókedvezmények

Amennyiben nyugdíjszolgáltatásként vesszük fél a pénzt (nyugdíjba vonulásunk után), akkor kamatadómentes megtakarítási forma. Ezen kívül, ha már 10 éve önkéntes nyugdíjpénztári tagok vagyunk, akkor 3 évente adómentesen felvehetőek a hozamok.

Mi magunk, és/vagy a cégünk fizetheti az önkéntes magánnyugdíj megtakarításunkat (utóbbi cafeteria keretében). A pénztárba általunk befizetett összeg 20%-át (évente maximum 150.000 forintot) adó-visszatérítés címen érvényesíthetünk. Ezt havi 62.500 forint megtakarítással meríthetjük ki. Ám az év végén egy összegben is befizethetjük a 750 ezer forintot, az adó-visszatérítés így is jár. A visszatérítések az önkéntes nyugdíjszámlánkon íródnak jóvá, vagy ha más egészségpénztár, egyéb önsegélyező pénztár tagjai is vagyunk, akkor az általunk kiválasztott pénztári számlán. Az adózás szempontjából ezek a jóváírások tőkének minősülnek, azaz 10 év után nem tudjuk adómentesen felvenni.

Örökölhető

Szemben az állami nyugdíjjal – ahol maximum az özvegyi nyugdíjra számíthatunk – itt szabadon megadható kedvezményezett. Az örökös még választhat is, hogy egy összegben felveszi az örökölt összeget, vagy a saját önkéntes nyugdíjpénztárába kéri azt.  Ráadásul mindezt illeték és adómentesen!

Nyugdíjkorhatár előtti kifizetés

Ha letelt a kötelező várakozási idő (10 év) és még nem vagyunk nyugdíjasok, akkor is hozzájuthatunk a befizetésünkhöz, viszont ebben az esetben nem csak személyi jövedelemadót kell utána fizetnünk, de a 27%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) is. Amennyiben csak pénzünk hozamát vesszük fel 10 év után, az ebben az esetben is adómentes. A 10 éves kötelező várakozási idő a 2008. január 1-ét követően történt befizetések esetében a befizetés időpontjától számítandó!

A kötelező várakozási időt követő évben már csak a tőke 90%-a személyi jövedelemadó köteles. Ez az adóköteles rész minden egyes évvel 10%-kal csökken. Azaz a befizetéstől számított 21 év elteltével akkor is adómentes annak az összegnek a felvétele, ha még nem értük el a nyugdíjkorhatárt. A teljes egyenleg a befizetés időpontjától függetlenül pedig nyugdíjszolgáltatásként adómentes.

Ha csak részösszeget veszünk fel a kötelező várakozási idő után, arra ügyeljünk, hogy elegendő pénzt szabadítsunk fel, mert erre csak 3 évente van lehetőségünk.

Azzal előre legyünk tisztában, hogy 10 évnél korábban nem tudunk hozzájutni a pénzünkhöz. Akkor sem, ha ez lenne az utolsó mentsvárunk. Ha ezt számításba vettük, akkor az összes negatív oldalát elfogadtuk az önkéntes nyugdíjpénztárnak.

Ha pedig valami rövidebb befektetésre vágysz, válogass az állampapírok között, vagy keress egy hozzád illő alapot a befektetési alapkeresőnk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

  • alapblog

    Állami zöldség

    Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.