Betöltés

Jobb félni, mint megijedni – Hova fektess a zuhanó piacon?

szerző: Bankmonitor
2017-10-04

Sok piaci szereplő azt gondolja, hogy lassan itt a tőzsdei emelkedés vége, ami után egy nagyobb esés fog következni. Bármennyire is riogatásnak véljük ezt, látni kell, hogy korántsem alaptalan ez az érvelés. Így nem árt óvatosnak lenni, mert számos fronton érintettek lehetünk egy nagyobb visszaesésben. A CashMester legújabb részében azt mutatjuk meg, hogy még a zuhanó piacon is lehet mentsvárad, hiszen az abszolút hozamú alapok az ilyen helyzetekre is el vannak látva munícióval.

Mi történt pontosan?

Egyre inkább nő azok tábora, akik egy tőzsdei összeomlást vizionálnak az elmúlt időszak hatalmas emelkedése után. Sokan lehetnek azon a véleményen, hogy farkast kiáltanak a guruk, vagyis csak a riogatás megy. Ugyanakkor nem árt tiszta fejjel gondolkodni. Nem tudni, mikor jön el a vészjósló pillanat, viszont az intő jelek miatt célszerű felkészülni a legrosszabbra. Lehet, hogy csak legyintenél, de több fronton érinthet a dolog, mint gondolnád.

Mit jelent ez magyarul?

Az elmúlt években nem kizárt, hogy a nullás betéti hozamok közepette egy befektetési alapot vásároltál (elsősorban vegyes-, abszolút hozamú alapot), vagy éppen a nyugdíjra készülve egy nyugdíjbiztosításba, ÖNYP-be fektetted a pénzed. Így, ha valami baj történik a piacon, azt nagy valószínűséggel megérzed a csökkenő hozamon, ne adj’ isten a veszteségen keresztül.

Nem kell azonban összeesküvésre gondolni, a hasonló esések a befektetések velejárói, ahogy erről a történelem is tanúskodik. Sajnos azt kell, hogy mondjuk, a Szent Grál nem létezik, amelynek segítségével biztosan elkerülheted a veszteségeket. Az biztos, hogy késő lenne már beszállót tervezni, egy olyan alapba, ahol a részvények hangsúlyosak, legalábbis csak fokozott óvatossággal a csúcson lévő piacon.

Ugyanakkor kereshetsz olyan helyet a pénzednek, amellyel még akár a zuhanó piacot is a hasznodra fordíthatod. Ilyen lehet például egy abszolút hozamú alap, amelynek gyakorlatilag mindegy mi történik a piacokon, mert mindig pozitív hozam elérését tűzik ki célul (ügyelve a kockázatra). Ehhez pedig adottak is a feltételek az alapok számára, hiszen bármilyen befektetést elérnek (deviza, részvény, kötvény, származtatott termékek, nyersanyag). Csupán a jó lehetőségekre kell koncentrálniuk.

Gondolhatunk itt arra, hogy például a dollár gyengülésével húztak nagyot, vagy éppen a kockázatos kötvények (például a görögöknél) piacán csaptak le jó lehetőségekre. Tehát nagy szerepe van a portfólió menedzser egyedi meglátásainak, és annak is, hogy milyen időzítéssel tudja azokat megvalósítani.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az abszolút hozamú alapok még mindig azok közé tartoznak, amelyekkel a legnagyobb hozamot érhetted el mérsékelt kockázat mellett. Ha a legjobban teljesítő alapokat vesszük alapul, az látszik, hogy az elmúlt egy évben átlagosan 9%-ot hoztak. A hosszabb időtávra visszatekintő hozamok is jól festenek, persze a múltbeli teljesítmény legfeljebb tájékozódásra szolgálhat.

Átmeneti veszteségekbe így is belefuthatsz, hiszen azzal kell számolni, hogy az alapkezelők számításai sem mindig jól sülnek el. Tehát ebben is van némi rizikó. Ugyanakkor még így is nagy az esélye a néhány százalékos hozamnak, ami nyilvánvalóan jobb, mintha 5-10%-os veszteségbe lennénk.

Amennyiben nem vállaljuk az abszolút hozamokkal járó kockázatot, a mai helyzetben tényleg nincs mit tenni, csak a lakossági állampapírok maradnak.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Állampapírok: megint jobban járunk

2018. 08. 01.

Megállás nélkül keressük a jó befektetési lehetőségeket. A megoldások megtalálásában egyre segítőkészebb partnerünk lett az Államadósság Kezelő Központ. Nemrég váratlanul megemelték a rövid lakossági állampapírok kamatait. A CashMester új részében...

Befektetés: minél hosszabb, annál jobb

2018. 07. 25.

Részben kényszerűségből, de a magyarok egyre inkább hajlandók hosszú távon gondolkozni, ha a befektetéseikről van szó. A befektetési időtáv növelése azért is örömteli, mert így magas hozam lehet az osztályrészük....

Blogajánló

  • alapblog

    Olasz bánat

    Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.