Jobb félni, mint megijedni – Hova fektess a zuhanó piacon?

2017. 10. 04. szerző: bankmonitor.hu

Sok piaci szereplő azt gondolja, hogy lassan itt a tőzsdei emelkedés vége, ami után egy nagyobb esés fog következni. Bármennyire is riogatásnak véljük ezt, látni kell, hogy korántsem alaptalan ez az érvelés. Így nem árt óvatosnak lenni, mert számos fronton érintettek lehetünk egy nagyobb visszaesésben. A CashMester legújabb részében azt mutatjuk meg, hogy még a zuhanó piacon is lehet mentsvárad, hiszen az abszolút hozamú alapok az ilyen helyzetekre is el vannak látva munícióval.

Mi történt pontosan?

Egyre inkább nő azok tábora, akik egy tőzsdei összeomlást vizionálnak az elmúlt időszak hatalmas emelkedése után. Sokan lehetnek azon a véleményen, hogy farkast kiáltanak a guruk, vagyis csak a riogatás megy. Ugyanakkor nem árt tiszta fejjel gondolkodni. Nem tudni, mikor jön el a vészjósló pillanat, viszont az intő jelek miatt célszerű felkészülni a legrosszabbra. Lehet, hogy csak legyintenél, de több fronton érinthet a dolog, mint gondolnád.

Mit jelent ez magyarul?

Az elmúlt években nem kizárt, hogy a nullás betéti hozamok közepette egy befektetési alapot vásároltál (elsősorban vegyes-, abszolút hozamú alapot), vagy éppen a nyugdíjra készülve egy nyugdíjbiztosításba, ÖNYP-be fektetted a pénzed. Így, ha valami baj történik a piacon, azt nagy valószínűséggel megérzed a csökkenő hozamon, ne adj’ isten a veszteségen keresztül.

Nem kell azonban összeesküvésre gondolni, a hasonló esések a befektetések velejárói, ahogy erről a történelem is tanúskodik. Sajnos azt kell, hogy mondjuk, a Szent Grál nem létezik, amelynek segítségével biztosan elkerülheted a veszteségeket. Az biztos, hogy késő lenne már beszállót tervezni, egy olyan alapba, ahol a részvények hangsúlyosak, legalábbis csak fokozott óvatossággal a csúcson lévő piacon.

Ugyanakkor kereshetsz olyan helyet a pénzednek, amellyel még akár a zuhanó piacot is a hasznodra fordíthatod. Ilyen lehet például egy abszolút hozamú alap, amelynek gyakorlatilag mindegy mi történik a piacokon, mert mindig pozitív hozam elérését tűzik ki célul (ügyelve a kockázatra). Ehhez pedig adottak is a feltételek az alapok számára, hiszen bármilyen befektetést elérnek (deviza, részvény, kötvény, származtatott termékek, nyersanyag). Csupán a jó lehetőségekre kell koncentrálniuk.

Gondolhatunk itt arra, hogy például a dollár gyengülésével húztak nagyot, vagy éppen a kockázatos kötvények (például a görögöknél) piacán csaptak le jó lehetőségekre. Tehát nagy szerepe van a portfólió menedzser egyedi meglátásainak, és annak is, hogy milyen időzítéssel tudja azokat megvalósítani.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az abszolút hozamú alapok még mindig azok közé tartoznak, amelyekkel a legnagyobb hozamot érhetted el mérsékelt kockázat mellett. Ha a legjobban teljesítő alapokat vesszük alapul, az látszik, hogy az elmúlt egy évben átlagosan 9%-ot hoztak. A hosszabb időtávra visszatekintő hozamok is jól festenek, persze a múltbeli teljesítmény legfeljebb tájékozódásra szolgálhat.

Átmeneti veszteségekbe így is belefuthatsz, hiszen azzal kell számolni, hogy az alapkezelők számításai sem mindig jól sülnek el. Tehát ebben is van némi rizikó. Ugyanakkor még így is nagy az esélye a néhány százalékos hozamnak, ami nyilvánvalóan jobb, mintha 5-10%-os veszteségbe lennénk.

Amennyiben nem vállaljuk az abszolút hozamokkal járó kockázatot, a mai helyzetben tényleg nincs mit tenni, csak a lakossági állampapírok maradnak.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

Melyik a biztonságosabb, az állampapír vagy az ingatlan?

2018. 05. 09.

Egy friss felmérés alapján az emberek szerint az ingatlanbefektetés biztonságosabb lehet, mint a lakossági állampapír. Habár az ingatlanpiac jól ment az elmúlt években, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megvannak...

Kereskedelmi háborúzik Amerika – Hogyan érinthet minket?

2018. 04. 25.

A befektetőknek komoly fejtörést okoz, hogy vajon mi lesz az Amerika által kirobbantott kereskedelmi háború sorsa. Egyelőre ugyan még nem beszélhetünk komolyabb intézkedésekről, mindenesetre Amerika és Kína között már komolyabb...

Most éri meg igazán beszállni a magyar tőzsdére?

2018. 04. 18.

Az elmúlt időszakban nem unatkozhatott, aki aktívan figyelte a részvénypiacokat, nálunk éppen a választások borzolták a kedélyeket. Ugyan az eredmények meglepetést nem hoztak mégis sokan találgatják, hogy mi várhat a...

Blogajánló

  • alapblog

    Észt tervek

    Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.