Betöltés

Összeomlás közelít a guru szerint – Így védheted be magad ellene

szerző: Bankmonitor.hu
2017-09-29

Elég sokan vannak azon a véleményen, hogy túl nagy volt az emelkedés a piacokon és egy nagyobb esés veheti hamarosan kezdetét. Esetleg, ha te is tartasz egy ilyen forgatókönyvtől, akkor érdemes lehet az abszolút hozamú alapok felé fordulnod. Megnéztük, hogy az utóbbi egy évben, mely alapok vitték a prímet, és a legjobb hozam 20%-os volt. Ez persze nem lehet kiindulópont, de mutatja, hogy kiugró teljesítménnyel is megajándékozhatnak az alapok.

Bármit mondjunk is, be kell vallani, hogy többségében szeretjük morbid módon a rossz híreket. Amikor minden rendben megy, akkor arra nem kapjuk fel a fejünket, de ha valaki a világvégét vizionálja, akkor az már teljesen más tészta. Ugyanúgy van ez a befektetéseknél is, márpedig az utóbbi időben megszaporodtak az újabb válsággal riogató hangok.

Egyeseknek ismerősen csenghet Jim Rogers neve, a veterán befektetési guru már hónapok óta azt mondja, hogy fájdalmas piaci összeomlás következik, ami súlyos veszteséget okoz majd a részvénypiacokon. Néhány napja azt nyilatkozta: gondot jelent, hogy az utóbbi években sok befektető megelégedett azzal, ha az indexek hozamát éri el, így nőtt meg az érdeklődés a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) iránt.

Addig minden rendben is van, ha a részvényindexek emelkednek, mert akkor egy ETF is közel akkora hozamot tud majd elérni. De ha lefordulnak az indexek, akkor az ETF-ek is esni fognak, sőt egyes esetekben még az esést fel is gyorsíthatják. Ha elfogadjuk a guru nézetét, akkor érdemes olyan helyet keresni a pénzünknek, ahol még akár az eséséből is profitálhatunk.

Itthon is megtalálhatók ilyen befektetési alapok, méghozzá az abszolút hozamú alapok képében. A fő stratégiájuk az, hogy legyen bármilyen jó vagy rossz a befektetési környezet, akkor is pozitív hozamra törekednek. Kapóra jött a hír, és ennek kapcsán megnéztük, hogy a BAMOSZ-on elérhető árfolyamadatok alapján miként teljesítettek az alapok.

Nem csak az egy évre visszatekintő hozamokat néztük át, hanem minden alapnál az egy évvel ezelőtti egyéves hozamokat. Érdekes, hogy összességében az abszolút hozamú alapok jobban teljesítettek, míg egy éve átlagosan 2,46%-ot hoztak, most 3,69%-ot. Az viszont már kicsit beszédesebb adat, hogy a vizsgált 50 alap közül csak 50% tudott javítani a teljesítményén. De ez utóbbi visszavezethető arra, hogy azért sokat romlottak a feltételek, és egyre nehezebb dolguk van az alapkezelőknek.

Minden alapot lehetetlenség volt egy ábrára felrakni, ezért úgy döntöttünk, hogy a 15 legjobban teljesítő alap listáját tüntetjük fel. Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak egy pillanatkép az alapokról, ez alapján nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni. Megjegyeznénk, hogy a 15 alap közül 13 javított a teljesítményén, és többnek is korábban átlagtól elmaradó hozama volt, amit most sikerült kiküszöbölni.

A sorrend pedig szinte óráról óra változni tud. Az viszont a befektetési jegy tulajdonosoknak jó hír, hogy a most legjobb 15 alap 9%-os átlaghozamot ért el, míg ugyanezek egy éve még csak 5%-ot hoztak. Vagyis megérte olyan alapoknak is bizalmat szavazni, amik éppen nem álltak átmenetileg olyan fényesen.

Egy év alapján azonban hiba lenne a vételről dönteni, ha tehetjük, akkor nézzük vissza az ötéves teljesítményeket is. Ha ott is előkelő helyen végzett az alap vagy alapok, akkor megérheti letenni mellettük a voksot. A visszatekintő hozamok viszont becsapósak lehetnek, mert nem mutatják meg, hogy például egy vagy három év múlva mi lesz. Legyünk elővigyázatosak a választáskor, és ne feledjük, akkor is nyerünk, ha 5-10%-os veszteség helyett csak néhány százalékot keresünk.

Nézd meg a legjobban teljesítő alapokat a keresőnk segítségével!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.