Jobban megérheti 5 éves időtávon lakást vásárolni, mint albérletet fizetni!

Jobban megérheti 5 éves időtávon lakást vásárolni, mint albérletet fizetni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-27
 

Megvannak a felvételi ponthatárok. A szülők az örömködés után komoly dilemmába kerülhetnek: vásároljanak, vagy béreljenek lakást gyermeküknek? A Bankmonitor szakértői megvizsgálták a helyzetet: még a lakásárak enyhe csökkenése mellett is jobban megérheti a vásárlás.

Már most – nyár közepén – ideje felkészülni az iskolakezdésre. Ez különösen igaz akkor, ha a gyerek idén kezdi el főiskolai, egyetemi tanulmányait. Sok esetben ekkor repül ki a csemete a családi fészekből, a szülőknek pedig meg kell oldaniuk valahogy gyermekük lakhatását is.

Ha nem kap kollégiumi férőhelyet, akkor jelenleg két megoldás lehetséges: vagy albérletet fizetnek a szülők, vagy megpróbálnak saját lakást vásárolni, de melyik lehet az ideális megoldás?

Mennyi lenne a havi kiadás bérlés és vásárlás esetén?

A Bankmonitor szakértői megnézték az ingatlanárakat Budapesten és két vidéki – Szeged, Győr -, egyetemi városban is. Egy átlagos 35 négyzetméter alapterületű lakás Pesten a XIII. kerületben 29,33 millió forintba, Szegeden 18,76 millió forintba, míg Győrben 19,35 millió forintba kerülne. A vételár az ingatlan.com oldalon megjelenő lakáshirdetések alapján lett meghatározva.

Sok család ezt a vételárat csak akkor tudja kifizetni, ha lakáshitelt is igényel. Fontos, hogy a jelenlegi banki gyakorlat alapján legalább 30% saját megtakarításra, önerőre is szükség lenne a vásárláshoz. A számítás során abból indultunk ki, hogy a vevők nem rendelkeznek a minimálisan elvárnál nagyobb összegű megtakarítással.

Lakásvásárlás vagy bérlés? A pénzügyi hatás bemutatása egy 35 négyzetméteres lakás példáján keresztül

Vagyis a vevők a vételár 70%-át szeretnék hitelből finanszírozni, ehhez 20 éves futamidőre igényelnének egy 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsönt. Érdemes hosszú ideig fix kamatozású konstrukciót választani, ezzel a kiadásokkal jobban lehet tervezni.

Ha a gyermek mesterkurzust is el szeretné végezni, akkor legalább 5 évre kellene biztosítani a lakhatását az adott településen. Érdemes megnézni, hogy ezen időszak alatt a kölcsönre fizetendő kiadásokat – törlesztőrészlet, induló díjak – meghaladják-e a bérleti költségek.

Az ingatlan.com oldalon megjelenő hirdetések alapján Pesten – a XIII. kerületben – 120 ezer forint, míg Szegeden és Győrben nagyságrendileg 100 ezer forint bérleti díjat szükséges fizetni egy 35 négyzetméteres lakásért havonta.

Ez alapján Pesten 5 év alatt a lakásvásárlásra 65 ezer forinttal többet kellene fizetni, mint bérlésre. Ugyanakkor a két vidék egyetemi városban 1 millió forintot lehetne 5 év alatt spórolni a lakás megvételével.

Hirdetés

Hirdetés

5 év után mi legyen a sorsa a lakásnak?

Természetesen az 5 év pénzmozgása alapján nem lehet megítélni a helyzetet, hiszen a vásárlásba a családnak jelentős saját megtakarítást is be kellett forgatnia. Éppen ezért érdemes azt is megnézni mi történne, ha az egyetemi évek után eladnák a szülők az ingatlant.

Az akkori ingatlanárakat nem lehet tudni, viszont ismerjük mennyit kellene visszafizetnie a családnak a hitelre. Ezen felül még mindenképpen a befektetett összeget szeretné visszakapni a család, méghozzá a Magyar Állampapír Pluszon elérhető hozammal növelten. Így meg lehet azt is nézni, hogy jobban jártak-e a szülők annál, mint ha egy alacsony kockázatú megtakarításba fektették volna a pénzüket.

Így meghatározható az az eladási ár, amelyet a családnak legalább kapnia kell az ingatlanért ahhoz, hogy ne legyen vesztesége a vásárláson a bérléshez képest. Egyik esetben sem szükséges az, hogy a lakásárak tovább emelkedjenek a jövőben, sőt Szegeden és Győrben közel 10%-os áresés mellett is megérheti a vásárlást választani.

Milyen buktatók lehetnek?

Nem tudni azonban, hogy a jövőbe hogyan fognak alakulni a lakásárak. Csupán a múltbeli adatokból lehet kiindulni: érdemes megvizsgálni hogyan alakultak a lakásárak a 2009-es válság idején.

Országos lakásárindex

A lakásárak a válság mélypontján nagyságrendileg 20%-ot estek átlagosan a Duna House Lakásárindexe alapján. Ekkora árcsökkenés esetén már nem érné meg a lakásvásárlás.

Talán pontosabb kifejezés az, hogy nem érné meg 5 év után eladni a megvásárolt ingatlant, ezt pedig nem is kell megtenni feltétlenül. A gyermek tanulmányainak befejezése után a lakást bérbe lehet adni, a díjból pedig tovább lehet fizetni a hitel törlesztőrészletét. Mivel 10 éves kamatperiódust választottak a szülők a törlesztőrészlet nem fog megemelkedni. 10 éves időtávon pedig az előző válság árcsökkentő hatása már nem volt érzékelhető.

Csökkenhetnek akár az albérleti árak is. A jelenlegi helyzet igen képlékeny, a turizmus csökkenésével és az airbnb-vel kapcsolatos bizonytalanság miatt nehezen lehet tervezni az albérleti díjakkal. Ha pedig az albérleti díjak csökkennének, akkor a lakásvásárlás pénzügyi előnye is mérséklődne, adott esetben akár teljesen el is tűnne.

Vásárlás esetén érdemes külön kalkulálni karbantartási költségekkel is. Ahhoz, hogy a lakás állaga ne romoljon meghatározott időközönként érdemes felújítani azt. (Ilyen kiadások természetesen egy albérlet esetében nem jelentkeznek.) Ezek a költségek viszont jelentősen csökkenthetik a vásárlás pénzügyi előnyét is.

Már most mindenképpen érdemes megnézni a különböző lehetőségeket: megismerkedni az adott városban az albérleti lehetőségekkel, a lakásárakkal, sőt a különböző hitelajánlatokat is fel kell mérni. Felelősen csak ezek ismeretében lehet dönteni, fontos az alapos tájékozódás, mert bármelyik megoldást választják a szülők az egy hosszú távú – legalább 3-5 éves – elköteleződést jelentene.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés