Betöltés
loading

Jobban megérheti 5 éves időtávon lakást vásárolni, mint albérletet fizetni!

Megvannak a felvételi ponthatárok. A szülők az örömködés után komoly dilemmába kerülhetnek: vásároljanak, vagy béreljenek lakást gyermeküknek? A Bankmonitor szakértői megvizsgálták a helyzetet: még a lakásárak enyhe csökkenése mellett is jobban megérheti a vásárlás.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Már most – nyár közepén – ideje felkészülni az iskolakezdésre. Ez különösen igaz akkor, ha a gyerek idén kezdi el főiskolai, egyetemi tanulmányait. Sok esetben ekkor repül ki a csemete a családi fészekből, a szülőknek pedig meg kell oldaniuk valahogy gyermekük lakhatását is.

Ha nem kap kollégiumi férőhelyet, akkor jelenleg két megoldás lehetséges: vagy albérletet fizetnek a szülők, vagy megpróbálnak saját lakást vásárolni, de melyik lehet az ideális megoldás?

Mennyi lenne a havi kiadás bérlés és vásárlás esetén?

A Bankmonitor szakértői megnézték az ingatlanárakat Budapesten és két vidéki – Szeged, Győr -, egyetemi városban is. Egy átlagos 35 négyzetméter alapterületű lakás Pesten a XIII. kerületben 29,33 millió forintba, Szegeden 18,76 millió forintba, míg Győrben 19,35 millió forintba kerülne. A vételár az ingatlan.com oldalon megjelenő lakáshirdetések alapján lett meghatározva.

Sok család ezt a vételárat csak akkor tudja kifizetni, ha lakáshitelt is igényel. Fontos, hogy a jelenlegi banki gyakorlat alapján legalább 30% saját megtakarításra, önerőre is szükség lenne a vásárláshoz. A számítás során abból indultunk ki, hogy a vevők nem rendelkeznek a minimálisan elvárnál nagyobb összegű megtakarítással.

Lakásvásárlás vagy bérlés? A pénzügyi hatás bemutatása egy 35 négyzetméteres lakás példáján keresztül

Vagyis a vevők a vételár 70%-át szeretnék hitelből finanszírozni, ehhez 20 éves futamidőre igényelnének egy 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsönt. Érdemes hosszú ideig fix kamatozású konstrukciót választani, ezzel a kiadásokkal jobban lehet tervezni.

Ha a gyermek mesterkurzust is el szeretné végezni, akkor legalább 5 évre kellene biztosítani a lakhatását az adott településen. Érdemes megnézni, hogy ezen időszak alatt a kölcsönre fizetendő kiadásokat – törlesztőrészlet, induló díjak – meghaladják-e a bérleti költségek.

Az ingatlan.com oldalon megjelenő hirdetések alapján Pesten – a XIII. kerületben – 120 ezer forint, míg Szegeden és Győrben nagyságrendileg 100 ezer forint bérleti díjat szükséges fizetni egy 35 négyzetméteres lakásért havonta.

Ez alapján Pesten 5 év alatt a lakásvásárlásra 65 ezer forinttal többet kellene fizetni, mint bérlésre. Ugyanakkor a két vidék egyetemi városban 1 millió forintot lehetne 5 év alatt spórolni a lakás megvételével.

5 év után mi legyen a sorsa a lakásnak?

Természetesen az 5 év pénzmozgása alapján nem lehet megítélni a helyzetet, hiszen a vásárlásba a családnak jelentős saját megtakarítást is be kellett forgatnia. Éppen ezért érdemes azt is megnézni mi történne, ha az egyetemi évek után eladnák a szülők az ingatlant.

Az akkori ingatlanárakat nem lehet tudni, viszont ismerjük mennyit kellene visszafizetnie a családnak a hitelre. Ezen felül még mindenképpen a befektetett összeget szeretné visszakapni a család, méghozzá a Magyar Állampapír Pluszon elérhető hozammal növelten. Így meg lehet azt is nézni, hogy jobban jártak-e a szülők annál, mint ha egy alacsony kockázatú megtakarításba fektették volna a pénzüket.

Így meghatározható az az eladási ár, amelyet a családnak legalább kapnia kell az ingatlanért ahhoz, hogy ne legyen vesztesége a vásárláson a bérléshez képest. Egyik esetben sem szükséges az, hogy a lakásárak tovább emelkedjenek a jövőben, sőt Szegeden és Győrben közel 10%-os áresés mellett is megérheti a vásárlást választani.

Milyen buktatók lehetnek?

Nem tudni azonban, hogy a jövőbe hogyan fognak alakulni a lakásárak. Csupán a múltbeli adatokból lehet kiindulni: érdemes megvizsgálni hogyan alakultak a lakásárak a 2009-es válság idején.

Országos lakásárindex

A lakásárak a válság mélypontján nagyságrendileg 20%-ot estek átlagosan a Duna House Lakásárindexe alapján. Ekkora árcsökkenés esetén már nem érné meg a lakásvásárlás.

Talán pontosabb kifejezés az, hogy nem érné meg 5 év után eladni a megvásárolt ingatlant, ezt pedig nem is kell megtenni feltétlenül. A gyermek tanulmányainak befejezése után a lakást bérbe lehet adni, a díjból pedig tovább lehet fizetni a hitel törlesztőrészletét. Mivel 10 éves kamatperiódust választottak a szülők a törlesztőrészlet nem fog megemelkedni. 10 éves időtávon pedig az előző válság árcsökkentő hatása már nem volt érzékelhető.

Csökkenhetnek akár az albérleti árak is. A jelenlegi helyzet igen képlékeny, a turizmus csökkenésével és az airbnb-vel kapcsolatos bizonytalanság miatt nehezen lehet tervezni az albérleti díjakkal. Ha pedig az albérleti díjak csökkennének, akkor a lakásvásárlás pénzügyi előnye is mérséklődne, adott esetben akár teljesen el is tűnne.

Vásárlás esetén érdemes külön kalkulálni karbantartási költségekkel is. Ahhoz, hogy a lakás állaga ne romoljon meghatározott időközönként érdemes felújítani azt. (Ilyen kiadások természetesen egy albérlet esetében nem jelentkeznek.) Ezek a költségek viszont jelentősen csökkenthetik a vásárlás pénzügyi előnyét is.

Már most mindenképpen érdemes megnézni a különböző lehetőségeket: megismerkedni az adott városban az albérleti lehetőségekkel, a lakásárakkal, sőt a különböző hitelajánlatokat is fel kell mérni. Felelősen csak ezek ismeretében lehet dönteni, fontos az alapos tájékozódás, mert bármelyik megoldást választják a szülők az egy hosszú távú – legalább 3-5 éves – elköteleződést jelentene.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők

    Megjelentek az évtizedek óta zajló globális értékrend kutatás, a World Value Survey 7. sorozatának első részadatai, még nincs minden ország feltöltve. Főleg az Amerikában, de... The post Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők appeared first on alapblog.