Kedvezményes hitel vállalatoknak: kerüljük el a buktatókat! (X)

 • 2013.10.24.
 • szerző: bankmonitor

Mielőtt pályázik, tájékozódjon első kézből a Növekedési Hitelprogram eddigi tapasztalatairól, kalkulátorunk segítségével pedig tesztelje, hogy vállalkozása alkalmas-e arra, hogy hozzájusson a 2,5%-os hitelhez.

A
Növekedési Hitelprogram célja, hogy olcsó hitelhez juttassa a kis- és középvállalkozásokat.  A hiteligénylés, és a hitelbírálat során számos buktató van, amit a sikeres pályázathoz érdemes elkerülni.  
Válasszunk alkalmas hitelcélt!   Bár viszonylag kevés megkötés szerepel az NHP kiírásában a hitelcélra vonatkozóan, viszont azt szigorúan ellenőrzik, hogy a vállalkozás olyan projektet, eszközt finanszíroz-e a hitelből, amely szorosan kapcsolódik a vállalkozás tevékenységéhez. Érdemes odafigyelni, hogy a vállalkozás valódi fő tevékenysége szerepeljen a cégkivonatban is, mert az ellenőrzéskor a banknak ezt kell figyelembe vennie, ez alapján hagyja jóvá a számlát, és az átutalást. Külön kikötés, hogy saját vállalkozásban végzett beruházási tevékenység nem finanszírozható a program keretein belül. Az első körhöz képest új megkötés, hogy nem lehet a kedvezményes kölcsönből lakást vásárolni még akkor sem, ha azt egyébként vállalkozás célját szolgálná, például galéria, iroda, vagy éppen üzlethelyiség kialakítására. A bírálat során az elsődleges szempont, hogy az ingatlan tulajdoni lapján milyen funkció van feltüntetve.   
Kerüljünk előre a sorban!   Mivel a bankok legfeljebb 2,5 százalékos hiteldíjat számolhatnak fel, ezért várhatóan a kevésbé kockázatos vállalkozások igényeit fogják elsőként kielégíteni. Az előzetes igénybejelentések alapján sok cég szeretne részesedni az olcsó forrásból, így a leghamarabb az alaposan kidolgozott, könnyen elbírálható projektek juthatnak majd pénzhez.  
Ellenőrizzük a számlát!   Mivel a hitel folyósítása csak a számla bemutatását követően indulhat meg, érdemes odafigyelni arra, hogy a számla mindenben megfeleljen a követelményeknek. Olyan formai követelményekre is oda kell figyelni, mint a cím, az adószám, vagy a fizetési határidő pontos kitöltése, de lényeges a két vállalkozás közötti tiszta üzletmenet láttatása is. Az első körben például több vállalkozásnak azért nem folyósították a hitelt, mert a szállító partner nem rendelkezett az adott tevékenységhez kapcsolódó TEÁOR-kóddal. Éppen ezért nem csak a saját, de a partnerek, beszállítók adminisztratív és üzleti hátterét is érdemes ellenőrizni.   
Figyeljünk a határidőkre!   Az első fordulóhoz hasonlóan most is rendkívül szűk határidőkkel kell dolgozni, hiszen december 31-ig meg kell születnie a hitelbírálatnak. Ha figyelembe vesszük a karácsonyi időszakban várható leállást, alig két hónap áll már csak rendelkezésre a folyamat lezárására. Egyfelől pozitív a szűk határidő, ugyanis a bankoknak a bírálatot gyorsan el kell végezniük, ugyanakkor az ügyfélnek is nehézséget okoz, hiszen minden szükséges dokumentumot, igazolást, engedélyt időre be kell szereznie. A túljelentkezés miatt valószínűleg azok kapnak nagyobb eséllyel hitelt, akik határidőre a teljes dokumentációt be tudják nyújtani, és nincs szükség módosításokra, további engedélyek beszerzésére.  
Készüljünk az ellenőrzésre!   A hitelcélnak történő felhasználást rendszeresen kell ellenőriznie a folyósítást végző banknak, de az MNB-nek is van erre vonatkozó jogosultsága. Beruházási hitelnek esetében a beszerzett eszközöknek be kell kerülnie a mérlegbe, forgóeszközhitelek esetében pedig be kell mutatni a negyedéves főkönyvet, amelynek tartalmaznia kell a hitelből vett készletállományt. Ez azoknak okozhat problémát, akik eddig éves készletnyilvántartást vezettek, és most a hitel miatt át kell térniük negyedévesre. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy amennyiben a beruházással érintett eszköz tulajdonjoga vagy használati joga átruházásra vagy átadásra kerül, a kölcsönt vissza kell fizetni.   

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
 

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország hogyan teljesít?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője és Szabó László, a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.