Betöltés

„Készpénz vagy kártya?”

szerző: Bankmonitor.hu
2013-03-26

„Készpénz vagy kártya?” – szegezik nekünk a kérdést akár naponta többször is. Elgondolkodtunk-e valaha, hogy melyikkel járunk jobban? Készpénzzel érdemes fizetni vagy jobban járunk a kártyás fizetéssel? Segítünk, hogy egy rossz szokás ne kerüljön havonta több mint 20.000 forintba!

Lassan kezdünk hozzászokni a tranzakciós adóhoz. Sokan felkészülés jegyében készpénzt halmoztak fel, tudván, hogy az év elejétől csak drágábban juthatnak készpénzhez.  Sőt a törvény szerint a kártyás vásárlások után is fizetni kell. Ám úgy látszik, a piaci verseny működik: az országos lefedettségű bankok közül csak a Volksbank az, ami minden kártyás vásárlás után  áthárította az adót. (Igaz tranzakciós illeték helyett könyvelési díjnak hívja a díjterhelést.) Ezen kívül a Budapest Bank, FHB és Raiffeisen egyes számlacsomagjainál köszön vissza a kártyás vásárlások utáni tranzakciós illeték. A többi számlacsomaggal ingyenesen vásárolhatunk a kártyánkkal, míg az ingyenes készpénzfelvétel kezd visszaszorulni. A tranzakciós illeték mértéke is magasabb a készpénzfelvétel után, mint a kártyás vásárlásoknál. Nézzük miért is drágább a készpénz!

Senki sem szeret magánál nagyobb összegű készpénzt tartani, hiszen fennáll a veszélye, hogy azt esetleg ellopják vagy elveszik. Hasonlóképp a bankoknak is meggyűlik a bajuk a készpénzzel. Először is a készpénzt nem bankok állítják elő, így azt nekik is meg kell rendelni és oda kell szállítatni a bankfiókba vagy az ATM-hez. Ez külön költséget jelent, mint ahogy a pénztárosok munkabére is egyértelműen a készpénzforgalomhoz köthetőek. Ezen kívül a pénzjegyeket ellenőrizni kell (az elhasználtakat később a jegybank bezúzza), és a fiókban lévő készpénz utáni kamatról is le kell mondania a bankunknak. Ezzel szemben a számlákon lévő pénzt akár egy éjszakára is kihelyezhető a konkurens bankhoz némi kamatért cserében. (Ez az olyan misztikusan hangzó overnight kamat.)

Ám a kártyás vásárlásnak is megvan a maga hátránya. Az említett tranzakciós adón kívül azzal szembesülhetünk, hogy kedvenc pékségünkben kártyával sajnos nem fizethetünk. Ilyenkor kénytelenek vagyunk ezt készpénzzel megtenni. Vagy olyan eset is előfordulhat, hogy a kártyaelfogadó terminállal vannak technikai problémák. Ebben az esetben sem tudjuk használni kártyánkat. Sokan biztonsági kockázatot is látnak a kártyahasználatban: lemásolják a kártyánkat, és akkor leveszik a rajta található összeget. Erre megoldást jelenthet, ha a kártyánk mögötti számlán csak kisebb összeget tartunk. Ez több banknál megoldott, úgynevezett kártyafedezeti számlával, vagy más külön a kártyához csatolt számlával. Ennek a megoldásnak az előnye, ha elvesztjük, ellopják, vagy lemásolják a kártyánkat, csak azon a külön számlán lévő pénzhez jutnak hozzá. Viszont, ha mi szeretnénk egy nagyobb összegért vásárolni, akkor ez felkészülést igényel: át kell vezetni arról a számlánkról amelyiken a pénzt tartjuk, arra a számlára amelyikhez a kártya van rendelve. Ezt a legtöbb banknál ingyenesen megtehetjük internetbankot használva. Ha viszont elmarad a vásárlás, akkor ne felejtsük el visszavezetni a nagyobb összeget.

A fentiek alapján már jól látszik, hogy melyik fizetési mód lesz az olcsóbb, de nézzük a számokat is!

készpénzfelvétel a kártyás vásárlás díjai 20.000 forint egyösszegben

Látható, hogy ugyan lehet még ingyenesen készpénzhez jutni, de ezek a lehetőségek általában korlátozottak. Ha mindenképp készpénzzel szeretnénk továbbra is fizetni a vásárlásaink után, vagy csak szeretnénk, hogy olyan esetben is ki tudjuk fizetni a kiszemelt árut, amikor nem megy a kártyaterminál, akkor érdemes optimalizálni a készpénzfelvételünket.  Inkább egyszerre vegyünk fel 20.000 forintot, mint hússzor 1.000 forintot. A különbség a két készpénzfelvételi mód között áltagosan 5531 forint, de ez az összeg akár 10.412 forint is lehet. Kártyás fizetéssel akár a teljes költség megspórolható. Így akik nem készpénzben kapják a fizetésüket, azoknak inkább a kártyás vásárlást ajánljuk a készpénzes fizetéssel szemben.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Blogajánló

  • alapblog

    Rágógumitól az egészségközpontig

    Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.