Betöltés

„Készpénz vagy kártya?”

szerző: Bankmonitor.hu
2013-03-26

„Készpénz vagy kártya?” – szegezik nekünk a kérdést akár naponta többször is. Elgondolkodtunk-e valaha, hogy melyikkel járunk jobban? Készpénzzel érdemes fizetni vagy jobban járunk a kártyás fizetéssel? Segítünk, hogy egy rossz szokás ne kerüljön havonta több mint 20.000 forintba!

Lassan kezdünk hozzászokni a tranzakciós adóhoz. Sokan felkészülés jegyében készpénzt halmoztak fel, tudván, hogy az év elejétől csak drágábban juthatnak készpénzhez.  Sőt a törvény szerint a kártyás vásárlások után is fizetni kell. Ám úgy látszik, a piaci verseny működik: az országos lefedettségű bankok közül csak a Volksbank az, ami minden kártyás vásárlás után  áthárította az adót. (Igaz tranzakciós illeték helyett könyvelési díjnak hívja a díjterhelést.) Ezen kívül a Budapest Bank, FHB és Raiffeisen egyes számlacsomagjainál köszön vissza a kártyás vásárlások utáni tranzakciós illeték. A többi számlacsomaggal ingyenesen vásárolhatunk a kártyánkkal, míg az ingyenes készpénzfelvétel kezd visszaszorulni. A tranzakciós illeték mértéke is magasabb a készpénzfelvétel után, mint a kártyás vásárlásoknál. Nézzük miért is drágább a készpénz!

Senki sem szeret magánál nagyobb összegű készpénzt tartani, hiszen fennáll a veszélye, hogy azt esetleg ellopják vagy elveszik. Hasonlóképp a bankoknak is meggyűlik a bajuk a készpénzzel. Először is a készpénzt nem bankok állítják elő, így azt nekik is meg kell rendelni és oda kell szállítatni a bankfiókba vagy az ATM-hez. Ez külön költséget jelent, mint ahogy a pénztárosok munkabére is egyértelműen a készpénzforgalomhoz köthetőek. Ezen kívül a pénzjegyeket ellenőrizni kell (az elhasználtakat később a jegybank bezúzza), és a fiókban lévő készpénz utáni kamatról is le kell mondania a bankunknak. Ezzel szemben a számlákon lévő pénzt akár egy éjszakára is kihelyezhető a konkurens bankhoz némi kamatért cserében. (Ez az olyan misztikusan hangzó overnight kamat.)

Ám a kártyás vásárlásnak is megvan a maga hátránya. Az említett tranzakciós adón kívül azzal szembesülhetünk, hogy kedvenc pékségünkben kártyával sajnos nem fizethetünk. Ilyenkor kénytelenek vagyunk ezt készpénzzel megtenni. Vagy olyan eset is előfordulhat, hogy a kártyaelfogadó terminállal vannak technikai problémák. Ebben az esetben sem tudjuk használni kártyánkat. Sokan biztonsági kockázatot is látnak a kártyahasználatban: lemásolják a kártyánkat, és akkor leveszik a rajta található összeget. Erre megoldást jelenthet, ha a kártyánk mögötti számlán csak kisebb összeget tartunk. Ez több banknál megoldott, úgynevezett kártyafedezeti számlával, vagy más külön a kártyához csatolt számlával. Ennek a megoldásnak az előnye, ha elvesztjük, ellopják, vagy lemásolják a kártyánkat, csak azon a külön számlán lévő pénzhez jutnak hozzá. Viszont, ha mi szeretnénk egy nagyobb összegért vásárolni, akkor ez felkészülést igényel: át kell vezetni arról a számlánkról amelyiken a pénzt tartjuk, arra a számlára amelyikhez a kártya van rendelve. Ezt a legtöbb banknál ingyenesen megtehetjük internetbankot használva. Ha viszont elmarad a vásárlás, akkor ne felejtsük el visszavezetni a nagyobb összeget.

A fentiek alapján már jól látszik, hogy melyik fizetési mód lesz az olcsóbb, de nézzük a számokat is!

készpénzfelvétel a kártyás vásárlás díjai 20.000 forint egyösszegben

Látható, hogy ugyan lehet még ingyenesen készpénzhez jutni, de ezek a lehetőségek általában korlátozottak. Ha mindenképp készpénzzel szeretnénk továbbra is fizetni a vásárlásaink után, vagy csak szeretnénk, hogy olyan esetben is ki tudjuk fizetni a kiszemelt árut, amikor nem megy a kártyaterminál, akkor érdemes optimalizálni a készpénzfelvételünket.  Inkább egyszerre vegyünk fel 20.000 forintot, mint hússzor 1.000 forintot. A különbség a két készpénzfelvételi mód között áltagosan 5531 forint, de ez az összeg akár 10.412 forint is lehet. Kártyás fizetéssel akár a teljes költség megspórolható. Így akik nem készpénzben kapják a fizetésüket, azoknak inkább a kártyás vásárlást ajánljuk a készpénzes fizetéssel szemben.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • alapblog

    Ez vajon a Jupiter?

    A mintázat és a szín alapján akár erre is gondolhatunk, de természetesen itt is a Holdat látjuk. Méghozzá a kelő Holdat, nagyjából fél órával a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.