Kevés szülő vesz babakötvényt, pedig nagyon megérné

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 10. 15.

Az idei év első kilenc hónapjában a babák mindössze 25%-a kapott értékpapírszámlát, vagyis a szülők háromnegyede (még) nem élt az államilag támogatott babakötvény megnyitásának lehetőségével. Pedig megérné. Nézzük, hogy mekkora hozamokat érhetnek el a gyermekeiknek takarékoskodó szülők!

Hazánkban a Magyar Államkincstár minden született gyermek számára nyit egy számlát (Start számla) és azon elhelyez 42 500 forintot. Amennyiben a szülők ezt évente hajlandóak kiegészíteni befizetéseikkel, az állam ezt az éves befizetést további 10%-kal, de évente maximum 6 000 forinttal toldja meg. Ez nagy lehetőség minden szülőnek, hisz az évek során egészen csinos összeget tud félretenni gyermeke számára!

Mennyi a kincstári babakötvény kamata?

A kincstári értékpapírszámlák kamatozását a KSH által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex százalékos mértéke (infláció), valamint a 3%-os kamatprémium összege határozza meg. Deflációs környezetben is nulláról indul a kamat, így a 2033/S és a 2034/S értékpapír sorozatok kamata egyaránt 3%. A 2032/S sorozat kamata december 2-ig még 4,7%, de a kamatfordulót követően 3%-ra csökken.

A 2014. január 31-ig született gyermekek részére kizárólag a 2013. évben kibocsátott 2032/S sorozatú Babakötvény, a 2014. január 31. után született gyermekek részére a születési évükben kibocsátott Babakötvény vásárolható.

Nem csak a gyermekünknek szánt megtakarítást helyezhetjük át állampapírba! Tekintsd meg a Bankmonitoron az általad is elérhető legjobb magyar állampapír kamatokat!

A gyermekek háromnegyede nem kapott babakötvényt

A kincstári adatok szerint idén eddig 72 147 alanyi jogon járó kincstári start számlát nyitottak központilag a gyermekeknek. A szülők 25,09%-a döntött úgy, hogy rendszeres megtakarítással gyarapítja az állami induló összeget egy kincstári értékpapírszámlán.

A bevezetést követő közel egy évtizedben összesen 926 143 gyermek kapott kincstári start számlát, közülük 245 601 fő (26,52%) rendelkezik banki start- vagy kincstári értékpapírszámlával. A kincstári induló számlákon összesen 48,7 milliárd forint található, a babakötvényekbe áthelyezett megtakarítások meghaladják a 11,6 milliárd forintot.

Banki start számlák: 0,10-1,45% közötti kamatok

A start számlákra vonatkozó jogszabály módosítás következtében három évvel ezelőtt megszűnt a bankok között az új ügyfelekért folytatott verseny, 2012 októberétől már csak a kincstárban lehet start számlát nyitni. A jegybank a kamatcsökkentési ciklust lezárva történelmi mélyponton pihenteti az alapkamatot, ezzel együtt a banki start számlák kamata is fokozatosan zsugorodott. A változások előtt az OTP Bank rendelkezett messze a legmagasabb ügyfélszámmal, őket követte a CIB Bank, a KH és az MKB Bank említésre méltó állománnyal.

A követező táblázatban a bankok által a meglévő start-számlákra fizetett kamatokat foglaltuk össze. Az élen a Sberbank található, ahol egyedüliként a jegybank alapkamat felett 1,45%-ot fizetnek a meglévő betétekre. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát az OTP Bank és az Erste Bank foglalja el egyaránt 0,85%-kal. Az OTP-nél ehhez legalább havi ötezer forintos befizetés szükséges, az Ersténél pedig gyakorlatilag az induló állami támogatáson felüli szülői befizetésre vonatkozik a magasabb kamat.

A középmezőnyben a KH (0,80%), az UniCredit (0,75%) és a CIB Bank (0,50%) található, a sort a Budapest Bank (0,20%) és az MKB Bank szerepel, ahogy a honlapon írják „kiemelkedő, jelenleg 0,10%-os” kamattal.

 

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Évi 3%-os hozam a dollárra kockázatmentesen?

2018. 04. 30.

Magyarországon gond nélkül el lehet érni állampapírral 3% feletti hozamot kisbefektetőként. Igen ám, de a világban nem mindenhol állnak ilyen lehetőségek a befektetők részére. Amerikában például nem régóta törte át...

Blogajánló

  • alapblog

    Független-e a magyar jegybank?

    Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.