loading

Kiadható egy csok-kal vásárolt ingatlan? És csak egy szobája?

Pénzügyi nehézségeitek vannak, és jó megoldásnak tűnik a helyzet orvoslására, ha otthonotokat, vagy annak egy részét kiadjátok? Ez szép bevételt hozhat még most is, ám ha az ingatlant anno csok – családik otthonteremtési kedvezmény – támogatással vásároltátok, akkor bizony óvatosan kell eljárnotok, mert könnyen ugorhat a támogatás. Ez pedig azt jelenti, hogy a kapott pénzt kamatostul kell visszafizetnetek.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A csok – családi otthonteremtési kedvezmény – remek lehetőség a gyermekeseknek és a gyermekvállalást tervező fiatal házasoknak, hiszen gyerekszámtól függően vissza nem térítendő támogatást, valamint nagyon kedvezményes csok lakáshitelt is kaphatnak. A vissza nem térítendő támogatás összege függ a meglévő vagy vállalt gyermekek számától. Használt lakás vásárlása esetén 1 gyermeknél 600 ezer Ft-tal, 2 gyermeknél 1,43 millió Ft-tal, 3 gyermeknél 2,2 millió Ft-tal, míg 4 vagy több gyermeknél 2,75 millió Ft-tal járul hozzá az állam a vételárhoz.

A csok támogatás összege a meglévő vagy a vállalt gyermekek számától függően

Újépítésű ingatlanok vásárlásakor vagy építésnél mások az összegek: 1 gyermeknél 600 ezer Ft, 2 gyermeknél 2,6 millió Ft, míg 3 gyermeknél 10 millió Ft igényelhető. Ha többet is megtudnál a csok-támogatásról, esetleg ellenőriznéd, hogy te mekkora összegre vagy jogosult, akkor ezen a csok-kalkulátor oldalon minden kérdésedre választ kaphatsz.

És akkor még nem beszéltünk a csok-ra jogosultak számára elérhető csok-hitelről, ami tulajdonképpen egy lakáshitel „szuperjó” feltételekkel. A csok-hitel legnagyobb előnye, hogy a bankok maximum 3%-os kamattal adhatják, a kamat pedig a futamidő végéig garantáltan fix, vagyis ugyanazt a havi törlesztőt kell a futamidő végéig fizetned. Ez pedig jelentős pénzügyi előnyt jelent egy „normál”, piaci alapú lakáshitelhez képest: egy 15 millió Ft-os, 20 évre felvett, futamidő végéig fix kamatú csok-hitel havi törlesztője például 83-84 ezer Ft körül van, míg ugyanez egy normál lakáshitelnél a legjobb esetben is 98 ezer Ft lenne a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor számításai szerint.

A csok esetében azonban az állam nem csak ad, hanem elvárásokat is megfogalmaz. Az egyik ilyen, hogy az otthonteremtési támogatással érintett ingatlanra az állam jelzálogot és elidegenítési tilalmat jegyez be 10 éves időtartamra, vagyis sem eladni, sem elcserélni nem lehet azt. Igen ám, de mit tehet a család akkor, ha mégis váltani kényszerül, például azért, mert az ország másik felében talált a férj munkát, vagy egyszerűen kinőtték az adott ingatlant. Természetesen ilyen esetekben van lehetőség váltani, ám a választott mód nagyban meghatározza, hogy ez pénzügyileg milyen következményekkel jár. A csok ingatlan értékesíthetőségéről itt olvashatsz részletesen.

De mi van akkor, ha a csok-kal érintett gyermekek közben nagykorúak lettek és kirepültek a családi fészekből, így a család plusz bevételhez jutna az ingatlan egy részének kiadásából? Ez elsőre nem rossz ötlet, hiszen Budapesten 60-70 ezer forintot is el lehet kérni egy kiadó szobáért, ez pedig jó bevételkiegészítés lehet. Rossz hír ugyanakkor, hogy ez bizony a csok-os ingatlan esetében 10 évig tilos, és ha kiderül, akkor a támogatást kamatostul vissza kell fizetni az államkincstárnak. Ez ráadásul a már említett csok-hitelt is érinti – a csok és a csok-hitel kéz a kézben jár –, így a felvett hitel összegét és az addig igénybe vett kamattámogatást is visszakérhetik tőlünk.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mi a helyzet a Babaváró hitelből vásárolt ingatlannal, ott is vannak hasonló megkötések? Jó hír, hogy itt nincs megkötés, ugyanis a Babaváró szabad felhasználású, így az ebből vásárolt ingatlan bármikor értékesíthető, bérbe adható. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a család az adott ingatlan lakáshitelét a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedést kihasználva csökkentette. (A második gyermek után 1 millió Ft-tal, a harmadik gyermeknél pedig 4 millió Ft-tal csökkenthető a már meglévő lakáscélú hitel tőketartozása.)

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01.-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...