Betöltés

Kiskapu a CSOK-hoz, ha másik lakásba költöznél

szerző: Nagy Ildikó
2018-08-16

Kaphat-e ismét Családi Otthonteremtési Kedvezményt az a pár, amelyik egy gyermekre már megkapta, még kettőre igényelné, és nagyobb lakásba költözne? Szabályt szegnek, ha 10 éven belül elköltöznek, és elesnek az újabb CSOK-tól, ha az 5 éven belül kapott összeget visszafizetik. Akkor mi a megoldás?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

„Szeretnénk eladni jelenlegi lakásunkat, amit 2 éve vettünk és szeretnénk használt családi házat venni. A lakásvásárláskor igényeltünk CSOK-ot, egy gyermekre 600.000 Ft-ot. Ha ezt a használt családi ház vásárlása miatt visszafizetjük, akkor a vásárolni kívánt házra felvehetjük újra a CSOK támogatást? 2 gyerekre szeretnénk, és nagyobb ingatlanba költöznénk.”

Ha röviden akarnánk válaszolni a kérdésre, akkor sajnos nem lenne a válasz, ugyanis nem kaphat CSOK-ot az, akit az 5 éven belül kapott támogatás végleges visszafizetésére köteleztek. Márpedig ez történne, ha eladnák és elköltöznének a támogatott lakásból, ugyanis a Magyar Állam tízéves időtartamra elidegenítési és terhelési tilalmát bejegyzi a tulajdoni lapra (azaz nem lehet eladni, megterhelni a lakást).

Mikor nem kell véglegesen visszafizetni a támogatást?

Akkor, ha a lakás eladását követően másik lakást, házat vásárolnak, és a kapott támogatás összegét ezt megelőzően, átmenetileg befizetik egy kincstári számlára. 1 évig tarthat ez az átmeneti időszak, és akkor kapja vissza a pár a 600 ezer forintos támogatást, ha ezalatt megvásárolta a nagyobb ingatlant.

Igen ám, de erre csak 5 éven túl ad lehetőséget a jogszabály (ők két éve vették), ráadásul először önerőből kell befizetni a támogatást, és csak utólag adják vissza. Ezzel egyidejűleg kerül át a második ízben vásárolt lakásra a Magyar Állam bejegyzése.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ne fizessék vissza a CSOK-ot, és csak utólag adják el a kisebb lakást!

Ha most szeretnék meglépni a költözést úgy, hogy a CSOK-tól se essenek el, akkor először a nagyobb ingatlant kell megvenniük. A megvásárlását követően 1 évük van arra, hogy eladják a korábbi lakást, és az illetékes járási hivatalnál kérhetik, hogy a 600 ezer forintos CSOK összegét közvetlenül jegyezzék át a megvásárolt ingatlanra anélkül, hogy átmenetileg be kelljen fizetniük.

Az egyik fontos szabály, hogy a korábbinál nagyobb lakásba költözzenek, amelyhez a 2 gyermekre járó CSOK-ot természetesen felvehetik. A nehézséget az okozza, hogy a meglévő ingatlan árát egyelőre nem tudják felhasználni a másik megvásárlásához, azt átmenetileg lakáshitellel tudják pótolni.

Amint eladták a korábbi ingatlant, a lakáshitelt előtörleszthetik. Egy-két banknál létezik kifejezetten erre az élethelyzetre szánt lakáshitel termék, úgynevezett áthidaló hitel, amelynek előnye, hogy a lakás eladásáig (de maximum egy meghatározott ideig) nem kell törleszteni a kölcsönt. Természetesen az áthidaló kölcsön visszafizetésekor az addig számított kamatokat meg kell fizetni.

8 Hozzászólás

 1. szabó lászló

  inkább kérdés.. 40 elmúltam, van 1 gyermekünk, kaphatunk-e csok-ot??

  1. Nagy Ildikó

   Kedves László,
   Meglévő gyermekre igényelt csok esetén nincs életkori megkötés, tehát ha az egyéb feltételek is fennállnak, akkor nincs akadálya.

 2. Szőllősi József

  Tisztelt Hölgyem, Uram!
  Hasonló cipőben járok mint akiről a cikket írta.
  2016-ban vásároltam egy használt lakást és 2 gyermekre felvettem a csok-ot… Ezt a lakást el szeretném most adni és egy másikat vásárolni ami új, nagyobb és drágább mint a lakás amit eladók.
  Így sem lehetséges átvinni a csok-ot 5 éven belül?
  Válaszát előre köszönöm!
  Szőllősi József

  1. Nagy Ildikó

   Kedves József,
   De lehetséges a leírtak szerint, azaz a nagyobb lakás megvásárlását követő egy éven belül kérhetik a korábbi CSOK átjegyzését.

 3. Szőllősi József

  Tisztel Hölgyem, Uram!
  Az lenne a kérdésem, hogy 2016-ban Budapesten vásároltam egy használt lakás melyre igénybe vettem a csokot 2 gyermekre(1.430.000).
  Ezt az ingatlant szeretném most eladni.
  Az eladott lakás vételárából szeretnék vásárolni egy új, nagyobb alapterületű, nagyobb értékű ingatlant.
  Lehetséges, hogy a csokot át vigyem az eladott ingatlanról az új ingatlanra?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Singer Zoltán

   Kedves József! Ahogy látom, Ildikó már válaszolt a kérdésére. Nagyobb lakás megvásárlása esetén lehetséges.

 4. Olajosné Kató Magdolna

  Jó napot! Kérdésem a kovetkező lenne egy ingatlant szeretnék megvásárolni amely banki kölcsönnel terhelt. A kölcsön jelenlegi összege 2500000 forint, az ingatlan vételára 2750000 forint. A csok előírásainak (4 gyermekes) az ingatlan megfelel.
  Vásàrolható e így az ingatlan csak a csok felhasználásával. Köszönöm a választ előre is.

  1. Singer Zoltán

   Jó napot! Önerő + CSOK-ból is vásárolható ingatlan, tehát együtt kell tehermentessé válnia az ingatlannak. Ilyen módon tud ingatlant vásárolni a CSOK segítségével.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiskapu a CSOK-hoz, ha másik lakásba költöznél

2018. 08. 16.

Kaphat-e ismét Családi Otthonteremtési Kedvezményt az a pár, amelyik egy gyermekre már megkapta, még kettőre igényelné, és nagyobb lakásba költözne? Szabályt szegnek, ha 10 éven belül elköltöznek, és elesnek az...

CSOK: Ekkora ingatlanod lehet belőle

2018. 08. 07.

Tudvalevő, hogy a kisebb vidéki településeken alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Budapesten és a megyei jogú városokban. Ez főleg a községeknél szembetűnő. Megvizsgáltuk, hogy a CSOK összege mire lehet elegendő a...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.