loading

Könnyen elbukhatjuk az adó-visszaigénylést, ha tavaly elkezdtünk építkezni!

Az áfa-visszaigénylés lehetőségét idén év elejétől az új lakást vásárlók mellett az építtetőkre is kiterjesztették. Könnyen gondba kerülhetünk azonban, ha már tavaly megkezdtük az építési munkálatokat egy generálkivitelezővel. A költségek 70%-áról ugyanis kizárólag azonos áfatartalmú – vagy 27, vagy 5 százalék kell legyen az adó mértéke – számlákat lehet benyújtani.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az otthonteremtési program keretében 2021-től a a házat építtetők is visszakaphatják a költségek áfáját. Ez igaz az 5 és a 27%-os áfa mellett építkező családokra egyaránt.

Mikor, milyen áfatartalmú számlát kaphatunk:

 • Az áfacsökkentés a házépítésekre is vonatkozik amennyiben generálkivitelezővel építtetjük fel otthonunk. (Ugyanis a generálkivitelezővel legalább szerkezetkész állapotig történő házépítés termékértékesítésnek minősül.) Vagyis a megfizetett számlák adótartalma 5% lesz az idei évtől. Ráadásul ezt a csökkentett adót is visszaigényelhetjük, amennyiben csok támogatást is kérünk az építkezéshez.
 •  Ha önerőből – generálkivitelező nélkül – építtetjük fel házunk, akkor mi vásároljuk meg az alapanyagokat és egyedileg bízunk meg mesterembereket az egyes munkálatokkal. Ebben az esetben 27%-os áfával kapunk számlát. Azonban ezt az adót is vissza lehet igényelni, amennyiben teljesítjük a csok támogatás személyi feltételeit (fél éves Tb-jogiszony, büntetlen előélet, köztartozásmentesség…). Nem szükséges ugyanakkor, hogy gyermekünk is legyen, enélkül is visszaigényelhetjük az adót, a támogatás maximális összege 5 millió forint.

A két adó-visszatérítési forma nem kombinálható

Nem élhetünk mindkét adó-visszatérítési lehetőséggel. A támogatást ugyanis egyszer lehet igényelni és kizárólag a kiválasztott formának megfelelő számlák áfáját kaphatjuk vissza kizárólag.

Elképzelhető, hogy 5 és 27%-os áfatartalmú számlánk is van. Ha tavaly kezdtünk el építkezni generálkivitelezővel, akkor a tavaly megfizetett számlák még 27%, az idei évtől kiállítottak viszont 5% áfát fognak tartalmazni. Ha pedig csak szerkezetkész állapotig építtetjük fel új otthonunkat a generálkivitelezővel, akkor tőle 5%-os adótartamú számlát kapunk az idei évtől, a további munkálatokról viszont az egyes mesteremberek már 27%-os áfájú számlákat fognak kiállítani.

A kétféle adótartalmú számlák miatt viszont könnyen elbukhatjuk az adó-visszatérítést is.

A teljes költségvetés 70%-ról egyféle számla szükséges

Elvárás ugyanis az építkezéseknél, hogy a teljes költségvetésnek legalább a 70 százalékáról számlát nyújtsunk be – ez a csok támogatásnál is feltétel -, ráadásul kizárólag olyan számla fogadható el, amelyiknek áfatartalma megfelel a választott adó-visszatérítéshez kapcsolódó elvárásoknak.

Ha például a 5%-os áfájú számlák adóját szeretnénk visszaigényelni, akkor a teljes költségvetés 70 százalékáról 5%-os áfatartalmú számlát szükséges benyújtani.

Ez gondot okozhat egy tavaly generálkivitelezővel megkezdett építkezésnél: ha tavaly a számlák felét már megfizettük, akkor arról 27%-os áfatartalmú számlát kaptunk. Idén pedig a hátralévő munkálatokról már 5%-os áfájú számlát fognak kiállítani részünkre. Vagyis a teljes költség fele-fele arányban tartalmazna 27% és 5% adótartalmú számlát. Ha egyik számlatípus sem éri el a költségvetés 70%-át, akkor az adó-visszatérítési támogatást nem tudnánk igénybe venni. 

Lehet megoldás a problémára!

Ha tavaly a költségek 30%-át meghaladta már a generálkivitelezőről kapott számlák összege, akkor nem tudjuk az idén 5%-os áfával kiállított számlák adótartamát visszaigényelni. A kivitelezői szerződést ugyanakkor felbonthatjuk, ebben az esetben a hátralévő munkálatokról is kaphatunk 27% áfatartalmú számlát és jogosultak lehetünk a támogatásra.

Fontos azonban, hogy a magasabb áfa jellemzően magasabb költségeket – emelkedhetnek a megbízási díjak – is jelenthet. Márpedig az adóból ebben az esetben legfeljebb 5 millió forintot igényelhetnénk vissza. Érdemes előzetesen utánaszámolni, hogy hogyan járnánk jobban: az adó-visszaigénylésével emelkedő költségek mellett, vagy támogatás nélkül az alacsonyabb munkadíjakkal.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tévhitek és félreértések az áfa-visszatértéssel kapcsolatban

Két teljes önálló módon is vissza lehet igényelné az új lakások áfáját. A támogatások feltételei azonban nagy mértékben eltérnek egymástól, egyáltalán nem mindegy melyik megoldással kalkulálsz lakáscélod megvalósításakor. A Bankmonitor...

A csok-kal lakást vásárlók 75%-nak hitelre is szüksége van!

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználásával lakást vásárlók 2021-től még kedvezőbb helyzetbe kerültek, hiszen az illetékmentesség és az új lakás vásárlásakor érvényesíthető áfa-visszatérítés miatt több millió forint kiegészítő támogatást kaphatnak....

Blogajánló
 • alapblog Nem politikusok, nem médiavezérek, hanem a tőkések tartják a lelket az emberekben (a járvány idején)

  A világ 28 reprezentatív országában, köztük fejlett demokráciákban, a polgárok ötven százaléknál nagyobb arányban feltételezik, hogy a politikusok tudatosan, szisztematikusan hazudnak. A média, általában az...

 • KonyhaKontrolling Napi étel 500 forintból? Spórolós ételek mintahónappal

  Nagyon olcsón eszünk. Az átlaghoz képest mindenképp. Mi szeretünk spórolni, mondhatjuk talán, hogy az egyik hobbim a spórolós ételek készítése. Az alapgondolat az, hogy kettőnkre 1000 forint/nap költségből kijöjjön az étel. Ez fejenként 500 forint/nap. Ebben a bejegyzésben KonyhaTündér segítségével kifejtem, hogy hogyan csináljuk és még egy tervező fájlt is találtok a bejegyzés végén. Ne Tovább olvasom "Napi étel 500...

 • Haszon.hu 3,2 millió magyarnak visz fontos levelet a postás a napokban

  Idén két ponton is változik a gépjárműadó megfizetésének rendszere. Az első változás az, hogy az adó első részletét nem márciusban, hanem április 15-ig, a másodikat pedig a korábban megszokott módon, szeptember 15-ig kell befizetni. Országosan mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartót tartanak nyilván, ennyien kapnak a postástól személyesen átvehető, hivatalos iratot.A másik változás az, hogy a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat idéntől...