Könnyen elbukhatjuk az adó-visszaigénylést, ha tavaly elkezdtünk építkezni!

Könnyen elbukhatjuk az adó-visszaigénylést, ha tavaly elkezdtünk építkezni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-18
 

Az áfa-visszaigénylés lehetőségét idén év elejétől az új lakást vásárlók mellett az építtetőkre is kiterjesztették. Könnyen gondba kerülhetünk azonban, ha már tavaly megkezdtük az építési munkálatokat egy generálkivitelezővel. A költségek 70%-áról ugyanis kizárólag azonos áfatartalmú – vagy 27, vagy 5 százalék kell legyen az adó mértéke – számlákat lehet benyújtani.

Az otthonteremtési program keretében 2021-től a a házat építtetők is visszakaphatják a költségek áfáját. Ez igaz az 5 és a 27%-os áfa mellett építkező családokra egyaránt.

Mikor, milyen áfatartalmú számlát kaphatunk:

  • Az áfacsökkentés a házépítésekre is vonatkozik amennyiben generálkivitelezővel építtetjük fel otthonunk. (Ugyanis a generálkivitelezővel legalább szerkezetkész állapotig történő házépítés termékértékesítésnek minősül.) Vagyis a megfizetett számlák adótartalma 5% lesz az idei évtől. Ráadásul ezt a csökkentett adót is visszaigényelhetjük, amennyiben csok támogatást is kérünk az építkezéshez.
  •  Ha önerőből – generálkivitelező nélkül – építtetjük fel házunk, akkor mi vásároljuk meg az alapanyagokat és egyedileg bízunk meg mesterembereket az egyes munkálatokkal. Ebben az esetben 27%-os áfával kapunk számlát. Azonban ezt az adót is vissza lehet igényelni, amennyiben teljesítjük a csok támogatás személyi feltételeit (fél éves Tb-jogiszony, büntetlen előélet, köztartozásmentesség…). Nem szükséges ugyanakkor, hogy gyermekünk is legyen, enélkül is visszaigényelhetjük az adót, a támogatás maximális összege 5 millió forint.

Hirdetés

Hirdetés

A két adó-visszatérítési forma nem kombinálható

Nem élhetünk mindkét adó-visszatérítési lehetőséggel. A támogatást ugyanis egyszer lehet igényelni és kizárólag a kiválasztott formának megfelelő számlák áfáját kaphatjuk vissza kizárólag.

Elképzelhető, hogy 5 és 27%-os áfatartalmú számlánk is van. Ha tavaly kezdtünk el építkezni generálkivitelezővel, akkor a tavaly megfizetett számlák még 27%, az idei évtől kiállítottak viszont 5% áfát fognak tartalmazni. Ha pedig csak szerkezetkész állapotig építtetjük fel új otthonunkat a generálkivitelezővel, akkor tőle 5%-os adótartamú számlát kapunk az idei évtől, a további munkálatokról viszont az egyes mesteremberek már 27%-os áfájú számlákat fognak kiállítani.

A kétféle adótartalmú számlák miatt viszont könnyen elbukhatjuk az adó-visszatérítést is.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A teljes költségvetés 70%-ról egyféle számla szükséges

Elvárás ugyanis az építkezéseknél, hogy a teljes költségvetésnek legalább a 70 százalékáról számlát nyújtsunk be – ez a csok támogatásnál is feltétel -, ráadásul kizárólag olyan számla fogadható el, amelyiknek áfatartalma megfelel a választott adó-visszatérítéshez kapcsolódó elvárásoknak.

Ha például a 5%-os áfájú számlák adóját szeretnénk visszaigényelni, akkor a teljes költségvetés 70 százalékáról 5%-os áfatartalmú számlát szükséges benyújtani.

Ez gondot okozhat egy tavaly generálkivitelezővel megkezdett építkezésnél: ha tavaly a számlák felét már megfizettük, akkor arról 27%-os áfatartalmú számlát kaptunk. Idén pedig a hátralévő munkálatokról már 5%-os áfájú számlát fognak kiállítani részünkre. Vagyis a teljes költség fele-fele arányban tartalmazna 27% és 5% adótartalmú számlát. Ha egyik számlatípus sem éri el a költségvetés 70%-át, akkor az adó-visszatérítési támogatást nem tudnánk igénybe venni. 

Lehet megoldás a problémára!

Ha tavaly a költségek 30%-át meghaladta már a generálkivitelezőről kapott számlák összege, akkor nem tudjuk az idén 5%-os áfával kiállított számlák adótartamát visszaigényelni. A kivitelezői szerződést ugyanakkor felbonthatjuk, ebben az esetben a hátralévő munkálatokról is kaphatunk 27% áfatartalmú számlát és jogosultak lehetünk a támogatásra.

Fontos azonban, hogy a magasabb áfa jellemzően magasabb költségeket – emelkedhetnek a megbízási díjak – is jelenthet. Márpedig az adóból ebben az esetben legfeljebb 5 millió forintot igényelhetnénk vissza. Érdemes előzetesen utánaszámolni, hogy hogyan járnánk jobban: az adó-visszaigénylésével emelkedő költségek mellett, vagy támogatás nélkül az alacsonyabb munkadíjakkal.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés