loading

Sietnie kell a vállalkozásoknak, ha még új Széchenyi hitelt szeretnének!

Bár 2020. december 31-ig van lehetőség igényelni az új Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukcióit, a Bankmonitor szakértői szerint könnyen kifuthatnak az időből azok a vállalkozók, akik az utolsó pillanatra halasztják a dolgot, ugyanis a banki kapcsolatfelvételtől a folyósításig akár 5-6 hét is eltelhet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a vállalati hitel kalkulátorunk.

Az új Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukciói 2020. május 15-től év végéig igényelhetők, és bár van rá esély, hogy a programot a Kormány fél évvel meghosszabbítja, erre egyetlen vállalkozásnak sem érdemes építenie, ha kedvező finanszírozással vészelné át a jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági időszakot.

 • A Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel: A munkahelyek megtartását segítő, 2 éves lejáratú forgóeszközhitel, maximum 750 millió Ft hitelösszegig, nettó ügyleti kamat 0,1 %/év.
 • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz: Legfeljebb 100 millió Ft összegű folyószámlahitel, nettó ügyleti kamat 0,1 %/év, a vállalkozás napi működésével kapcsolatos valamennyi kiadás finanszírozására fordítható.
 • Széchenyi Likviditási Hitel: Szabad felhasználású forgóeszközhitel, maximum 250 millió Ft hitelösszegig, 3 éves futamidőre, nettó ügyleti kamat: 0,2 %/év.
 • Széchenyi Beruházási Hitel Plusz: Akár 1 milliárd Ft hitelösszegű, legfeljebb 10 éves futamidejű beruházási hitel, nettó ügyleti kamat 0,5%/év.
 • Agrár Széchenyi Kártya Plusz: 1, 2 vagy 3 éves futamidejű folyószámlahitel, akár 200 millió Ft hitelösszegig a jogosultsági feltételeknek való megfelelés esetén, a szabad támogatási keret terhére. A Kormányzat a hitelhez a teljes futamidőre 100% kamattámogatást, 100% kezességi díjtámogatást, teljes kezelési költségtámogatást, illetve akár teljes egyéb költségtámogatást nyújt.

Hiába azonban a 2020 év végi határidő, a hiteligénylés első lépésétől egy folyószámlahitel folyósításáig általában 5-6 hét is eltelik, de egy beruházási hitelnél ez akár 3 hónap is lehet, így nem szabad utolsó pillanatban lépni. Már csak azért sem, mert a Bankmonitor szakértői nagy rohamra számítanak az utolsó hetekben, ami tovább lassíthatja majd a folyamatot. Még szűkebbre szabja a lehetőségeket az, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kizárólag a hozzá december 22-ig beérkező hitelszerződéseket dolgozza fel, a kezességvállalási szerződés aláírása pedig feltétele a folyósításnak.

Egy Széchenyi folyószámlahitel igénylés folyamata és átlagos átfutási ideje

Emiatt a Bankmonitor számításai szerint a hiteligénylés folyamatát legkésőbb október végéig meg kell kezdeni egy folyószámla hitel esetében ahhoz, hogy a vállalkozó biztosan ne fusson ki a határidőből. Bizonyos esetekben azonban már ez is késő lehet, ugyanis a bankok hitelbírálati gyakorlata különböző, így van olyan pénzintézet, amelyik december 14-ig fogad csak be új kérelmeket, hogy a hitelszerződés aláírása mindenképp megtörténjen december 22-ig. Még hosszabb – akár 6-7 hetes – átfutási idővel érdemes számolni a célhitelek esetén, különösen akkor, ha ingatlan vásárlására igényel kölcsönt a vállalkozás.

A hiteligénylést az utolsó pillanatra hagyó vállalkozásoknak éppen ezért ezt a szempontot is figyelembe kell venniük, amikor bankot választanak, hiszen vannak bankok, ahol az igénylő 2 napon belül – de valamikor ennél gyorsabban, akár órák alatt – megtudhatja, hogy a vállalkozása mennyi hitelre számíthat. 

Ilyenkor kulcsfontosságú még a szükséges dokumentumok gyors és pontos összegyűjtése, ugyanis sok esetben ezek, valamint az esetlegesen szükséges hiánypótlások miatt húzódik el jelentősen a folyamat. A hiteligényléshez érdemes lehet hitelközvetítő segítségét kérni, aki ismerik az egyes bankok gyakorlatát, valamint az igénylés során esetlegesen előforduló leggyakoribb problémákat.

Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Mr. Wolf szép üzenete

  Mi az az ESG? Hova utazunk? A bróker érzelmei Harrari és Kahneman hülyézik A SPAC-huszárok bukdácsolása Többek közt ezekről beszéltünk e heti adásunkban. Kedves Olvasóink,...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu A jövő héten részben visszatérhetünk a régi életünkhöz, ezzel a feltétellel

  Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban jelentette be, milyen enyhítésekre számíthatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, ha elérjük a négymillió beoltottat. A jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk, mondta a kormányfő.Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az...