Korántsem mindegy, kinek a lakására költenéd a lakástakarékot!

Korántsem mindegy, kinek a lakására költenéd a lakástakarékot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-24 Frissítve: 2018-01-23
 

„Ha nem én vagyok a ház tulajdonosa, de ott lakom, akkor ráfordíthatom a lakáskassza összegét?” – a válasz ezek alapján igen is, meg nem is lehetne, így szakértőnk kifejti, mitől függ a felhasználhatóság.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

A lakástakarékban összegyűjthető pénz és a betéti kamatok bármire fordíthatók, azonban a 30%-os állami támogatással együtt kizárólag lakáscélú felhasználás engedélyezett (pl. vásárlás, építés, bővítés, korszerűsítés, felújítás, lakáshitel visszafizetése).

A lakástakarék szerződésen meg lehet jelölni kedvezményezettet, de nem muszáj. A kedvezményezett jelölés lényege, hogy a szerződésen megnevezett személy döntheti el, mire költi a lejáratkor a megtakarítást és a támogatást, aki kizárólag közeli hozzátartozó lehet. Ha nincs kedvezményezett a szerződésen, akkor maga a szerződő lesz az (tehát aki kötötte, az jogosult dönteni a felhasználásról).

A kedvezményezett személy dönthet úgy, hogy saját lakására fordítja az összeget, azonban odaadhatja más személy lakására is, de ez a személy az előbbi szabályhoz hasonlóan csak a kedvezményezett közeli hozzátartozója lehet. Ebbe a körbe a következő családtagok tartoznak:

  • egyeneságbeli rokonok (mint pl. szülő, nagyszülő, gyermek, unoka),
  • mostoha-, örökbefogadó-, és nevelőszülő,
  • mostoha-, örökbefogadott, és nevelt gyermek,
  • házastárs,
  • testvér.

Azaz NEM fordítható a lakástakarék például a házastársam testvérének, az élettársamnak, vagy az édesanyám nővérének a lakására.

Ezek alapján lássuk a választ az olvasó kérdésére! „Ha nem én vagyok a ház tulajdonosa, de ott lakom, akkor ráfordíthatom a lakáskassza összegét?”

Attól függ, milyen kapcsolatban van a lakástakarék kedvezményezettje a ház tulajdonosával. Amennyiben közeli hozzátartozók, akkor a kedvezményezett átadhatja a lakástakarékot a tulajdonosnak, de ez esetben a felhasználást a tulajdonos fogja megvalósítani.

Az alábbi ábrán segítségül összefoglaltuk, kik azok a személyek, akiket egyrészt saját szerződésünkön kedvezményezettként megjelölhetünk, illetve akiknek saját megtakarításunkat a lejáratkor felajánlhatjuk.

A kedvezményezett jelöléssel megoldható, hogy egy személy több szerződést kössön, és mindegyikre megkapja az állami támogatást. Ennek feltétele, hogy mindegyik szerződésen eltérő kedvezményezettet jelöljön meg, hiszen ugyanarra az időszakra egyszerre csak egy szerződés után számolható el a 30%-os állami támogatás.

 

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés