Kritikus betegségek, amelyektől leginkább rettegünk: segíthet egy speciális biztosítás!

Kritikus betegségek, amelyektől leginkább rettegünk: segíthet egy speciális biztosítás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-02 Frissítve: 2023-08-31
 

Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára, mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit eddig elértél, ahhoz az erődre, a kitartásodra és az egészségedre volt leginkább szükséged. Tegyél meg önmagadért néhány dolgot, hogy tudd tovább folytatni! A kritikus betegségekre szóló biztosítások akkor segítenek, amikor a baj felütötte a fejét. Nézzük, miben tudnak ezek a termékek segíteni! (szerző: Tavaszi Beatrix)

Viszonylag köztudott, hogy a szívinfarktus vagy a sztrók (más néven agyi érkatasztrófa ) esetén a túlélés legfontosabb tényezője az idő. Ha komolyan veszed a tested adta jeleket, azonnal mentőt hívsz és gyorsan megkapod a szükséges orvosi ellátást, úgy jó esélyed van rá, hogy életben maradj. Ugyancsak jobb a túlélési esély, ha rendszeresen szűrővizsgálatra jársz, figyelsz az intő jelekre és gyorsan orvoshoz fordulsz egy daganatos megbetegedés esetén. De ezeken felül már napi 20 percnyi mozgással is sokat tehetsz magadért!

Hirdetés

Hirdetés

Kockázati tényezők

Sajnos a megfelelő kezeléssel elkerülhető halálozás az összes uniós ország közül Magyarországon volt a legmagasabb a világjárvány előtt. Ez nagyon fontossá teszi

  • az életmódbeli és egyéb kockázati tényezők csökkentését (helytelen táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás, mozgásszegény életmód elkerülése stb.),
  • valamint az egészségügyi szolgáltatások minőségének radikális javítását.

Magyarországon éves szinten 326 honfitársunk hal meg az esetek jórészében elkerülhető betegség miatt, míg az EU-s átlag 160 fő (100 ezer főre vetítve)! A megfelelő orvosi kezeléssel megmenthető életek esetében sem jeleskedünk: itthon 100 ezer főre vetítve 176 emberéletet veszítünk a nem megfelelő ellátás miatt évente, míg az EU átlag 92 fő.

 

Természetesen sok olyan betegség is fenyeget bennünket, amelyeket a legnagyobb odafigyeléssel sem tudunk megelőzni, elkerülni. Ezek között nagyon sok az életet veszélyeztető úgynevezett kritikus, rettegett betegség. Szerencsére az ilyen betegségekre szóló biztosítás már létezik.

Miért jó egy ilyen egészségbiztosítás?

A termék tipikus angol elnevezése jobban tükrözi a tartalmát, hiszen a „Critical Care” szó szerint „kritikus ellátást, gondoskodást” jelent. Tehát ennek a szerződéstípusnak az a fő célja, hogy a súlyos, akár életet veszélyeztető megbetegedések, állapotok esetén nyújtson kifizetést. Ez az összeg érdemi segítség lehet

  • a gyógyulás és a felépülés anyagi hátterének megteremtésében;
  • a lehető legjobb ellátás költségeinek előteremtésében;
  • a kieső jövedelem pótlásában.

Fontos tehát, hogy ez a szerződés nem kockázati életbiztosítás! Alapértelmezés szerint a bekövetkezett halál esetén nem szolgáltat, sőt, a kifizetés csak akkor történhet meg, ha a kárigény bejelentésekor a biztosított életben van!

Hol találod meg a kritikus betegségekre szóló biztosításokat?

Az első ilyen biztosítások az 1990-es közepén jelentek meg itthon. A legtöbb biztosító palettáján kiegészítő biztosításként köthetjük meg, vagyis mellékszolgáltatásként, de elérhető önálló szerződésként is néhány társaságnál. Kiegészítőként jellemzően kockázati életbiztosítások mellé kötik meg, de persze a megtakarítási élet- vagy nyugdíjszerződések mellett is nagyon hasznos lehet.

Az sem ritka manapság, hogy a különböző csomagbiztosítások része ez a fedezet, ahol nagyon egyszerű kötési feltételek mellett, viszonylag alacsony térítési összegekkel vásárolhatunk ilyet. Érdemes tehát áttanulmányozni a szolgáltatók kínálatát – akár biztosítókról, akár bankokról (bankbiztosítókról) van szó, de az egészségpénztárak, magánegészségügyi szolgáltatók kínálatában is megtaláljuk, jellemzően csoportos formában.

A Bankmonitor kalkulátorában is egy kockázati életbiztosítás kiegészítőjeként szerepel a kritikus betegségekre szóló fedezet. Itt kiszámolhatod te is, hogy mennyibe kerülne számodra egy ilyen biztosítás. Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon, hogy segíteni tudjunk a számodra legjobb termék kiválasztásában.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Mit tudnak ezek a termékek?

Fontos
Nézzük meg alaposan, hogy milyen betegségkörre terjed ki a biztosítás, és – ez nagyon fontos! – milyen feltételei vannak a szolgáltatásnak. Ezeknek közérthető és átlátható formában kell szerepelniük a szerződéses dokumentumokban, de érdemes lehet akár rákérdezni, utána olvasni ezeknek még azelőtt, hogy elköteleznénk magunkat!

A lefedett betegségek köre mára nagyon széles lett, számuk akár az 50-et is elérheti!

A leggyakoribb biztosított betegségek, állapotok, műtétek:

  • Szívroham (infarktus), valamint a szívizom elégtelen vérellátásával járó úgynevezett iszkémiás szívbetegségek, illetve agyérbetegségek (sztrók, agyvérzés) – ezek tették ki a 2021. évi magyar elhalálozások okának legnagyobb részét, azaz mintegy 27%-át.
  • Rosszindulatú daganatos megbetegedések – emiatt következett be az elhalálozások 20%-a.
  • A tüdő és a máj súlyos betegségei – ezek az elhalálozások 3, illetve 2%-áért feleltek.
  • További súlyos betegségek, melyek esetében a kritikus betegségek biztosítás tipikusan fizet: szklerózis multiplex, parkinson-kór, végtagbénulás, alzheimer-kór, súlyos látás- vagy halláskárosodás, a beszédképesség elvesztése stb.

Fontos, hogy néhány, jól elkülöníthető betegségcsoport esetében akár többszörös kifizetésre is sor kerülhet. Így például egy rosszindulatú daganatos megbetegedést követően kialakult infarktus esetén kétszer fizet a biztosítás. Az is újdonság, hogy meghatározott esetekben a súlyosság fokától függően részkifizetéseket is teljesíthet a biztosító – pl. a nagysebészeti beavatkozást igénylő szívkoszorúér műtétek súlyossági fokától függően.

Megjelentek a specifikus kockázatokra szóló fedezetek is. Ilyen például a csak rák vagy súlyos cukorbetegség esetére szóló szerződés, a rákdiagnosztika, illetve a terhességi, szülési és szülés utáni komplikációk esetére szóló kritikus betegségek biztosítás. Elérhető továbbá a gyermekek számára kifejlesztett külön biztosítás is.

Minden esetben fontos átolvasni vagy rákérdezni, hogy melyek az adott biztosító szolgáltatásának konkrét feltételei – így a várakozási idő kérdésére, illetve az előzménybetegségekre és a kizárt betegségekre, állapotokra vonatkozó kitételeket.

A kritikus betegségekre szóló biztosítások nem a legolcsóbbak, de feltétlenül érdemes mindenkinek átgondolnia, hogy – lehetőleg még fiatalabb életkorában – megkösse ezt a komoly baj esetén jelentős segítséget nyújtó biztosítást. Ha az autónkra kötünk casco-t, mi magunk (és családunk) nem érdemeljük meg a gondoskodást, a felkészülést baj esetére?

Hogyan segít a Bankmonitor?

A Bankmonitor munkatársai segítenek, hogy a számodra legjobb terméket válaszd. Összehasonlítják a terméktulajdonságokat és bemutatják a különböző lehetőségeket. Ha használod a Bankmonitor kalkulátorát, megadhatod elérhetőségedet, hogy szakértőnk felvehesse veled a kapcsolatot.

 

Hirdetés
Hirdetés