Lakásfelújítási támogatás: 10 élethelyzet, amikor nem egyértelmű a Tb-jogviszony megléte

Lakásfelújítási támogatás: 10 élethelyzet, amikor nem egyértelmű a Tb-jogviszony megléte
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-26
 

Legalább egy éves Tb-jogviszony szükséges a felújítási támogatás igényléséhez. A feltételt teljesülését azonban nem minden esetben olyan egyszerű megítélni. A Bankmonitor szakértő ezért összeszedtek 10 élethelyzetet, amelyben nagyon is fontos lehet ez a kérdés.

A lakásfelújítási támogatás lehetőséget teremt számos gyermeket nevelő család számára meglévő otthonuk korszerűsítésére, hiszen a munkálatok költségeinek felét, de legfeljebb 3 millió forintot utólag az állam visszatérít. Az „ajándékhoz” azonban számos feltételt szükséges teljesíteniük az igénylőknek, ezek közül az egyik legszigorúbbnak a Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárás.

Milyen Tb-jogviszonyt várnak?

Legalább 1 éves folyamatos – ezen belül legfeljebb 30 napos megszakítás lehet – Tb-jogviszony szükséges a támogatás igényléséhez. A következő jogviszony fogadható el az egy év igazolására:

  • A Tbj törvény 6. §-a szerinti biztosítotti jogviszony. (Ez sok mindent magába foglalhat: például a munkaviszony és a vállalkozói jogviszony is ide tartoznak.)
  • Külföldi Tb-jogviszony
  • A nyugdíj melletti munkaviszony, vállalkozói jogviszony
  • Középiskolában, felsőfokú oktatási intézményben folytatott nappali tagozatos tanulói jogviszony
  • Az úgynevezett diplomás GYED. (Az jogosult rá, akinek felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányai alatt – közvetlenül utána – születik gyermeke.)

Fontos, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor ennél még szigorúbb szabályoknak szükséges megfelelni. Ekkor ugyanis Tbj törvény szerinti 6. §-a szerint kell biztosítottnak lennie az igénylőnek. Emellett még elfogadható a nyugdíj melletti munkaviszony és a vállalkozói jogviszony is.

Együttes igénylők esetén – amennyiben a házaspárok, élettársak állandó lakóhelye közös – elégséges egyik félnek teljesítenie az elvárásokat. Számos helyzetben azonban igen nehéz megítélni, hogy teljesülnek-e az előírt feltételek.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hirdetés

Hirdetés

1. Mindig teljesíteni kell a felújítási támogatás igényléséhez a Tb-jogviszonyra vonatkozó előírásokat?

Nem, ugyanis van két kivétel, amikor nem kell ellenőrizni a Tb-jogviszonyt:

  • Amennyiben az igénylő a gyermeke után – végleges határozat alapján – otthongondozási díjban (GYOD) részesül, vagy ápolási díjat kap.
  • Amennyiben a kiskorú gyermeket – a szülők halála miatt – egy közeli hozzátartozó gyámsága alá helyezték és a gyám nyugdíjban részesül.

2. Nyugdíjas igényelheti a támogatást?

A nyugdíjból eredő biztosítotti jogviszony önmagában csak akkor elégséges, ha kiskorú gyermek gyámjaként – a gyermek szüleinek halála miatt – igényli a támogatást. Egyéb esetben mindenképpen elvárás, hogy a nyugdíj mellett munkaviszonya, vállalkozói jogviszonya, vagy más a Tbj törvény 6.§-nak megfelelő jogviszonya is legyen az igénylőnek.

3. Igényelhet felújítási támogatást, aki saját maga után fizeti a járulékokat?

Nem, nem lesz jogosult a támogatásra. Természetesen betegség, baleset esetén megkapja ez a személy a megfelelő orvosi, egészségügyi ellátást. De a Tbj törvény 6. §-a szerint nem válik Tb-biztosítottá.

4. Jogosult a támogatásra az, aki szünetelteti a vállalkozását?

Nem, a vállalkozás szüneteltetésével a Tb-jogviszony is szünetel.

5. Megkaphatja a felújítási támogatást az, akinek jelenleg külföldi Tb-jogviszonya van?

Az egy éves Tb-jogviszonyba beleszámít a külföldi jogviszony is. Ugyanakkor az igénylés beadásakor már nem elfogadható ugyanez. Ekkor a Tbj törvény szerinti 6.§-a alapján kell biztosítottnak lennie az igénylőnek, továbbá megfelel a nyugdíj melletti munkaviszony vagy vállalkozói jogviszony is.

6. Közfoglalkoztatott jogosult a felújítási támogatásra?

Annak ellenére nem jogosult, hogy a közfoglalkoztatásból eredő jogviszony a Tbj törvény 6. §-nak megfelel. Ugyanis a felújítási támogatásról szóló jogszabály kifejezetten nevesíti, hogy igényléskor – illetve az azt megelőző 180 napon belül – nem megfelelő a közfoglalkoztatotti jogviszony.

7. Részmunkaidőben foglalkoztatott igényelheti a felújítási támogatást?

A napi munkaidő hosszára nincs előírás, megfelelő a részmunkaidős foglalkoztatotti jogviszony is.

8. A GYES, GYED elfogadható jogviszony?

Attól függ, hogy honnan ment el a szülő GYES-re, GYED-re.

Ha munkaviszonyból ment el az igénylő szülni, akkor elfogadható lesz a GYED-en, GYES-en töltött idő is Tb-jogviszonyként.

A diplomás GYED időszaka is beleszámít az egy 1 éves jogviszonyba, ugyanakkor az igényléskor ez a típusú jogviszony már nem lesz elfogadható.

9. Munkanélküli igényelheti a támogatást?

Az álláskeresési támogatásban részesülő személy a Tbj. törvény 6. §-a szerint biztosítottnak minősül. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy munkanélküli személy automatikusan jogosult lehet a támogatásra. Be kell jelentkeznie megfelelő időszakon belül a hivatalba és ott kérelmezni kell a támogatást, amelyet csak egy meghatározott ideig folyósítanak.

Ez a jogviszony elfogadható az egy év leigazolásakor és az igénylés pillanatában is. Fontos azonban figyelni a határidőkre: az álláskeresési támogatás előtt, után nem lehet hosszú időt munkaviszony nélkül eltölteni, ugyanis megfelelő jogviszony nélküli átmeneti időszak legfeljebb 30 nap lehet.

10. Őstermelő jogosult lehet a felújítási támogatásra?

Igen, amennyiben megfizette az előírt járulékokat és jövedelme eléri legalább a minimálbér összegének 30 százalékát. Ezen feltételek teljesülése esetén az őstermelői jogviszony elfogadható az 1 éves Tb-jogviszony igazolására, emellett az igénylés benyújtásakor is megfelelő.

A felújítási támogatáshoz kapcsolódó támogatott felújítási hitel igénylésének egyik feltétele, hogy teljesüljenek a támogatáshoz kapcsolódó alapvető személyi elvárások. Vagyis a Tb jogviszony meglétét ugyanolyan alaposan fogják a bankok ellenőrizni, mint ahogy azt a támogatásnál is elvárják.

A cikk eredetileg a Pénzcentrum oldalán jelent meg 2021.02.24-én.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés