Betöltés

Lakáshitel kismamaként? Van egy kevesek által ismert probléma!

szerző: Fülöp Norbert
2019-03-28

Sok pár akkor venne fel lakáshitelt, amikor már úton van a baba. Nem számolnak ugyanis azzal, hogy a várandós nők keresetét a bankok egy része nem teljes egészében veszi figyelembe igazolt jövedelemként, amin akár a hiteligénylés sikere is múlhat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A gyermekvállalás és a lakásvásárlás, ezzel pedig a hitelfelvétel sok esetben összekapcsolódik. Vagy azért, mert az első gyermek megszületésének idejére a család már szeretne saját otthonban élni, vagy azért, mert az új jövevény miatt a meglévő lakás már kicsi lesz, ezért váltanának nagyobbra.

Igen ám, de ha már úton van a baba, akkor a hitelfelvételkor kellemetlen meglepetéssel szembesülhetnek a családok. Hiába van ugyanis a pár mindkét tagjának átlag körüli összegű bejelentett munkavállalói jövedelme, a bankok nem feltétlenül azt veszik majd alapul a hitelbírálat során. Előre tudható ugyanis, hogy a kismama jövedelme a jövőben csökkenni fog, ez pedig fontos változás a hiteltörlesztés szempontjából.

Például: Ha egy pár mindkét tagja átlagos  keresetet visz haza havonta, akkor ez körülbelül 440 000 Ft igazolt családi jövedelmet jelent. Mivel ez eléri a jogszabályban meghatározott 400 000 Ft-os határt, egy legalább 10 éves kamatperiódusú – vagyis ennyi időre rögzített kamatú – lakáshitelnél elvileg akár a jövedelem 60%-áig is el lehet menni a hiteltörlesztővel. A példánkban szereplő pár esetében ez elméletileg 264 000 Ft-os plafont jelent, ám a pontos összeg mindig a bank egyedi döntése. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát számítási módját az alábbi ábrán láthatod.

Hitel oldalról nézve a 440 000 Ft-os nettó családi jövedelem bőven elegendő például egy 20 millió Ft összegű (15 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus) hitelre, aminek a legkedvezőbb havi törlesztője piaci alapon a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint jelenleg 146 924 Ft.

A gyermek váró párok azonban sokszor csak a hiteligényléskor szembesülnek azzal, hogy esetükben a bankok máshogy kalkulálnak, hiszen a gyermek három éves koráig GYES (gyermekgondozást segítő ellátás) jár az anyukának, ami a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összege, vagyis 28 500 Ft (nettó 25 650 Ft).

A bankok nagyon különbözőképpen kezelik ezt a helyzetet:

 1. Van bank, ahol a várandós nő aktuális nettó jövedelmét veszik alapul, ám azzal a kikötéssel, hogy a munkáltatónak nyilatkoznia kell, mikortól várja vissza az anyukát, valamint az adósnak vállalnia kell, hogy az adott időponttól munkába fog állni.
 2. Van bank, ahol az aktuális nettó jövedelmet csökkentett mértékben, például 70%-os aránnyal veszik csak számításba.
 3. Olyan bankkal is találkozhatunk, ahol ilyenkor a GYES összegével számolnak csak. Ez azt jelenti, hogy a másik adósnak legalább minimálbért kell tudnia igazolni, ami ha teljesül, akkor ehhez adják hozzá a GYES összegét, így jön ki a havi nettó jövedelem összege.

Mit jelent minden a gyermeket váró családoknak?

Ha a bank csak a GYES összegével számol, akkor előfordulhat, hogy az így számolt családi jövedelemmel az adott havi törlesztő nem lesz bevállalható. Ebben az esetben a futamidő hosszabbítása jelenthet megoldást, ám így a teljes visszafizetés is nőni fog, hiszen tovább használjuk a bank pénzét.

Valamivel kedvezőbb, ha a nettó jövedelmet legalább valamilyen arányban figyelembe veszi a bank, ám természetesen azzal járunk a legjobban, ha az aktuális nettó a számítási alap. Ezért aztán nagyon fontos a jó bankválasztás, amiben egy hitelszakértő lehet leginkább a segítségünkre, aki pontosan ismeri az egyes bankok gyakorlatát.

Arra azért figyelni kell, hogy a bankok nem véletlenül szigorúbbak a várandós nők esetében, hiszen a család bevételei a szülést követően radikálisan csökkenhetnek. Ezért mindenképp olyan hiteltörlesztőket szabd csak bevállalni, amelyeket az átmeneti időszakban is biztosan fizetni tudunk majd.

A kamat is múlhat a bankválasztáson

Azért sem mindegy, hogy milyen számítási móddal kalkulál a bank a várandós nő esetében, mert a magasabb igazolt jövedelem néhány banknál kedvezőbb hitelkamatot jelent, ezáltal kedvezőbb költséggel lehet hitelhez jutni.

Bankmonitor TIPP: érdemes már a gyermekvállalás előtt végiggondolni a lakáshitel kérdését, és még azelőtt elindítani a folyamatot, hogy a baba jönne. Amennyiben erre nincs mód, akkor viszont nagyon fontos a gondos bankválasztás. Ehhez keresd meg a legkedvezőbb hitelajánlatot a Bankmonitor részletes Lakáshitel Kalkulátorával, vagy használd az alábbi egyszerűsített felületet. Mindkét esetben megadhatod az adataidat, ezt követően egy hitelszakértő megkeres, aki minden kérdésben a segítségedre lesz. 

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

ingatlanbefektetés

Átlagbérből ingatlant vennél? Most minden neked kedvez!

Nettó 242 800 Ft volt tavaly októberben családi kedvezmények nélkül az átlagbér Magyarországon, ami 11,6%-os növekedés egy év alatt. A családi kedvezményekkel is számolva az átlagkeresetek még nagyobb mértékben, 11,7%-kal...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi drágább, a magyar, vagy az amerikai részvények?

  Megpróbálunk röviden, érthetően, sőt érdekesen mesélni az alábbi ábráról és az Amazonról, hátha sikerül. A P/E ráta egy mutató arról, hogy egy cégért az éves... The post Mi drágább, a magyar, vagy az amerikai részvények? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.