Betöltés

Lakást keresel és hitel kellene? Ennyit adnak a kezedbe!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-04-18

A lakásvásárlás az egyik, ha nem a legnagyobb pénzügyi döntés az életünkben. A többség hitelből vásárol lakást, őket pedig az érdekli, hogy mekkora hitelre számíthatnak. A következőkben röviden összefoglaljuk, hogy mit kell tudni a témában és egy szemléletes ábrával azt, hogy ez a számok nyelvén mit is jelent.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Még mielőtt lakásvásárlásban gondolkoznál komolyabban, fontos a tájékozódás, különösen akkor, ha nincs elég önerőd a vételhez. A lakáshitel elengedhetetlen kelléke sokszor a vételnek, de nem mindegy, hogy a kinézett lakás álom marad számodra vagy valóban meg is tudod valósítani a kitűzött célt. A következőkben azt járjuk körbe, hogy meddig merészkednek el a bankok, magyarul, mennyi hitelre számíthatsz.

Két dolgot az elején jó tisztázni, hogy tovább tudjunk lépni az összeállított ábránkhoz:

 • Az egyik, hogy a bankok általánosságban a lakás értékének legfeljebb 80%-át adják oda hitelként, a maradék minimum 20%-ot önerőből kell valahogy megoldani. Egy 25 millió forintos lakásnál ez azt jelenti, hogy 20 millió forintot ad oda legjobb esetben a bank, míg 5 millióról te gondoskodsz.
 • A másik, hogy lakáshitelt nem lehet csak úgy felvenni, a bank a jövedelmedet alaposan megvizsgálja és a szabályok szerint a hitelek törlesztésére csak egy bizonyos részt fordíthatsz. A keresettől függően a szabályok szerint a jövedelmed 50-60%-a is elmehetne a törlesztésre, de a bankok ennél szigorúbbak és 35-40%-ot engednek legfeljebb. Közérthetően, ha keresel 200 ezer forintot, akkor 70-80 ezer lehet a törlesztő. Amibe nemcsak a lakáshitel számít be, hanem minden más hitel törlesztője is.

A nagyobb fejtörést mindezek alapján az okozza, hogy elegendő megtakarítás hiányában miként tudod a kinézett lakásra való hitelt kigazdálkodni a jövedelmedből. Ezért is próbáltuk meg egy ábrán bemutatni, hogy a matek hogyan is jön ki.

A legjobb, ha egy példán keresztül mutatjuk be az egész rendszer működését. Vegyünk egy 20 millió forintos lakást, amihez a fent bemutatottak szerint 16 milliót vagy annál kevesebbet tud adni a bank. Mi úgy kalkuláltunk, hogy az ingatlan értékének 80%-át megkapod, vagyis a 16 millió a tied elviekben.

Ehhez viszont megfelelő jövedelmet is párosítanod kell, hogy valóban odaítéljék neked a hitelt. Egy 20 éves futamidejű hitelnél viszont két választási lehetőség is van a mi verziónk szerint:

 • Az olcsóbb hitel kamata 2,6%, viszont ezért cserébe 6 havonta változik a törlesztő. Mivel emelkedő kamatkörnyezettel számolunk, ezért a törlesztő egészen biztosan a következő években emelkedésnek fog indulni.
 • A drágább hitel kamata 4,6%, ezért cserébe viszont 10 évig nem változhat a törlesztő. A kiszámíthatóság pedig nagy fegyvertény, főleg akkor, ha olyan sokan a kamatemelkedést vetítik előre.

Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik hitelt választod, mert a drágább hitelhez értelemszerűen több jövedelmet kell igazolnod. A változó hitelhez már 214 ezer forint jövedelem is elengedő lehet, míg a fix hitelnél 255 ezer forintos. A törlesztő ezekben az esetekben rendre 86 ezer és 102 ezer forint.

Felvehető lakáshitel nagysága a jövedelem és a lakásérték függvényében

Logikusan, minél nagyobb biztonságot akarunk, annál nagyobb jövedelmet kell letenni az asztalra képtelesen fogalmazva. Azt viszont senkinek sem ajánlanánk, hogy a végletekig kicentizze a családi költségvetést, és például csak arra menjen, hogy a törlesztő a lehető legalacsonyabb legyen. Hiszen ezért cserébe változó törlesztőt adnak a bankok, ami éveken belül kellemetlen meglepetéseket okozhat.

Ne feledd, hogy ezen felül még nagyon sok kérdés előjöhet egy lakáshitel felvételnél, és hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, minden bank más és más. Elengedő annyit mondanunk, hogy már önmagában az is nagyon eltérő tud lenni, hogy a jövedelmek közül mit fogadnak el és mit nem a bankok. Ezért is hasznos, ha egy lakáshitel kalkulátort is megnézel a nagy döntés előtt, sőt akár személyes támogatást is kérsz.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel felel meg az elképzeléseidnek!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Blogajánló

 • alapblog

  Futball-szocializmus

  “Nem jól működik a rendszer, nincs követelmény, a bérek viszont az egekben – nem lehet az NB II-ben havonta 3 millió forintot keresni! És most...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.