Lakást vennél és alkudnál a vételárból? Adunk ehhez néhány tippet!

Lakást vennél és alkudnál a vételárból? Adunk ehhez néhány tippet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-10
 

Lakásvásárláskor nagy jelentősége van az alkunak, hiszen normál esetben az ingatlanok hirdetési ára irányár, amiből az eladó hajlandó valamennyit engedni. Persze az elmúlt egy-másfél év az eladóké volt, a jól árazott lakásokat egymás elől kapkodták el a vevők, sokszor azonnal megadva az irányárat, de az sem volt ritka, hogy egymásra licitáltak azért, hogy övék legyen az ingatlan. Ennek ellenére a Duna House Barométer szerint 2-5%-os alku a hirdetési árakhoz képest 2019.  folyamán még így is belefért. De bárhogy is álljon aktuálisan az ingatlanpiac, a vevőnek igyekeznie kell a lehetőségekhez képest a lehető legjobb áron hozzájutni a kiszemelt ingatlanhoz, különösen akkor, ha az anyagi lehetőségei ezt meg is követelik. Összegyűjtöttünk néhány megszívelendő tippet, ami segíthet ebben.

1. Keresd meg a legjobb árat, amin kínálják az ingatlant!

A legtöbb eladó ingatlan több ingatlaniroda kínálatában is szerepel, ezen kívül pedig maguk az eladók is próbálnak vevőt találni. Bár a szerződésekben rendszerint kikötik, hogy a tulajdonos nem kínálhatja az irodának megadott árnál olcsóbban a lakást, ez mégis gyakran megtörténik. Az is előfordul, hogy az adott ingatlan az egyes hirdetésekben más-más árakon szerepel, mi például találtunk olyan budapesti lakást, ami 66 millió és 68 millió Ft-on is szerepelt különböző hirdetési oldalakon. A legjobb ár megkeresésében segítségedre lehet az Árminimum alkalmazás, ami figyeli az általad megnézett hirdetéseket, és azonnal jelzi, ha megtalálja máshol is az adott ingatlant.

Hirdetés

Hirdetés

2. Alaposan térképezd fel a piacot!

Fontos tisztában lenni a preferált környék piaci kínálatával, hogy nagyjából milyen négyzetméteráron kínálják ott az ingatlanokat. Ha találtál egy neked tetsző lakást, akkor keress a környéken hasonlókat, hasonlítsd össze ezek paramétereit és árait, így láthatod, hogy milyen ár lehet reális az adott esetben. Természetesen számos egyéni szempont lehet egy ingatlannál, egy csodálatos konyhabútor, egy nemrég felújított fűtési rendszer, netán a tökéletes elrendezés természetesen felárat jelent, ami nem feltétlenül derül ki magából a hirdetésből. A piac feltérképezése ennek ellenére elengedhetetlen, hiszen az alku során így jobban tudnunk érvelni.

3. 10% alku még nem sértő

A vevőnek úgy kell megpróbálnia alkudni, hogy közben az eladó is érezze, komoly vevővel van dolga. Általánosságban elmondható, hogy egy 10%-os alku alapesetben megpróbálható, de ha az ingatlan nagyon túlárazott, esetleg már legalább 3-6 hónapja kínálják eladásra, akkor ennél alacsonyabb összeggel is lehet próbálkozni.

4. Ne pocskondiázd az ingatlant!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindent pocskondiáznak az ingatlanon, ezzel próbálva meg elbizonytalanítani az eladót és lenyomni a vételárat. Ez azonban nem feltétlenül hasznos: célszerűbb érvelni, hasonló ingatlanok árával összehasonlítani a kért árat, valamint a valóban szükséges beruházások költségeit kiemelni.

5. Ne légy túl lelkes!

Nehéz nyugodtnak maradni akkor, amikor vevőként belépünk egy általunk nagyon vágyott ingatlanba. Mégis érdemes barátságosnak, de visszafogottnak maradni. Ez akkor is igaz, amikor már többedik alkalommal keressük fel az ingatlant, akár családtagokkal együtt, hogy ők is elmondhassák róla a véleményüket. Ha az eladó azt látja, hogy a vevőjelöltek áradoznak a lakásról, és már az a kérdés, hogy kié melyik szoba legyen, akkor az alkunak itt értelemszerűen kevesebb tere lesz.

6. Listázd az ingatan előnyeit és hátrányait!

Az emberek hajlamosak beleszeretni egy-egy ingatlanba, ilyenkor pedig felértékelődnek a pozitívumok, illetve elhalványulnak a hátrányok. Ezért érdemes tételes listába szedni az ingatlan ellen és mellett szóló érveket.

7. Gondold át, hogy mennyire kell neked kifejezetten ez az ingatlan!

Nem hagyhatjuk ki ezt a pontot, mert ez bizony sok mindent felülír. Amennyiben kifejezetten egy adott ingatlant szeretnél megvásárolni, akkor nehéz helyzetben vagy, ilyenkor lényegesen nehezebb lenyomni az árat.

8. Attól, hogy elutasítják az árajánlatodat, még nem kell feladnod!

Előfordul, hogy az eladó visszautasítja az általad adott árajánlatot, ám ettől még nem kell lemondanod a vásárlásról. Ebben az esetben értékeld át a helyzetet, és adj új ajánlatot, feltéve persze, hogy az még belefér a keretbe.

9. Kérj előzetes hitelbírálatot, mert akkor gyorsabban lakáshitelhez juthatsz!

Vásárláskor – különösen akkor, ha több vevő is versenyez az ingatlanért – fontos lehet, hogy mikor tudjuk kifizetni a vételárat. Egy lakáshitel átfutási ideje jelenleg egy-másfél hónap, ami sok eladónak túl hosszú, így a készpénzes vevők előnyben lehetnek. Éppen ezért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni. Fontos, hogy ez nem hitelígérvény, vagyis a bank nem vállal garanciát arra, hogy a hitelt végül meg is kapod. Persze ő is abban érdekelt, hogy minél több hitelt helyezzen ki, így emiatt nem érdemes aggódnod. Valójában itt a lakáshitelezés egyik fontos elemét, a hitelbírálatot hozod előre, amikor is a bank dönt arról, hogy jövedelmed alapján jogosult vagy-e az általad igényelt hitelösszegre.

10. Keresd meg a legkedvezőbb lakáshitelt!

A lakáshitelek ára bankonként nagyon különböző lehet, ami azt jelenti, hogy ugyanakkora hitelösszegnek a havi törlesztője akár több tízezer forinttal is több lehet az egyik banknál, mint egy másiknál. Vagyis ugyanakkora hitelösszeghez valahol magasabb, míg máshol  alacsonyabb jövedelem is elég. (A JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató – szabály szerint a hiteltörlesztésre fordított összeg nem haladhatja meg a havi nettó jövedelem 50-60%-át.) Ha több hitelt kaphatsz ugyanakkora költséggel, akkor ezzel a rendelkezésedre álló forrást növelheted, amivel pedig egy drágább ingatlan is elérhető lehet számodra.

 11. Használd ki a támogatási lehetőségeket!

A családok otthonhoz jutását jelentős összegekkel támogatja az állam. A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) például 3 gyermek megléte vagy vállalása esetén akár 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatást is jelenthet újépítésű ingatlan vásárlásakor, de a maximum 3%-os kamatú csok hitel, a Falusi csok és a Babaváró hitel is jó lehetőséget jelent.

  • Csok -> információk a csok-ról+csok kalkulátor
  • Csok hitel -> minden tudnivaló a max. 3%-os kamatú csok hitelről+csok hitel kalkulátor 
  • Falusi csok -> minden információ a falusi csok-ról+preferált települések listája
  • Babaváró hitel -> Babaváró hitel kalkulátor
  • Jelzáloghitel elengedés -> a lakáshitel-elengedés feltételei

    Lakáshitel kalkulátor
    Spórolj akár Milliókat
    Ft
    Ft
    év
    Ft
    Bankmonitor
    Lakáshitel kalkulátor
    Spórolj akár Milliókat
    Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
    Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
    Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
    Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

    Az eredményeket elküldtük az email címedre.
    Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
    Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
    24-48 órán belül:
    előzetes hitelminősítés
    személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés