Betöltés

Lakástakarék felhasználás: mikor és miről kell számla?

szerző: Singer Zoltán
2018-08-21

Ha szeretnéd a lakástakarékodat állami támogatással együtt felhasználni, akkor a legtöbb esetben számlával kell igazolnod a felhasználás tényét. Fontos tudni, hogy a lakástakarék mikori keltezésű számlákat fogad el, és ezeknek miről és legfőképp kinek a nevére kell szólniuk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

A lakástakarékkal a befizetéseidhez viszonyítva 30%-os állami támogatás ütheti a markodat, melyet lakáscélra kell felhasználnod. Sok esetben számlával kell igazolnod a pénz elköltését, míg házilagos kivitelezés esetén egyes esetekben elég ezt a beszerzett anyagokról bemutatnod.

A számlát szokták kérni felújítás, korszerűsítés, bővítés, közművesítés és építés esetén is. Egy lakásvásárlás esetében az adásvételi szerződést kell benyújtani, lakáshitel visszafizetésekor pedig a hitelszerződés és banki igazolás szükséges.

Házilagosan kivitelezett munkák esetén egyes lakástakarékok csak igazolást kérnek a munka elvégzéséről, de számlát nem. A munka elvégzését műszaki vezetőnek vagy műszaki szakértőnek kell igazolnia, a munka engedélyhez kötöttségétől függően.

A számla anyagokról és szolgáltatásokról is szólhat. A bútorok és a háztartási gépek közül csak a beépíthetőket számolhatod el, azaz a számlán ezt egyértelműen fel kell tüntetni!

Nézd meg a Bankmonitor lakástakarék kalkulátora segítségével, hogy mennyi pénzt tudsz összegyűjteni!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

A lakáscélú felhasználást igazoló iratok:

 • vásárlás esetén 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolat, adásvételi szerződés
 • lakás vagy családi ház építése, bővítése esetén 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolat, építési engedély (ha engedélyköteles) és a felhasználást igazoló számlák
 • lakás, családi ház vagy közös tulajdonban álló épületrészek felújítása, korszerűsítése, helyreállítása, valamint közművek, kommunális létesítmények kialakítása esetén 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolat, és a felhasználást igazoló számlák
 • házilagos kivitelezésű munkák esetén a munkaköltségek tételes elszámolása, építési engedélyhez kötött munkáknál a műszaki vezető, engedélyhez nem kötött munkáknál bejegyzett műszaki szakértő igazolásával ellátva. A házilagos kivitelezésű munkák igazolása csak a költségvetésben feltüntetett és a munkák során felhasznált anyagokról szóló számlák benyújtása mellett lehetséges
 • ha a közművek/kommunális létesítmények kialakítása közműtársulat útján valósul meg, a számla benyújtása helyett elegendő a társulat vagy a beruházás megvalósulását követően a területileg illetékes önkormányzat által a lakás-előtakarékoskodó nevére kiadott igazolás az érdekeltségi hozzájárulás mértékéről és annak megfizetéséről
 • lakáscélú kölcsönök, pénzügyi lízing kiváltása esetén a tartozást nyilvántartó vagy a lízingbe adó pénzügyi intézménynek a kiváltásról szóló igazolása

A lakástakaréktól kapott teljes összeget kell számlával igazolnod, ami magában foglalja a megtakarítási összeget, állami támogatást és a folyósított hitelrészt is, ha van.

A lakáscél igazolásának határideje

Felújítás, korszerűsítés, közművesítés esetén 120 nap, míg építés és bővítés, illetve új építésű lakás vásárlása esetén 18 hónap. Először nyilatkozni kell a lakástakaréknak, hogy mi a konkrét lakáscél. Amennyiben számlával igazolandó, akkor először kiutalják a teljes összeget, és a számlákat ezt követően kell benyújtani. A szolgáltatásokról szóló számlákon kívül bekérheti a lakástakarék az esetleg kapcsolódó kivitelezési szerződéseket is.

Amennyiben megkaptad a pénzt, azt is megteheted, hogy meggondolod magad és másik lakáscélt választasz. Ezt viszont csak akkor teheted meg, ha még az új lakáscélhoz tartozó határidőn belül be tudod mutatni a számlákat.

Egy példán keresztül: bővíteni szeretnél, azaz 18 hónapod van ezt számlákkal igazolni. A kiutalástól számított 120 napon belül még van lehetőséged felújítást, korszerűsítést választani, de ezt előtte a lakástakaréknak jelezned is kell!

A számlákon szereplő név és cím

Mindig arra a névre szóljon a számla, aki a lakástakarékot felhasználja. Például ha a te megtakarításodat a testvéred használja fel, akkor az ő nevére kell számlát kérni. A számlán a finanszírozandó ingatlan címe szerepeljen.

A számlák dátuma

A számla legkorábbi dátuma általában a kiutalási értesítőn szereplő dátum lehet, vagy egyes pénztáraknál az ezt követő nap. Azaz a megtakarítási idő alatt, korábban összegyűjtött számlák nem lesznek jók!

Amennyiben felmondod a lakástakarékot, de a megtakarítás már elérte a 4 évet, és lakáscélra fordítod az összeget, akkor a számla legkorábbi dátuma a felmondás napjával megegyező nap lehet.

Ha nem tudsz a kiutalt összegnek megfelelő számlákat bemutatni, akkor büntető kamatokkal növelten vissza kell fizetned az állami támogatás arányos részét és az arra járó betéti kamatot.

7 Hozzászólás

 1. Geffert Béla

  Üdv!
  Ha nem használom fel a teljes kiutalt összeget akkor parkoltatni lehet a fennmaradt összeget valamilyen számlán? És esetleg későbbi lakascelnal felhasználni?
  Mostanában jár le egy negy eves erste lakastarekom és az esetleges mostani felujitasom költsége nem éri el a megtakarirott összeget
  A választ megkoszonom!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Béla,
   Amennyiben kéri a kiutalást, akkor csak a teljes összegre kérheti, részösszeg nem maradhat a számlán. Azonban megoldást jelenthet, ha a szerződést megosztja. Az Erste esetében ketté lehet osztani a szerződést, ez esetben pedig a számlán lévő egyenleget is két egyenlő részre osztják. Az egyik szerződést fizetheti tovább, a másiknak kérheti a kiutalását. A megosztást követően azonban a kiutalási időszak minden esetben újraindul, tehát ki kell várni ismét a 3 hónapot. Kérdés, hogy a pénz fele elegendő-e a munkálatok megvalósításához.

 2. Margo

  Fundamenta lakástakarékom van, egy év múlva jár le. Elsődlegesen a lakáscélú hitelem kifizetésére szeretném fordítani, de a lejáratkor fennálló hitelösszeg kevesebb lesz, mint a felhasználható lakástakarék megtakarítás. A maradék összeget számlával igazolt lakásfelújításra fordítanám. A szerződésben nem találok erre vonatkozó kitételt. Azt szeretném tudni, hogy többféle lakáscélra lehet -e fordítani a megtakarítás összegét. (1. hitelkiváltás 2. felújítás.)

 3. Lajos

  Elterveztem, hogy veszek dohányzó asztalt két fotellal, meg egy rekamiét. Sőt, a 40 éves Réka elemes bútor helyett kevesebb is elég. Teljes felújítás lesz a panel lakásomban, kölcsönt is kell felvenni. A kivitelezőtől apró részletekig költségvetés van. Utóbbi nem okozhat bajt. És a bútorok?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Lajos,
   Kizárólag beépített bútorokra számolható el a lakástakarék (pl. konyhabútor), és ezt a számlákon egyértelműen fel kell tüntetni.

 4. Norbert

  Tisztelt Cím!
  A lakáscél igazolásának határidelye ugye 120 nap. Ez a kiutalást, vagy pedig a tényleges kifizetést (pénz számlára érkezését) követően kezdődik. Tekintettel a 3 hónapos kiutalási időre ez nagyon nem mindegy.
  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Norbert,
   A tényleges kifizetés napjától indul a határidő.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Blogajánló

 • alapblog

  Rágógumitól az egészségközpontig

  Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.