Lakástakarék felhasználás: mikor és miről kell számla?

Lakástakarék felhasználás: mikor és miről kell számla?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-21 Frissítve: 2023-10-04
 

Ha szeretnéd a lakástakarékodat állami támogatással együtt felhasználni, akkor a legtöbb esetben számlával kell igazolnod a felhasználás tényét. Fontos tudni, hogy a lakástakarék mikori keltezésű számlákat fogad el, és ezeknek miről és legfőképp kinek a nevére kell szólniuk.

Frissítés: 2023-ban több szolgáltató is újraindította a lakástakarékpénztári üzletágát. Az aktuális részletek ezen az oldalon olvashatók.

A lakástakarékkal a befizetéseidhez viszonyítva 30%-os állami támogatás ütheti a markodat, melyet lakáscélra kell felhasználnod. Sok esetben számlával kell igazolnod a pénz elköltését, míg házilagos kivitelezés esetén egyes esetekben elég ezt a beszerzett anyagokról bemutatnod.

A számlát szokták kérni felújítás, korszerűsítés, bővítés, közművesítés és építés esetén is. Egy lakásvásárlás esetében az adásvételi szerződést kell benyújtani, lakáshitel visszafizetésekor pedig a hitelszerződés és banki igazolás szükséges.

Házilagosan kivitelezett munkák esetén egyes lakástakarékok csak igazolást kérnek a munka elvégzéséről, de számlát nem. A munka elvégzését műszaki vezetőnek vagy műszaki szakértőnek kell igazolnia, a munka engedélyhez kötöttségétől függően.

A számla anyagokról és szolgáltatásokról is szólhat. A bútorok és a háztartási gépek közül csak a beépíthetőket számolhatod el, azaz a számlán ezt egyértelműen fel kell tüntetni!

Nézd meg a Bankmonitor lakástakarék kalkulátora segítségével, hogy mennyi pénzt tudsz összegyűjteni!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    A lakástakarék lakáscélú felhasználását igazoló iratok:

    • vásárlás esetén 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolat, adásvételi szerződés
    • lakás vagy családi ház építése, bővítése esetén 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolat, építési engedély (ha engedélyköteles) és a felhasználást igazoló számlák
    • lakás, családi ház vagy közös tulajdonban álló épületrészek felújítása, korszerűsítése, helyreállítása, valamint közművek, kommunális létesítmények kialakítása esetén 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolat, és a felhasználást igazoló számlák
    • házilagos kivitelezésű munkák esetén a munkaköltségek tételes elszámolása, építési engedélyhez kötött munkáknál a műszaki vezető, engedélyhez nem kötött munkáknál bejegyzett műszaki szakértő igazolásával ellátva. A házilagos kivitelezésű munkák igazolása csak a költségvetésben feltüntetett és a munkák során felhasznált anyagokról szóló számlák benyújtása mellett lehetséges
    • ha a közművek/kommunális létesítmények kialakítása közműtársulat útján valósul meg, a számla benyújtása helyett elegendő a társulat vagy a beruházás megvalósulását követően a területileg illetékes önkormányzat által a lakás-előtakarékoskodó nevére kiadott igazolás az érdekeltségi hozzájárulás mértékéről és annak megfizetéséről
    • lakáscélú kölcsönök, pénzügyi lízing kiváltása esetén a tartozást nyilvántartó vagy a lízingbe adó pénzügyi intézménynek a kiváltásról szóló igazolása

    A lakástakaréktól kapott teljes összeget kell számlával igazolnod, ami magában foglalja a megtakarítási összeget, állami támogatást és a folyósított hitelrészt is, ha van.

    A lakáscél igazolásának határideje

    Felújítás, korszerűsítés, közművesítés esetén 120 nap, míg építés és bővítés, illetve új építésű lakás vásárlása esetén 18 hónap. Először nyilatkozni kell a lakástakaréknak, hogy mi a konkrét lakáscél. Amennyiben számlával igazolandó, akkor először kiutalják a teljes összeget, és a számlákat ezt követően kell benyújtani. A szolgáltatásokról szóló számlákon kívül bekérheti a lakástakarék az esetleg kapcsolódó kivitelezési szerződéseket is.

    Amennyiben megkaptad a pénzt, azt is megteheted, hogy meggondolod magad és másik lakáscélt választasz. Ezt viszont csak akkor teheted meg, ha még az új lakáscélhoz tartozó határidőn belül be tudod mutatni a számlákat.

    Egy példán keresztül: bővíteni szeretnél, azaz 18 hónapod van ezt számlákkal igazolni. A kiutalástól számított 120 napon belül még van lehetőséged felújítást, korszerűsítést választani, de ezt előtte a lakástakaréknak jelezned is kell!

    A számlákon szereplő név és cím

    Mindig arra a névre szóljon a számla, aki a lakástakarékot felhasználja. Például ha a te megtakarításodat a testvéred használja fel, akkor az ő nevére kell számlát kérni. A számlán a finanszírozandó ingatlan címe szerepeljen.

    A lakástakarékból fizetett számlák dátuma

    A számla legkorábbi dátuma általában a kiutalási értesítőn szereplő dátum lehet, vagy egyes pénztáraknál az ezt követő nap. Azaz a megtakarítási idő alatt, korábban összegyűjtött számlák nem lesznek jók!

    Amennyiben felmondod a lakástakarékot, de a megtakarítás már elérte a 4 évet, és lakáscélra fordítod az összeget, akkor a számla legkorábbi dátuma a felmondás napjával megegyező nap lehet.

    Ha nem tudsz a kiutalt összegnek megfelelő számlákat bemutatni, akkor büntető kamatokkal növelten vissza kell fizetned az állami támogatás arányos részét és az arra járó betéti kamatot.

    Hirdetés
    Hirdetés